Wanneer je grof gemalen runder- of varkensvet (reuzel) uitsmelt dan blijven de kaantjes, de krokante restjes van de niet uitgesmolten delen van het vet, over. Deze restjes bestaan uit kleine vliesjes en velletjes, restje ader en andere harde niet te smelten onderdelen van het vet. Deze kaantjes, zoals ze worden genoemd, zijn uitstekende smaakmakers voor stamppotten en heerlijk (vers en warm) op roggebrood met een snufje zout. Je moet ze wel op het allerlaatste moment over de stamppot strooien want dan zijn ze nog lekker knapperig.

 

Reuzel met kaantjes

Een andere mogelijkheid die we in de Achterhoek vroeger kenden en veel gebruikten was grof gemalen reuzel met kaantjes. Na het slachten van het vette varken werd de reuzel uitgebakken, rundvet werd niet gebruikt omdat dat na afkoeling hard en niet smeerbaar wordt, bleven de kaantjes in het vet. Op die manier kreeg je in het zachte varkensvet lekker knisperige stukjes die het vet wat beet gaven. Aan het vloeibare vet werd behoorlijk wat zout toegevoegd zodat de reuzel voor langere tijd bewaard kon worden. Deze reuzel werd meestal gebruikt om in te bakken. Een tweede manier was het gebruik van reuzel met kaantjes op dezelfde manier als tegenwoordig boter of margarine. Ze smeerden het vooral op roggebrood als extra calorieën-injectie voor de vaak zware dagelijkse arbeid die verricht moest worden.

 

Griebenschmalz

Reuzel met kaantjes wordt tegenwoordig nauwelijks meer verkocht. Behalve net over de grens. Uw schrijver kreeg het in Vreden voorgeschoteld als entree voor het diner . Men noemt het in Duitsland Griebenschmalz. (Grieben = kaantjes en Schmalz is reuzel). Het wordt nu echter gegeten op een plakje stokbrood. Een variant op stokbroodjes met al of niet gekruide olijfolie.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Winterswijk Vlees

Meer verhalen

Gevulde koeken

22 september 2014
Hans van den Hoorn
Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer
Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten
Video

Krentjebrij/watergruwel

18 juni 2014
Mw. Verwey
Galerij

Mgr. Zwijsentocht

02 juli 2014
Truus Peters
Video

Scharrelavonden in Hattem en Elburg

05 december 2015
Dirk Jan Septer en Piet Schuijn
Video

Mechteld ten Ham

05 november 2014
Lizette van Hoven

Hete bliksem

10 juli 2014
Vera Top

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak
Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Een bruidskoe van mijn oudste zus

23 juni 2014
Anton Koster

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis
Video

Beleg en ontzet van Huissen

12 mei 2014
Jan Wannet

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette
Video

Crossen met kevers in Laren

11 januari 2016
Ton Hissink