Wanneer je grof gemalen runder- of varkensvet (reuzel) uitsmelt dan blijven de kaantjes, de krokante restjes van de niet uitgesmolten delen van het vet, over. Deze restjes bestaan uit kleine vliesjes en velletjes, restje ader en andere harde niet te smelten onderdelen van het vet. Deze kaantjes, zoals ze worden genoemd, zijn uitstekende smaakmakers voor stamppotten en heerlijk (vers en warm) op roggebrood met een snufje zout. Je moet ze wel op het allerlaatste moment over de stamppot strooien want dan zijn ze nog lekker knapperig.

 

Reuzel met kaantjes

Een andere mogelijkheid die we in de Achterhoek vroeger kenden en veel gebruikten was grof gemalen reuzel met kaantjes. Na het slachten van het vette varken werd de reuzel uitgebakken, rundvet werd niet gebruikt omdat dat na afkoeling hard en niet smeerbaar wordt, bleven de kaantjes in het vet. Op die manier kreeg je in het zachte varkensvet lekker knisperige stukjes die het vet wat beet gaven. Aan het vloeibare vet werd behoorlijk wat zout toegevoegd zodat de reuzel voor langere tijd bewaard kon worden. Deze reuzel werd meestal gebruikt om in te bakken. Een tweede manier was het gebruik van reuzel met kaantjes op dezelfde manier als tegenwoordig boter of margarine. Ze smeerden het vooral op roggebrood als extra calorieën-injectie voor de vaak zware dagelijkse arbeid die verricht moest worden.

 

Griebenschmalz

Reuzel met kaantjes wordt tegenwoordig nauwelijks meer verkocht. Behalve net over de grens. Uw schrijver kreeg het in Vreden voorgeschoteld als entree voor het diner . Men noemt het in Duitsland Griebenschmalz. (Grieben = kaantjes en Schmalz is reuzel). Het wordt nu echter gegeten op een plakje stokbrood. Een variant op stokbroodjes met al of niet gekruide olijfolie.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Winterswijk Vlees

Meer verhalen

De geur van drogend wasgoed

07 december 2015
Gerhard Kwak

Wandelen in Barchem: al tien jaar een feest!

08 juni 2015
Arjan Klein Hazebroek

Knikkeren

10 juni 2014
Vanessa
VideoGalerij

Papklok

09 juli 2014
A Timmer- Jansen

Roosjes maken voor de Ooyse kermis

19 juni 2014
Merel Lammertink
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma

høken van de eind 70er jaren tut noe

09 december 2015
Elmi Schut

Generaties lang vernoemd naar Opa

12 maart 2015
Gerdien van der Zee

Pakjes rondbrengen met paard en wagen

02 februari 2015
Mevr. van der Zeeland
Video

Sluitliederen onder de Pinksterkroon

20 mei 2015
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman
Video

Haantje Pik; Veluwse Palmpaashaasjes

24 maart 2016
Paul Hoftijzer
VideoGalerij

Papier scheppen in Middelste Molen

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink

Leven met de dieren in één ruimte

27 juni 2014
Sylvia van Hunnik
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak

Molukse nationale dag

18 juni 2014
Marsalina Patty