Roggestoete is een oud streekprodukt dat voornamelijk werd gegeten door de boerenbevolking op de noord-oost veluwe. Het is een produkt dat in het weekend werd gegeten.

Doordat de meeste boeren rogge verbouwden en tarwe nog niet zo bekend was, waren er bakkers die dit produkt zijn gaan bakken.

Het wordt gebakken van een mengsel van roggemeel en tarwemeel. Het brood had twee variaties met of zonder rozijnen. Langzaam werd het een produkt dat niet meer zo bekend was .

Doordat er akties werden opgestart voor herbouw van de afgebrande molen De Vlijt in Wapenveld,is ook het bakken van de roggestoete weer aktueel geworden.
Tijdens de jaarlijkse Paddendag (een evenement dat wordt gehouden om opbrengsten te genereren voor de exploitatie van Vriezes Erfgoed) werden er in de eerste jaren grote aantallen roggestoeten verkocht tbv de molen. Nog elk jaar krijgen de dorsers op deze dag roggestoete bij de koffie.

Als alle plannen doorgaan zal er in de toekomst roggestoete worden gebakken in de oude takkebossenoven van monumentale boerderij van Erve IJzerman.

Roggestoete is (mits goed bereid) een ware traktatie. Wel besmeren met echte roomboter!

Categories:: Eten en drinken Brood en banket Wapenveld Keuze van de redactie

Meer verhalen

Galerij

Vendelzwaaien

09 september 2014
Wim Sanders

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es

Zwemmen in de IJssel

10 oktober 2014
Wim Snel

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers

Keltische horoscoopbomen in Zevenaar

08 februari 2016
Ton van den Beld

Verse worst na de nachtmis

05 februari 2015
Mevrouw G.Vach

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich

Koffie branden met de huisbrander

15 oktober 2015
Gerhard Kwak

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek