Een rauwe ham (schink of schinke) zoals de boeren en later de slagers in de Liemers hem maakten. De ham wordt gemaakt van het onderste platte deel van de varkensham. De zogenaamde plaat. Alleen de dikke bovenbil, het schnitzeldeel, wordt verwijderd. Het vlees wordt ruim 3 weken in droog zout gelegd waaraan een beetje peper is toegevoegd. Na het zouten is de ham ongeveer 30% ingedroogd. Het vlees wordt vervolgens ingesmeerd met een mengsel van zout, peper en smout (gesmolten varkensvet) (foto) en hangt dan meer dan 9 maanden te drogen. Pas dan is de kleur en de smaak optimaal. Vroeger was dat door de omstandigheden op de boerderij zeker niet het geval. Rauwe hammen werden vroeger gemaakt om het boerengezin ook gedurende de winter van vlees(waar) te voorzien. Ze hingen vaak onder slechte omstandigheden in de wieme, het plafond boven de kachel, (foto) en dat kwam de kwaliteit zeker niet ten goede ondanks het feit dat ze vaak in linnen zakken werden opgehangen en ook toen al met reuzel werden besmeerd.

 

Bederf

Dat insmeren met reuzel gebeurde om vliegen te weren. Deze legden namelijk hun eitjes in de insneden en beschadigingen van de ham waardoor de ham na enige weken vol maden zat en niet meer eetbaar was. Door de reuzel werd de kwaliteit nog een beetje bewaard, maar door de touwtjes waaraan de ham werd opgehangen ontstonden vaak schimmels en door de ouderdom werd het spek vaak 'gasterig of garstig' genoemd. De kleur werd langzaam vuil geel, de smaak was sterk ranzig en de geur was nauwelijks te harden. (foto) Desondanks werd de ham toch gegeten want weggooien was eigenlijk geen optie. Meer informatie over streekproducten.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vlees Liemers

Meer verhalen

Galerij

Werkpaarden vervangen door petroleum

04 januari 2015
Wim Monnich

Hattem herdenkt de bevrijding

29 april 2015
Elly v.d Wetering

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen

Zwembadchips

20 mei 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Gelderse worst

09 februari 2015
Gerhard Kwak

Molen de Hoop weer in gebruik

25 januari 2016
Jeannette Beelen

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer

Vooraan staan bij Normaal door strontkleren en stoomprikker

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs

Streekroman brengt tradities in beeld

22 maart 2016
Gerda Geven en Marjon Hoeks

Groene pannenkoeken

22 februari 2016
Karen

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot

Alles voor de jeugd!

18 juni 2014
Joan van Buren

Woodbrookers aan en op de Kalenberg

23 juni 2015
Arris H.Kramer
Audio

De schat van de Ravenhorst

20 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

De streekdrachten van de Noord-Veluwe

18 juni 2015
Rein Lotterman

Middeleeuws Festijn bij Kasteel de Kelder

29 januari 2016
Arend Hordijk

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach

Op dansles bij Meijler en Mulder

29 maart 2016
Gerhard Kwak