Wanneer je grof gemalen runder- of varkensvet (reuzel) uitsmelt dan blijven de kaantjes, de krokante restjes van de niet uitgesmolten delen van het vet, over. Deze restjes bestaan uit kleine vliesjes en velletjes, restje ader en andere harde niet te smelten onderdelen van het vet. Deze kaantjes, zoals ze worden genoemd, zijn uitstekende smaakmakers voor stamppotten en heerlijk (vers en warm) op roggebrood met een snufje zout. Je moet ze wel op het allerlaatste moment over de stamppot strooien want dan zijn ze nog lekker knapperig.

 

Reuzel met kaantjes

Een andere mogelijkheid die we in de Achterhoek vroeger kenden en veel gebruikten was grof gemalen reuzel met kaantjes. Na het slachten van het vette varken werd de reuzel uitgebakken, rundvet werd niet gebruikt omdat dat na afkoeling hard en niet smeerbaar wordt, bleven de kaantjes in het vet. Op die manier kreeg je in het zachte varkensvet lekker knisperige stukjes die het vet wat beet gaven. Aan het vloeibare vet werd behoorlijk wat zout toegevoegd zodat de reuzel voor langere tijd bewaard kon worden. Deze reuzel werd meestal gebruikt om in te bakken. Een tweede manier was het gebruik van reuzel met kaantjes op dezelfde manier als tegenwoordig boter of margarine. Ze smeerden het vooral op roggebrood als extra calorieën-injectie voor de vaak zware dagelijkse arbeid die verricht moest worden.

 

Griebenschmalz

Reuzel met kaantjes wordt tegenwoordig nauwelijks meer verkocht. Behalve net over de grens. Uw schrijver kreeg het in Vreden voorgeschoteld als entree voor het diner . Men noemt het in Duitsland Griebenschmalz. (Grieben = kaantjes en Schmalz is reuzel). Het wordt nu echter gegeten op een plakje stokbrood. Een variant op stokbroodjes met al of niet gekruide olijfolie.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Winterswijk Vlees

Meer verhalen

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter

De Veluwse heidekoek

26 februari 2016
Ton Kamphuis
Galerij

Jarenlang met Bennie Jolink op de foto

18 december 2015
Jan Gert De Boer

Pikballen

19 november 2015
Gerhard Kwak

Sabbatviering

26 februari 2015
Ben Veenhuis

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef
Video

Halloween, hier moet je bij zijn !

29 oktober 2015
Roor de Gans

Niets zeggen dan hebben we meer!

11 januari 2016
Andres mol

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer
Video

Koek slaan

12 augustus 2014
Gea
Galerij

Oranjefeest op de rotonde

23 juni 2014
Giorgio Ambrawo
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Zwoerdrolletjes

08 februari 2015
Gerhard Kwak

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es

Kraomschudderswegge met gedicht

05 juni 2014
Marijke Jansen