Een rauwe ham (schink of schinke) zoals de boeren en later de slagers in de Liemers hem maakten. De ham wordt gemaakt van het onderste platte deel van de varkensham. De zogenaamde plaat. Alleen de dikke bovenbil, het schnitzeldeel, wordt verwijderd. Het vlees wordt ruim 3 weken in droog zout gelegd waaraan een beetje peper is toegevoegd. Na het zouten is de ham ongeveer 30% ingedroogd. Het vlees wordt vervolgens ingesmeerd met een mengsel van zout, peper en smout (gesmolten varkensvet) (foto) en hangt dan meer dan 9 maanden te drogen. Pas dan is de kleur en de smaak optimaal. Vroeger was dat door de omstandigheden op de boerderij zeker niet het geval. Rauwe hammen werden vroeger gemaakt om het boerengezin ook gedurende de winter van vlees(waar) te voorzien. Ze hingen vaak onder slechte omstandigheden in de wieme, het plafond boven de kachel, (foto) en dat kwam de kwaliteit zeker niet ten goede ondanks het feit dat ze vaak in linnen zakken werden opgehangen en ook toen al met reuzel werden besmeerd.

 

Bederf

Dat insmeren met reuzel gebeurde om vliegen te weren. Deze legden namelijk hun eitjes in de insneden en beschadigingen van de ham waardoor de ham na enige weken vol maden zat en niet meer eetbaar was. Door de reuzel werd de kwaliteit nog een beetje bewaard, maar door de touwtjes waaraan de ham werd opgehangen ontstonden vaak schimmels en door de ouderdom werd het spek vaak 'gasterig of garstig' genoemd. De kleur werd langzaam vuil geel, de smaak was sterk ranzig en de geur was nauwelijks te harden. (foto) Desondanks werd de ham toch gegeten want weggooien was eigenlijk geen optie. Meer informatie over streekproducten.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vlees Liemers

Meer verhalen

Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer
Video

Puttense boerendansers

09 september 2014
Peter Eggermont

Op zaoterdag in de teil

24 september 2014
An Bloemberg

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman
VideoGalerij

Kersen op brandewijn

08 augustus 2014
Mevrouw van Beuzingen

Spoken bij de Sinderense kapel

12 augustus 2014
Dick Gussinklo
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo
Video

Wereldlichtjesdag

01 december 2014
Lily Harting-Companjen
Galerij

Mijn vriendin als Sarah

15 december 2014
Anita Berntsen

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak

Oma's 'moes' op Nieuwjaarsdag

27 juni 2014
Johan en Francis Tiemens

Koude klompen

17 december 2015
Gerhard Kwak
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud
Galerij

Slagwapen en smeermiddel

24 februari 2015
Gerhard Kwak

De weerwolf van Millingen

23 mei 2014
Rob Haverkamp

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen