Door de jaren heen hebben de Hummelose bielemannen het vervoer van de kermiswoensdag aangepast van te-voet naar een prachtig verbouwde auto. Het bouwen van de auto geeft al weken van te voren het plezier van de kermis die komen gaat. Plannen maken over wat er op de auto gebouwd gaat worden en welke kleuren er het jaar gebruikt gaan worden om het voertuig op te pimpen.

Maar ook de voorpret van de teksten die aan de notabelen, de mensen waarvoor het vaandel geslagen wordt, op kermiswoensdag zullen worden voorgelezen is ruim aanwezig bij het bielemansteam.

Ook de kinderen van basisschool de Woordhof mogen ruim meegenieten met de bielemanspret. Woensdagmorgen worden er balonnen opgelaten net buiten het dorp. De kinderen worden door de bielemannen van school opgehaald en achter de bielemansauto aan is het grote pret voor de kleinsten. Sommige kinderen zijn nog een beetje bang voor de bielemannen. Daarom wordt een paar weken vantevoren 1 van de bielemannen op school en in de klas van groep 1 en 2 geschminkt en kunnen de kinderen zich inleven hoe de metamorfose van een bieleman gebeurt. Ze vergeten het hun hele leven niet meer, maar of het op dat moment helpt om de angst voor de gekleurde man in te dammen, dat is niet bij ieder kind het geval.

Het feit dat er iedere Hummelose kermis oud-Hummelo-ers terug komen om het feest mee te maken en oude bekende te treffen, geeft aan dat het belangrijk is en blijft om het het geheel authentiek en in traditioneel te houden. Ikzelf heb 23 jaar lang het plezier mogen ervaren om Hummelose bieleman te zijn. Twee jaar geleden ben ik afgelost door bieleman Jelle en vorig jaar is Erik na 20 jaar gestopt. Hij is afgelost door Dimitri en samen met oud-gediende Andre maken zij het team voor de komende jaren weer compleet, met een jonger gemiddelde in leeftijd! Dit epistel kan nog gevuld worden met vele alineas. Maar het feest met eigen ogen mee maken is veel mooier. Tot op TV! Tot op de Hummelose kermis!

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Gerelateerde verhalen

Hummelose Volksfeest Hummelose Volksfeest

Categories:: Evenementen Hummelo Kermis Volksfeest September

Meer verhalen

Maaien met de zeis

06 augustus 2014
Jan Reijnen
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk
Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman

Soci√ęteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink
Galerij

Mijn vriendin als Sarah

15 december 2014
Anita Berntsen
Video

Schaapscheerders maaltijd

07 augustus 2014
Gertjan Janssen

Ridders van de Slof

10 februari 2015
Anja Scholten
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan

Het maaien van graan met de zicht

23 januari 2015
Theo Giessen

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os

Op vakantie gaan

12 mei 2014
marijke jansen

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman

Verjaardagsboeket

05 februari 2015
Tariel Gwedelidze

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee