Knieperkes zijn “ijzerkoekjes”, dunne wafels die met behulp van een speciaal wafelijzer gebakken worden en vervolgens opgerold. In de Achterhoek bestaat deze traditie al eeuwen. In vroegere tijden werden de wafels in december als platte wafels gegeten, symbool van het jaar dat zich had ontrold. Vanaf begin januari werden ze dan als rolletjes gepresenteerd. Deze knieperkes staan symbool voor het onbekende nieuwe jaar dat zich nog niet heeft ontvouwd en dat geheimen in zich bergt. Tegenwoordig worden op het Achterhoekse platteland de wafels eigenlijk alleen nog als rolletjes gegeten.

Er is een boek te schrijven over het knieperkes bakken. Over het materiaal, de methode, de historische ontwikkeling, over de oudste wafelijzers en versieringsmotieven en ga zo maar door. Het oude wafelijzer van mijn overgrootouders hangt nu aan de muur op de boerderij. Vroeger werd dat boven het open vuur gebruikt in de “olde kökken”. Maar we gaan met de tijd mee. De familie heeft nu een elektrisch wafelijzer, veel makkelijker en ook de jeugd op de boerderij vindt het een bijzonder leuke bezigheid om in december de wafels te bakken.

Het knieperkes bakken beleeft de laatste jaren een renaissance omdat de koekjes zo lekker krokant en smakelijk zijn. Hieronder een familierecept, maar er zijn meer recepten in omloop. Het geheim van mijn moeder is dat ze een eetlepel jenever door het beslag roert. Daar wordt de wafel namelijk heerlijk bros van!

Recept:

500 g bloem
350 g suiker
175 g boter, gesmolten
3 dl lauwwarm water en een eetlepel jenever
1 ei
1 eetlepel anijszaad (of 2 eetlepels)
1 zakje vanillesuiker
een beetje zout

Smelt de boter in een pannetje maar laat deze niet te heet worden. Zeef de bloem en roer alle droge ingrediënten door elkaar. Voeg het water en de jenever toe en meng alles goed totdat een mooi vloeibare geheel ontstaat. Kluts de eieren en voeg deze ook toe evenals de gesmolten boter. Controleer of het beslag taai vloeibaar is. Laat het een nacht afgedekt staan in een niet te warme omgeving. Maar je kunt ook zonder uitstel aan het bakken slaan. Controleer nogmaals of het beslag traag als stroop is. Laat het wafelijzer heet worden nadat het met wat boter is ingevet. Pak een lepel en giet hiermee het beslag op het hete wafelijzer. Kort aandrukken. Na een aantal tellen (even oefenen) is de wafel lichtbruin. Haal de warme wafel met een spatel uit het ijzer, leg deze op een houten plank en rol de wafel direct om de steel van een pollepel. Het moet nogal snel gebeuren, je moet er handigheid in krijgen. Veel succes en veel plezier!

Categories:: Eten en drinken Achterhoek Oud en nieuw Brood en banket Aalten Recept Keuze van de redactie

Meer verhalen

Video

Kruudmoes bij de Apeldoornse Vierdaagse

03 juni 2014
Arjan Hoefakker

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen
Galerij

Gelderse worst

09 februari 2015
Gerhard Kwak

Herdersverhaal uit de Loenermark

21 mei 2014
Sjoerd Stellingwerf

Meijer-eten

12 mei 2014
Theo Meijer

Bielemannen in Hummelo

22 augustus 2014
Henk Greven
Video

Palingroken in een historische context

31 maart 2016
Paul Hoftijzer
Video

Krentjebrij/watergruwel

18 juni 2014
Mw. Verwey
Video

Disse kant, een muzikale ode aan De Liemers

12 december 2014
Joop Boxstart
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks
Video

Breien is (een) kunst

22 februari 2016
Carolien Evers

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer
Video

Kaarsenmaken

13 oktober 2014
Jan Klarenbeek