Knieperkes zijn “ijzerkoekjes”, dunne wafels die met behulp van een speciaal wafelijzer gebakken worden en vervolgens opgerold. In de Achterhoek bestaat deze traditie al eeuwen. In vroegere tijden werden de wafels in december als platte wafels gegeten, symbool van het jaar dat zich had ontrold. Vanaf begin januari werden ze dan als rolletjes gepresenteerd. Deze knieperkes staan symbool voor het onbekende nieuwe jaar dat zich nog niet heeft ontvouwd en dat geheimen in zich bergt. Tegenwoordig worden op het Achterhoekse platteland de wafels eigenlijk alleen nog als rolletjes gegeten.

Er is een boek te schrijven over het knieperkes bakken. Over het materiaal, de methode, de historische ontwikkeling, over de oudste wafelijzers en versieringsmotieven en ga zo maar door. Het oude wafelijzer van mijn overgrootouders hangt nu aan de muur op de boerderij. Vroeger werd dat boven het open vuur gebruikt in de “olde kökken”. Maar we gaan met de tijd mee. De familie heeft nu een elektrisch wafelijzer, veel makkelijker en ook de jeugd op de boerderij vindt het een bijzonder leuke bezigheid om in december de wafels te bakken.

Het knieperkes bakken beleeft de laatste jaren een renaissance omdat de koekjes zo lekker krokant en smakelijk zijn. Hieronder een familierecept, maar er zijn meer recepten in omloop. Het geheim van mijn moeder is dat ze een eetlepel jenever door het beslag roert. Daar wordt de wafel namelijk heerlijk bros van!

Recept:

500 g bloem
350 g suiker
175 g boter, gesmolten
3 dl lauwwarm water en een eetlepel jenever
1 ei
1 eetlepel anijszaad (of 2 eetlepels)
1 zakje vanillesuiker
een beetje zout

Smelt de boter in een pannetje maar laat deze niet te heet worden. Zeef de bloem en roer alle droge ingrediënten door elkaar. Voeg het water en de jenever toe en meng alles goed totdat een mooi vloeibare geheel ontstaat. Kluts de eieren en voeg deze ook toe evenals de gesmolten boter. Controleer of het beslag taai vloeibaar is. Laat het een nacht afgedekt staan in een niet te warme omgeving. Maar je kunt ook zonder uitstel aan het bakken slaan. Controleer nogmaals of het beslag traag als stroop is. Laat het wafelijzer heet worden nadat het met wat boter is ingevet. Pak een lepel en giet hiermee het beslag op het hete wafelijzer. Kort aandrukken. Na een aantal tellen (even oefenen) is de wafel lichtbruin. Haal de warme wafel met een spatel uit het ijzer, leg deze op een houten plank en rol de wafel direct om de steel van een pollepel. Het moet nogal snel gebeuren, je moet er handigheid in krijgen. Veel succes en veel plezier!

Categories:: Eten en drinken Achterhoek Oud en nieuw Brood en banket Aalten Recept Keuze van de redactie

Meer verhalen

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers

Middeleeuws Festijn bij Kasteel de Kelder

29 januari 2016
Arend Hordijk
Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias
Audio

De eik en de 7 kolken

23 januari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager
Video

Mechteld ten Ham

05 november 2014
Lizette van Hoven

Elke maandag naar de stoffenmarkt

08 juli 2015
Annie van den Beld
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten

Streekroman brengt tradities in beeld

22 maart 2016
Gerda Geven en Marjon Hoeks
Video

De witte juffer van Kwadenoord

03 november 2014
Erica Broers

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer

Buurtgebruiken bij rouw en ziekte

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars
VideoGalerij

Elke 5 jaar bogenbouw Dodewaard

24 april 2015
Westereng Bogenbouw

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen