Een ouderwets artikel dat zijn oorsprong vindt in de verwerking van de resten die overblijven na het slachten van het varken. Wanneer van de varkensbuik geen mager spek wordt gemaakt, maar de boerin liever mooie droge worsten heeft, kan de buik gebruikt worden voor zwoerdrolletjes. Deze wordt dan grotendeels ontdaan van het magere vlees, want daarvan wordt bij voorkeur de droge worst gemaakt. Wat overblijft is een lange plaat zwoerd (huid van het varken) met daarop een dun laagje spek en vlees. De plaat zwoerd wordt gezouten waarbij, afhankelijk van het plaatselijke gebruik, eventueel wat kruiden worden toegevoegd. Het zwoerd wordt in de lengte opgerold en tot een lange dunne rollade opgeknoopt. Daarna wordt de rol gegaard in water of bouillon. Soms wordt er aan de bouillon nog azijn toegevoegd. Dat geeft een betere houdbaarheid. Na het garen wordt de lange rol in kleine stukken gesneden en warm gegeten bij stamppotten of koud op boerenbrood. Zwoerdrolletjes zijn vooral in het oosten van Gelderland nog regelmatig te koop.

Gerelateerde verhalen

Nägelholt Nägelholt
Rolpens Rolpens

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vorden Vlees

Meer verhalen

De koningin vertelt over feest in Huppel

14 oktober 2014
Gea Schreurs

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry

De Veluwse heidekoek

26 februari 2016
Ton Kamphuis

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten

Sinterklaos

16 januari 2015
Joop Boxstart
Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs

Originele Achterhoekse Smokkeltocht

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra
GalerijVideo

Kinderdorp Haalderen

27 mei 2015
Robbert Weideveld

Op de striekplank bij Ritn Ditn

07 maart 2016
Hans Hubers
Video

De Ossenmarkt in Putten

11 mei 2014
Jette

Meisjes uit Hoenderloo

18 juni 2014
An Sambeek

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers
Video

Schaapscheerders maaltijd

07 augustus 2014
Gertjan Janssen

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart