Dit is toch een traditie die bijna over de hele wereld wel bekendheid geniet, gezien de internationale deelname. Zelf ben ik er me bewust van sinds m'n 4e jaar zo'n beetje. Kom uit een gezin van 9 kinderen dus daar was altijd wel iemand die meeliep. Vandaar dat ik ook al heel wat medailles heb verzameld. Dit jaar loop ik mee voor de 46e keer. Er waren natuurlijk onderbrekingen door omstandigheden. Maar wat ik me ervan herinner is het altijd een groot festijn.

Ik woon nu in Tiel, dus moet wel zorgen dat ik er op tijd ben, anders kun je er niet meer door in het dorp. Het is altijd verzamelen bij mijn oudste zus op de Stortweg in Oosterbeek. Vroeger bij onze ouders op de Nassaulaan. Daar komen broers, zusters, neven en nichten en zelfs de kleinkinderen en kinderen daar weer van. Ieder jaar weer een paar meer. Een neef van mijn vader, Jan Otten, loopt hem zelfs al alle keren mee. Dus misschien een beetje familietraditie.

Blarenbal

Vroeger liepen we ook wel met een stel schoolvriendinnen mee en dan was het s'avonds gezellig in het dorp. Dat vind ik wel jammer, dat dat er niet meer is. Zoals het blarenbal vroeger, dat was erg gezellig, weet niet of dat er nog steeds is. Op afstand krijg je niet alles meer mee. Alhoewel de organisatie je wel via een nieuwsbrief op de hoogte houdt, tegen de tijd dat het weer gaat spelen. Ook de prachtige omgeving waardoor je wandelt is iedere keer weer een genot. Jammer dat er ook wel veel verandert in de jaren in het dorp en omgeving. Maar ja dat is de tand des tijds, zullen we maar zeggen.

Wij hebben Poolse vrienden, die wonen al 34 jaar in Nederland waarvan 30 jaar in Tiel, die vinden het ook interessant, vooral de herdenkingen van de Poolse brigades in Driel. Zo weet je ook een beetje wat er wordt gezegd, want je hebt een tolk bij je.

Ik hoop dat dit natuurlijk een feest blijft in Oosterbeek. Het is voor een goed doel en het verbroedert de mensen, zeker op zo'n dag. Daarom vind ik eigenlijk wel dat dit erbij hoort, als taditie in Oosterbeek.

Kijk hier voor het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal

Video
Categories:: Evenementen Sport en vrije tijd Wandelen Herdenken September

Meer verhalen

Sinterklaos

16 januari 2015
Joop Boxstart

Leven met de dieren in één ruimte

27 juni 2014
Sylvia van Hunnik

Joodse gerechten in olie

14 december 2015
Paul Hoftijzer

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper

Sneeuwpudding van Oma Kwak

08 januari 2016
Gerhard Kwak
Video

Airborne wandeltocht, één groot festijn

31 maart 2015
Riky Arends-Otten

Gekookte oren voor de hond

27 oktober 2014
Rita van Liere

Onweer

08 maart 2015
Gerry
Video

Schuttersgilde St. Sebastianus

09 mei 2014
Rick Basten
Video

De carriere van een schaapsherder

18 februari 2016
Elly Jansen
Video

De traditionele paasstollen

11 maart 2015
Hugo Jansen
VideoGalerij

De Sint Maartenviering in Zaltbommel

07 november 2014
Henk Hermsen
Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak

Van ekkes en umme....

05 oktober 2014
annet kooijmans

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers
Video

Mechteld ten Ham

05 november 2014
Lizette van Hoven