Sinds de jaren zestig bestaat het corso wat jaarlijks gehouden wordt in Tiel. Een aantal dorpen maakt dan een praalwagen met zaden en fruit. De optocht werd jaren de tweede zaterdag van september gehouden. Dit jaar voor het eerst de derde zaterdag van september

Sinds 1969 doet ook Lienden-Ommeren met een wagen mee. Wij Wiebe en Sjaan van Es zijn actief sinds 1972. Dit jaarlijks evenement hoort bij ons leven. Ik zit al jaren in het bestuur en organiseer een groot gedeelte van de corso .Wat ook een hoogtepunt voor ons was de presentatie van het Corso die wij mochten verzorgen voor het 50 Jarig huwelijk van Koningin Juliana en prins Bernhard in 1987. Wij hebben toen een presentatie gemaakt die tentoongesteld werd in de paleistuinen van Soestdijk. Daarna heeft het nog een aantal maanden in het Openluchtmuseum in Arnhem gestaan.

In januari-februari beginnen de lassers met de bouw. Daarna ongeveer in mei starten wij met het papier-maché. Vele telefoonboeken worden er dan door de helft gesneden, besmeert met behangplaksel en daarna op de wagen geplakt. Dan volgt het inschilderen en beginnen we met het plakken van de zaden. Een grote groep mensen is ook altijd bezig met uitzoeken, schoonmaken en voorlijmen van de producten. De laatste twee weken zijn we druk met het verse fruit. De laatste zaterdag voor de corso gaan er een aantal mensen allerlei spullen buiten plukken. Dit kost geen geld en zijn bijzonder mooi. Dat merken we ook altijd aan de reacties van het publiek. Dit zijn onder andere: lijsterbes, mispels, rozebottels, vlierbessen enz. Mijn man en ik gaan echt niet op vakantie in augustus, want we willen de corsoweken niet missen en denken dat ze ook ons niet kunnen missen.

Het hoort bij ons leven, net zoals het gewoon is dat je elke morgen ontbijt. Ook onze kinderen zijn er mee opgegroeid en weten dat we de laatste weken bijna in de schuur wonen. Ze zijn trouwens zelf ook actief, net zoals hun partner, die er wij er ook mee besmet hebben. Ook onze kleinkinderen zijn al besmet. Die komen en kruipen onder de wagen om zaadjes te zoeken en dan gaan er dan mee aan de slag.

Plakwerkjes maken ze dan op een stuk schuimrubber of een tekening. Die moeten dan mee naar huis. Met als gevolg de hele slaapkamer onder het zaad en boontjes. Maar dat herken ik van vroeger.

We hebben meegemaakt dat we eerste prijzen wonnen, maar ook dat we laatste werden. Het is leuk om wat hoger te eindigen, maar dat is voor ons niet het belangrijkste. Het mooie van het Corso vind ik de sociale contacten. Het is heel bijzonder dat je een zo’n grote groep jong en oud , allemaal verschillende mensen avond aan avond in de schuur zit en dan zo iets moois kunt maken. Ik kan niet goed uitleggen wat het zo bijzonder maakt. Het is een grote inspanning, maar ook ontspanning. Laten we het maar houden op verslaving.

Sjaan van Es

Gerelateerde verhalen

Het fruitcorso, geen sinecure Het fruitcorso, geen sinecure

Categories:: Evenementen Tiel Corso Optocht September

Meer verhalen

VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink
Video

Crossen met kevers in Laren

11 januari 2016
Ton Hissink

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers

Passie voor boekbinden en restaureren

19 januari 2016
Yvonne de Graaff

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak

Pakjes rondbrengen met paard en wagen

02 februari 2015
Mevr. van der Zeeland
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens

Generaties lang vernoemd naar Opa

12 maart 2015
Gerdien van der Zee
VideoAudio

Carnavalsstunt

07 februari 2015
De Oude Gierpont
Galerij

Gelderse worst

09 februari 2015
Gerhard Kwak

Beeldhouwen in Bredevoort

06 oktober 2015
Paul Hoftijzer

Woodbrookers aan en op de Kalenberg

23 juni 2015
Arris H.Kramer
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten

De Dikke Broeder bakken

11 mei 2014
Jette
Galerij

Mijn vriendin als Sarah

15 december 2014
Anita Berntsen
Video

De tuin van het bruidspaar versieren

13 augustus 2014
O. Heinen

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef