Wanneer je grof gemalen runder- of varkensvet (reuzel) uitsmelt dan blijven de kaantjes, de krokante restjes van de niet uitgesmolten delen van het vet, over. Deze restjes bestaan uit kleine vliesjes en velletjes, restje ader en andere harde niet te smelten onderdelen van het vet. Deze kaantjes, zoals ze worden genoemd, zijn uitstekende smaakmakers voor stamppotten en heerlijk (vers en warm) op roggebrood met een snufje zout. Je moet ze wel op het allerlaatste moment over de stamppot strooien want dan zijn ze nog lekker knapperig.

 

Reuzel met kaantjes

Een andere mogelijkheid die we in de Achterhoek vroeger kenden en veel gebruikten was grof gemalen reuzel met kaantjes. Na het slachten van het vette varken werd de reuzel uitgebakken, rundvet werd niet gebruikt omdat dat na afkoeling hard en niet smeerbaar wordt, bleven de kaantjes in het vet. Op die manier kreeg je in het zachte varkensvet lekker knisperige stukjes die het vet wat beet gaven. Aan het vloeibare vet werd behoorlijk wat zout toegevoegd zodat de reuzel voor langere tijd bewaard kon worden. Deze reuzel werd meestal gebruikt om in te bakken. Een tweede manier was het gebruik van reuzel met kaantjes op dezelfde manier als tegenwoordig boter of margarine. Ze smeerden het vooral op roggebrood als extra calorieën-injectie voor de vaak zware dagelijkse arbeid die verricht moest worden.

 

Griebenschmalz

Reuzel met kaantjes wordt tegenwoordig nauwelijks meer verkocht. Behalve net over de grens. Uw schrijver kreeg het in Vreden voorgeschoteld als entree voor het diner . Men noemt het in Duitsland Griebenschmalz. (Grieben = kaantjes en Schmalz is reuzel). Het wordt nu echter gegeten op een plakje stokbrood. Een variant op stokbroodjes met al of niet gekruide olijfolie.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Winterswijk Vlees

Meer verhalen

De streekdrachten van de Noord-Veluwe

18 juni 2015
Rein Lotterman
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen

Spelen met een varkensblaas

12 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

De Boelekearl

11 augustus 2014
G. Raterink-Gussinklo

Zonder uitlaat rijden op Koninginnedag

20 februari 2015
André Oostindiën
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Gekookte oren voor de hond

27 oktober 2014
Rita van Liere

Zwemmen in de IJssel

10 oktober 2014
Wim Snel
Galerij

11.11 app groep uit de Heksenketel

29 januari 2015
Jan Willem van der Hogen

Zomerfeest Ugchelen

27 juli 2015
Margriet van der Doe

Paard springen over levend paard!

18 juni 2014
Marjan Heil

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak

Meisjes uit Hoenderloo

18 juni 2014
An Sambeek
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling