Vroeger beschikte men nog niet over een gaspit of een elektrisch fornuis. Men kookte op een met kolen of hout gestookt fornuis en gebruikte vaak een petroleumstel voor stoofvlees en dergelijke. Een petroleumstel is een kooktoestel waarop met behulp van de brandstof petroleum een maaltijd werd bereid. Vooral het tegenwoordig weer beroemde ‘draadjesvlees’ was een bekend recept. In de Tweede Wereldoorlog en ook nog daarna was de brandstof schaars, evenals het voedsel trouwens, en greep menig huisvrouw weer naar de ‘hooikist’. Een houten kist met een deksel die was gevuld met een dikke laag isolerend hooi. De wat luxere hooikist werd van binnen bekleed met linnen of een andere soort doek. De eenvoudigste vorm bevatte alleen maar hooi. In het midden maakte de huisvrouw een kuil waarin de hete pan zo vanaf het vuur van het fornuis in werd geplaatst. Het deksel werd gesloten en vervolgens bleef de pan met eten langdurig warm en gaarde uitstekend na. Een goede kist kon het eten wel een paar uur warm houden. Op die manier bespaarde men veel brandstof en kon toch lekker eten.

Galerij
Tag / Lijst: Eten en drinken

Meer verhalen

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere
VideoGalerij

Koningschieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

Normaal gooit met gouden LP

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs  
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen

Westerbouwing

03 februari 2015
Mevrouw Eutjes

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen

Elke maandag naar de stoffenmarkt

08 juli 2015
Annie van den Beld
Video

Doesburgse mosterdsoep

20 november 2014
Albert

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer

Jaarmarkt Oldebroek

19 augustus 2014
Ep Boeve
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer