Ongel is de ouderwetse naam voor gesmolten rundvet. Het was de voorganger van een blok frituurvet dat we tegenwoordig nog wel gebruiken. Het verse vet dat na het slachten van een rund overbleef, werd eerst rauw, net als het varkensvet, fijngehakt en onder toevoeging van behoorlijk wat zout, uitgebakken en daarna gezeefd waarna men het liet afkoelen. De kaantjes gingen vervolgens warm op het brood met wat zout. De dikke plak die door het afkoelen op de bodem van de pan ontstond, werd even warm gemaakt zodat hij gemakkelijk uit de pan geklopt kon worden.

De ongel werd bewaard op een kruishout (twee kruislings vastgemaakte planken) die in de wieme hingen. Na het slachten van een rund waren er vaak wel vier stevig gevulde kruishouten. Zo was er de hele winter door vet voor de stamppot of om in te bakken. Niet zelden kwam het voor dat het vet bovenin de warme wieme op het laatst heel sterk ging smaken en ruiken. Niet echt lekker, maar weggooien was er niet bij.

Categories:: Eten en drinken Gelderland

Meer verhalen

VideoGalerij

Maak je eigen steen

01 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius
Video

Het binden van plattelandsjongeren

24 juli 2014
Ruben van Dommelen

Liedjes bij bruiloft

08 augustus 2014
Albert Steert

Piepkesbal Geesteren

07 augustus 2015
Stichting Piepkesbal
Video

Mijn hondjes op de dierenbegraafplaats

15 april 2015
Diana Jansen
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen
Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach

De Bebbenbek

12 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot

Sneeuwpudding van Oma Kwak

08 januari 2016
Gerhard Kwak

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak