Straattheater, muziek en braderie in ‘een decor dat je niet kunt laten bouwen’

Het historische centrum van Hanzestad Doesburg vormt van elk jaar in juli de locatie voor Doesburg Binnenste Buiten: een braderie met veel straattheater, muziek, dans, dweilorkesten, percussiebands en tal van andere activiteiten.

Rond 1968 zette de Doesburgse Ondernemers Vereniging een braderie op met een omlijstend cultureel programma. De organisatie is inmiddels al jaren in handen van een enthousiaste groep vrijwilligers die bij de samenstelling van het culturele programma ondersteuning krijgen van Stichting Podiumkunsten Doesburg. “De bezoekersaantallen van Doesburg Binnenste Buiten stijgen nog steeds”, aldus de organisatoren. “Dat komt voor een belangrijk deel ook door het theaterprogramma, vandaar dat we dat programma steeds verder willen uitbreiden. Waar de organisatie naar zoekt zijn kleinschalige, laagdrempelige acts die zich tussen het publiek kunnen begeven, geen grote optredens waarvoor een heel plein benodigd is. Nee, het is juist leuk als je als bezoeker nietsvermoedend tegen een straattheateract aanloopt.”

Door de invulling van de verschillende dagen telkens te veranderen, blijft Doesburg Binnenste Buiten ook interessant voor mensen die alle vier de dagen een kijkje willen nemen. Zo is er op de woensdag een kinderrommelmarkt en op de donderdag zijn er activiteiten voor oudere jongeren. Daarnaast zijn er op de eerste drie avonden dweilorkesten en is er dit jaar voor het eerst op de zaterdagmiddag een groot festival met percussiebands.

Elk jaar zijn er zo’n 130 standhouders op de braderie aanwezig, waarvan sommigen met meerdere kramen.

Verder staat op zaterdag de inmiddels overbekende Clowntjesoptocht op het programma. Vanaf 9.30 uur kunnen de kinderen zich laten schminken bij de kraam van Doesburg Binnenste Buiten op de voormarkt, die om 10.00 uur de startlocatie vormt voor de optocht. Onderweg staan er natuurlijk weer veel leuke verrassingen te wachten op de deelnemertjes.

Omdat Doesburg Binnenste Buiten bij de oprichting één van de eerste van dergelijke evenementen was, is er in de loop der jaren een historie en een reputatie opgebouwd. Het historische centrum van Doesburg is natuurlijk een decor dat je niet kunt laten maken. En dan is er natuurlijk nog het laagdrempelige karakter van het evenement. De entree is gratis. En ’s avonds na 21.30 uur, als de braderie afgelopen is, neemt de horeca het stokje over en is er op de terrassen of binnen van veel livemuziek. Fijn kuieren dus van terrasje naar terrasje.

Meer informatie op www.doesburgbb.nl. Doesburg Binnenste Buiten duurt dagelijks van 10:00 tot 21:30 uur, zaterdag tot 17:00 uur.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Evenementen Muziek Volksfeest Braderie Doesburg Juli

Meer verhalen

Koeien in de wei laten lopen

12 mei 2014
Marijke Jansen

Piepkesbal Geesteren

07 augustus 2015
Stichting Piepkesbal
Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud

De plaats van David: rij zes, graf zes

24 juni 2014
Ida en Johannes Dennissen
Video

De jonkvrouw op de torentrans

27 maart 2016
Eric Borrias
Video

Airborne wandeltocht, één groot festijn

31 maart 2015
Riky Arends-Otten

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek
Video

Kaarsenmaken

13 oktober 2014
Jan Klarenbeek
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak

Hoort, hoort! Zegt het voort!

26 oktober 2015
Frans van den Bos

Daar komt de naam 'klootjesvolk' vandaan...

26 juni 2014
Sylvia van Hunnik

Zure haring op oudjaarsavond

12 mei 2014
Reini Meutstege

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk

Lammetjesdag en schaapsscheerdersfeest

28 december 2015
Geesje Eleveld
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak