De Schaapscheerdersmaaltijd werd op veel plaatsen op de Veluwe gegeten na het scheren van de schaapskudde in Loenen, Elspeet, Rheden en Ede. Nu leeft deze traditionele maaltijd alleen nog in Ede. Na het schaapscheren op de tweede zaterdag in juni, wordt deze in de schaapskooi gegeten.

Omdat de scheerders deze dag hard hadden gewerkt en dus veel vocht waren verloren, kregen zij zoute stokvis met aardappelen en boterjus als dank voor een dag hard werken. Dit was vroeger geen dure maaltijd, de schaapherders hadden het namelijk niet zo breed. In deze tijd word er vaak voor een andere zoute vissoort gekozen. Door de zoute vis wordt er weer voldoende vocht vastgehouden.

Als toetje kreeg en krijgt men warme rijstepap met bruine-suiker. Vroeger werd er ook brandewijn bij geschonken.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Eten en drinken Eten Dieren Ede Juni

Meer verhalen

De Achterhoekse buurtwinkel

22 december 2015
Paul Hoftijzer

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters

Aaltjesdagen

14 maart 2016
Stichting Aaltjesdagen

Sociëteit de Vriendschap

04 juli 2015
Ed de Haas
Video

De dikke boom

21 april 2015
Eric Borrias

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart

Dobbelen om sinterklaaslekkernijen

25 november 2014
Nederlands Bakkerijmuseum
Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us
Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman

Binden met wilgentenen

31 maart 2015
Jan Reijnen

Koffie branden met de huisbrander

15 oktober 2015
Gerhard Kwak
Video

Kaarsenmaken

13 oktober 2014
Jan Klarenbeek

Bloempap

26 februari 2015
van Dale
Video

Dood en begraven

05 augustus 2014
albert steert

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra