De Schaapscheerdersmaaltijd werd op veel plaatsen op de Veluwe gegeten na het scheren van de schaapskudde in Loenen, Elspeet, Rheden en Ede. Nu leeft deze traditionele maaltijd alleen nog in Ede. Na het schaapscheren op de tweede zaterdag in juni, wordt deze in de schaapskooi gegeten.

Omdat de scheerders deze dag hard hadden gewerkt en dus veel vocht waren verloren, kregen zij zoute stokvis met aardappelen en boterjus als dank voor een dag hard werken. Dit was vroeger geen dure maaltijd, de schaapherders hadden het namelijk niet zo breed. In deze tijd word er vaak voor een andere zoute vissoort gekozen. Door de zoute vis wordt er weer voldoende vocht vastgehouden.

Als toetje kreeg en krijgt men warme rijstepap met bruine-suiker. Vroeger werd er ook brandewijn bij geschonken.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Eten en drinken Eten Dieren Ede Juni

Meer verhalen

Op de striekplank bij Ritn Ditn

07 maart 2016
Hans Hubers

Tafel dekken en woonkamer wisselen

21 november 2014
Barones van Mariënwaerdt

Vrouw Haverkamp

08 december 2015
Bart Schlief

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp
Video

Vroeg Carnaval in Nöttedarp

20 januari 2016
Clemens Elshoff

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak

Koeien in de wei laten lopen

12 mei 2014
Marijke Jansen
Video

De kluizenaar en de duvel

28 april 2015
Eric Borrias
VideoGalerij

Elke 5 jaar bogenbouw Dodewaard

24 april 2015
Westereng Bogenbouw
Video

Tractorpulling Lochem

17 november 2014
Franco Vermij
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda