Gelderse worst is nog steeds verkrijgbaar in de beroemde varianten ongerookte Gelderse droge worst en als de Gelderse rookworst die iedereen kent. Beide worsten zijn ontstaan uit de basis ‘metworst’. Een worst die gemaakt werd van 'met'. Een uit Duitsland afkomstige naam die staat voor grof gehakt mager varkensvlees. Aan dit gehakte vlees, vroeger afkomstig van alle snippers die van een varken afkwamen na de slacht, werd eveneens gehakt spek toegevoegd. Dit gehakte vlees werd gezouten en een weinig gekruid met de smaakmiddelen die toe voorhanden waren. Meestal alleen veel zout en een beetje peper. Daarna ging het deeg in een dunne varkensdarm en werd de worst aan de zolder gedroogd (gedreugd). Zo ontstond de Gelderse ‘dreuge worst. Werd de zelfde worst echter gerookt boven een hoop smeulende beukenhoutkrullen of zaagsel dan ontstond de Gelderse rookworst. De laatste was maar enkele dagen tot ruim een week goed houdbaar en moest dus relatief snel gegeten worden. Tegenwoordig worden deze worsten nog steeds vervaardigd. Alleen niet meer van snippers die her en der vandaan komen, maar van het vlees van varkensschouders en vers vet spek. Het kruiding bestaat vaak uit melanges die kan-klaar gekocht worden of door de slager zelf worden samengesteld.

Gerelateerde verhalen

Longewos en ander lekkers? Longewos en ander lekkers?

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vlees

Meer verhalen

Video

Bonenstaaktoernooi Eerbeek

22 juni 2015
Bonenstaaktoernooi Eerbeek VOG
Video

De traditionele paasstollen

11 maart 2015
Hugo Jansen

Eten op nieuwjaarsdag

25 september 2014
Mevr. Beijnen
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg

Bielemannen in Hummelo

22 augustus 2014
Henk Greven

Slachtvisite bij museum Smedekinck

29 oktober 2014
Klein Lebbink

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker
Audio

Dankdag en biddag

08 maart 2015
Theo van Dalen

Op vakantie gaan

12 mei 2014
marijke jansen
Galerij

Buurtspraak

02 oktober 2014
G. Broere
Video

Het binden van plattelandsjongeren

24 juli 2014
Ruben van Dommelen

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters
VideoGalerij

Elke 5 jaar bogenbouw Dodewaard

24 april 2015
Westereng Bogenbouw
Galerij

Reuzel met kaantjes

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Joodse gerechten in olie

14 december 2015
Paul Hoftijzer

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen
Audio

De eik en de 7 kolken

23 januari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias
Video

Kralenbreien

23 mei 2014
Bertha