Het samenstellen van een slachtschotel is eigenlijk geen ouderwetse gewoonte. Men was vroeger niet zo scheutig met het serveren van meerdere soorten tegelijk. Wat op de schotel ligt is echter één bonk traditie. Het schoteltje hier op de foto werd tijdens de slachtvisite van museum Museum Smedekinck, Pluimersdijk 5, 7021 HW Zelhem, vorig jaar in november, samengesteld op basis van originele Achterhoekse slachtproducten. Op de foto zie je van links naar rechts: echte kaantjes op een plak roggebrood, twee partjes smaltappel, bakbloedworst en balkenbrij. Als je deze ouderwetse streekproducten een keer geproefd hebt dan ben je voorgoed verloren. Ze wisten vroeger echt wel wat lekker was. En dat van de goedkoopste grondstoffen die voorhanden waren na het slachten van de vette pogge (varken). Varkenskoppen, poten, zwoerd (varkenshuid), bouillon, spekblokjes, zout en kruiden.

Categories:: Eten en drinken Zelhem Slacht Vlees November

Meer verhalen

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak

Netjes lopen in de avondvierdaagse

09 juli 2015
Wilma Wilbrink
Video

Disse kant, een muzikale ode aan De Liemers

12 december 2014
Joop Boxstart
Galerij

Vendelzwaaien

09 september 2014
Wim Sanders

Stokvis eten met Hallse kermis

12 mei 2014
Mien Wensink

Kraomschudderswegge met gedicht

05 juni 2014
Marijke Jansen

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman

Kerstnachtmuziek Ammerzoden

14 december 2015
Wim Durksz

Paasvuur in Epe

18 februari 2015
Dhr. Barnhoorn
Video

Het Geldersch Volkslied

03 november 2014
h.b.barmentloo

Eigen pan of papier mee naar de slager

20 april 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Vakantietraditie in Nunspeet

17 november 2014
George Bootsma
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud

Gortepap met stroop

20 juli 2015
Lilian Schimmel

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier