Gelderse worst is nog steeds verkrijgbaar in de beroemde varianten ongerookte Gelderse droge worst en als de Gelderse rookworst die iedereen kent. Beide worsten zijn ontstaan uit de basis ‘metworst’. Een worst die gemaakt werd van 'met'. Een uit Duitsland afkomstige naam die staat voor grof gehakt mager varkensvlees. Aan dit gehakte vlees, vroeger afkomstig van alle snippers die van een varken afkwamen na de slacht, werd eveneens gehakt spek toegevoegd. Dit gehakte vlees werd gezouten en een weinig gekruid met de smaakmiddelen die toe voorhanden waren. Meestal alleen veel zout en een beetje peper. Daarna ging het deeg in een dunne varkensdarm en werd de worst aan de zolder gedroogd (gedreugd). Zo ontstond de Gelderse ‘dreuge worst. Werd de zelfde worst echter gerookt boven een hoop smeulende beukenhoutkrullen of zaagsel dan ontstond de Gelderse rookworst. De laatste was maar enkele dagen tot ruim een week goed houdbaar en moest dus relatief snel gegeten worden. Tegenwoordig worden deze worsten nog steeds vervaardigd. Alleen niet meer van snippers die her en der vandaan komen, maar van het vlees van varkensschouders en vers vet spek. Het kruiding bestaat vaak uit melanges die kan-klaar gekocht worden of door de slager zelf worden samengesteld.

Gerelateerde verhalen

Longewos en ander lekkers? Longewos en ander lekkers?

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vlees

Meer verhalen

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak

Eigen pan of papier mee naar de slager

20 april 2015
Gerhard Kwak

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen

Zomerfeest Westendorp

11 juni 2014
Magda van Dalen

Zomerfeest Ugchelen

27 juli 2015
Margriet van der Doe

Kattekoppen schieten op het schuttersfeest van Babberich

12 december 2015
Gilde St. Jan Babberich

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk

De grote kookpot op de boerderij

13 april 2015
Jan Reijnen
Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij

Verse worst na de nachtmis

05 februari 2015
Mevrouw G.Vach
VideoGalerij

Buurtgebruiken rondom het huwelijk

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Folk-song over Bommel-gevoel

17 december 2015
Laurens Krah
Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs

Kent u het woord sjibbolet?

19 november 2015
Marten Brascamp
Video

De Boelekearl

11 augustus 2014
G. Raterink-Gussinklo
Galerij

Eten uit de krant

09 mei 2014
Willem Franck

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

Koeien in de wei laten lopen

12 mei 2014
Marijke Jansen