Straattheater, muziek en braderie in ‘een decor dat je niet kunt laten bouwen’

Het historische centrum van Hanzestad Doesburg vormt van elk jaar in juli de locatie voor Doesburg Binnenste Buiten: een braderie met veel straattheater, muziek, dans, dweilorkesten, percussiebands en tal van andere activiteiten.

Rond 1968 zette de Doesburgse Ondernemers Vereniging een braderie op met een omlijstend cultureel programma. De organisatie is inmiddels al jaren in handen van een enthousiaste groep vrijwilligers die bij de samenstelling van het culturele programma ondersteuning krijgen van Stichting Podiumkunsten Doesburg. “De bezoekersaantallen van Doesburg Binnenste Buiten stijgen nog steeds”, aldus de organisatoren. “Dat komt voor een belangrijk deel ook door het theaterprogramma, vandaar dat we dat programma steeds verder willen uitbreiden. Waar de organisatie naar zoekt zijn kleinschalige, laagdrempelige acts die zich tussen het publiek kunnen begeven, geen grote optredens waarvoor een heel plein benodigd is. Nee, het is juist leuk als je als bezoeker nietsvermoedend tegen een straattheateract aanloopt.”

Door de invulling van de verschillende dagen telkens te veranderen, blijft Doesburg Binnenste Buiten ook interessant voor mensen die alle vier de dagen een kijkje willen nemen. Zo is er op de woensdag een kinderrommelmarkt en op de donderdag zijn er activiteiten voor oudere jongeren. Daarnaast zijn er op de eerste drie avonden dweilorkesten en is er dit jaar voor het eerst op de zaterdagmiddag een groot festival met percussiebands.

Elk jaar zijn er zo’n 130 standhouders op de braderie aanwezig, waarvan sommigen met meerdere kramen.

Verder staat op zaterdag de inmiddels overbekende Clowntjesoptocht op het programma. Vanaf 9.30 uur kunnen de kinderen zich laten schminken bij de kraam van Doesburg Binnenste Buiten op de voormarkt, die om 10.00 uur de startlocatie vormt voor de optocht. Onderweg staan er natuurlijk weer veel leuke verrassingen te wachten op de deelnemertjes.

Omdat Doesburg Binnenste Buiten bij de oprichting één van de eerste van dergelijke evenementen was, is er in de loop der jaren een historie en een reputatie opgebouwd. Het historische centrum van Doesburg is natuurlijk een decor dat je niet kunt laten maken. En dan is er natuurlijk nog het laagdrempelige karakter van het evenement. De entree is gratis. En ’s avonds na 21.30 uur, als de braderie afgelopen is, neemt de horeca het stokje over en is er op de terrassen of binnen van veel livemuziek. Fijn kuieren dus van terrasje naar terrasje.

Meer informatie op www.doesburgbb.nl. Doesburg Binnenste Buiten duurt dagelijks van 10:00 tot 21:30 uur, zaterdag tot 17:00 uur.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Evenementen Muziek Volksfeest Braderie Doesburg Juli

Meer verhalen

Video

De bedrogen duivel

03 oktober 2014
Anja van Buren

Aanzegger, aanspreker, begrafenisondernemer...

09 februari 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen

De bakker aan de deur

17 maart 2015
Teunis Bunt

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen
Galerij

Vakantietraditie in Nunspeet

17 november 2014
George Bootsma

Bloempap

26 februari 2015
van Dale
Video

Chocolade paaseieren

13 maart 2015
Annemieke Hulshof
Galerij

De tabaksteelt

29 september 2014
Herman Reijnen
GalerijVideo

Dansgarde ouderwets!?

01 april 2015
Dansgarde C.V. De Deurzakkers
Video

Koek slaan

12 augustus 2014
Gea

De pindasoep uit Ghana naar Beek

26 januari 2016
Corry Vermeulen
Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo
Video

Schuttersgilde St. Sebastianus

09 mei 2014
Rick Basten

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker