Kroosjes of Krozen zijn heel kleine pruimen. Ze heten ook wel kerspruimen, een heel kruidige pruimensoort zo groot als meikersen.

Vroeger stond bij ons huis in het Land van Maas en Waal in Wamel bij een van de buren een heel oude krozenboom. Een zeer grillige, hoogstamboom, die de meeste jaren een enorme oogst aan kroosjes: kleine geel-rode pruimpjes gaf.

Land van Maas en Waal
 Nog tot het eind van de jaren zestig, begin jaren zeventig stonden na de tweede wereld oorlog eigenlijk bij vrijwel elke boerderij en huis in het Land van Maas en Waal een krozenboom. De pruimen werden traditioneel voor eigen gebruik verwerkt, maar de krozen werden ook door de opkopers van Flipje uit Tiel in grote hoeveelheden gekocht.  Er bestonden zeker rond 1930 in bijna alle dorpen in dit gebied aparte boomgaarden met alleen hoogstambomen met kroosjes.  In Tiel  maakten ze daar jam van die vooral naar Engeland werd uitgevoerd, die waren dol op deze apart smakende kruidige jam ( CherryPlum).



Bloesem
In het voorjaar tooiden deze pruimenbomen meestal als eerste met hun bloesem van wit tot een soort roze gekleurd het Land van Maas en Waal en toverden het om tot een waar sprookjeswereld. Het is jammer dat de meeste kroosjesbomen  eind van de vorige eeuw gekapt zijn, want deze warmte minnende boom gaf het land van Maas en Waal toen veel karakter. In de Wilgenstraat 6-8 in Boven-Leeuwen kan men de laatste of een van de laatste krozenboomgaarden van ons land nog bezoeken.



Maar gelukkig vooral ook voor de bio-diversiteit worden krozenbomen tegenwoordig weer vaker in tuinen en weides geplant. Kroosjes doen het als boom daarnaast erg goed in het steeds warmer wordende klimaat. Jammer is daarbij wel dat eigenlijk alleen de ondersoort “NIgra”wordt aangeboden. En die bloeit erg mooi, heeft een mooi donker blad, maar draagt zelden pruimen. Dus wil je lekkere kroosjes uit eigen tuin, ga dan op zoek naar een andere variëteit van de kerspruim ( Prunus Cerasifera var. Pissardii is bij voorbeeld een geschikte).
Maar van die kroosjes is naast uitstekende wijn zeer lekkere jam te maken, weten we uit ervaring.

Krozenjam
Voor 2 jampotten:

•       ¾ kilo rijpe pruimen
•       wat pitten van de pruimen of 1 eetlepel bittere amandelen ( het laatste geeft iets meer smaak)
•       sap van 1 citroen
•       ½ kilo rietsuiker

Was de pruimen. Halveer en ontpit ze. Pureer het vruchtvlees.
Hak de bittere amandelen fijn en stop ze in een thee-ei.  Zelf sla ik met een hamer de pitten van de pruimen stuk en haal de witte stukjes eruit en stop die in een thee-ei.

Voeg de citroensap bij de pruimenmoes, hang het thee-ei erin en breng alles al roerend aan de kook. Laat de massa op een laag vuur in ruim 25 minuten tot 2/3 inkoken. Zorg dat de prut niet aanbrandt.

Voeg dan de suiker erbij, breng opnieuw aan de kook en kook alles nog zeker 15 munten in. Doe dan een theelepel jam op een schoteltje of op de aanrecht. Loopt het niet meer uit dan heb je de jam voldoende ingekookt. Haal het thee-ei uit de jam en doe de jam in goed schoongemaakte potten , maar roer daarvoor de jam nogmaals helemaal door.

•       Wil je een luxe jam, meng dan op het laatst 125 gram fijngemalen gemengde noten door de jam.

Categories:: Eten en drinken Wamel Beneden Leeuwen Recept Keuze van de redactie

Meer verhalen

Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma
Video

200 eieren met Pasen

18 juni 2014
Nijenhuis

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek

Hutspot met bruine bonen

20 februari 2015
Mevrouw van Eede
Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

Zomerfeest Ugchelen

27 juli 2015
Margriet van der Doe

Schooiersvrowke

12 mei 2014
Marijke Jansen
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen

Nieuwjaar winnen

27 mei 2014
Rita van Liere

Bloempap

26 februari 2015
van Dale
Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef

Kiepenpap voor het goede doel

07 maart 2016
Marjolijn van Manen

Hattem herdenkt de bevrijding

29 april 2015
Elly v.d Wetering

Zure haring op oudjaarsavond

12 mei 2014
Reini Meutstege

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen

Middeleeuws Festijn bij Kasteel de Kelder

29 januari 2016
Arend Hordijk

De boerenwagen op de roggebroodweging

19 augustus 2014
monique nijman