De oude, uit Wehl afkomstige, benaming van een vleeswaar die vooral in het zuiden van de Achterhoek bekend staat als ‘zwaardemaag’.

Een ouderwetse lekkernij die meestal gemaakt werd van de overgebleven vleessnippers na het slachten en de koppen van de slachtdieren. Tegenwoordig wordt deze lekkernij vrijwel niet meer gemaakt. Voor zover uw schrijver weet alleen nog bij slagerij Bles in Wehl. Maar vraag er eens naar bij de ambachtelijke slager. Je weet maar nooit. De basis  bestaat, zoals gezegd, meestal uit vlees en spek van een varkenskop, runderkop en/of kalfskop samen met het vel van varkens, het zogenaamde zwoerd.

De koppen worden licht gezouten en daarna in de bouillon gekookt samen met het rundvlees. Als het vlees gaar is, wordt het in grove stukken gesneden met uitzondering van het rundvlees en het zwoerd dat heel fijn wordt gemalen. Alles wordt goed door elkaar gemengd met wat peper en foelie. Afhankelijk van de streek wordt er soms een weinig azijn toegevoegd. Vervolgens wordt het deeg in goed schoongemaakte varkensmagen gestopt die vervolgens worden dicht genaaid of dicht gestoken met worstepinnen. De gevulde maag wordt gekookt op circa 80 graden en moet daarna voldoende afkoelen. Er zijn ook varianten die na het koken nog licht worden gerookt boven een rokend vuurtje van beukenhoutkrullen.

Voor het gebruik lag de worst dan nog enkele dagen te drogen.

De zwaardemaag werd voor het gebruik in plakken gesneden en meestal op zon- en feestdagen op de boterham gegeten.

Categories:: Eten en drinken Vlees Wehl

Meer verhalen

Rumtopf

03 februari 2015
Nelly Hermeling

Van ekkes en umme....

05 oktober 2014
annet kooijmans
Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias
Video

Dood en begraven

05 augustus 2014
albert steert

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten

Gortepap met stroop

20 juli 2015
Lilian Schimmel

Groene pannenkoeken

22 februari 2016
Karen
Video

Bokbierdag Zutphen

09 oktober 2014
Bram van der Velde

Martinusdag

26 maart 2016
Mare Tip (6 jaar)

Oogstfeest/proef lichtenvoorde

12 oktober 2015
Oogstfeest / Proef Lichtenvoorde

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen

Doesburgs Volkslied

17 juli 2015
Hans Terberg

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman
Audio

Dankdag en biddag

08 maart 2015
Theo van Dalen

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers

Pinksterfeest in Gorssel?

16 oktober 2015
Marten Brascamp

Kito de Dijkpoortkat en Herman Willem Daendels

22 april 2015
Sandra Oosterveen

Requiem voor iedereen

04 november 2015
Johan Koornstra

Keltische horoscoopbomen in Zevenaar

08 februari 2016
Ton van den Beld