Een rauwe ham (schink of schinke) zoals de boeren en later de slagers in de Liemers hem maakten. De ham wordt gemaakt van het onderste platte deel van de varkensham. De zogenaamde plaat. Alleen de dikke bovenbil, het schnitzeldeel, wordt verwijderd. Het vlees wordt ruim 3 weken in droog zout gelegd waaraan een beetje peper is toegevoegd. Na het zouten is de ham ongeveer 30% ingedroogd. Het vlees wordt vervolgens ingesmeerd met een mengsel van zout, peper en smout (gesmolten varkensvet) (foto) en hangt dan meer dan 9 maanden te drogen. Pas dan is de kleur en de smaak optimaal. Vroeger was dat door de omstandigheden op de boerderij zeker niet het geval. Rauwe hammen werden vroeger gemaakt om het boerengezin ook gedurende de winter van vlees(waar) te voorzien. Ze hingen vaak onder slechte omstandigheden in de wieme, het plafond boven de kachel, (foto) en dat kwam de kwaliteit zeker niet ten goede ondanks het feit dat ze vaak in linnen zakken werden opgehangen en ook toen al met reuzel werden besmeerd.

 

Bederf

Dat insmeren met reuzel gebeurde om vliegen te weren. Deze legden namelijk hun eitjes in de insneden en beschadigingen van de ham waardoor de ham na enige weken vol maden zat en niet meer eetbaar was. Door de reuzel werd de kwaliteit nog een beetje bewaard, maar door de touwtjes waaraan de ham werd opgehangen ontstonden vaak schimmels en door de ouderdom werd het spek vaak 'gasterig of garstig' genoemd. De kleur werd langzaam vuil geel, de smaak was sterk ranzig en de geur was nauwelijks te harden. (foto) Desondanks werd de ham toch gegeten want weggooien was eigenlijk geen optie. Meer informatie over streekproducten.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vlees Liemers

Meer verhalen

De Dikke Broeder bakken

11 mei 2014
Jette

Het huwelijk vroeger

08 augustus 2014
Albert Steert

Leven met de dieren in één ruimte

27 juni 2014
Sylvia van Hunnik
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink

Klarendalse feestweek

03 februari 2015
Henk Hermeling
Video

Haantje Pik; Veluwse Palmpaashaasjes

24 maart 2016
Paul Hoftijzer

Hattem viert Sint Maarten op 10 november

17 februari 2015
Gerrit Kouwenhoven
Galerij

Zilveren bijltje om schip te water te laten

24 februari 2015
Carla Dubbink
Video

200 eieren met Pasen

18 juni 2014
Nijenhuis

Normaal gooit met gouden LP

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs  

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt
VideoGalerij

Papklok

09 juli 2014
A Timmer- Jansen

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé

Een bijzondere kerkdienst

28 juli 2014
A. Heetebrij
Video

Mijn hondjes op de dierenbegraafplaats

15 april 2015
Diana Jansen
Video

Scharrelavonden in Hattem en Elburg

05 december 2015
Dirk Jan Septer en Piet Schuijn

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters