De Schaapscheerdersmaaltijd werd op veel plaatsen op de Veluwe gegeten na het scheren van de schaapskudde in Loenen, Elspeet, Rheden en Ede. Nu leeft deze traditionele maaltijd alleen nog in Ede. Na het schaapscheren op de tweede zaterdag in juni, wordt deze in de schaapskooi gegeten.

Omdat de scheerders deze dag hard hadden gewerkt en dus veel vocht waren verloren, kregen zij zoute stokvis met aardappelen en boterjus als dank voor een dag hard werken. Dit was vroeger geen dure maaltijd, de schaapherders hadden het namelijk niet zo breed. In deze tijd word er vaak voor een andere zoute vissoort gekozen. Door de zoute vis wordt er weer voldoende vocht vastgehouden.

Als toetje kreeg en krijgt men warme rijstepap met bruine-suiker. Vroeger werd er ook brandewijn bij geschonken.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Eten en drinken Eten Dieren Ede Juni

Meer verhalen

Sacramentsprocessie in Loil

31 juli 2015
Ap Dieker
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker
Video

Overvliegende scouts

06 mei 2015
Jeroen Brummelman

Ambachtelijk snoep maken

31 augustus 2015
Hanneke Hoed
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda

Zomerfeest Westendorp

11 juni 2014
Magda van Dalen
VideoGalerij

Krentenwegge als kraamcadeau

08 mei 2014
Gerda Bijzet
Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman

Apeldoornse Vierdaagse

18 juni 2014
J. van Milligen

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster

Liefde via het schrobgat

04 december 2015
Gerrit Kistemaker
Galerij

Jarenlang met Bennie Jolink op de foto

18 december 2015
Jan Gert De Boer

Jammarkt Neede

19 augustus 2014
Margreet Boot
VideoGalerij

Vette bek halen

13 mei 2014
liesbeth mulder

Oud-Lunterse Dag

23 juni 2014
Albert Hendriksen

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein