Wanneer je grof gemalen runder- of varkensvet (reuzel) uitsmelt dan blijven de kaantjes, de krokante restjes van de niet uitgesmolten delen van het vet, over. Deze restjes bestaan uit kleine vliesjes en velletjes, restje ader en andere harde niet te smelten onderdelen van het vet. Deze kaantjes, zoals ze worden genoemd, zijn uitstekende smaakmakers voor stamppotten en heerlijk (vers en warm) op roggebrood met een snufje zout. Je moet ze wel op het allerlaatste moment over de stamppot strooien want dan zijn ze nog lekker knapperig.

 

Reuzel met kaantjes

Een andere mogelijkheid die we in de Achterhoek vroeger kenden en veel gebruikten was grof gemalen reuzel met kaantjes. Na het slachten van het vette varken werd de reuzel uitgebakken, rundvet werd niet gebruikt omdat dat na afkoeling hard en niet smeerbaar wordt, bleven de kaantjes in het vet. Op die manier kreeg je in het zachte varkensvet lekker knisperige stukjes die het vet wat beet gaven. Aan het vloeibare vet werd behoorlijk wat zout toegevoegd zodat de reuzel voor langere tijd bewaard kon worden. Deze reuzel werd meestal gebruikt om in te bakken. Een tweede manier was het gebruik van reuzel met kaantjes op dezelfde manier als tegenwoordig boter of margarine. Ze smeerden het vooral op roggebrood als extra calorieën-injectie voor de vaak zware dagelijkse arbeid die verricht moest worden.

 

Griebenschmalz

Reuzel met kaantjes wordt tegenwoordig nauwelijks meer verkocht. Behalve net over de grens. Uw schrijver kreeg het in Vreden voorgeschoteld als entree voor het diner . Men noemt het in Duitsland Griebenschmalz. (Grieben = kaantjes en Schmalz is reuzel). Het wordt nu echter gegeten op een plakje stokbrood. Een variant op stokbroodjes met al of niet gekruide olijfolie.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Winterswijk Vlees

Meer verhalen

De Klokkenmaker

30 oktober 2015
Piet van Apeldoorn
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink
Video

Krentjebrij/watergruwel

18 juni 2014
Mw. Verwey
Video

Slepen van boeren gerij op oudejaarsavond

03 december 2015
Adri Nitrauw

Kent u het woord sjibbolet?

19 november 2015
Marten Brascamp

Pinksterfeest in Gorssel?

16 oktober 2015
Marten Brascamp

De tovenaar en de schipper

26 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Requiem voor iedereen

04 november 2015
Johan Koornstra
Video

Blauwe Gerrit

23 mei 2014
Sylvia van Hunnik
Video

De dikke boom

21 april 2015
Eric Borrias

Letterdoeken vertellen mijn leven

15 juni 2015
Willi Wilbrink

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso
VideoGalerij

Elke 5 jaar bogenbouw Dodewaard

24 april 2015
Westereng Bogenbouw
Audio

Tuutlied

28 mei 2014
Wim Monnich
Video

Erfhuis op de Oud Veluwse Markt

18 november 2014
Ad Guldie

Zweurdjesmaag

17 november 2015
Gerhard Kwak

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks