Ongel is de ouderwetse naam voor gesmolten rundvet. Het was de voorganger van een blok frituurvet dat we tegenwoordig nog wel gebruiken. Het verse vet dat na het slachten van een rund overbleef, werd eerst rauw, net als het varkensvet, fijngehakt en onder toevoeging van behoorlijk wat zout, uitgebakken en daarna gezeefd waarna men het liet afkoelen. De kaantjes gingen vervolgens warm op het brood met wat zout. De dikke plak die door het afkoelen op de bodem van de pan ontstond, werd even warm gemaakt zodat hij gemakkelijk uit de pan geklopt kon worden.

De ongel werd bewaard op een kruishout (twee kruislings vastgemaakte planken) die in de wieme hingen. Na het slachten van een rund waren er vaak wel vier stevig gevulde kruishouten. Zo was er de hele winter door vet voor de stamppot of om in te bakken. Niet zelden kwam het voor dat het vet bovenin de warme wieme op het laatst heel sterk ging smaken en ruiken. Niet echt lekker, maar weggooien was er niet bij.

Categories:: Eten en drinken Gelderland

Meer verhalen

Eigen pan of papier mee naar de slager

20 april 2015
Gerhard Kwak

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry

Stokvis eten met Hallse kermis

12 mei 2014
Mien Wensink

Netjes lopen in de avondvierdaagse

09 juli 2015
Wilma Wilbrink
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug
VideoAudio

De spookpaarden

07 november 2014
Eric Borrias

Handige ouders

29 juni 2015
Teunie

Kladdegat spookhond in Hattem

02 februari 2015
Albert ten Cate

Knoop in het touw (knup int touw)

12 augustus 2014
Theo Meijer
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh

Vruchten plukken en rapen

20 augustus 2014
Bets Reijnen van Zwam
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken
Galerij

11.11 app groep uit de Heksenketel

29 januari 2015
Jan Willem van der Hogen
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os
Video

Zaklopen

09 mei 2014
Marleen Klunder

Bloempap

26 februari 2015
van Dale

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers
Video

Palingroken in een historische context

31 maart 2016
Paul Hoftijzer