De Schaapscheerdersmaaltijd werd op veel plaatsen op de Veluwe gegeten na het scheren van de schaapskudde in Loenen, Elspeet, Rheden en Ede. Nu leeft deze traditionele maaltijd alleen nog in Ede. Na het schaapscheren op de tweede zaterdag in juni, wordt deze in de schaapskooi gegeten.

Omdat de scheerders deze dag hard hadden gewerkt en dus veel vocht waren verloren, kregen zij zoute stokvis met aardappelen en boterjus als dank voor een dag hard werken. Dit was vroeger geen dure maaltijd, de schaapherders hadden het namelijk niet zo breed. In deze tijd word er vaak voor een andere zoute vissoort gekozen. Door de zoute vis wordt er weer voldoende vocht vastgehouden.

Als toetje kreeg en krijgt men warme rijstepap met bruine-suiker. Vroeger werd er ook brandewijn bij geschonken.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Eten en drinken Eten Dieren Ede Juni

Meer verhalen

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar
Galerij

Slachtvisite bij Erve Brooks

20 oktober 2014
Marsman

Knikkeren

10 juni 2014
Vanessa
Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Bloempap

26 februari 2015
van Dale
Video

Wasberrekoek

03 november 2014
Debby Peters
Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer

Aanzegger, aanspreker, begrafenisondernemer...

09 februari 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma