Straattheater, muziek en braderie in ‘een decor dat je niet kunt laten bouwen’

Het historische centrum van Hanzestad Doesburg vormt van elk jaar in juli de locatie voor Doesburg Binnenste Buiten: een braderie met veel straattheater, muziek, dans, dweilorkesten, percussiebands en tal van andere activiteiten.

Rond 1968 zette de Doesburgse Ondernemers Vereniging een braderie op met een omlijstend cultureel programma. De organisatie is inmiddels al jaren in handen van een enthousiaste groep vrijwilligers die bij de samenstelling van het culturele programma ondersteuning krijgen van Stichting Podiumkunsten Doesburg. “De bezoekersaantallen van Doesburg Binnenste Buiten stijgen nog steeds”, aldus de organisatoren. “Dat komt voor een belangrijk deel ook door het theaterprogramma, vandaar dat we dat programma steeds verder willen uitbreiden. Waar de organisatie naar zoekt zijn kleinschalige, laagdrempelige acts die zich tussen het publiek kunnen begeven, geen grote optredens waarvoor een heel plein benodigd is. Nee, het is juist leuk als je als bezoeker nietsvermoedend tegen een straattheateract aanloopt.”

Door de invulling van de verschillende dagen telkens te veranderen, blijft Doesburg Binnenste Buiten ook interessant voor mensen die alle vier de dagen een kijkje willen nemen. Zo is er op de woensdag een kinderrommelmarkt en op de donderdag zijn er activiteiten voor oudere jongeren. Daarnaast zijn er op de eerste drie avonden dweilorkesten en is er dit jaar voor het eerst op de zaterdagmiddag een groot festival met percussiebands.

Elk jaar zijn er zo’n 130 standhouders op de braderie aanwezig, waarvan sommigen met meerdere kramen.

Verder staat op zaterdag de inmiddels overbekende Clowntjesoptocht op het programma. Vanaf 9.30 uur kunnen de kinderen zich laten schminken bij de kraam van Doesburg Binnenste Buiten op de voormarkt, die om 10.00 uur de startlocatie vormt voor de optocht. Onderweg staan er natuurlijk weer veel leuke verrassingen te wachten op de deelnemertjes.

Omdat Doesburg Binnenste Buiten bij de oprichting één van de eerste van dergelijke evenementen was, is er in de loop der jaren een historie en een reputatie opgebouwd. Het historische centrum van Doesburg is natuurlijk een decor dat je niet kunt laten maken. En dan is er natuurlijk nog het laagdrempelige karakter van het evenement. De entree is gratis. En ’s avonds na 21.30 uur, als de braderie afgelopen is, neemt de horeca het stokje over en is er op de terrassen of binnen van veel livemuziek. Fijn kuieren dus van terrasje naar terrasje.

Meer informatie op www.doesburgbb.nl. Doesburg Binnenste Buiten duurt dagelijks van 10:00 tot 21:30 uur, zaterdag tot 17:00 uur.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Evenementen Muziek Volksfeest Braderie Doesburg Juli

Meer verhalen

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers

De weerwolf van Millingen

23 mei 2014
Rob Haverkamp
Video

De legende van het Solse Gat

26 augustus 2014
Corry

Ridders van de Slof

10 februari 2015
Anja Scholten

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden
Video

Blauwe Gerrit

23 mei 2014
Sylvia van Hunnik
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen

Leven met de dieren in één ruimte

27 juni 2014
Sylvia van Hunnik

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk
Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt
Galerij

Liemerse schink

13 januari 2015
Gerhard Kwak

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak