Dit is toch een traditie die bijna over de hele wereld wel bekendheid geniet, gezien de internationale deelname. Zelf ben ik er me bewust van sinds m'n 4e jaar zo'n beetje. Kom uit een gezin van 9 kinderen dus daar was altijd wel iemand die meeliep. Vandaar dat ik ook al heel wat medailles heb verzameld. Dit jaar loop ik mee voor de 46e keer. Er waren natuurlijk onderbrekingen door omstandigheden. Maar wat ik me ervan herinner is het altijd een groot festijn.

Ik woon nu in Tiel, dus moet wel zorgen dat ik er op tijd ben, anders kun je er niet meer door in het dorp. Het is altijd verzamelen bij mijn oudste zus op de Stortweg in Oosterbeek. Vroeger bij onze ouders op de Nassaulaan. Daar komen broers, zusters, neven en nichten en zelfs de kleinkinderen en kinderen daar weer van. Ieder jaar weer een paar meer. Een neef van mijn vader, Jan Otten, loopt hem zelfs al alle keren mee. Dus misschien een beetje familietraditie.

Blarenbal

Vroeger liepen we ook wel met een stel schoolvriendinnen mee en dan was het s'avonds gezellig in het dorp. Dat vind ik wel jammer, dat dat er niet meer is. Zoals het blarenbal vroeger, dat was erg gezellig, weet niet of dat er nog steeds is. Op afstand krijg je niet alles meer mee. Alhoewel de organisatie je wel via een nieuwsbrief op de hoogte houdt, tegen de tijd dat het weer gaat spelen. Ook de prachtige omgeving waardoor je wandelt is iedere keer weer een genot. Jammer dat er ook wel veel verandert in de jaren in het dorp en omgeving. Maar ja dat is de tand des tijds, zullen we maar zeggen.

Wij hebben Poolse vrienden, die wonen al 34 jaar in Nederland waarvan 30 jaar in Tiel, die vinden het ook interessant, vooral de herdenkingen van de Poolse brigades in Driel. Zo weet je ook een beetje wat er wordt gezegd, want je hebt een tolk bij je.

Ik hoop dat dit natuurlijk een feest blijft in Oosterbeek. Het is voor een goed doel en het verbroedert de mensen, zeker op zo'n dag. Daarom vind ik eigenlijk wel dat dit erbij hoort, als taditie in Oosterbeek.

Kijk hier voor het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal

Video
Categories:: Evenementen Sport en vrije tijd Wandelen Herdenken September

Meer verhalen

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak
Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg
Video

Kralenbreien

23 mei 2014
Bertha
Galerij

Ringsteken (rijden) in Loil

21 november 2014
Ap Dieker

Apeldoornse Vierdaagse

18 juni 2014
J. van Milligen
Video

De ambachtelijke slager

04 mei 2015
G. ter Weele

Zwemmen in de IJssel

10 oktober 2014
Wim Snel

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer
VideoGalerij

Vette bek halen

13 mei 2014
liesbeth mulder
Galerij

Balkenbrij

06 februari 2015
Gerhard Kwak
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen

Bruid strooi wat uit

20 maart 2015
Meneer Wilbrink en Meneer Cornelissen
Audio

De koolhazen

20 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

De pindasoep uit Ghana naar Beek

26 januari 2016
Corry Vermeulen