De Schaapscheerdersmaaltijd werd op veel plaatsen op de Veluwe gegeten na het scheren van de schaapskudde in Loenen, Elspeet, Rheden en Ede. Nu leeft deze traditionele maaltijd alleen nog in Ede. Na het schaapscheren op de tweede zaterdag in juni, wordt deze in de schaapskooi gegeten.

Omdat de scheerders deze dag hard hadden gewerkt en dus veel vocht waren verloren, kregen zij zoute stokvis met aardappelen en boterjus als dank voor een dag hard werken. Dit was vroeger geen dure maaltijd, de schaapherders hadden het namelijk niet zo breed. In deze tijd word er vaak voor een andere zoute vissoort gekozen. Door de zoute vis wordt er weer voldoende vocht vastgehouden.

Als toetje kreeg en krijgt men warme rijstepap met bruine-suiker. Vroeger werd er ook brandewijn bij geschonken.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Eten en drinken Eten Dieren Ede Juni

Meer verhalen

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer

Lammetjesdag en schaapsscheerdersfeest

28 december 2015
Geesje Eleveld

Martinusdag

26 maart 2016
Mare Tip (6 jaar)

Alles in de pan met allebak

29 december 2015
Angela Bakker

De kerstrollade

24 december 2015
Gerhard Kwak
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper

Faust in Waardenburg

13 oktober 2014
M. Peters

Op dansles bij Meijler en Mulder

29 maart 2016
Gerhard Kwak

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp

Sneeuwpudding van Oma Kwak

08 januari 2016
Gerhard Kwak

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak
Video

Disse kant, een muzikale ode aan De Liemers

12 december 2014
Joop Boxstart

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole
Video

Lüdovicus en de Wodanseik

11 mei 2014
Mijngelderland