Dit is toch een traditie die bijna over de hele wereld wel bekendheid geniet, gezien de internationale deelname. Zelf ben ik er me bewust van sinds m'n 4e jaar zo'n beetje. Kom uit een gezin van 9 kinderen dus daar was altijd wel iemand die meeliep. Vandaar dat ik ook al heel wat medailles heb verzameld. Dit jaar loop ik mee voor de 46e keer. Er waren natuurlijk onderbrekingen door omstandigheden. Maar wat ik me ervan herinner is het altijd een groot festijn.

Ik woon nu in Tiel, dus moet wel zorgen dat ik er op tijd ben, anders kun je er niet meer door in het dorp. Het is altijd verzamelen bij mijn oudste zus op de Stortweg in Oosterbeek. Vroeger bij onze ouders op de Nassaulaan. Daar komen broers, zusters, neven en nichten en zelfs de kleinkinderen en kinderen daar weer van. Ieder jaar weer een paar meer. Een neef van mijn vader, Jan Otten, loopt hem zelfs al alle keren mee. Dus misschien een beetje familietraditie.

Blarenbal

Vroeger liepen we ook wel met een stel schoolvriendinnen mee en dan was het s'avonds gezellig in het dorp. Dat vind ik wel jammer, dat dat er niet meer is. Zoals het blarenbal vroeger, dat was erg gezellig, weet niet of dat er nog steeds is. Op afstand krijg je niet alles meer mee. Alhoewel de organisatie je wel via een nieuwsbrief op de hoogte houdt, tegen de tijd dat het weer gaat spelen. Ook de prachtige omgeving waardoor je wandelt is iedere keer weer een genot. Jammer dat er ook wel veel verandert in de jaren in het dorp en omgeving. Maar ja dat is de tand des tijds, zullen we maar zeggen.

Wij hebben Poolse vrienden, die wonen al 34 jaar in Nederland waarvan 30 jaar in Tiel, die vinden het ook interessant, vooral de herdenkingen van de Poolse brigades in Driel. Zo weet je ook een beetje wat er wordt gezegd, want je hebt een tolk bij je.

Ik hoop dat dit natuurlijk een feest blijft in Oosterbeek. Het is voor een goed doel en het verbroedert de mensen, zeker op zo'n dag. Daarom vind ik eigenlijk wel dat dit erbij hoort, als taditie in Oosterbeek.

Kijk hier voor het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal

Video
Categories:: Evenementen Sport en vrije tijd Wandelen Herdenken September

Meer verhalen

Spelen met een varkensblaas

12 februari 2015
Gerhard Kwak

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso
Video

Slepen van boeren gerij op oudejaarsavond

03 december 2015
Adri Nitrauw
Galerij

Honing- en Bijenmarkt Eerbeek

09 juli 2014
Ton Fleur
Galerij

De tabaksteelt

29 september 2014
Herman Reijnen

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer

Koeien in de wei laten lopen

12 mei 2014
Marijke Jansen

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol
Video

Erfhuis op de Oud Veluwse Markt

18 november 2014
Ad Guldie

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer

Biest

12 september 2014
A. Klaassen

Sinterklaos

16 januari 2015
Joop Boxstart

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak

De kunst van het webbingvlechten

17 november 2015
Kees Mijnsbergen

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink
Video

Mechteld ten Ham

05 november 2014
Lizette van Hoven

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak

Joodse gerechten in olie

14 december 2015
Paul Hoftijzer