Vroeg hadden de mensen op het land kracht voedsel nodig, ze aten altijd producten met veel koolhydraten en vetten om zo de dag goed door te komen.

Ze aten bijvoorbeeld Smaltappel en Gortepap omdat dat kracht voedsel is.

Smaltappels wordt gemaakt met reuzel en Gortepap met volle melk en room.

Reuzel of smout is dierlijk vet, voornamelijk afkomstig van de varkensbuik. Reuzel wordt verkregen door het spek te smelten. Wat overblijft is het gesmolten vet en niet-smeltbare restjes, de zogenaamde kaantjes. Reuzel kan ook afkomstig zijn van niervet. Het werd gebruikt om op het brood te smeren, zoals tegenwoordig de boter, of verwerkt in stroopvet. Ook was het bruikbaar om vlees in te braden.

 

Recept Gortepap:

ingrediënten:

200 ml melk

200 ml slagroom ongezoet

100 gr parelgort

1 vanille stokje

50 gr suiker

 

Bereidingswijze

Snij het vanille stokje open en schraap het zaad er uit met een klein mesje.Doe alles in een grote steel pan en zet het op laag vuur met de deksel er op, om de 5 min even goed doorroeren en inlaten koken tot de gort gaar is en het een pap aan het worden is. ( De gort blijft wel zijn eigen structuur behouden)

 

Recept voor Smaltappel:

Ingrediënten:

25 gr reuzel

2 appels in blokjes

20 gr suiker

snufje kaneel

 

Bereidingswijze

Doe de reuzel in een koekenpan en laat het warm worden net zoals boter. Als de reuzel goed heet is voeg je de appelblokjes toe en bak je deze bruin. Voeg als de appels bruin zijn de suiker en kaneel toe. Schep de Smaltappel op de Gortepap en genieten maar.

Evt. extra toevoegen gebakken bloedworst, of kaantjes van bloedworst.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Gerelateerde verhalen

Smaltappel bakken in reuzel Smaltappel bakken in reuzel

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Streekgerecht Recept Tolkamer

Meer verhalen

Gortepap met stroop

20 juli 2015
Lilian Schimmel
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette

De Achterhoekse buurtwinkel

22 december 2015
Paul Hoftijzer
Video

Pot deur mekare met nägelholt

06 april 2015
Gerhard Kwak

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp

Kerkklok Niftrik luidt weer voor overledene

11 februari 2016
Hans van den Hoorn

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt
Video

Erfhuis op de Oud Veluwse Markt

18 november 2014
Ad Guldie

Vrouw Haverkamp

08 december 2015
Bart Schlief
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee
Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman

Jaarmarkt Oldebroek

19 augustus 2014
Ep Boeve

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert
Galerij

11.11 app groep uit de Heksenketel

29 januari 2015
Jan Willem van der Hogen

De pindasoep uit Ghana naar Beek

26 januari 2016
Corry Vermeulen
Video

Palingroken in een historische context

31 maart 2016
Paul Hoftijzer