Vroeg hadden de mensen op het land kracht voedsel nodig, ze aten altijd producten met veel koolhydraten en vetten om zo de dag goed door te komen.

Ze aten bijvoorbeeld Smaltappel en Gortepap omdat dat kracht voedsel is.

Smaltappels wordt gemaakt met reuzel en Gortepap met volle melk en room.

Reuzel of smout is dierlijk vet, voornamelijk afkomstig van de varkensbuik. Reuzel wordt verkregen door het spek te smelten. Wat overblijft is het gesmolten vet en niet-smeltbare restjes, de zogenaamde kaantjes. Reuzel kan ook afkomstig zijn van niervet. Het werd gebruikt om op het brood te smeren, zoals tegenwoordig de boter, of verwerkt in stroopvet. Ook was het bruikbaar om vlees in te braden.

 

Recept Gortepap:

ingrediënten:

200 ml melk

200 ml slagroom ongezoet

100 gr parelgort

1 vanille stokje

50 gr suiker

 

Bereidingswijze

Snij het vanille stokje open en schraap het zaad er uit met een klein mesje.Doe alles in een grote steel pan en zet het op laag vuur met de deksel er op, om de 5 min even goed doorroeren en inlaten koken tot de gort gaar is en het een pap aan het worden is. ( De gort blijft wel zijn eigen structuur behouden)

 

Recept voor Smaltappel:

Ingrediënten:

25 gr reuzel

2 appels in blokjes

20 gr suiker

snufje kaneel

 

Bereidingswijze

Doe de reuzel in een koekenpan en laat het warm worden net zoals boter. Als de reuzel goed heet is voeg je de appelblokjes toe en bak je deze bruin. Voeg als de appels bruin zijn de suiker en kaneel toe. Schep de Smaltappel op de Gortepap en genieten maar.

Evt. extra toevoegen gebakken bloedworst, of kaantjes van bloedworst.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Gerelateerde verhalen

Smaltappel bakken in reuzel Smaltappel bakken in reuzel

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Streekgerecht Recept Tolkamer

Meer verhalen

Handige ouders

29 juni 2015
Teunie
Video

Airborne wandeltocht, één groot festijn

31 maart 2015
Riky Arends-Otten

Oud-Lunterse Dag

23 juni 2014
Albert Hendriksen

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder

Flipje hielp kinderen de winter door

29 juli 2014
Alexandra van Steen

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis

De koningin vertelt over feest in Huppel

14 oktober 2014
Gea Schreurs
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken
Galerij

Een traditionele Achterhoekse bruiloft

21 oktober 2014
Harm en Mielke van Egmond

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer