Dit is toch een traditie die bijna over de hele wereld wel bekendheid geniet, gezien de internationale deelname. Zelf ben ik er me bewust van sinds m'n 4e jaar zo'n beetje. Kom uit een gezin van 9 kinderen dus daar was altijd wel iemand die meeliep. Vandaar dat ik ook al heel wat medailles heb verzameld. Dit jaar loop ik mee voor de 46e keer. Er waren natuurlijk onderbrekingen door omstandigheden. Maar wat ik me ervan herinner is het altijd een groot festijn.

Ik woon nu in Tiel, dus moet wel zorgen dat ik er op tijd ben, anders kun je er niet meer door in het dorp. Het is altijd verzamelen bij mijn oudste zus op de Stortweg in Oosterbeek. Vroeger bij onze ouders op de Nassaulaan. Daar komen broers, zusters, neven en nichten en zelfs de kleinkinderen en kinderen daar weer van. Ieder jaar weer een paar meer. Een neef van mijn vader, Jan Otten, loopt hem zelfs al alle keren mee. Dus misschien een beetje familietraditie.

Blarenbal

Vroeger liepen we ook wel met een stel schoolvriendinnen mee en dan was het s'avonds gezellig in het dorp. Dat vind ik wel jammer, dat dat er niet meer is. Zoals het blarenbal vroeger, dat was erg gezellig, weet niet of dat er nog steeds is. Op afstand krijg je niet alles meer mee. Alhoewel de organisatie je wel via een nieuwsbrief op de hoogte houdt, tegen de tijd dat het weer gaat spelen. Ook de prachtige omgeving waardoor je wandelt is iedere keer weer een genot. Jammer dat er ook wel veel verandert in de jaren in het dorp en omgeving. Maar ja dat is de tand des tijds, zullen we maar zeggen.

Wij hebben Poolse vrienden, die wonen al 34 jaar in Nederland waarvan 30 jaar in Tiel, die vinden het ook interessant, vooral de herdenkingen van de Poolse brigades in Driel. Zo weet je ook een beetje wat er wordt gezegd, want je hebt een tolk bij je.

Ik hoop dat dit natuurlijk een feest blijft in Oosterbeek. Het is voor een goed doel en het verbroedert de mensen, zeker op zo'n dag. Daarom vind ik eigenlijk wel dat dit erbij hoort, als taditie in Oosterbeek.

Kijk hier voor het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal

Video
Categories:: Evenementen Sport en vrije tijd Wandelen Herdenken September

Meer verhalen

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink

Niets zeggen dan hebben we meer!

11 januari 2016
Andres mol

Biest

12 september 2014
A. Klaassen
Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit

Vruchten plukken en rapen

20 augustus 2014
Bets Reijnen van Zwam
Video

De jonkvrouw op de torentrans

27 maart 2016
Eric Borrias

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman

Zomaar een carnavalszaterdag in Waskuupstad

24 februari 2015
Eugene te Wildt

Gebetsgang von Emmerich nach Netterden (GLD)

07 maart 2015
Vereniging Leefbaarheid Netterden

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich

Stiefselavond

28 februari 2015
Gerry Klein Overmeen

Meisjes uit Hoenderloo

18 juni 2014
An Sambeek
Video

Pot deur mekare met nägelholt

06 april 2015
Gerhard Kwak

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak