De Schaapscheerdersmaaltijd werd op veel plaatsen op de Veluwe gegeten na het scheren van de schaapskudde in Loenen, Elspeet, Rheden en Ede. Nu leeft deze traditionele maaltijd alleen nog in Ede. Na het schaapscheren op de tweede zaterdag in juni, wordt deze in de schaapskooi gegeten.

Omdat de scheerders deze dag hard hadden gewerkt en dus veel vocht waren verloren, kregen zij zoute stokvis met aardappelen en boterjus als dank voor een dag hard werken. Dit was vroeger geen dure maaltijd, de schaapherders hadden het namelijk niet zo breed. In deze tijd word er vaak voor een andere zoute vissoort gekozen. Door de zoute vis wordt er weer voldoende vocht vastgehouden.

Als toetje kreeg en krijgt men warme rijstepap met bruine-suiker. Vroeger werd er ook brandewijn bij geschonken.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Eten en drinken Eten Dieren Ede Juni

Meer verhalen

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich
AudioGalerij

Witte wieven van Zwiep

11 mei 2014
Jette

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen

Joodse gerechten in olie

14 december 2015
Paul Hoftijzer

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard

Zomaar een carnavalszaterdag in Waskuupstad

24 februari 2015
Eugene te Wildt
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn

Bruiloft in de tent

20 mei 2015
Riet Winkel
Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
Video

De carriere van een schaapsherder

18 februari 2016
Elly Jansen
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

De Karbonadekoets

27 juni 2014
Jo Berendsen

Ridder in de orde van de zachte G

05 februari 2015
Frédérique Donders
Galerij

Gelderse worst

09 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Meidenmarkt in Nunspeet

11 mei 2014
Jette

Klarendalse feestweek

03 februari 2015
Henk Hermeling