Een ouderwets artikel dat zijn oorsprong vindt in de verwerking van de resten die overblijven na het slachten van het varken. Wanneer van de varkensbuik geen mager spek wordt gemaakt, maar de boerin liever mooie droge worsten heeft, kan de buik gebruikt worden voor zwoerdrolletjes. Deze wordt dan grotendeels ontdaan van het magere vlees, want daarvan wordt bij voorkeur de droge worst gemaakt. Wat overblijft is een lange plaat zwoerd (huid van het varken) met daarop een dun laagje spek en vlees. De plaat zwoerd wordt gezouten waarbij, afhankelijk van het plaatselijke gebruik, eventueel wat kruiden worden toegevoegd. Het zwoerd wordt in de lengte opgerold en tot een lange dunne rollade opgeknoopt. Daarna wordt de rol gegaard in water of bouillon. Soms wordt er aan de bouillon nog azijn toegevoegd. Dat geeft een betere houdbaarheid. Na het garen wordt de lange rol in kleine stukken gesneden en warm gegeten bij stamppotten of koud op boerenbrood. Zwoerdrolletjes zijn vooral in het oosten van Gelderland nog regelmatig te koop.
https://eenwagenvolverhalen.nl/Eten-en-drinken/zwoerdrolletjes.html#sigProIdb36a604dfc