Het samenstellen van een slachtschotel is eigenlijk geen ouderwetse gewoonte. Men was vroeger niet zo scheutig met het serveren van meerdere soorten tegelijk. Wat op de schotel ligt is echter één bonk traditie. Het schoteltje hier op de foto werd tijdens de slachtvisite van museum Museum Smedekinck, Pluimersdijk 5, 7021 HW Zelhem, vorig jaar in november, samengesteld op basis van originele Achterhoekse slachtproducten. Op de foto zie je van links naar rechts: echte kaantjes op een plak roggebrood, twee partjes smaltappel, bakbloedworst en balkenbrij. Als je deze ouderwetse streekproducten een keer geproefd hebt dan ben je voorgoed verloren. Ze wisten vroeger echt wel wat lekker was. En dat van de goedkoopste grondstoffen die voorhanden waren na het slachten van de vette pogge (varken). Varkenskoppen, poten, zwoerd (varkenshuid), bouillon, spekblokjes, zout en kruiden.

Categories:: Eten en drinken Zelhem Slacht Vlees November

Meer verhalen

Molukse nationale dag

18 juni 2014
Marsalina Patty
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak

De Achterhoekse buurtwinkel

22 december 2015
Paul Hoftijzer

Eigen pan of papier mee naar de slager

20 april 2015
Gerhard Kwak
Video

Kersenpittenspuwen

02 juli 2014
Erik van der Pol

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn

Bräöderkes of knorhaantjes

05 augustus 2015
Gerhard Kwak

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer

Kerstnachtmuziek Ammerzoden

14 december 2015
Wim Durksz
Video

200 eieren met Pasen

18 juni 2014
Nijenhuis
Galerij

Werkpaarden vervangen door petroleum

04 januari 2015
Wim Monnich

Nieuwjaar winnen

27 mei 2014
Rita van Liere

Pakjes rondbrengen met paard en wagen

02 februari 2015
Mevr. van der Zeeland
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra
Galerij

Bloodbrood

09 februari 2015
Gerhard Kwak