Het samenstellen van een slachtschotel is eigenlijk geen ouderwetse gewoonte. Men was vroeger niet zo scheutig met het serveren van meerdere soorten tegelijk. Wat op de schotel ligt is echter één bonk traditie. Het schoteltje hier op de foto werd tijdens de slachtvisite van museum Museum Smedekinck, Pluimersdijk 5, 7021 HW Zelhem, vorig jaar in november, samengesteld op basis van originele Achterhoekse slachtproducten. Op de foto zie je van links naar rechts: echte kaantjes op een plak roggebrood, twee partjes smaltappel, bakbloedworst en balkenbrij. Als je deze ouderwetse streekproducten een keer geproefd hebt dan ben je voorgoed verloren. Ze wisten vroeger echt wel wat lekker was. En dat van de goedkoopste grondstoffen die voorhanden waren na het slachten van de vette pogge (varken). Varkenskoppen, poten, zwoerd (varkenshuid), bouillon, spekblokjes, zout en kruiden.

Categories:: Eten en drinken Zelhem Slacht Vlees November

Meer verhalen

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal

Oma's 'moes' op Nieuwjaarsdag

27 juni 2014
Johan en Francis Tiemens

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck

Netjes lopen in de avondvierdaagse

09 juli 2015
Wilma Wilbrink
Galerij

De tabaksteelt

29 september 2014
Herman Reijnen

De streekdrachten van de Noord-Veluwe

18 juni 2015
Rein Lotterman
Video

Botterdagen Elburg

13 oktober 2014
Teis van de Weerdhof

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak
Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft

Galgenmaal à la Keltie bij afscheid Normaal

14 december 2015
Keltie de kok

Liefde via het schrobgat

04 december 2015
Gerrit Kistemaker

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé

Knikkeren

10 juni 2014
Vanessa
Galerij

Eieren zoeken bij de Bekmansbrook

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol
VideoGalerij

Heideweek gemeente Ede

20 november 2014
Bestuur Stichting Heideweek
Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren

De grote kookpot op de boerderij

13 april 2015
Jan Reijnen