Straattheater, muziek en braderie in ‘een decor dat je niet kunt laten bouwen’

Het historische centrum van Hanzestad Doesburg vormt van elk jaar in juli de locatie voor Doesburg Binnenste Buiten: een braderie met veel straattheater, muziek, dans, dweilorkesten, percussiebands en tal van andere activiteiten.

Rond 1968 zette de Doesburgse Ondernemers Vereniging een braderie op met een omlijstend cultureel programma. De organisatie is inmiddels al jaren in handen van een enthousiaste groep vrijwilligers die bij de samenstelling van het culturele programma ondersteuning krijgen van Stichting Podiumkunsten Doesburg. “De bezoekersaantallen van Doesburg Binnenste Buiten stijgen nog steeds”, aldus de organisatoren. “Dat komt voor een belangrijk deel ook door het theaterprogramma, vandaar dat we dat programma steeds verder willen uitbreiden. Waar de organisatie naar zoekt zijn kleinschalige, laagdrempelige acts die zich tussen het publiek kunnen begeven, geen grote optredens waarvoor een heel plein benodigd is. Nee, het is juist leuk als je als bezoeker nietsvermoedend tegen een straattheateract aanloopt.”

Door de invulling van de verschillende dagen telkens te veranderen, blijft Doesburg Binnenste Buiten ook interessant voor mensen die alle vier de dagen een kijkje willen nemen. Zo is er op de woensdag een kinderrommelmarkt en op de donderdag zijn er activiteiten voor oudere jongeren. Daarnaast zijn er op de eerste drie avonden dweilorkesten en is er dit jaar voor het eerst op de zaterdagmiddag een groot festival met percussiebands.

Elk jaar zijn er zo’n 130 standhouders op de braderie aanwezig, waarvan sommigen met meerdere kramen.

Verder staat op zaterdag de inmiddels overbekende Clowntjesoptocht op het programma. Vanaf 9.30 uur kunnen de kinderen zich laten schminken bij de kraam van Doesburg Binnenste Buiten op de voormarkt, die om 10.00 uur de startlocatie vormt voor de optocht. Onderweg staan er natuurlijk weer veel leuke verrassingen te wachten op de deelnemertjes.

Omdat Doesburg Binnenste Buiten bij de oprichting één van de eerste van dergelijke evenementen was, is er in de loop der jaren een historie en een reputatie opgebouwd. Het historische centrum van Doesburg is natuurlijk een decor dat je niet kunt laten maken. En dan is er natuurlijk nog het laagdrempelige karakter van het evenement. De entree is gratis. En ’s avonds na 21.30 uur, als de braderie afgelopen is, neemt de horeca het stokje over en is er op de terrassen of binnen van veel livemuziek. Fijn kuieren dus van terrasje naar terrasje.

Meer informatie op www.doesburgbb.nl. Doesburg Binnenste Buiten duurt dagelijks van 10:00 tot 21:30 uur, zaterdag tot 17:00 uur.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Evenementen Muziek Volksfeest Braderie Doesburg Juli

Meer verhalen

Woodbrookers aan en op de Kalenberg

23 juni 2015
Arris H.Kramer
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong
Video

Een beestachtige moord

29 mei 2015
Eric Borrias
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer

Kiepenpap voor het goede doel

07 maart 2016
Marjolijn van Manen

Letterdoeken vertellen mijn leven

15 juni 2015
Willi Wilbrink
Galerij

Oranjefeest op de rotonde

23 juni 2014
Giorgio Ambrawo
VideoGalerij

De kermis in Keijenborg

25 september 2014
S. Bergervoet

Hattem viert Sint Maarten op 10 november

17 februari 2015
Gerrit Kouwenhoven

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer
Video

Airborne wandeltocht, één groot festijn

31 maart 2015
Riky Arends-Otten
Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter

Zure haring op oudjaarsavond

12 mei 2014
Reini Meutstege