Ongel is de ouderwetse naam voor gesmolten rundvet. Het was de voorganger van een blok frituurvet dat we tegenwoordig nog wel gebruiken. Het verse vet dat na het slachten van een rund overbleef, werd eerst rauw, net als het varkensvet, fijngehakt en onder toevoeging van behoorlijk wat zout, uitgebakken en daarna gezeefd waarna men het liet afkoelen. De kaantjes gingen vervolgens warm op het brood met wat zout. De dikke plak die door het afkoelen op de bodem van de pan ontstond, werd even warm gemaakt zodat hij gemakkelijk uit de pan geklopt kon worden.

De ongel werd bewaard op een kruishout (twee kruislings vastgemaakte planken) die in de wieme hingen. Na het slachten van een rund waren er vaak wel vier stevig gevulde kruishouten. Zo was er de hele winter door vet voor de stamppot of om in te bakken. Niet zelden kwam het voor dat het vet bovenin de warme wieme op het laatst heel sterk ging smaken en ruiken. Niet echt lekker, maar weggooien was er niet bij.

Categories:: Eten en drinken Gelderland

Meer verhalen

Galerij

Olde Wievenbrood

29 juli 2015
Paul Hoftijzer

Pikballen

19 november 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Papier scheppen in Middelste Molen

08 mei 2014
Gerda Bijzet
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Takkenzwaaien

06 augustus 2014
PR St. Sebastianus
Audio

Tuutlied

28 mei 2014
Wim Monnich

De bakker aan de deur

17 maart 2015
Teunis Bunt

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek
Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak

Gevulde koeken

22 september 2014
Hans van den Hoorn

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud

Witte Wieven bij Solse Gat

26 februari 2015
Ben Veenhuis
Galerij

Wassen met de hand

17 juni 2014
Gerritje de Boer-Wilbrink

Kniepertjes bakken

29 juni 2015
J. Roessink

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman
Galerij

Zwoerdrolletjes

08 februari 2015
Gerhard Kwak