Gelderse worst is nog steeds verkrijgbaar in de beroemde varianten ongerookte Gelderse droge worst en als de Gelderse rookworst die iedereen kent. Beide worsten zijn ontstaan uit de basis ‘metworst’. Een worst die gemaakt werd van 'met'. Een uit Duitsland afkomstige naam die staat voor grof gehakt mager varkensvlees. Aan dit gehakte vlees, vroeger afkomstig van alle snippers die van een varken afkwamen na de slacht, werd eveneens gehakt spek toegevoegd. Dit gehakte vlees werd gezouten en een weinig gekruid met de smaakmiddelen die toe voorhanden waren. Meestal alleen veel zout en een beetje peper. Daarna ging het deeg in een dunne varkensdarm en werd de worst aan de zolder gedroogd (gedreugd). Zo ontstond de Gelderse ‘dreuge worst. Werd de zelfde worst echter gerookt boven een hoop smeulende beukenhoutkrullen of zaagsel dan ontstond de Gelderse rookworst. De laatste was maar enkele dagen tot ruim een week goed houdbaar en moest dus relatief snel gegeten worden. Tegenwoordig worden deze worsten nog steeds vervaardigd. Alleen niet meer van snippers die her en der vandaan komen, maar van het vlees van varkensschouders en vers vet spek. Het kruiding bestaat vaak uit melanges die kan-klaar gekocht worden of door de slager zelf worden samengesteld.

Gerelateerde verhalen

Longewos en ander lekkers? Longewos en ander lekkers?

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vlees

Meer verhalen

Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen

Woeziks Jupke verbranden

12 februari 2015
CV de Wozokotten

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit

Gooien met bier, water en zand

01 december 2015
Ine Pennink
Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us

De weerwolf van Millingen

23 mei 2014
Rob Haverkamp
Video

Welke balkenbrij lust u graag?

08 juni 2015
Annet Joosten

Butterfahrten

06 mei 2015
 Gerhard Kwak

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons

Herdersverhaal uit de Loenermark

21 mei 2014
Sjoerd Stellingwerf

De kunst van het webbingvlechten

17 november 2015
Kees Mijnsbergen

Met de veekar naar Normaal

02 december 2015
Mark Beerepoot

Meijer-eten

12 mei 2014
Theo Meijer

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich