‘Wat eten jullie nu?. Erwtensoep met pannenkoeken’? ‘Ja, zeg ik, dat is toch gebruikelijk, bij ons thuis aten we altijd erwtensoep met pannenkoeken’.

Bij ons thuis was mijn kindertijd in Dreumel en wat je leert eten in je kindertijd blijft een onderdeel van je eetgewoonte in het verdere verloop van je dagelijkse leven en gewoontes. Nu we al ruim 45 jaar in Velddriel wonen en 50 jaar getrouwd zijn is dit nog steeds bijzonder. ‘Wat eten jullie dan bij de erwtensoep, vraag ik steevast aan die ander. Gewoon stamppot’ is dan vaak het commentaar. En dan gaat de discussie verder. Erwtensoep en stamppot. Dat is dubbel op. Dat zijn twee maaltijden. Een bord erwtensoep is al machtig maar wel heel lekker en stamppot is ook een volwaardige maaltijd.

Dan leg ik maar weer uit dat het in Dreumel, in het Land van Maas en Waal, deze leeftijdgewoontes heel normaal is. Voor mij is vers gemaakte erwtensoep met varkenspoot, prei, wortelen, ui, knolselderie en een paar aardappels voor het binden van de soep een vast recept voor de winterdag. Met heerlijke pannenkoeken gevuld met stukjes appel of ananas. En zo zijn er nog meer van die gebruiken en eetgewoontes die verschillen van de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal. Krentenbrood met kaas erop. Ik moet er niet aan denken. Voor mij hoort op een krentenbol of een snee krentenbrood echte boter en dan lekker dik gesmeerd. Maar gewone margarine is ook lekker. Want het is niet zo dat ik altijd echte boter in huis heb. Als je deze twee verschillende gewoontes in voeding naast elkaar legt dan is het net of de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal zo breed uit elkaar liggen. En goed beschouwd zijn we eigenlijk buren. We komen en wonen allemaal in Gelderland.

Categories:: Eten en drinken Dreumel Velddriel Keuze van de redactie

Meer verhalen

Video

Tielsche Kermiskoek

11 mei 2014
Magda van Ooijen
Galerij

Ringsteken (rijden) in Loil

21 november 2014
Ap Dieker
Audio

Tuutlied

28 mei 2014
Wim Monnich
Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
Galerij

Steven was schaapherder

06 juli 2014
Maarten Matser

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie

Pa's verzameling

07 juli 2015
Teunie

De bakker aan de deur

17 maart 2015
Teunis Bunt

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman
Galerij

Mgr. Zwijsentocht

02 juli 2014
Truus Peters
VideoGalerij

Papklok

09 juli 2014
A Timmer- Jansen
Video

”De Aalzangers” brengen verleden tot leven!

18 januari 2016
Sam Schaftenaar

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk
Video

Beleg en ontzet van Huissen

12 mei 2014
Jan Wannet
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter

De kunst van het webbingvlechten

17 november 2015
Kees Mijnsbergen

Wild stropen 'soms' een noodzakelijk kwaad ?

03 februari 2016
Aris Blankenspoor