Een rauwe ham (schink of schinke) zoals de boeren en later de slagers in de Liemers hem maakten. De ham wordt gemaakt van het onderste platte deel van de varkensham. De zogenaamde plaat. Alleen de dikke bovenbil, het schnitzeldeel, wordt verwijderd. Het vlees wordt ruim 3 weken in droog zout gelegd waaraan een beetje peper is toegevoegd. Na het zouten is de ham ongeveer 30% ingedroogd. Het vlees wordt vervolgens ingesmeerd met een mengsel van zout, peper en smout (gesmolten varkensvet) (foto) en hangt dan meer dan 9 maanden te drogen. Pas dan is de kleur en de smaak optimaal. Vroeger was dat door de omstandigheden op de boerderij zeker niet het geval. Rauwe hammen werden vroeger gemaakt om het boerengezin ook gedurende de winter van vlees(waar) te voorzien. Ze hingen vaak onder slechte omstandigheden in de wieme, het plafond boven de kachel, (foto) en dat kwam de kwaliteit zeker niet ten goede ondanks het feit dat ze vaak in linnen zakken werden opgehangen en ook toen al met reuzel werden besmeerd.

 

Bederf

Dat insmeren met reuzel gebeurde om vliegen te weren. Deze legden namelijk hun eitjes in de insneden en beschadigingen van de ham waardoor de ham na enige weken vol maden zat en niet meer eetbaar was. Door de reuzel werd de kwaliteit nog een beetje bewaard, maar door de touwtjes waaraan de ham werd opgehangen ontstonden vaak schimmels en door de ouderdom werd het spek vaak 'gasterig of garstig' genoemd. De kleur werd langzaam vuil geel, de smaak was sterk ranzig en de geur was nauwelijks te harden. (foto) Desondanks werd de ham toch gegeten want weggooien was eigenlijk geen optie. Meer informatie over streekproducten.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vlees Liemers

Meer verhalen

Sinterklaos

16 januari 2015
Joop Boxstart
Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Kralenbreien

23 mei 2014
Bertha

Elke maandag naar de stoffenmarkt

08 juli 2015
Annie van den Beld
AudioGalerij

Witte wieven van Zwiep

11 mei 2014
Jette

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud
Video

Op jacht met Midland Hunt

01 februari 2016
Marc Mattijssen

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry
Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L

Oma's 'moes' op Nieuwjaarsdag

27 juni 2014
Johan en Francis Tiemens

Takkenzwaaien

06 augustus 2014
PR St. Sebastianus

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak

Knoop in het touw (knup int touw)

12 augustus 2014
Theo Meijer

Liedjes bij bruiloft

08 augustus 2014
Albert Steert

Hattem herdenkt de bevrijding

29 april 2015
Elly v.d Wetering
Galerij

Longewos en ander lekkers?

17 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

De tuin van het bruidspaar versieren

13 augustus 2014
O. Heinen