Wanneer je grof gemalen runder- of varkensvet (reuzel) uitsmelt dan blijven de kaantjes, de krokante restjes van de niet uitgesmolten delen van het vet, over. Deze restjes bestaan uit kleine vliesjes en velletjes, restje ader en andere harde niet te smelten onderdelen van het vet. Deze kaantjes, zoals ze worden genoemd, zijn uitstekende smaakmakers voor stamppotten en heerlijk (vers en warm) op roggebrood met een snufje zout. Je moet ze wel op het allerlaatste moment over de stamppot strooien want dan zijn ze nog lekker knapperig.

 

Reuzel met kaantjes

Een andere mogelijkheid die we in de Achterhoek vroeger kenden en veel gebruikten was grof gemalen reuzel met kaantjes. Na het slachten van het vette varken werd de reuzel uitgebakken, rundvet werd niet gebruikt omdat dat na afkoeling hard en niet smeerbaar wordt, bleven de kaantjes in het vet. Op die manier kreeg je in het zachte varkensvet lekker knisperige stukjes die het vet wat beet gaven. Aan het vloeibare vet werd behoorlijk wat zout toegevoegd zodat de reuzel voor langere tijd bewaard kon worden. Deze reuzel werd meestal gebruikt om in te bakken. Een tweede manier was het gebruik van reuzel met kaantjes op dezelfde manier als tegenwoordig boter of margarine. Ze smeerden het vooral op roggebrood als extra calorieën-injectie voor de vaak zware dagelijkse arbeid die verricht moest worden.

 

Griebenschmalz

Reuzel met kaantjes wordt tegenwoordig nauwelijks meer verkocht. Behalve net over de grens. Uw schrijver kreeg het in Vreden voorgeschoteld als entree voor het diner . Men noemt het in Duitsland Griebenschmalz. (Grieben = kaantjes en Schmalz is reuzel). Het wordt nu echter gegeten op een plakje stokbrood. Een variant op stokbroodjes met al of niet gekruide olijfolie.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Winterswijk Vlees

Meer verhalen

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding

Corvee op vakantiepark Mooi Veluwe

16 januari 2015
Olga Verlegh

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek
Video

Sluitliederen onder de Pinksterkroon

20 mei 2015
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge
AudioGalerij

Witte wieven van Zwiep

11 mei 2014
Jette

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar
Video

Kalveropfokclubwedstrijd Bronckhorst

10 juni 2015
KOC Bronckhorst

Mosterd Muziekdag in Doesburg

11 november 2014
Albert

Leven met de dieren in één ruimte

27 juni 2014
Sylvia van Hunnik

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders
Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen
Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Hoort, hoort! Zegt het voort!

26 oktober 2015
Frans van den Bos
Video

Vroeg Carnaval in Nöttedarp

20 januari 2016
Clemens Elshoff

Apeldoornse Vierdaagse

18 juni 2014
J. van Milligen
Video

Schaapscheerders maaltijd

07 augustus 2014
Gertjan Janssen