In de winter eten wij ook regelmatig dikke jennensoep.

Dikke jennen zijn de bonen van een snijboon die zijn blijven hangen, als ze helemaal droog aan de stok hangen worden de snijbonen geplukt en gedopt. Deze bonen kun je in droge toestand lang bewaren.

Als je de soep wilt koken moet je de bonen een avond van te voren al wellen in ruim water.

De volgende dag zet je deze op het vuur en voeg je daar, zout, vleesribbetjes en rookworst aan toe ( de worst na 20 min even uit de pan halen). Als de ribbetjes gaar zijn deze uit de pan halen en van de botten ontdoen, dan gaat er nog gesneden prei, knolselderij en enkele aardappels bij.

Dit alles koken tot alles gaar is, dan het vlees en de gesneden worst bij voegen.

Het lekkerste is het om het dan de volgende dag te eten, dan is de smaak goed door getrokken.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Twello Streekgerecht Recept

Meer verhalen

Beugelen in Opijnen

16 januari 2016
Angela Van De Koppel
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt

Bussentrappertie

19 augustus 2014
Theo Meijer
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter

Kito de Dijkpoortkat en Herman Willem Daendels

22 april 2015
Sandra Oosterveen

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek
Audio

Het doodshemd bleef in de kast

20 maart 2015
Erve Brooks
Video

Beleg en ontzet van Huissen

12 mei 2014
Jan Wannet

Muziek in het Neder-Saksische dialect

11 januari 2016
Jan Ottink
Video

Krentjebrij/watergruwel

18 juni 2014
Mw. Verwey

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Verkleedpartijen

23 juni 2014
Dianne Wesselink
Video

De kluizenaar en de duvel

28 april 2015
Eric Borrias

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak