Een rauwe ham (schink of schinke) zoals de boeren en later de slagers in de Liemers hem maakten. De ham wordt gemaakt van het onderste platte deel van de varkensham. De zogenaamde plaat. Alleen de dikke bovenbil, het schnitzeldeel, wordt verwijderd. Het vlees wordt ruim 3 weken in droog zout gelegd waaraan een beetje peper is toegevoegd. Na het zouten is de ham ongeveer 30% ingedroogd. Het vlees wordt vervolgens ingesmeerd met een mengsel van zout, peper en smout (gesmolten varkensvet) (foto) en hangt dan meer dan 9 maanden te drogen. Pas dan is de kleur en de smaak optimaal. Vroeger was dat door de omstandigheden op de boerderij zeker niet het geval. Rauwe hammen werden vroeger gemaakt om het boerengezin ook gedurende de winter van vlees(waar) te voorzien. Ze hingen vaak onder slechte omstandigheden in de wieme, het plafond boven de kachel, (foto) en dat kwam de kwaliteit zeker niet ten goede ondanks het feit dat ze vaak in linnen zakken werden opgehangen en ook toen al met reuzel werden besmeerd.

 

Bederf

Dat insmeren met reuzel gebeurde om vliegen te weren. Deze legden namelijk hun eitjes in de insneden en beschadigingen van de ham waardoor de ham na enige weken vol maden zat en niet meer eetbaar was. Door de reuzel werd de kwaliteit nog een beetje bewaard, maar door de touwtjes waaraan de ham werd opgehangen ontstonden vaak schimmels en door de ouderdom werd het spek vaak 'gasterig of garstig' genoemd. De kleur werd langzaam vuil geel, de smaak was sterk ranzig en de geur was nauwelijks te harden. (foto) Desondanks werd de ham toch gegeten want weggooien was eigenlijk geen optie. Meer informatie over streekproducten.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vlees Liemers

Meer verhalen

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen
Galerij

Lepeltje koningin Beatrix

05 februari 2015
Simone Cornelissen
Video

De doop van examenkandidaten

19 februari 2016
Jan Terbeek

Bruidstaart bij 1 jaar huwelijk

18 juni 2014
Max Voorberg
Galerij

Vakantietraditie in Nunspeet

17 november 2014
George Bootsma
Video

Wereldlichtjesdag

01 december 2014
Lily Harting-Companjen

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel
AudioGalerij

De Funkenmarieke van de Braoiers Lauwe

08 februari 2015
Dorien van Kerkhof
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar
Galerij

Ringsteken (rijden) in Loil

21 november 2014
Ap Dieker

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek

Klarendalse feestweek

03 februari 2015
Henk Hermeling
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten

Zure haring op oudjaarsavond

12 mei 2014
Reini Meutstege