‘Wat eten jullie nu?. Erwtensoep met pannenkoeken’? ‘Ja, zeg ik, dat is toch gebruikelijk, bij ons thuis aten we altijd erwtensoep met pannenkoeken’.

Bij ons thuis was mijn kindertijd in Dreumel en wat je leert eten in je kindertijd blijft een onderdeel van je eetgewoonte in het verdere verloop van je dagelijkse leven en gewoontes. Nu we al ruim 45 jaar in Velddriel wonen en 50 jaar getrouwd zijn is dit nog steeds bijzonder. ‘Wat eten jullie dan bij de erwtensoep, vraag ik steevast aan die ander. Gewoon stamppot’ is dan vaak het commentaar. En dan gaat de discussie verder. Erwtensoep en stamppot. Dat is dubbel op. Dat zijn twee maaltijden. Een bord erwtensoep is al machtig maar wel heel lekker en stamppot is ook een volwaardige maaltijd.

Dan leg ik maar weer uit dat het in Dreumel, in het Land van Maas en Waal, deze leeftijdgewoontes heel normaal is. Voor mij is vers gemaakte erwtensoep met varkenspoot, prei, wortelen, ui, knolselderie en een paar aardappels voor het binden van de soep een vast recept voor de winterdag. Met heerlijke pannenkoeken gevuld met stukjes appel of ananas. En zo zijn er nog meer van die gebruiken en eetgewoontes die verschillen van de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal. Krentenbrood met kaas erop. Ik moet er niet aan denken. Voor mij hoort op een krentenbol of een snee krentenbrood echte boter en dan lekker dik gesmeerd. Maar gewone margarine is ook lekker. Want het is niet zo dat ik altijd echte boter in huis heb. Als je deze twee verschillende gewoontes in voeding naast elkaar legt dan is het net of de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal zo breed uit elkaar liggen. En goed beschouwd zijn we eigenlijk buren. We komen en wonen allemaal in Gelderland.

Categories:: Eten en drinken Dreumel Velddriel Keuze van de redactie

Meer verhalen

Video

De Ossenmarkt in Putten

11 mei 2014
Jette
VideoGalerij

Vette bek halen

13 mei 2014
liesbeth mulder

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak
Audio

Het hijgende paard in de holle weg

14 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Tafel dekken en woonkamer wisselen

21 november 2014
Barones van Mariënwaerdt
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker
Video

Krentjebrij/watergruwel

18 juni 2014
Mw. Verwey
Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits
Galerij

Slachtvisite bij Erve Brooks

20 oktober 2014
Marsman
Galerij

Verkleedpartijen

23 juni 2014
Dianne Wesselink
Video

Koek slaan

12 augustus 2014
Gea

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo

Vruchten plukken en rapen

20 augustus 2014
Bets Reijnen van Zwam