Vroeg hadden de mensen op het land kracht voedsel nodig, ze aten altijd producten met veel koolhydraten en vetten om zo de dag goed door te komen.

Ze aten bijvoorbeeld Smaltappel en Gortepap omdat dat kracht voedsel is.

Smaltappels wordt gemaakt met reuzel en Gortepap met volle melk en room.

Reuzel of smout is dierlijk vet, voornamelijk afkomstig van de varkensbuik. Reuzel wordt verkregen door het spek te smelten. Wat overblijft is het gesmolten vet en niet-smeltbare restjes, de zogenaamde kaantjes. Reuzel kan ook afkomstig zijn van niervet. Het werd gebruikt om op het brood te smeren, zoals tegenwoordig de boter, of verwerkt in stroopvet. Ook was het bruikbaar om vlees in te braden.

 

Recept Gortepap:

ingrediënten:

200 ml melk

200 ml slagroom ongezoet

100 gr parelgort

1 vanille stokje

50 gr suiker

 

Bereidingswijze

Snij het vanille stokje open en schraap het zaad er uit met een klein mesje.Doe alles in een grote steel pan en zet het op laag vuur met de deksel er op, om de 5 min even goed doorroeren en inlaten koken tot de gort gaar is en het een pap aan het worden is. ( De gort blijft wel zijn eigen structuur behouden)

 

Recept voor Smaltappel:

Ingrediënten:

25 gr reuzel

2 appels in blokjes

20 gr suiker

snufje kaneel

 

Bereidingswijze

Doe de reuzel in een koekenpan en laat het warm worden net zoals boter. Als de reuzel goed heet is voeg je de appelblokjes toe en bak je deze bruin. Voeg als de appels bruin zijn de suiker en kaneel toe. Schep de Smaltappel op de Gortepap en genieten maar.

Evt. extra toevoegen gebakken bloedworst, of kaantjes van bloedworst.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Gerelateerde verhalen

Smaltappel bakken in reuzel Smaltappel bakken in reuzel

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Streekgerecht Recept Tolkamer

Meer verhalen

De boerenwagen op de roggebroodweging

19 augustus 2014
monique nijman
Video

Meidenmarkt in Nunspeet

11 mei 2014
Jette
Galerij

Volksfeest Winterswijk

12 november 2014
Merel Lindenhovius
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Monniken zingen bij zonsopgang

02 april 2015
Stan Hollaardt

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek
Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma
Video

”De Aalzangers” brengen verleden tot leven!

18 januari 2016
Sam Schaftenaar

Doesburgs Volkslied

17 juli 2015
Hans Terberg
Video

Pakjesavond met brokken chocolade

14 mei 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman
Video

Wereldlichtjesdag

01 december 2014
Lily Harting-Companjen

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak