Een rauwe ham (schink of schinke) zoals de boeren en later de slagers in de Liemers hem maakten. De ham wordt gemaakt van het onderste platte deel van de varkensham. De zogenaamde plaat. Alleen de dikke bovenbil, het schnitzeldeel, wordt verwijderd. Het vlees wordt ruim 3 weken in droog zout gelegd waaraan een beetje peper is toegevoegd. Na het zouten is de ham ongeveer 30% ingedroogd. Het vlees wordt vervolgens ingesmeerd met een mengsel van zout, peper en smout (gesmolten varkensvet) (foto) en hangt dan meer dan 9 maanden te drogen. Pas dan is de kleur en de smaak optimaal. Vroeger was dat door de omstandigheden op de boerderij zeker niet het geval. Rauwe hammen werden vroeger gemaakt om het boerengezin ook gedurende de winter van vlees(waar) te voorzien. Ze hingen vaak onder slechte omstandigheden in de wieme, het plafond boven de kachel, (foto) en dat kwam de kwaliteit zeker niet ten goede ondanks het feit dat ze vaak in linnen zakken werden opgehangen en ook toen al met reuzel werden besmeerd.

 

Bederf

Dat insmeren met reuzel gebeurde om vliegen te weren. Deze legden namelijk hun eitjes in de insneden en beschadigingen van de ham waardoor de ham na enige weken vol maden zat en niet meer eetbaar was. Door de reuzel werd de kwaliteit nog een beetje bewaard, maar door de touwtjes waaraan de ham werd opgehangen ontstonden vaak schimmels en door de ouderdom werd het spek vaak 'gasterig of garstig' genoemd. De kleur werd langzaam vuil geel, de smaak was sterk ranzig en de geur was nauwelijks te harden. (foto) Desondanks werd de ham toch gegeten want weggooien was eigenlijk geen optie. Meer informatie over streekproducten.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vlees Liemers

Meer verhalen

Video

Valkhof in de zon

14 april 2015
William Smulders
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends

Kniepertjes bakken

29 juni 2015
J. Roessink

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder

Hoort, hoort! Zegt het voort!

26 oktober 2015
Frans van den Bos
Video

Erfhuis op de Oud Veluwse Markt

18 november 2014
Ad Guldie

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere

Koffie branden met de huisbrander

15 oktober 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Zwoerdrolletjes

08 februari 2015
Gerhard Kwak

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

Kermis in Beuningen

20 mei 2015
Mevrouw van Raay

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld

Zomerfeest Ugchelen

27 juli 2015
Margriet van der Doe

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker