Straattheater, muziek en braderie in ‘een decor dat je niet kunt laten bouwen’

Het historische centrum van Hanzestad Doesburg vormt van elk jaar in juli de locatie voor Doesburg Binnenste Buiten: een braderie met veel straattheater, muziek, dans, dweilorkesten, percussiebands en tal van andere activiteiten.

Rond 1968 zette de Doesburgse Ondernemers Vereniging een braderie op met een omlijstend cultureel programma. De organisatie is inmiddels al jaren in handen van een enthousiaste groep vrijwilligers die bij de samenstelling van het culturele programma ondersteuning krijgen van Stichting Podiumkunsten Doesburg. “De bezoekersaantallen van Doesburg Binnenste Buiten stijgen nog steeds”, aldus de organisatoren. “Dat komt voor een belangrijk deel ook door het theaterprogramma, vandaar dat we dat programma steeds verder willen uitbreiden. Waar de organisatie naar zoekt zijn kleinschalige, laagdrempelige acts die zich tussen het publiek kunnen begeven, geen grote optredens waarvoor een heel plein benodigd is. Nee, het is juist leuk als je als bezoeker nietsvermoedend tegen een straattheateract aanloopt.”

Door de invulling van de verschillende dagen telkens te veranderen, blijft Doesburg Binnenste Buiten ook interessant voor mensen die alle vier de dagen een kijkje willen nemen. Zo is er op de woensdag een kinderrommelmarkt en op de donderdag zijn er activiteiten voor oudere jongeren. Daarnaast zijn er op de eerste drie avonden dweilorkesten en is er dit jaar voor het eerst op de zaterdagmiddag een groot festival met percussiebands.

Elk jaar zijn er zo’n 130 standhouders op de braderie aanwezig, waarvan sommigen met meerdere kramen.

Verder staat op zaterdag de inmiddels overbekende Clowntjesoptocht op het programma. Vanaf 9.30 uur kunnen de kinderen zich laten schminken bij de kraam van Doesburg Binnenste Buiten op de voormarkt, die om 10.00 uur de startlocatie vormt voor de optocht. Onderweg staan er natuurlijk weer veel leuke verrassingen te wachten op de deelnemertjes.

Omdat Doesburg Binnenste Buiten bij de oprichting één van de eerste van dergelijke evenementen was, is er in de loop der jaren een historie en een reputatie opgebouwd. Het historische centrum van Doesburg is natuurlijk een decor dat je niet kunt laten maken. En dan is er natuurlijk nog het laagdrempelige karakter van het evenement. De entree is gratis. En ’s avonds na 21.30 uur, als de braderie afgelopen is, neemt de horeca het stokje over en is er op de terrassen of binnen van veel livemuziek. Fijn kuieren dus van terrasje naar terrasje.

Meer informatie op www.doesburgbb.nl. Doesburg Binnenste Buiten duurt dagelijks van 10:00 tot 21:30 uur, zaterdag tot 17:00 uur.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Evenementen Muziek Volksfeest Braderie Doesburg Juli

Meer verhalen

Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman

Het maaien van graan met de zicht

23 januari 2015
Theo Giessen

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak
Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp

Rode zakdoek

18 maart 2015
Gerhard Kwak

De bakker aan de deur

17 maart 2015
Teunis Bunt

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper

Folk-song over Bommel-gevoel

17 december 2015
Laurens Krah
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten