Vroeg hadden de mensen op het land kracht voedsel nodig, ze aten altijd producten met veel koolhydraten en vetten om zo de dag goed door te komen.

Ze aten bijvoorbeeld Smaltappel en Gortepap omdat dat kracht voedsel is.

Smaltappels wordt gemaakt met reuzel en Gortepap met volle melk en room.

Reuzel of smout is dierlijk vet, voornamelijk afkomstig van de varkensbuik. Reuzel wordt verkregen door het spek te smelten. Wat overblijft is het gesmolten vet en niet-smeltbare restjes, de zogenaamde kaantjes. Reuzel kan ook afkomstig zijn van niervet. Het werd gebruikt om op het brood te smeren, zoals tegenwoordig de boter, of verwerkt in stroopvet. Ook was het bruikbaar om vlees in te braden.

 

Recept Gortepap:

ingrediënten:

200 ml melk

200 ml slagroom ongezoet

100 gr parelgort

1 vanille stokje

50 gr suiker

 

Bereidingswijze

Snij het vanille stokje open en schraap het zaad er uit met een klein mesje.Doe alles in een grote steel pan en zet het op laag vuur met de deksel er op, om de 5 min even goed doorroeren en inlaten koken tot de gort gaar is en het een pap aan het worden is. ( De gort blijft wel zijn eigen structuur behouden)

 

Recept voor Smaltappel:

Ingrediënten:

25 gr reuzel

2 appels in blokjes

20 gr suiker

snufje kaneel

 

Bereidingswijze

Doe de reuzel in een koekenpan en laat het warm worden net zoals boter. Als de reuzel goed heet is voeg je de appelblokjes toe en bak je deze bruin. Voeg als de appels bruin zijn de suiker en kaneel toe. Schep de Smaltappel op de Gortepap en genieten maar.

Evt. extra toevoegen gebakken bloedworst, of kaantjes van bloedworst.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Gerelateerde verhalen

Smaltappel bakken in reuzel Smaltappel bakken in reuzel

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Streekgerecht Recept Tolkamer

Meer verhalen

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen

Kniepertjes bakken

29 juni 2015
J. Roessink
Video

Krentjebrij/watergruwel

18 juni 2014
Mw. Verwey
Video

Puttense boerendansers

09 september 2014
Peter Eggermont
Galerij

Slagwapen en smeermiddel

24 februari 2015
Gerhard Kwak

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp
Galerij

Bloodbrood

09 februari 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Papier scheppen in Middelste Molen

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak
Audio

De kruisheer van de Nevelhorst

06 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Wereldlichtjesdag

01 december 2014
Lily Harting-Companjen

Daar komt de naam 'klootjesvolk' vandaan...

26 juni 2014
Sylvia van Hunnik

Molukse nationale dag

18 juni 2014
Marsalina Patty