Wanneer je grof gemalen runder- of varkensvet (reuzel) uitsmelt dan blijven de kaantjes, de krokante restjes van de niet uitgesmolten delen van het vet, over. Deze restjes bestaan uit kleine vliesjes en velletjes, restje ader en andere harde niet te smelten onderdelen van het vet. Deze kaantjes, zoals ze worden genoemd, zijn uitstekende smaakmakers voor stamppotten en heerlijk (vers en warm) op roggebrood met een snufje zout. Je moet ze wel op het allerlaatste moment over de stamppot strooien want dan zijn ze nog lekker knapperig.

 

Reuzel met kaantjes

Een andere mogelijkheid die we in de Achterhoek vroeger kenden en veel gebruikten was grof gemalen reuzel met kaantjes. Na het slachten van het vette varken werd de reuzel uitgebakken, rundvet werd niet gebruikt omdat dat na afkoeling hard en niet smeerbaar wordt, bleven de kaantjes in het vet. Op die manier kreeg je in het zachte varkensvet lekker knisperige stukjes die het vet wat beet gaven. Aan het vloeibare vet werd behoorlijk wat zout toegevoegd zodat de reuzel voor langere tijd bewaard kon worden. Deze reuzel werd meestal gebruikt om in te bakken. Een tweede manier was het gebruik van reuzel met kaantjes op dezelfde manier als tegenwoordig boter of margarine. Ze smeerden het vooral op roggebrood als extra calorieën-injectie voor de vaak zware dagelijkse arbeid die verricht moest worden.

 

Griebenschmalz

Reuzel met kaantjes wordt tegenwoordig nauwelijks meer verkocht. Behalve net over de grens. Uw schrijver kreeg het in Vreden voorgeschoteld als entree voor het diner . Men noemt het in Duitsland Griebenschmalz. (Grieben = kaantjes en Schmalz is reuzel). Het wordt nu echter gegeten op een plakje stokbrood. Een variant op stokbroodjes met al of niet gekruide olijfolie.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Winterswijk Vlees

Meer verhalen

Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer
Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan
Video

Ada van Andelst

08 juni 2015
Eric Borrias

Haring happen

12 februari 2015
C.V. De Bultendarpers

Zingen op Koninginnedag

02 juli 2014
Rita Brouwer
Video

Kruudmoes bij de Apeldoornse Vierdaagse

03 juni 2014
Arjan Hoefakker

Middeleeuws Festijn bij Kasteel de Kelder

29 januari 2016
Arend Hordijk

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda

Aaltjesdagen

14 maart 2016
Stichting Aaltjesdagen

Schooiersvrowke

12 mei 2014
Marijke Jansen
Galerij

Lepeltje koningin Beatrix

05 februari 2015
Simone Cornelissen
Galerij

Nationale Buitenspeeldag

12 juni 2014
Brenda Larbui

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman

Molen de Hoop weer in gebruik

25 januari 2016
Jeannette Beelen

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak