Een ouderwets artikel dat zijn oorsprong vindt in de verwerking van de resten die overblijven na het slachten van het varken. Wanneer van de varkensbuik geen mager spek wordt gemaakt, maar de boerin liever mooie droge worsten heeft, kan de buik gebruikt worden voor zwoerdrolletjes. Deze wordt dan grotendeels ontdaan van het magere vlees, want daarvan wordt bij voorkeur de droge worst gemaakt. Wat overblijft is een lange plaat zwoerd (huid van het varken) met daarop een dun laagje spek en vlees. De plaat zwoerd wordt gezouten waarbij, afhankelijk van het plaatselijke gebruik, eventueel wat kruiden worden toegevoegd. Het zwoerd wordt in de lengte opgerold en tot een lange dunne rollade opgeknoopt. Daarna wordt de rol gegaard in water of bouillon. Soms wordt er aan de bouillon nog azijn toegevoegd. Dat geeft een betere houdbaarheid. Na het garen wordt de lange rol in kleine stukken gesneden en warm gegeten bij stamppotten of koud op boerenbrood. Zwoerdrolletjes zijn vooral in het oosten van Gelderland nog regelmatig te koop.

Gerelateerde verhalen

Nägelholt Nägelholt
Rolpens Rolpens

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vorden Vlees

Meer verhalen

Liedjes bij bruiloft

08 augustus 2014
Albert Steert

Bijen houden is een boeiende hobby

25 juni 2015
Wilfred Muis

Onweer

08 maart 2015
Gerry

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot

Drie generaties huisslachters

20 juni 2014
Piet van der Linden
Galerij

Zwoerdrolletjes

08 februari 2015
Gerhard Kwak

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken
VideoGalerij

Het vertolken van oude zeemansliederen

26 november 2014
Harrie Biesterbos
Video

Een bruidskoe van mijn oudste zus

23 juni 2014
Anton Koster

Elke maandag naar de stoffenmarkt

08 juli 2015
Annie van den Beld

Ridders van de Slof

10 februari 2015
Anja Scholten
Video

Zaklopen

09 mei 2014
Marleen Klunder

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer