De oude, uit Wehl afkomstige, benaming van een vleeswaar die vooral in het zuiden van de Achterhoek bekend staat als ‘zwaardemaag’.

Een ouderwetse lekkernij die meestal gemaakt werd van de overgebleven vleessnippers na het slachten en de koppen van de slachtdieren. Tegenwoordig wordt deze lekkernij vrijwel niet meer gemaakt. Voor zover uw schrijver weet alleen nog bij slagerij Bles in Wehl. Maar vraag er eens naar bij de ambachtelijke slager. Je weet maar nooit. De basis  bestaat, zoals gezegd, meestal uit vlees en spek van een varkenskop, runderkop en/of kalfskop samen met het vel van varkens, het zogenaamde zwoerd.

De koppen worden licht gezouten en daarna in de bouillon gekookt samen met het rundvlees. Als het vlees gaar is, wordt het in grove stukken gesneden met uitzondering van het rundvlees en het zwoerd dat heel fijn wordt gemalen. Alles wordt goed door elkaar gemengd met wat peper en foelie. Afhankelijk van de streek wordt er soms een weinig azijn toegevoegd. Vervolgens wordt het deeg in goed schoongemaakte varkensmagen gestopt die vervolgens worden dicht genaaid of dicht gestoken met worstepinnen. De gevulde maag wordt gekookt op circa 80 graden en moet daarna voldoende afkoelen. Er zijn ook varianten die na het koken nog licht worden gerookt boven een rokend vuurtje van beukenhoutkrullen.

Voor het gebruik lag de worst dan nog enkele dagen te drogen.

De zwaardemaag werd voor het gebruik in plakken gesneden en meestal op zon- en feestdagen op de boterham gegeten.

Categories:: Eten en drinken Vlees Wehl

Meer verhalen

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak

Gebetsgang von Emmerich nach Netterden (GLD)

07 maart 2015
Vereniging Leefbaarheid Netterden

Vernoemd naar grootouders

08 april 2015
Ans Jonker
Galerij

Met een bijl in eiken gebinten slaan

13 oktober 2014
h.b.barmentloo

Slachtschotel

06 februari 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten

Houtbewerking en 'vrije' kunst

10 februari 2016
Piet Post

Groene pannenkoeken

22 februari 2016
Karen

Luiertaart

17 augustus 2015
Thea Slats

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen

Ridder in de orde van de zachte G

05 februari 2015
Frédérique Donders

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders
Video

De Zeebeer

26 mei 2015
Bakker Rien
Video

Vroeg Carnaval in Nöttedarp

20 januari 2016
Clemens Elshoff

Een  Botter vol verhalen….

26 januari 2016
Rob Spierenburg

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen
AudioGalerij

Witte wieven van Zwiep

11 mei 2014
Jette