Een rauwe ham (schink of schinke) zoals de boeren en later de slagers in de Liemers hem maakten. De ham wordt gemaakt van het onderste platte deel van de varkensham. De zogenaamde plaat. Alleen de dikke bovenbil, het schnitzeldeel, wordt verwijderd. Het vlees wordt ruim 3 weken in droog zout gelegd waaraan een beetje peper is toegevoegd. Na het zouten is de ham ongeveer 30% ingedroogd. Het vlees wordt vervolgens ingesmeerd met een mengsel van zout, peper en smout (gesmolten varkensvet) (foto) en hangt dan meer dan 9 maanden te drogen. Pas dan is de kleur en de smaak optimaal. Vroeger was dat door de omstandigheden op de boerderij zeker niet het geval. Rauwe hammen werden vroeger gemaakt om het boerengezin ook gedurende de winter van vlees(waar) te voorzien. Ze hingen vaak onder slechte omstandigheden in de wieme, het plafond boven de kachel, (foto) en dat kwam de kwaliteit zeker niet ten goede ondanks het feit dat ze vaak in linnen zakken werden opgehangen en ook toen al met reuzel werden besmeerd.

 

Bederf

Dat insmeren met reuzel gebeurde om vliegen te weren. Deze legden namelijk hun eitjes in de insneden en beschadigingen van de ham waardoor de ham na enige weken vol maden zat en niet meer eetbaar was. Door de reuzel werd de kwaliteit nog een beetje bewaard, maar door de touwtjes waaraan de ham werd opgehangen ontstonden vaak schimmels en door de ouderdom werd het spek vaak 'gasterig of garstig' genoemd. De kleur werd langzaam vuil geel, de smaak was sterk ranzig en de geur was nauwelijks te harden. (foto) Desondanks werd de ham toch gegeten want weggooien was eigenlijk geen optie. Meer informatie over streekproducten.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vlees Liemers

Meer verhalen

Slepen met Oud & Nieuw

11 mei 2014
Jette
VideoGalerij

Papklok

09 juli 2014
A Timmer- Jansen

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling

Houtbewerking en 'vrije' kunst

10 februari 2016
Piet Post

Groene pannenkoeken

22 februari 2016
Karen

Gooien met bier, water en zand

01 december 2015
Ine Pennink

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal

Gekookte oren voor de hond

27 oktober 2014
Rita van Liere

Zomerfeest Westendorp

11 juni 2014
Magda van Dalen

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink

Butterfahrten

06 mei 2015
 Gerhard Kwak
Video

Valkhof in de zon

14 april 2015
William Smulders
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek

Rode zakdoek

18 maart 2015
Gerhard Kwak

Kiepenpap voor het goede doel

07 maart 2016
Marjolijn van Manen
Galerij

Volksfeest Winterswijk

12 november 2014
Merel Lindenhovius

Binden met wilgentenen

31 maart 2015
Jan Reijnen