De oude, uit Wehl afkomstige, benaming van een vleeswaar die vooral in het zuiden van de Achterhoek bekend staat als ‘zwaardemaag’.

Een ouderwetse lekkernij die meestal gemaakt werd van de overgebleven vleessnippers na het slachten en de koppen van de slachtdieren. Tegenwoordig wordt deze lekkernij vrijwel niet meer gemaakt. Voor zover uw schrijver weet alleen nog bij slagerij Bles in Wehl. Maar vraag er eens naar bij de ambachtelijke slager. Je weet maar nooit. De basis  bestaat, zoals gezegd, meestal uit vlees en spek van een varkenskop, runderkop en/of kalfskop samen met het vel van varkens, het zogenaamde zwoerd.

De koppen worden licht gezouten en daarna in de bouillon gekookt samen met het rundvlees. Als het vlees gaar is, wordt het in grove stukken gesneden met uitzondering van het rundvlees en het zwoerd dat heel fijn wordt gemalen. Alles wordt goed door elkaar gemengd met wat peper en foelie. Afhankelijk van de streek wordt er soms een weinig azijn toegevoegd. Vervolgens wordt het deeg in goed schoongemaakte varkensmagen gestopt die vervolgens worden dicht genaaid of dicht gestoken met worstepinnen. De gevulde maag wordt gekookt op circa 80 graden en moet daarna voldoende afkoelen. Er zijn ook varianten die na het koken nog licht worden gerookt boven een rokend vuurtje van beukenhoutkrullen.

Voor het gebruik lag de worst dan nog enkele dagen te drogen.

De zwaardemaag werd voor het gebruik in plakken gesneden en meestal op zon- en feestdagen op de boterham gegeten.

Categories:: Eten en drinken Vlees Wehl

Meer verhalen

Van ekkes en umme....

05 oktober 2014
annet kooijmans

Naoberschap

24 november 2014
G.J. Klanderman
VideoGalerij

IJzersterk in duurzaam werk!

05 december 2014
Smederij Hissink

Oogstfeest/proef lichtenvoorde

12 oktober 2015
Oogstfeest / Proef Lichtenvoorde
VideoGalerij

Elke 5 jaar bogenbouw Dodewaard

24 april 2015
Westereng Bogenbouw
Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L
Video

Valkhof in de zon

14 april 2015
William Smulders

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen

Trouwkleding dragen op trouwdag

02 september 2014
Marco Loef

De tovenaar en de schipper

26 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer

De Veluwse heidekoek

26 februari 2016
Ton Kamphuis
VideoGalerij

Maak je eigen steen

01 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
VideoGalerij

Papier scheppen in Middelste Molen

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Middeleeuws Festijn bij Kasteel de Kelder

29 januari 2016
Arend Hordijk

Op de striekplank bij Ritn Ditn

07 maart 2016
Hans Hubers

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars