Sinds de jaren zestig bestaat het corso wat jaarlijks gehouden wordt in Tiel. Een aantal dorpen maakt dan een praalwagen met zaden en fruit. De optocht werd jaren de tweede zaterdag van september gehouden. Dit jaar voor het eerst de derde zaterdag van september

Sinds 1969 doet ook Lienden-Ommeren met een wagen mee. Wij Wiebe en Sjaan van Es zijn actief sinds 1972. Dit jaarlijks evenement hoort bij ons leven. Ik zit al jaren in het bestuur en organiseer een groot gedeelte van de corso .Wat ook een hoogtepunt voor ons was de presentatie van het Corso die wij mochten verzorgen voor het 50 Jarig huwelijk van Koningin Juliana en prins Bernhard in 1987. Wij hebben toen een presentatie gemaakt die tentoongesteld werd in de paleistuinen van Soestdijk. Daarna heeft het nog een aantal maanden in het Openluchtmuseum in Arnhem gestaan.

In januari-februari beginnen de lassers met de bouw. Daarna ongeveer in mei starten wij met het papier-maché. Vele telefoonboeken worden er dan door de helft gesneden, besmeert met behangplaksel en daarna op de wagen geplakt. Dan volgt het inschilderen en beginnen we met het plakken van de zaden. Een grote groep mensen is ook altijd bezig met uitzoeken, schoonmaken en voorlijmen van de producten. De laatste twee weken zijn we druk met het verse fruit. De laatste zaterdag voor de corso gaan er een aantal mensen allerlei spullen buiten plukken. Dit kost geen geld en zijn bijzonder mooi. Dat merken we ook altijd aan de reacties van het publiek. Dit zijn onder andere: lijsterbes, mispels, rozebottels, vlierbessen enz. Mijn man en ik gaan echt niet op vakantie in augustus, want we willen de corsoweken niet missen en denken dat ze ook ons niet kunnen missen.

Het hoort bij ons leven, net zoals het gewoon is dat je elke morgen ontbijt. Ook onze kinderen zijn er mee opgegroeid en weten dat we de laatste weken bijna in de schuur wonen. Ze zijn trouwens zelf ook actief, net zoals hun partner, die er wij er ook mee besmet hebben. Ook onze kleinkinderen zijn al besmet. Die komen en kruipen onder de wagen om zaadjes te zoeken en dan gaan er dan mee aan de slag.

Plakwerkjes maken ze dan op een stuk schuimrubber of een tekening. Die moeten dan mee naar huis. Met als gevolg de hele slaapkamer onder het zaad en boontjes. Maar dat herken ik van vroeger.

We hebben meegemaakt dat we eerste prijzen wonnen, maar ook dat we laatste werden. Het is leuk om wat hoger te eindigen, maar dat is voor ons niet het belangrijkste. Het mooie van het Corso vind ik de sociale contacten. Het is heel bijzonder dat je een zo’n grote groep jong en oud , allemaal verschillende mensen avond aan avond in de schuur zit en dan zo iets moois kunt maken. Ik kan niet goed uitleggen wat het zo bijzonder maakt. Het is een grote inspanning, maar ook ontspanning. Laten we het maar houden op verslaving.

Sjaan van Es

Gerelateerde verhalen

Het fruitcorso, geen sinecure Het fruitcorso, geen sinecure

Categories:: Evenementen Tiel Corso Optocht September

Meer verhalen

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer

Aanzegger, aanspreker, begrafenisondernemer...

09 februari 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen
Video

Wereldlichtjesdag

01 december 2014
Lily Harting-Companjen
Video

Bonenstaaktoernooi Eerbeek

22 juni 2015
Bonenstaaktoernooi Eerbeek VOG

Rode zakdoek

18 maart 2015
Gerhard Kwak

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer
Video

De dikke boom

21 april 2015
Eric Borrias

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer

Bier kopen om te gooien bij Normaal

07 december 2015
Maria Te Stroet

Op dansles bij Meijler en Mulder

29 maart 2016
Gerhard Kwak

De kerstrollade

24 december 2015
Gerhard Kwak

Keltische horoscoopbomen in Zevenaar

08 februari 2016
Ton van den Beld
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp

Liedjes bij bruiloft

08 augustus 2014
Albert Steert
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen
Video

De carriere van een schaapsherder

18 februari 2016
Elly Jansen