Het maken van hangop
De koe werd gemolken en daarna werd de rauwe melk koud (bijvoorbeeld in de kelder) in een platte bak, een zogenaamde "Melkade", weggezet. De room kwam boven drijven en werd van de melk afgeschept. Dan werd de de room aangezuurd met zuursel en werd de massa gekarnd. De aandrijving van de karnton gebeurde door middel van een hond. Meestal had de boerin 2 honden, want dan had de hond "even plaspauze" en werd de andere hond in de "tredmolen" (is het houten wiel) gezet. Als het karnen klaar was, ging de hond blaffen (het gaat natuurlijk een stuk zwaarder) en kon de boerin de boter er uit halen. Als bijproduct hield de boerin zo karnemelk over. De boter was nog niet klaar, want hier zat nog vocht of karnemelk in. Dit vocht moest eruit. Deze massa werd dan in een boterkneedbak gekneed totdat de boter een goede substantie had. Eventueel kon men de boter ook nog zouten. Een boterkneedbak is een bak met een gat in de bodem, waardoor het vocht kon wegstromen in een emmer of bak.

Het recept
Benodigdheden:
- Goede dichte (thee)doek, fijnmazig: gewassen met een parfumvrij wasmiddel (bijvoorbeeld Neutral). Anders gaat de hangop er naar smaken.
- Vergiet
- Pan waar vergiet op past
- 2 liter boeren- of biologische karnemelk
- en flink stuk touw
- Doek goed in vergiet leggen en aan de buitenkant boven met een touw vastmaken. (in verband met het wegglijden van de (hangop)doek.
- Giet 2 liter boerenkarnemelk in de doek.
- Laat het ca. 12 uur uitlekken (eventueel langer als het nodig is), de hangop of uitgelekte karnemelk moet goed stevig zijn, zoals kwark.
- Uit de doek scheppen.
- In een kom doen en opdienen met eventueel beschuit, kaneel, suiker en/of eventueel vers fruit.