Wanneer je grof gemalen runder- of varkensvet (reuzel) uitsmelt dan blijven de kaantjes, de krokante restjes van de niet uitgesmolten delen van het vet, over. Deze restjes bestaan uit kleine vliesjes en velletjes, restje ader en andere harde niet te smelten onderdelen van het vet. Deze kaantjes, zoals ze worden genoemd, zijn uitstekende smaakmakers voor stamppotten en heerlijk (vers en warm) op roggebrood met een snufje zout. Je moet ze wel op het allerlaatste moment over de stamppot strooien want dan zijn ze nog lekker knapperig.

 

Reuzel met kaantjes

Een andere mogelijkheid die we in de Achterhoek vroeger kenden en veel gebruikten was grof gemalen reuzel met kaantjes. Na het slachten van het vette varken werd de reuzel uitgebakken, rundvet werd niet gebruikt omdat dat na afkoeling hard en niet smeerbaar wordt, bleven de kaantjes in het vet. Op die manier kreeg je in het zachte varkensvet lekker knisperige stukjes die het vet wat beet gaven. Aan het vloeibare vet werd behoorlijk wat zout toegevoegd zodat de reuzel voor langere tijd bewaard kon worden. Deze reuzel werd meestal gebruikt om in te bakken. Een tweede manier was het gebruik van reuzel met kaantjes op dezelfde manier als tegenwoordig boter of margarine. Ze smeerden het vooral op roggebrood als extra calorieën-injectie voor de vaak zware dagelijkse arbeid die verricht moest worden.

 

Griebenschmalz

Reuzel met kaantjes wordt tegenwoordig nauwelijks meer verkocht. Behalve net over de grens. Uw schrijver kreeg het in Vreden voorgeschoteld als entree voor het diner . Men noemt het in Duitsland Griebenschmalz. (Grieben = kaantjes en Schmalz is reuzel). Het wordt nu echter gegeten op een plakje stokbrood. Een variant op stokbroodjes met al of niet gekruide olijfolie.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Winterswijk Vlees

Meer verhalen

Palm palm Pasen

06 mei 2015
Leo van der Linde
GalerijVideo

Kinderdorp Haalderen

27 mei 2015
Robbert Weideveld

Hattem herdenkt de bevrijding

29 april 2015
Elly v.d Wetering

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek
Galerij

Reuzel met kaantjes

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal

Keltische horoscoopbomen in Zevenaar

08 februari 2016
Ton van den Beld
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda

Binden met wilgentenen

31 maart 2015
Jan Reijnen
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere

Kattekoppen schieten op het schuttersfeest van Babberich

12 december 2015
Gilde St. Jan Babberich

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld
Video

De doop van examenkandidaten

19 februari 2016
Jan Terbeek

Hoort, hoort! Zegt het voort!

26 oktober 2015
Frans van den Bos

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak