Een ouderwets artikel dat zijn oorsprong vindt in de verwerking van de resten die overblijven na het slachten van het varken. Wanneer van de varkensbuik geen mager spek wordt gemaakt, maar de boerin liever mooie droge worsten heeft, kan de buik gebruikt worden voor zwoerdrolletjes. Deze wordt dan grotendeels ontdaan van het magere vlees, want daarvan wordt bij voorkeur de droge worst gemaakt. Wat overblijft is een lange plaat zwoerd (huid van het varken) met daarop een dun laagje spek en vlees. De plaat zwoerd wordt gezouten waarbij, afhankelijk van het plaatselijke gebruik, eventueel wat kruiden worden toegevoegd. Het zwoerd wordt in de lengte opgerold en tot een lange dunne rollade opgeknoopt. Daarna wordt de rol gegaard in water of bouillon. Soms wordt er aan de bouillon nog azijn toegevoegd. Dat geeft een betere houdbaarheid. Na het garen wordt de lange rol in kleine stukken gesneden en warm gegeten bij stamppotten of koud op boerenbrood. Zwoerdrolletjes zijn vooral in het oosten van Gelderland nog regelmatig te koop.

Gerelateerde verhalen

Nägelholt Nägelholt
Rolpens Rolpens

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vorden Vlees

Meer verhalen

Video

Mariken van Nieumeghen

03 oktober 2014
Peter

Sabbatviering

26 februari 2015
Ben Veenhuis

Onweer

08 maart 2015
Gerry
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug
Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef

Knikkeren

10 juni 2014
Vanessa
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink

De kerstrollade

24 december 2015
Gerhard Kwak
Video

Botterdagen Elburg

13 oktober 2014
Teis van de Weerdhof

De tovenaar en de schipper

26 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Caspar en de twee andere koningen

04 januari 2016
Paul Hoftijzer
Video

Paardenmarkt en het Paardenmoppen toernooi

03 april 2015
Rien de la Cousine

Het Galaconcert van On-Ganse

05 februari 2015
Frédérique Donders

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet