De oude, uit Wehl afkomstige, benaming van een vleeswaar die vooral in het zuiden van de Achterhoek bekend staat als ‘zwaardemaag’.

Een ouderwetse lekkernij die meestal gemaakt werd van de overgebleven vleessnippers na het slachten en de koppen van de slachtdieren. Tegenwoordig wordt deze lekkernij vrijwel niet meer gemaakt. Voor zover uw schrijver weet alleen nog bij slagerij Bles in Wehl. Maar vraag er eens naar bij de ambachtelijke slager. Je weet maar nooit. De basis  bestaat, zoals gezegd, meestal uit vlees en spek van een varkenskop, runderkop en/of kalfskop samen met het vel van varkens, het zogenaamde zwoerd.

De koppen worden licht gezouten en daarna in de bouillon gekookt samen met het rundvlees. Als het vlees gaar is, wordt het in grove stukken gesneden met uitzondering van het rundvlees en het zwoerd dat heel fijn wordt gemalen. Alles wordt goed door elkaar gemengd met wat peper en foelie. Afhankelijk van de streek wordt er soms een weinig azijn toegevoegd. Vervolgens wordt het deeg in goed schoongemaakte varkensmagen gestopt die vervolgens worden dicht genaaid of dicht gestoken met worstepinnen. De gevulde maag wordt gekookt op circa 80 graden en moet daarna voldoende afkoelen. Er zijn ook varianten die na het koken nog licht worden gerookt boven een rokend vuurtje van beukenhoutkrullen.

Voor het gebruik lag de worst dan nog enkele dagen te drogen.

De zwaardemaag werd voor het gebruik in plakken gesneden en meestal op zon- en feestdagen op de boterham gegeten.

Categories:: Eten en drinken Vlees Wehl

Meer verhalen

Video

Schaapscheerders maaltijd

07 augustus 2014
Gertjan Janssen
Video

Jan van Riemsdijk; liedjeszanger en dichter

02 november 2015
Ton van de Vosse

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart
Galerij

Slagwapen en smeermiddel

24 februari 2015
Gerhard Kwak

Geen kattenkwaad bij paasvuur Lunteren!

13 november 2015
Netty Hardeman
Video

Mannen onder elkaar bij de barbier

21 april 2015
Jean van Rossum
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak

Pannenkoekentaart op pannenkoekdag

09 maart 2016
Saakje het bakmeisje
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen

Daar komt de naam 'klootjesvolk' vandaan...

26 juni 2014
Sylvia van Hunnik
Galerij

De tabaksteelt

29 september 2014
Herman Reijnen
Video

Zaklopen

09 mei 2014
Marleen Klunder

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman