Het maken van hangop

De koe werd gemolken en daarna werd de rauwe melk koud (bijvoorbeeld in de kelder) in een platte bak, een zogenaamde "Melkade", weggezet. De room kwam boven drijven en werd van de melk afgeschept. Dan werd de de room aangezuurd met zuursel en werd de massa gekarnd. De aandrijving van de karnton gebeurde door middel van een hond. Meestal had de boerin 2 honden, want dan had de hond "even plaspauze" en werd de andere hond in de "tredmolen" (is het houten wiel) gezet. Als het karnen klaar was, ging de hond blaffen (het gaat natuurlijk een stuk zwaarder) en kon de boerin de boter er uit halen. Als bijproduct hield de boerin zo karnemelk over. De boter was nog niet klaar, want hier zat nog vocht of karnemelk in. Dit vocht moest eruit. Deze massa werd dan in een boterkneedbak gekneed totdat de boter een goede substantie had. Eventueel kon men de boter ook nog zouten. Een boterkneedbak is een bak met een gat in de bodem, waardoor het vocht kon wegstromen in een emmer of bak.

Het recept

Benodigdheden:
- Goede dichte (thee)doek, fijnmazig:  gewassen met een parfumvrij wasmiddel (bijvoorbeeld Neutral). Anders gaat de hangop er naar smaken.
- Vergiet
- Pan waar vergiet op past
- 2 liter boeren- of biologische karnemelk
- en flink stuk touw

- Doek goed in vergiet leggen en aan de buitenkant boven met een touw vastmaken. (in verband met het wegglijden van de (hangop)doek.
- Giet 2 liter boerenkarnemelk in de doek.
- Laat het ca. 12 uur uitlekken (eventueel langer als het nodig is), de hangop of uitgelekte karnemelk moet goed stevig zijn, zoals kwark.
- Uit de doek scheppen.
- In een kom doen en opdienen met eventueel beschuit, kaneel, suiker en/of eventueel vers fruit.

Bekijk hier het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal

Video
Categories:: Eten en drinken Recept Streekgerecht

Meer verhalen

Video

Vroeg Carnaval in Nöttedarp

20 januari 2016
Clemens Elshoff

Eten op nieuwjaarsdag

25 september 2014
Mevr. Beijnen
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud

Verjaardagsboeket

05 februari 2015
Tariel Gwedelidze

Nog één keer Oerend Hard

29 april 2015
Jan Colijn

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling
Video

Heggenvlechten, de natuurlijke veekering

29 februari 2016
Hans van Berlo
AudioGalerij

De Funkenmarieke van de Braoiers Lauwe

08 februari 2015
Dorien van Kerkhof

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits
Audio

De schat van de Ravenhorst

20 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Goudsmeden

24 februari 2015
Carla Dubbink
Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers
Audio

Tuutlied

28 mei 2014
Wim Monnich

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman
VideoGalerij

Het vertolken van oude zeemansliederen

26 november 2014
Harrie Biesterbos

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers