De oude, uit Wehl afkomstige, benaming van een vleeswaar die vooral in het zuiden van de Achterhoek bekend staat als ‘zwaardemaag’.

Een ouderwetse lekkernij die meestal gemaakt werd van de overgebleven vleessnippers na het slachten en de koppen van de slachtdieren. Tegenwoordig wordt deze lekkernij vrijwel niet meer gemaakt. Voor zover uw schrijver weet alleen nog bij slagerij Bles in Wehl. Maar vraag er eens naar bij de ambachtelijke slager. Je weet maar nooit. De basis  bestaat, zoals gezegd, meestal uit vlees en spek van een varkenskop, runderkop en/of kalfskop samen met het vel van varkens, het zogenaamde zwoerd.

De koppen worden licht gezouten en daarna in de bouillon gekookt samen met het rundvlees. Als het vlees gaar is, wordt het in grove stukken gesneden met uitzondering van het rundvlees en het zwoerd dat heel fijn wordt gemalen. Alles wordt goed door elkaar gemengd met wat peper en foelie. Afhankelijk van de streek wordt er soms een weinig azijn toegevoegd. Vervolgens wordt het deeg in goed schoongemaakte varkensmagen gestopt die vervolgens worden dicht genaaid of dicht gestoken met worstepinnen. De gevulde maag wordt gekookt op circa 80 graden en moet daarna voldoende afkoelen. Er zijn ook varianten die na het koken nog licht worden gerookt boven een rokend vuurtje van beukenhoutkrullen.

Voor het gebruik lag de worst dan nog enkele dagen te drogen.

De zwaardemaag werd voor het gebruik in plakken gesneden en meestal op zon- en feestdagen op de boterham gegeten.

Categories:: Eten en drinken Vlees Wehl

Meer verhalen

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons

Pakjes rondbrengen met paard en wagen

02 februari 2015
Mevr. van der Zeeland

Elke maandag naar de stoffenmarkt

08 juli 2015
Annie van den Beld
Video

Halloween, hier moet je bij zijn !

29 oktober 2015
Roor de Gans

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere
Video

Airborne wandeltocht, één groot festijn

31 maart 2015
Riky Arends-Otten
Video

Mijn hondjes op de dierenbegraafplaats

15 april 2015
Diana Jansen
Galerij

Slachtvisite bij Erve Brooks

20 oktober 2014
Marsman

Elke viool de naam van een vrouw

23 februari 2015
Kees Wijnhoud

Mispelkoekjes als basis voor Bommelaar Mispelbier

11 december 2015
Sil Stranders-Geluk

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer

Flipje hielp kinderen de winter door

29 juli 2014
Alexandra van Steen

De kunst van het webbingvlechten

17 november 2015
Kees Mijnsbergen