Door de jaren heen hebben de Hummelose bielemannen het vervoer van de kermiswoensdag aangepast van te-voet naar een prachtig verbouwde auto. Het bouwen van de auto geeft al weken van te voren het plezier van de kermis die komen gaat. Plannen maken over wat er op de auto gebouwd gaat worden en welke kleuren er het jaar gebruikt gaan worden om het voertuig op te pimpen.

Maar ook de voorpret van de teksten die aan de notabelen, de mensen waarvoor het vaandel geslagen wordt, op kermiswoensdag zullen worden voorgelezen is ruim aanwezig bij het bielemansteam.

Ook de kinderen van basisschool de Woordhof mogen ruim meegenieten met de bielemanspret. Woensdagmorgen worden er balonnen opgelaten net buiten het dorp. De kinderen worden door de bielemannen van school opgehaald en achter de bielemansauto aan is het grote pret voor de kleinsten. Sommige kinderen zijn nog een beetje bang voor de bielemannen. Daarom wordt een paar weken vantevoren 1 van de bielemannen op school en in de klas van groep 1 en 2 geschminkt en kunnen de kinderen zich inleven hoe de metamorfose van een bieleman gebeurt. Ze vergeten het hun hele leven niet meer, maar of het op dat moment helpt om de angst voor de gekleurde man in te dammen, dat is niet bij ieder kind het geval.

Het feit dat er iedere Hummelose kermis oud-Hummelo-ers terug komen om het feest mee te maken en oude bekende te treffen, geeft aan dat het belangrijk is en blijft om het het geheel authentiek en in traditioneel te houden. Ikzelf heb 23 jaar lang het plezier mogen ervaren om Hummelose bieleman te zijn. Twee jaar geleden ben ik afgelost door bieleman Jelle en vorig jaar is Erik na 20 jaar gestopt. Hij is afgelost door Dimitri en samen met oud-gediende Andre maken zij het team voor de komende jaren weer compleet, met een jonger gemiddelde in leeftijd! Dit epistel kan nog gevuld worden met vele alineas. Maar het feest met eigen ogen mee maken is veel mooier. Tot op TV! Tot op de Hummelose kermis!

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Gerelateerde verhalen

Hummelose Volksfeest Hummelose Volksfeest

Categories:: Evenementen Hummelo Kermis Volksfeest September

Meer verhalen

Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

Mgr. Zwijsentocht

02 juli 2014
Truus Peters

Oogstfeest/proef lichtenvoorde

12 oktober 2015
Oogstfeest / Proef Lichtenvoorde
Galerij

Buurt en buurtgewoonten

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

Zypendaalse appelstruif

27 januari 2016
Paul Hoftijzer
Galerij

Borskorn

12 februari 2015
Gerhard Kwak

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen
Video

Het binden van plattelandsjongeren

24 juli 2014
Ruben van Dommelen
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen

Het huwelijk vroeger

08 augustus 2014
Albert Steert
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak

Op vakantie gaan

12 mei 2014
marijke jansen

Molukse nationale dag

18 juni 2014
Marsalina Patty