De oude, uit Wehl afkomstige, benaming van een vleeswaar die vooral in het zuiden van de Achterhoek bekend staat als ‘zwaardemaag’.

Een ouderwetse lekkernij die meestal gemaakt werd van de overgebleven vleessnippers na het slachten en de koppen van de slachtdieren. Tegenwoordig wordt deze lekkernij vrijwel niet meer gemaakt. Voor zover uw schrijver weet alleen nog bij slagerij Bles in Wehl. Maar vraag er eens naar bij de ambachtelijke slager. Je weet maar nooit. De basis  bestaat, zoals gezegd, meestal uit vlees en spek van een varkenskop, runderkop en/of kalfskop samen met het vel van varkens, het zogenaamde zwoerd.

De koppen worden licht gezouten en daarna in de bouillon gekookt samen met het rundvlees. Als het vlees gaar is, wordt het in grove stukken gesneden met uitzondering van het rundvlees en het zwoerd dat heel fijn wordt gemalen. Alles wordt goed door elkaar gemengd met wat peper en foelie. Afhankelijk van de streek wordt er soms een weinig azijn toegevoegd. Vervolgens wordt het deeg in goed schoongemaakte varkensmagen gestopt die vervolgens worden dicht genaaid of dicht gestoken met worstepinnen. De gevulde maag wordt gekookt op circa 80 graden en moet daarna voldoende afkoelen. Er zijn ook varianten die na het koken nog licht worden gerookt boven een rokend vuurtje van beukenhoutkrullen.

Voor het gebruik lag de worst dan nog enkele dagen te drogen.

De zwaardemaag werd voor het gebruik in plakken gesneden en meestal op zon- en feestdagen op de boterham gegeten.

Categories:: Eten en drinken Vlees Wehl

Meer verhalen

Zo ontstond 'Oldebroek'

28 juli 2014
Dini van der Velde

Biest

12 september 2014
A. Klaassen

Met de veekar naar Normaal

02 december 2015
Mark Beerepoot

De Klokkenmaker

30 oktober 2015
Piet van Apeldoorn

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn
Audio

De koolhazen

20 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
VideoGalerij

Papier scheppen in Middelste Molen

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis

Uitgeblazen eieren beschilderen

01 maart 2015
Gerry Klein Overmeen
Video

De Zeebeer

26 mei 2015
Bakker Rien

Opbaren in het lijkenhuisje

01 april 2015
Johannes de Jong
Galerij

Steven was schaapherder

06 juli 2014
Maarten Matser

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends

Joodse gerechten in olie

14 december 2015
Paul Hoftijzer

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink