Vroeg hadden de mensen op het land kracht voedsel nodig, ze aten altijd producten met veel koolhydraten en vetten om zo de dag goed door te komen.

Ze aten bijvoorbeeld Smaltappel en Gortepap omdat dat kracht voedsel is.

Smaltappels wordt gemaakt met reuzel en Gortepap met volle melk en room.

Reuzel of smout is dierlijk vet, voornamelijk afkomstig van de varkensbuik. Reuzel wordt verkregen door het spek te smelten. Wat overblijft is het gesmolten vet en niet-smeltbare restjes, de zogenaamde kaantjes. Reuzel kan ook afkomstig zijn van niervet. Het werd gebruikt om op het brood te smeren, zoals tegenwoordig de boter, of verwerkt in stroopvet. Ook was het bruikbaar om vlees in te braden.

 

Recept Gortepap:

ingrediënten:

200 ml melk

200 ml slagroom ongezoet

100 gr parelgort

1 vanille stokje

50 gr suiker

 

Bereidingswijze

Snij het vanille stokje open en schraap het zaad er uit met een klein mesje.Doe alles in een grote steel pan en zet het op laag vuur met de deksel er op, om de 5 min even goed doorroeren en inlaten koken tot de gort gaar is en het een pap aan het worden is. ( De gort blijft wel zijn eigen structuur behouden)

 

Recept voor Smaltappel:

Ingrediënten:

25 gr reuzel

2 appels in blokjes

20 gr suiker

snufje kaneel

 

Bereidingswijze

Doe de reuzel in een koekenpan en laat het warm worden net zoals boter. Als de reuzel goed heet is voeg je de appelblokjes toe en bak je deze bruin. Voeg als de appels bruin zijn de suiker en kaneel toe. Schep de Smaltappel op de Gortepap en genieten maar.

Evt. extra toevoegen gebakken bloedworst, of kaantjes van bloedworst.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Gerelateerde verhalen

Smaltappel bakken in reuzel Smaltappel bakken in reuzel

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Streekgerecht Recept Tolkamer

Meer verhalen

VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers
Video

Puttense boerendansers

09 september 2014
Peter Eggermont
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os

Doesburgs Volkslied

17 juli 2015
Hans Terberg

Gezegdes en het vroegere boerenleven in De Lebbenbrugge

11 januari 2016
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge
Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters
Video

Halloween, hier moet je bij zijn !

29 oktober 2015
Roor de Gans

Corle's volksfeestlied

12 mei 2014
Janna te Peele
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Zypendaalse appelstruif

27 januari 2016
Paul Hoftijzer

Spelen met een varkensblaas

12 februari 2015
Gerhard Kwak

Diekhook in 't Lech

20 april 2015
Marloes Fleissner
Video

Heggenvlechten, de natuurlijke veekering

29 februari 2016
Hans van Berlo

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink