Een rauwe ham (schink of schinke) zoals de boeren en later de slagers in de Liemers hem maakten. De ham wordt gemaakt van het onderste platte deel van de varkensham. De zogenaamde plaat. Alleen de dikke bovenbil, het schnitzeldeel, wordt verwijderd. Het vlees wordt ruim 3 weken in droog zout gelegd waaraan een beetje peper is toegevoegd. Na het zouten is de ham ongeveer 30% ingedroogd. Het vlees wordt vervolgens ingesmeerd met een mengsel van zout, peper en smout (gesmolten varkensvet) (foto) en hangt dan meer dan 9 maanden te drogen. Pas dan is de kleur en de smaak optimaal. Vroeger was dat door de omstandigheden op de boerderij zeker niet het geval. Rauwe hammen werden vroeger gemaakt om het boerengezin ook gedurende de winter van vlees(waar) te voorzien. Ze hingen vaak onder slechte omstandigheden in de wieme, het plafond boven de kachel, (foto) en dat kwam de kwaliteit zeker niet ten goede ondanks het feit dat ze vaak in linnen zakken werden opgehangen en ook toen al met reuzel werden besmeerd.

 

Bederf

Dat insmeren met reuzel gebeurde om vliegen te weren. Deze legden namelijk hun eitjes in de insneden en beschadigingen van de ham waardoor de ham na enige weken vol maden zat en niet meer eetbaar was. Door de reuzel werd de kwaliteit nog een beetje bewaard, maar door de touwtjes waaraan de ham werd opgehangen ontstonden vaak schimmels en door de ouderdom werd het spek vaak 'gasterig of garstig' genoemd. De kleur werd langzaam vuil geel, de smaak was sterk ranzig en de geur was nauwelijks te harden. (foto) Desondanks werd de ham toch gegeten want weggooien was eigenlijk geen optie. Meer informatie over streekproducten.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vlees Liemers

Meer verhalen

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek
Galerij

Høkerskeet in Zevenaar

19 mei 2015
Max Hetterscheid
Video

Schuttersgilde St. Sebastianus

09 mei 2014
Rick Basten
Audio

De schat van de Ravenhorst

20 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Trouwkleding dragen op trouwdag

02 september 2014
Marco Loef
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert
Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer
Galerij

Gelderse worst

09 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

De ambachtelijke slager

04 mei 2015
G. ter Weele

Baby's in de trouwjurk

16 maart 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen

De boerenwagen op de roggebroodweging

19 augustus 2014
monique nijman

Het worstenhoorntje

22 januari 2016
Gerhard Kwak
Video

Aardbeiendag in Zaltbommel

17 april 2015
TRIP Zaltbommel

Paard springen over levend paard!

18 juni 2014
Marjan Heil

'nDrom

02 september 2015
Hans Mellendijk

Kattekoppen schieten op het schuttersfeest van Babberich

12 december 2015
Gilde St. Jan Babberich
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen
VideoGalerij

Heideweek gemeente Ede

20 november 2014
Bestuur Stichting Heideweek