De oude, uit Wehl afkomstige, benaming van een vleeswaar die vooral in het zuiden van de Achterhoek bekend staat als ‘zwaardemaag’.

Een ouderwetse lekkernij die meestal gemaakt werd van de overgebleven vleessnippers na het slachten en de koppen van de slachtdieren. Tegenwoordig wordt deze lekkernij vrijwel niet meer gemaakt. Voor zover uw schrijver weet alleen nog bij slagerij Bles in Wehl. Maar vraag er eens naar bij de ambachtelijke slager. Je weet maar nooit. De basis  bestaat, zoals gezegd, meestal uit vlees en spek van een varkenskop, runderkop en/of kalfskop samen met het vel van varkens, het zogenaamde zwoerd.

De koppen worden licht gezouten en daarna in de bouillon gekookt samen met het rundvlees. Als het vlees gaar is, wordt het in grove stukken gesneden met uitzondering van het rundvlees en het zwoerd dat heel fijn wordt gemalen. Alles wordt goed door elkaar gemengd met wat peper en foelie. Afhankelijk van de streek wordt er soms een weinig azijn toegevoegd. Vervolgens wordt het deeg in goed schoongemaakte varkensmagen gestopt die vervolgens worden dicht genaaid of dicht gestoken met worstepinnen. De gevulde maag wordt gekookt op circa 80 graden en moet daarna voldoende afkoelen. Er zijn ook varianten die na het koken nog licht worden gerookt boven een rokend vuurtje van beukenhoutkrullen.

Voor het gebruik lag de worst dan nog enkele dagen te drogen.

De zwaardemaag werd voor het gebruik in plakken gesneden en meestal op zon- en feestdagen op de boterham gegeten.

Categories:: Eten en drinken Vlees Wehl

Meer verhalen

Høkbestendige Gebitjens

01 december 2015
Bas Geijs
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer
Galerij

Slachtvisite bij Erve Brooks

20 oktober 2014
Marsman

Jammarkt Neede

19 augustus 2014
Margreet Boot
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld

Spelen met een varkensblaas

12 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

De kluizenaar en de duvel

28 april 2015
Eric Borrias

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster
Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn
Video

De traditionele paasstollen

11 maart 2015
Hugo Jansen

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper

Kladdegat spookhond in Hattem

02 februari 2015
Albert ten Cate