Ongel is de ouderwetse naam voor gesmolten rundvet. Het was de voorganger van een blok frituurvet dat we tegenwoordig nog wel gebruiken. Het verse vet dat na het slachten van een rund overbleef, werd eerst rauw, net als het varkensvet, fijngehakt en onder toevoeging van behoorlijk wat zout, uitgebakken en daarna gezeefd waarna men het liet afkoelen. De kaantjes gingen vervolgens warm op het brood met wat zout. De dikke plak die door het afkoelen op de bodem van de pan ontstond, werd even warm gemaakt zodat hij gemakkelijk uit de pan geklopt kon worden.

De ongel werd bewaard op een kruishout (twee kruislings vastgemaakte planken) die in de wieme hingen. Na het slachten van een rund waren er vaak wel vier stevig gevulde kruishouten. Zo was er de hele winter door vet voor de stamppot of om in te bakken. Niet zelden kwam het voor dat het vet bovenin de warme wieme op het laatst heel sterk ging smaken en ruiken. Niet echt lekker, maar weggooien was er niet bij.

Categories:: Eten en drinken Gelderland

Meer verhalen

Zure haring op oudjaarsavond

12 mei 2014
Reini Meutstege
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette
Video

Doesburgse mosterdsoep

20 november 2014
Albert

De kerstrollade

24 december 2015
Gerhard Kwak

Naoberschap

24 november 2014
G.J. Klanderman

De Veluwse heidekoek

26 februari 2016
Ton Kamphuis

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak

Een broodje tin

01 februari 2016
Martijn van Zon
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn

Gooien met bier, water en zand

01 december 2015
Ine Pennink
Galerij

Honing- en Bijenmarkt Eerbeek

09 juli 2014
Ton Fleur
Galerij

Gelderse worst

09 februari 2015
Gerhard Kwak

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele

Eten op nieuwjaarsdag

25 september 2014
Mevr. Beijnen
Video

De legende van het Solse Gat

26 augustus 2014
Corry
Galerij

Een traditionele Achterhoekse bruiloft

21 oktober 2014
Harm en Mielke van Egmond