Wanneer je grof gemalen runder- of varkensvet (reuzel) uitsmelt dan blijven de kaantjes, de krokante restjes van de niet uitgesmolten delen van het vet, over. Deze restjes bestaan uit kleine vliesjes en velletjes, restje ader en andere harde niet te smelten onderdelen van het vet. Deze kaantjes, zoals ze worden genoemd, zijn uitstekende smaakmakers voor stamppotten en heerlijk (vers en warm) op roggebrood met een snufje zout. Je moet ze wel op het allerlaatste moment over de stamppot strooien want dan zijn ze nog lekker knapperig.

 

Reuzel met kaantjes

Een andere mogelijkheid die we in de Achterhoek vroeger kenden en veel gebruikten was grof gemalen reuzel met kaantjes. Na het slachten van het vette varken werd de reuzel uitgebakken, rundvet werd niet gebruikt omdat dat na afkoeling hard en niet smeerbaar wordt, bleven de kaantjes in het vet. Op die manier kreeg je in het zachte varkensvet lekker knisperige stukjes die het vet wat beet gaven. Aan het vloeibare vet werd behoorlijk wat zout toegevoegd zodat de reuzel voor langere tijd bewaard kon worden. Deze reuzel werd meestal gebruikt om in te bakken. Een tweede manier was het gebruik van reuzel met kaantjes op dezelfde manier als tegenwoordig boter of margarine. Ze smeerden het vooral op roggebrood als extra calorieën-injectie voor de vaak zware dagelijkse arbeid die verricht moest worden.

 

Griebenschmalz

Reuzel met kaantjes wordt tegenwoordig nauwelijks meer verkocht. Behalve net over de grens. Uw schrijver kreeg het in Vreden voorgeschoteld als entree voor het diner . Men noemt het in Duitsland Griebenschmalz. (Grieben = kaantjes en Schmalz is reuzel). Het wordt nu echter gegeten op een plakje stokbrood. Een variant op stokbroodjes met al of niet gekruide olijfolie.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Winterswijk Vlees

Meer verhalen

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer

Op zaoterdag in de teil

24 september 2014
An Bloemberg

Stiefselavond

28 februari 2015
Gerry Klein Overmeen

Hutspot met bruine bonen

20 februari 2015
Mevrouw van Eede
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer

Stokvis eten met Hallse kermis

12 mei 2014
Mien Wensink
Galerij

Vakantietraditie in Nunspeet

17 november 2014
George Bootsma

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer

Takkenzwaaien

06 augustus 2014
PR St. Sebastianus

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen

De kerstrollade

24 december 2015
Gerhard Kwak

Onweer

08 maart 2015
Gerry

Maaien met de zeis

06 augustus 2014
Jan Reijnen
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck

Meisjes uit Hoenderloo

18 juni 2014
An Sambeek