Wasberrekoek (Bosbessenpannenkoeken)
Vroeger ging men in Groesbeek bosbessen plukken. Mijn opa en oma maakten daar altijd een uitstapje van met het hele gezin. Elk kind kreeg dan een beker of mayonaise pot en vulde die met bosbessen. als de beker vol was maakte je deze leeg in een grote emmer. Aan het eind van de dag ging je met emmers bosbessen naar huis. Moeders was moe maar er moest en zou wasberrekoek gebakken worden want daar hadden de kinderen zich dan al de hele dag op verheugd.
Recept
500 g bosbessen
250 g bloem (of pannenkoekmeel)
2 eieren
500 ml melk
klontje roomboter
boter voor het bakken
Bereiden
Doe de bloem en een snufje zout in een zeef boven een grote kom en tik tegen de zeef tot alle bloem erdoor gevallen is.
Giet de melk erbij en voeg de eieren toe. voeg er een klontje roomboter aan toe. mix het geheel tot een luchtig beslag met de mixer.
Neem een koekenpan met een anti-aanbaklaag en laat die goed heet worden op het vuur. Laat een klontje boter erin smelten.
Giet met een soepopscheplepel wat beslag in het midden van de pan en draai de pan dan snel rond tot de hele bodem bedekt is met beslag. verdeel snel de bosbessen over het beslag in de pan. Bak op niet al te hoog vuur tot de bovenkant van de pannenkoek droog is en de onderkant lichtbruin. Draai de pannenkoek om met een spatel en bak de andere kant. Bak zo verder tot al het beslag en bosbessen op zijn.
Serveertip Wasberrekoek lekker met wat suiker of poedersuiker.
Tip: wil je in de winter wasberrekoek eten haal dan bevroren bosbessen bij de supermarkt.
Smakelijk!
Groetjes Debby Peters