Een rauwe ham (schink of schinke) zoals de boeren en later de slagers in de Liemers hem maakten. De ham wordt gemaakt van het onderste platte deel van de varkensham. De zogenaamde plaat. Alleen de dikke bovenbil, het schnitzeldeel, wordt verwijderd. Het vlees wordt ruim 3 weken in droog zout gelegd waaraan een beetje peper is toegevoegd. Na het zouten is de ham ongeveer 30% ingedroogd. Het vlees wordt vervolgens ingesmeerd met een mengsel van zout, peper en smout (gesmolten varkensvet) (foto) en hangt dan meer dan 9 maanden te drogen. Pas dan is de kleur en de smaak optimaal. Vroeger was dat door de omstandigheden op de boerderij zeker niet het geval. Rauwe hammen werden vroeger gemaakt om het boerengezin ook gedurende de winter van vlees(waar) te voorzien. Ze hingen vaak onder slechte omstandigheden in de wieme, het plafond boven de kachel, (foto) en dat kwam de kwaliteit zeker niet ten goede ondanks het feit dat ze vaak in linnen zakken werden opgehangen en ook toen al met reuzel werden besmeerd.

 

Bederf

Dat insmeren met reuzel gebeurde om vliegen te weren. Deze legden namelijk hun eitjes in de insneden en beschadigingen van de ham waardoor de ham na enige weken vol maden zat en niet meer eetbaar was. Door de reuzel werd de kwaliteit nog een beetje bewaard, maar door de touwtjes waaraan de ham werd opgehangen ontstonden vaak schimmels en door de ouderdom werd het spek vaak 'gasterig of garstig' genoemd. De kleur werd langzaam vuil geel, de smaak was sterk ranzig en de geur was nauwelijks te harden. (foto) Desondanks werd de ham toch gegeten want weggooien was eigenlijk geen optie. Meer informatie over streekproducten.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vlees Liemers

Meer verhalen

Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen

Liedjes bij bruiloft

08 augustus 2014
Albert Steert
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert
Galerij

Steven was schaapherder

06 juli 2014
Maarten Matser
Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole
Galerij

11.11 app groep uit de Heksenketel

29 januari 2015
Jan Willem van der Hogen
Video

Erfhuis op de Oud Veluwse Markt

18 november 2014
Ad Guldie

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer

Schooiersvrowke

12 mei 2014
Marijke Jansen
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd
Galerij

De tabaksteelt

29 september 2014
Herman Reijnen
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein
Video

Krentjebrij/watergruwel

18 juni 2014
Mw. Verwey

Koffie branden met de huisbrander

15 oktober 2015
Gerhard Kwak