Vroeg hadden de mensen op het land kracht voedsel nodig, ze aten altijd producten met veel koolhydraten en vetten om zo de dag goed door te komen.

Ze aten bijvoorbeeld Smaltappel en Gortepap omdat dat kracht voedsel is.

Smaltappels wordt gemaakt met reuzel en Gortepap met volle melk en room.

Reuzel of smout is dierlijk vet, voornamelijk afkomstig van de varkensbuik. Reuzel wordt verkregen door het spek te smelten. Wat overblijft is het gesmolten vet en niet-smeltbare restjes, de zogenaamde kaantjes. Reuzel kan ook afkomstig zijn van niervet. Het werd gebruikt om op het brood te smeren, zoals tegenwoordig de boter, of verwerkt in stroopvet. Ook was het bruikbaar om vlees in te braden.

 

Recept Gortepap:

ingrediënten:

200 ml melk

200 ml slagroom ongezoet

100 gr parelgort

1 vanille stokje

50 gr suiker

 

Bereidingswijze

Snij het vanille stokje open en schraap het zaad er uit met een klein mesje.Doe alles in een grote steel pan en zet het op laag vuur met de deksel er op, om de 5 min even goed doorroeren en inlaten koken tot de gort gaar is en het een pap aan het worden is. ( De gort blijft wel zijn eigen structuur behouden)

 

Recept voor Smaltappel:

Ingrediënten:

25 gr reuzel

2 appels in blokjes

20 gr suiker

snufje kaneel

 

Bereidingswijze

Doe de reuzel in een koekenpan en laat het warm worden net zoals boter. Als de reuzel goed heet is voeg je de appelblokjes toe en bak je deze bruin. Voeg als de appels bruin zijn de suiker en kaneel toe. Schep de Smaltappel op de Gortepap en genieten maar.

Evt. extra toevoegen gebakken bloedworst, of kaantjes van bloedworst.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Gerelateerde verhalen

Smaltappel bakken in reuzel Smaltappel bakken in reuzel

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Streekgerecht Recept Tolkamer

Meer verhalen

Het Galaconcert van On-Ganse

05 februari 2015
Frédérique Donders
Video

Kersenpittenspuwen

02 juli 2014
Erik van der Pol

Een verzetskruis ontvangen

09 juni 2015
Ina Brethouwer

“De duker zal ow halen”

18 mei 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Mijn vriendin als Sarah

15 december 2014
Anita Berntsen

Opbaren in het lijkenhuisje

01 april 2015
Johannes de Jong
Video

”De Aalzangers” brengen verleden tot leven!

18 januari 2016
Sam Schaftenaar
Video

Hangop

03 juli 2015
De boerinnen van Varik

De geur van drogend wasgoed

07 december 2015
Gerhard Kwak

Wild stropen 'soms' een noodzakelijk kwaad ?

03 februari 2016
Aris Blankenspoor

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak

De kloostermoppen van Hernen

08 april 2015
André Kersten

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers
Galerij

Zilveren bijltje om schip te water te laten

24 februari 2015
Carla Dubbink

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol