Wanneer je grof gemalen runder- of varkensvet (reuzel) uitsmelt dan blijven de kaantjes, de krokante restjes van de niet uitgesmolten delen van het vet, over. Deze restjes bestaan uit kleine vliesjes en velletjes, restje ader en andere harde niet te smelten onderdelen van het vet. Deze kaantjes, zoals ze worden genoemd, zijn uitstekende smaakmakers voor stamppotten en heerlijk (vers en warm) op roggebrood met een snufje zout. Je moet ze wel op het allerlaatste moment over de stamppot strooien want dan zijn ze nog lekker knapperig.

 

Reuzel met kaantjes

Een andere mogelijkheid die we in de Achterhoek vroeger kenden en veel gebruikten was grof gemalen reuzel met kaantjes. Na het slachten van het vette varken werd de reuzel uitgebakken, rundvet werd niet gebruikt omdat dat na afkoeling hard en niet smeerbaar wordt, bleven de kaantjes in het vet. Op die manier kreeg je in het zachte varkensvet lekker knisperige stukjes die het vet wat beet gaven. Aan het vloeibare vet werd behoorlijk wat zout toegevoegd zodat de reuzel voor langere tijd bewaard kon worden. Deze reuzel werd meestal gebruikt om in te bakken. Een tweede manier was het gebruik van reuzel met kaantjes op dezelfde manier als tegenwoordig boter of margarine. Ze smeerden het vooral op roggebrood als extra calorieën-injectie voor de vaak zware dagelijkse arbeid die verricht moest worden.

 

Griebenschmalz

Reuzel met kaantjes wordt tegenwoordig nauwelijks meer verkocht. Behalve net over de grens. Uw schrijver kreeg het in Vreden voorgeschoteld als entree voor het diner . Men noemt het in Duitsland Griebenschmalz. (Grieben = kaantjes en Schmalz is reuzel). Het wordt nu echter gegeten op een plakje stokbrood. Een variant op stokbroodjes met al of niet gekruide olijfolie.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Winterswijk Vlees

Meer verhalen

Video

Kaarsenmaken

13 oktober 2014
Jan Klarenbeek

Keltische horoscoopbomen in Zevenaar

08 februari 2016
Ton van den Beld

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn

Maaien met de zeis

06 augustus 2014
Jan Reijnen

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker

Lathumse Volksfeesten

03 maart 2015
Sylvia van Orden
Video

Mannen onder elkaar bij de barbier

21 april 2015
Jean van Rossum
Video

Koek slaan

12 augustus 2014
Gea
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole
Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak

Rode zakdoek

18 maart 2015
Gerhard Kwak

Pinksterfeest in Gorssel?

16 oktober 2015
Marten Brascamp

Slepen met Oud & Nieuw

11 mei 2014
Jette

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers

Mosterd Muziekdag in Doesburg

11 november 2014
Albert

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak