Een rauwe ham (schink of schinke) zoals de boeren en later de slagers in de Liemers hem maakten. De ham wordt gemaakt van het onderste platte deel van de varkensham. De zogenaamde plaat. Alleen de dikke bovenbil, het schnitzeldeel, wordt verwijderd. Het vlees wordt ruim 3 weken in droog zout gelegd waaraan een beetje peper is toegevoegd. Na het zouten is de ham ongeveer 30% ingedroogd. Het vlees wordt vervolgens ingesmeerd met een mengsel van zout, peper en smout (gesmolten varkensvet) (foto) en hangt dan meer dan 9 maanden te drogen. Pas dan is de kleur en de smaak optimaal. Vroeger was dat door de omstandigheden op de boerderij zeker niet het geval. Rauwe hammen werden vroeger gemaakt om het boerengezin ook gedurende de winter van vlees(waar) te voorzien. Ze hingen vaak onder slechte omstandigheden in de wieme, het plafond boven de kachel, (foto) en dat kwam de kwaliteit zeker niet ten goede ondanks het feit dat ze vaak in linnen zakken werden opgehangen en ook toen al met reuzel werden besmeerd.

 

Bederf

Dat insmeren met reuzel gebeurde om vliegen te weren. Deze legden namelijk hun eitjes in de insneden en beschadigingen van de ham waardoor de ham na enige weken vol maden zat en niet meer eetbaar was. Door de reuzel werd de kwaliteit nog een beetje bewaard, maar door de touwtjes waaraan de ham werd opgehangen ontstonden vaak schimmels en door de ouderdom werd het spek vaak 'gasterig of garstig' genoemd. De kleur werd langzaam vuil geel, de smaak was sterk ranzig en de geur was nauwelijks te harden. (foto) Desondanks werd de ham toch gegeten want weggooien was eigenlijk geen optie. Meer informatie over streekproducten.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vlees Liemers

Meer verhalen

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer

Spoken bij de Sinderense kapel

12 augustus 2014
Dick Gussinklo
Audio

Dankdag en biddag

08 maart 2015
Theo van Dalen

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Huiskamer Filmfestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Vruchten plukken en rapen

20 augustus 2014
Bets Reijnen van Zwam
Video

Botterdagen Elburg

13 oktober 2014
Teis van de Weerdhof

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak

Elke viool de naam van een vrouw

23 februari 2015
Kees Wijnhoud

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak
Video

Valkhof in de zon

14 april 2015
William Smulders

Gevulde koeken

22 september 2014
Hans van den Hoorn
Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman

Vernoemd naar grootouders

08 april 2015
Ans Jonker

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk
Video

De carriere van een schaapsherder

18 februari 2016
Elly Jansen

Rode zakdoek

18 maart 2015
Gerhard Kwak