Straattheater, muziek en braderie in ‘een decor dat je niet kunt laten bouwen’

Het historische centrum van Hanzestad Doesburg vormt van elk jaar in juli de locatie voor Doesburg Binnenste Buiten: een braderie met veel straattheater, muziek, dans, dweilorkesten, percussiebands en tal van andere activiteiten.

Rond 1968 zette de Doesburgse Ondernemers Vereniging een braderie op met een omlijstend cultureel programma. De organisatie is inmiddels al jaren in handen van een enthousiaste groep vrijwilligers die bij de samenstelling van het culturele programma ondersteuning krijgen van Stichting Podiumkunsten Doesburg. “De bezoekersaantallen van Doesburg Binnenste Buiten stijgen nog steeds”, aldus de organisatoren. “Dat komt voor een belangrijk deel ook door het theaterprogramma, vandaar dat we dat programma steeds verder willen uitbreiden. Waar de organisatie naar zoekt zijn kleinschalige, laagdrempelige acts die zich tussen het publiek kunnen begeven, geen grote optredens waarvoor een heel plein benodigd is. Nee, het is juist leuk als je als bezoeker nietsvermoedend tegen een straattheateract aanloopt.”

Door de invulling van de verschillende dagen telkens te veranderen, blijft Doesburg Binnenste Buiten ook interessant voor mensen die alle vier de dagen een kijkje willen nemen. Zo is er op de woensdag een kinderrommelmarkt en op de donderdag zijn er activiteiten voor oudere jongeren. Daarnaast zijn er op de eerste drie avonden dweilorkesten en is er dit jaar voor het eerst op de zaterdagmiddag een groot festival met percussiebands.

Elk jaar zijn er zo’n 130 standhouders op de braderie aanwezig, waarvan sommigen met meerdere kramen.

Verder staat op zaterdag de inmiddels overbekende Clowntjesoptocht op het programma. Vanaf 9.30 uur kunnen de kinderen zich laten schminken bij de kraam van Doesburg Binnenste Buiten op de voormarkt, die om 10.00 uur de startlocatie vormt voor de optocht. Onderweg staan er natuurlijk weer veel leuke verrassingen te wachten op de deelnemertjes.

Omdat Doesburg Binnenste Buiten bij de oprichting één van de eerste van dergelijke evenementen was, is er in de loop der jaren een historie en een reputatie opgebouwd. Het historische centrum van Doesburg is natuurlijk een decor dat je niet kunt laten maken. En dan is er natuurlijk nog het laagdrempelige karakter van het evenement. De entree is gratis. En ’s avonds na 21.30 uur, als de braderie afgelopen is, neemt de horeca het stokje over en is er op de terrassen of binnen van veel livemuziek. Fijn kuieren dus van terrasje naar terrasje.

Meer informatie op www.doesburgbb.nl. Doesburg Binnenste Buiten duurt dagelijks van 10:00 tot 21:30 uur, zaterdag tot 17:00 uur.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Evenementen Muziek Volksfeest Braderie Doesburg Juli

Meer verhalen

Hattem herdenkt de bevrijding

29 april 2015
Elly v.d Wetering

Liefde via het schrobgat

04 december 2015
Gerrit Kistemaker

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg
AudioVideo

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Stiefselavond

28 februari 2015
Gerry Klein Overmeen
Video

Kaarsenmaken

13 oktober 2014
Jan Klarenbeek
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen
Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer

Lammetjesdag en schaapsscheerdersfeest

28 december 2015
Geesje Eleveld

Uitgeblazen eieren beschilderen

01 maart 2015
Gerry Klein Overmeen

Hutspot met bruine bonen

20 februari 2015
Mevrouw van Eede
Galerij

Wassen met de hand

17 juni 2014
Gerritje de Boer-Wilbrink

Leven met de dieren in één ruimte

27 juni 2014
Sylvia van Hunnik
Video

Karnemelksesaus

18 juni 2014
E. Takke
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak

Requiem voor iedereen

04 november 2015
Johan Koornstra