Ongel is de ouderwetse naam voor gesmolten rundvet. Het was de voorganger van een blok frituurvet dat we tegenwoordig nog wel gebruiken. Het verse vet dat na het slachten van een rund overbleef, werd eerst rauw, net als het varkensvet, fijngehakt en onder toevoeging van behoorlijk wat zout, uitgebakken en daarna gezeefd waarna men het liet afkoelen. De kaantjes gingen vervolgens warm op het brood met wat zout. De dikke plak die door het afkoelen op de bodem van de pan ontstond, werd even warm gemaakt zodat hij gemakkelijk uit de pan geklopt kon worden.

De ongel werd bewaard op een kruishout (twee kruislings vastgemaakte planken) die in de wieme hingen. Na het slachten van een rund waren er vaak wel vier stevig gevulde kruishouten. Zo was er de hele winter door vet voor de stamppot of om in te bakken. Niet zelden kwam het voor dat het vet bovenin de warme wieme op het laatst heel sterk ging smaken en ruiken. Niet echt lekker, maar weggooien was er niet bij.

Categories:: Eten en drinken Gelderland

Meer verhalen

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder
Galerij

Olde Wievenbrood

29 juli 2015
Paul Hoftijzer

Molen de Hoop weer in gebruik

25 januari 2016
Jeannette Beelen
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen
Galerij

Slachtvisite bij Erve Brooks

20 oktober 2014
Marsman

Diekhook in 't Lech

20 april 2015
Marloes Fleissner

“De duker zal ow halen”

18 mei 2015
Ina Brethouwer
Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft
Video

Mannen onder elkaar bij de barbier

21 april 2015
Jean van Rossum

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Palm palm Pasen

06 mei 2015
Leo van der Linde

Caspar en de twee andere koningen

04 januari 2016
Paul Hoftijzer