De Schaapscheerdersmaaltijd werd op veel plaatsen op de Veluwe gegeten na het scheren van de schaapskudde in Loenen, Elspeet, Rheden en Ede. Nu leeft deze traditionele maaltijd alleen nog in Ede. Na het schaapscheren op de tweede zaterdag in juni, wordt deze in de schaapskooi gegeten.

Omdat de scheerders deze dag hard hadden gewerkt en dus veel vocht waren verloren, kregen zij zoute stokvis met aardappelen en boterjus als dank voor een dag hard werken. Dit was vroeger geen dure maaltijd, de schaapherders hadden het namelijk niet zo breed. In deze tijd word er vaak voor een andere zoute vissoort gekozen. Door de zoute vis wordt er weer voldoende vocht vastgehouden.

Als toetje kreeg en krijgt men warme rijstepap met bruine-suiker. Vroeger werd er ook brandewijn bij geschonken.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Eten en drinken Eten Dieren Ede Juni

Meer verhalen

Pa's verzameling

07 juli 2015
Teunie

Hoort, hoort! Zegt het voort!

26 oktober 2015
Frans van den Bos

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse

Gezegdes en het vroegere boerenleven in De Lebbenbrugge

11 januari 2016
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks

Op de lat schrieven

27 mei 2015
Gerhard Kwak

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo
Video

Kaarsenmaken

13 oktober 2014
Jan Klarenbeek
Video

Welke balkenbrij lust u graag?

08 juni 2015
Annet Joosten
Video

”De Aalzangers” brengen verleden tot leven!

18 januari 2016
Sam Schaftenaar

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda
VideoGalerij

Kersen op brandewijn

08 augustus 2014
Mevrouw van Beuzingen
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os