Een rauwe ham (schink of schinke) zoals de boeren en later de slagers in de Liemers hem maakten. De ham wordt gemaakt van het onderste platte deel van de varkensham. De zogenaamde plaat. Alleen de dikke bovenbil, het schnitzeldeel, wordt verwijderd. Het vlees wordt ruim 3 weken in droog zout gelegd waaraan een beetje peper is toegevoegd. Na het zouten is de ham ongeveer 30% ingedroogd. Het vlees wordt vervolgens ingesmeerd met een mengsel van zout, peper en smout (gesmolten varkensvet) (foto) en hangt dan meer dan 9 maanden te drogen. Pas dan is de kleur en de smaak optimaal. Vroeger was dat door de omstandigheden op de boerderij zeker niet het geval. Rauwe hammen werden vroeger gemaakt om het boerengezin ook gedurende de winter van vlees(waar) te voorzien. Ze hingen vaak onder slechte omstandigheden in de wieme, het plafond boven de kachel, (foto) en dat kwam de kwaliteit zeker niet ten goede ondanks het feit dat ze vaak in linnen zakken werden opgehangen en ook toen al met reuzel werden besmeerd.

 

Bederf

Dat insmeren met reuzel gebeurde om vliegen te weren. Deze legden namelijk hun eitjes in de insneden en beschadigingen van de ham waardoor de ham na enige weken vol maden zat en niet meer eetbaar was. Door de reuzel werd de kwaliteit nog een beetje bewaard, maar door de touwtjes waaraan de ham werd opgehangen ontstonden vaak schimmels en door de ouderdom werd het spek vaak 'gasterig of garstig' genoemd. De kleur werd langzaam vuil geel, de smaak was sterk ranzig en de geur was nauwelijks te harden. (foto) Desondanks werd de ham toch gegeten want weggooien was eigenlijk geen optie. Meer informatie over streekproducten.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vlees Liemers

Meer verhalen

Galerij

Oranjefeest op de rotonde

23 juni 2014
Giorgio Ambrawo

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen

Zure haring op oudjaarsavond

12 mei 2014
Reini Meutstege

De koningin vertelt over feest in Huppel

14 oktober 2014
Gea Schreurs

De kloostermoppen van Hernen

08 april 2015
André Kersten
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman

Scheprecht van een molenaar

04 juli 2014
Sylvia van Hunnik

Woodbrookers aan en op de Kalenberg

23 juni 2015
Arris H.Kramer

Koeien in de wei laten lopen

12 mei 2014
Marijke Jansen

Koffie branden met de huisbrander

15 oktober 2015
Gerhard Kwak

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman

Janna van de Tiggeloven

24 oktober 2014
B. van Dijk

De melkbus

22 juli 2014
jan Reijnen
Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen