Het samenstellen van een slachtschotel is eigenlijk geen ouderwetse gewoonte. Men was vroeger niet zo scheutig met het serveren van meerdere soorten tegelijk. Wat op de schotel ligt is echter één bonk traditie. Het schoteltje hier op de foto werd tijdens de slachtvisite van museum Museum Smedekinck, Pluimersdijk 5, 7021 HW Zelhem, vorig jaar in november, samengesteld op basis van originele Achterhoekse slachtproducten. Op de foto zie je van links naar rechts: echte kaantjes op een plak roggebrood, twee partjes smaltappel, bakbloedworst en balkenbrij. Als je deze ouderwetse streekproducten een keer geproefd hebt dan ben je voorgoed verloren. Ze wisten vroeger echt wel wat lekker was. En dat van de goedkoopste grondstoffen die voorhanden waren na het slachten van de vette pogge (varken). Varkenskoppen, poten, zwoerd (varkenshuid), bouillon, spekblokjes, zout en kruiden.

Categories:: Eten en drinken Zelhem Slacht Vlees November

Meer verhalen

Video

De Boelekearl

11 augustus 2014
G. Raterink-Gussinklo

Grenstreffen

22 juli 2014
Herman Roerdink

Muziek in het Neder-Saksische dialect

11 januari 2016
Jan Ottink
Galerij

Verkleedpartijen

23 juni 2014
Dianne Wesselink

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman
Video

Disse kant, een muzikale ode aan De Liemers

12 december 2014
Joop Boxstart

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak
Video

Breien is (een) kunst

22 februari 2016
Carolien Evers
Video

Tractorpulling Lochem

17 november 2014
Franco Vermij
Video

Een bruidskoe van mijn oudste zus

23 juni 2014
Anton Koster

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker

Kiepenpap voor het goede doel

07 maart 2016
Marjolijn van Manen
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter

Gebetsgang von Emmerich nach Netterden (GLD)

07 maart 2015
Vereniging Leefbaarheid Netterden
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer