Ongel is de ouderwetse naam voor gesmolten rundvet. Het was de voorganger van een blok frituurvet dat we tegenwoordig nog wel gebruiken. Het verse vet dat na het slachten van een rund overbleef, werd eerst rauw, net als het varkensvet, fijngehakt en onder toevoeging van behoorlijk wat zout, uitgebakken en daarna gezeefd waarna men het liet afkoelen. De kaantjes gingen vervolgens warm op het brood met wat zout. De dikke plak die door het afkoelen op de bodem van de pan ontstond, werd even warm gemaakt zodat hij gemakkelijk uit de pan geklopt kon worden.

De ongel werd bewaard op een kruishout (twee kruislings vastgemaakte planken) die in de wieme hingen. Na het slachten van een rund waren er vaak wel vier stevig gevulde kruishouten. Zo was er de hele winter door vet voor de stamppot of om in te bakken. Niet zelden kwam het voor dat het vet bovenin de warme wieme op het laatst heel sterk ging smaken en ruiken. Niet echt lekker, maar weggooien was er niet bij.

Categories:: Eten en drinken Gelderland

Meer verhalen

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen
Galerij

Zwoerdrolletjes

08 februari 2015
Gerhard Kwak

Bruiloft in de tent

20 mei 2015
Riet Winkel

Knoop in het touw (knup int touw)

12 augustus 2014
Theo Meijer

Sneeuwpudding van Oma Kwak

08 januari 2016
Gerhard Kwak
Video

200 eieren met Pasen

18 juni 2014
Nijenhuis

høken van de eind 70er jaren tut noe

09 december 2015
Elmi Schut

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon

Aanzegger, aanspreker, begrafenisondernemer...

09 februari 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen
Video

De Boelekearl

11 augustus 2014
G. Raterink-Gussinklo

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak
Audio

Het hijgende paard in de holle weg

14 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Joodse gerechten in olie

14 december 2015
Paul Hoftijzer

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink
Video

Palingroken in een historische context

31 maart 2016
Paul Hoftijzer

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Touwscheren bij een huwelijk

03 juni 2015
Jan Lubberts