Het maken van hangop

De koe werd gemolken en daarna werd de rauwe melk koud (bijvoorbeeld in de kelder) in een platte bak, een zogenaamde "Melkade", weggezet. De room kwam boven drijven en werd van de melk afgeschept. Dan werd de de room aangezuurd met zuursel en werd de massa gekarnd. De aandrijving van de karnton gebeurde door middel van een hond. Meestal had de boerin 2 honden, want dan had de hond "even plaspauze" en werd de andere hond in de "tredmolen" (is het houten wiel) gezet. Als het karnen klaar was, ging de hond blaffen (het gaat natuurlijk een stuk zwaarder) en kon de boerin de boter er uit halen. Als bijproduct hield de boerin zo karnemelk over. De boter was nog niet klaar, want hier zat nog vocht of karnemelk in. Dit vocht moest eruit. Deze massa werd dan in een boterkneedbak gekneed totdat de boter een goede substantie had. Eventueel kon men de boter ook nog zouten. Een boterkneedbak is een bak met een gat in de bodem, waardoor het vocht kon wegstromen in een emmer of bak.

Het recept

Benodigdheden:
- Goede dichte (thee)doek, fijnmazig:  gewassen met een parfumvrij wasmiddel (bijvoorbeeld Neutral). Anders gaat de hangop er naar smaken.
- Vergiet
- Pan waar vergiet op past
- 2 liter boeren- of biologische karnemelk
- en flink stuk touw

- Doek goed in vergiet leggen en aan de buitenkant boven met een touw vastmaken. (in verband met het wegglijden van de (hangop)doek.
- Giet 2 liter boerenkarnemelk in de doek.
- Laat het ca. 12 uur uitlekken (eventueel langer als het nodig is), de hangop of uitgelekte karnemelk moet goed stevig zijn, zoals kwark.
- Uit de doek scheppen.
- In een kom doen en opdienen met eventueel beschuit, kaneel, suiker en/of eventueel vers fruit.

Bekijk hier het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal

Video
Categories:: Eten en drinken Recept Streekgerecht

Meer verhalen

Muziek in het Neder-Saksische dialect

11 januari 2016
Jan Ottink

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper
Galerij

Gelderse worst

09 februari 2015
Gerhard Kwak

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn
Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer

De geur van drogend wasgoed

07 december 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Steven was schaapherder

06 juli 2014
Maarten Matser

Woodbrookers aan en op de Kalenberg

23 juni 2015
Arris H.Kramer

Nog één keer Oerend Hard

29 april 2015
Jan Colijn

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry

Op de striekplank bij Ritn Ditn

07 maart 2016
Hans Hubers

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk

Netjes lopen in de avondvierdaagse

09 juli 2015
Wilma Wilbrink
Video

Kersenpittenspuwen

02 juli 2014
Erik van der Pol

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman

Galgenmaal à la Keltie bij afscheid Normaal

14 december 2015
Keltie de kok