De Schaapscheerdersmaaltijd werd op veel plaatsen op de Veluwe gegeten na het scheren van de schaapskudde in Loenen, Elspeet, Rheden en Ede. Nu leeft deze traditionele maaltijd alleen nog in Ede. Na het schaapscheren op de tweede zaterdag in juni, wordt deze in de schaapskooi gegeten.

Omdat de scheerders deze dag hard hadden gewerkt en dus veel vocht waren verloren, kregen zij zoute stokvis met aardappelen en boterjus als dank voor een dag hard werken. Dit was vroeger geen dure maaltijd, de schaapherders hadden het namelijk niet zo breed. In deze tijd word er vaak voor een andere zoute vissoort gekozen. Door de zoute vis wordt er weer voldoende vocht vastgehouden.

Als toetje kreeg en krijgt men warme rijstepap met bruine-suiker. Vroeger werd er ook brandewijn bij geschonken.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Eten en drinken Eten Dieren Ede Juni

Meer verhalen

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

Vakantietraditie in Nunspeet

17 november 2014
George Bootsma
Video

Aardbeiendag in Zaltbommel

17 april 2015
TRIP Zaltbommel

Zwembadchips

20 mei 2015
Gerhard Kwak
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan
Audio

Het doodshemd bleef in de kast

20 maart 2015
Erve Brooks
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk

De melkbus

22 juli 2014
jan Reijnen

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman
Galerij

Hooikist

14 februari 2015
Gerhard Kwak

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak

Slachtschotel

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Zypendaalse appelstruif

27 januari 2016
Paul Hoftijzer
VideoGalerij

Vette bek halen

13 mei 2014
liesbeth mulder

Verjaardagsboeket

05 februari 2015
Tariel Gwedelidze
Audio

De eik en de 7 kolken

23 januari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter
Video

Haantje Pik; Veluwse Palmpaashaasjes

24 maart 2016
Paul Hoftijzer