Een rauwe ham (schink of schinke) zoals de boeren en later de slagers in de Liemers hem maakten. De ham wordt gemaakt van het onderste platte deel van de varkensham. De zogenaamde plaat. Alleen de dikke bovenbil, het schnitzeldeel, wordt verwijderd. Het vlees wordt ruim 3 weken in droog zout gelegd waaraan een beetje peper is toegevoegd. Na het zouten is de ham ongeveer 30% ingedroogd. Het vlees wordt vervolgens ingesmeerd met een mengsel van zout, peper en smout (gesmolten varkensvet) (foto) en hangt dan meer dan 9 maanden te drogen. Pas dan is de kleur en de smaak optimaal. Vroeger was dat door de omstandigheden op de boerderij zeker niet het geval. Rauwe hammen werden vroeger gemaakt om het boerengezin ook gedurende de winter van vlees(waar) te voorzien. Ze hingen vaak onder slechte omstandigheden in de wieme, het plafond boven de kachel, (foto) en dat kwam de kwaliteit zeker niet ten goede ondanks het feit dat ze vaak in linnen zakken werden opgehangen en ook toen al met reuzel werden besmeerd.

 

Bederf

Dat insmeren met reuzel gebeurde om vliegen te weren. Deze legden namelijk hun eitjes in de insneden en beschadigingen van de ham waardoor de ham na enige weken vol maden zat en niet meer eetbaar was. Door de reuzel werd de kwaliteit nog een beetje bewaard, maar door de touwtjes waaraan de ham werd opgehangen ontstonden vaak schimmels en door de ouderdom werd het spek vaak 'gasterig of garstig' genoemd. De kleur werd langzaam vuil geel, de smaak was sterk ranzig en de geur was nauwelijks te harden. (foto) Desondanks werd de ham toch gegeten want weggooien was eigenlijk geen optie. Meer informatie over streekproducten.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vlees Liemers

Meer verhalen

Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol
Galerij

Volksfeest Winterswijk

12 november 2014
Merel Lindenhovius

De Achterhoekse buurtwinkel

22 december 2015
Paul Hoftijzer

32 jaar lang naar Normaal: van Arnhem tot Arnhem

16 december 2015
Harold van Kooten
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer

Westerbouwing

03 februari 2015
Mevrouw Eutjes

Uitgeblazen eieren beschilderen

01 maart 2015
Gerry Klein Overmeen

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten
Video

Karnemelksesaus

18 juni 2014
E. Takke
VideoGalerij

Kersen op brandewijn

08 augustus 2014
Mevrouw van Beuzingen

Bijen houden is een boeiende hobby

25 juni 2015
Wilfred Muis

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar
Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen
Video

Hangop

03 juli 2015
De boerinnen van Varik

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer