Schapenmarkt.

Het is in Oldebroek al eeuwenlang de gewoonte dat er op de woensdag voorafgaande aan 17 september, de traditionele schapenmarkt of de “Broekkarmse“ wordt gehouden. De kinderen hebben die dag vrij van school en oud-Oldebroekers, die elders wonen, komen die dag naar Oldebroek. Waarom wordt die markt op een vaste bepaalde dag gehouden? Dit heeft te maken met het verre verleden.

De Heilige Lambertus, bisschop van Roermand, was de beschermheilige van het gilde der wolwevers en schaapherders die er in grote getale in Oldebroek waren. Zijn geboortedatum is niet precies bekend maar hij werd in 740 in Luik vermoord en later heilig verklaard .

Toen in de 13 de eeuw de kerk in Oldebroek werd gebouwd moest er een naam aan worden gegeven. Dat werd meestal een naam van een heilige. Omdat Lambertus hier een bekende was kreeg de kerk die naam. Jaarlijks was hier de kerkmis om de Heilige Lambertus te gedenken. In de loop van de jaren was er naast de kerkmis om de kerk een markt en kermis. Op een terrein achter de kerk was dan de markt voor schapen en geiten.

Het recht van de jaarmarkt is ongeveer 200 jaar oud. Het tijdstip om de markt te houden is gekoppeld aan de gedenkdag van de Heilige Lambertus 17 september. In de vorige eeuw werden de marktkramen bij de kerk en langs de Zuiderzeestraatweg geplaatst. Door de toenemende verkeersdrukte is de markt verplaatst naar de straten rondom het gemeentehuis. Ook de schapen en geitenmarkt werd verplaatst, maar door de beperking met de MKZ worden er geen dieren meer aangevoerd . Wel is gebleven de traditie van de schapenmarkt, het bezoek van familie en kennissen.

Voor die dag worden grote pannen soep gekookt en lekkere broodjes gemaakt en van tijd tot tijd kwamen vrienden en familie aan om iets te eten en daarna de tocht langs de marktkramen te vervolgen. Voor de kinderen is het groot feest. Vaak krijgen ze ook van opa of oma geld om wat lekkers te kopen of een cadeautje. Een speciaal schapenmarktcomité biedt de bevolking een programma aan met kermis activiteiten en de dag wordt afgesloten met vuurwerk. Iedere Oldebroeker ziet elk jaar weer uit naar de schapenmarkt. Het is een traditie die nog steeds in ere word gehouden en de schapenmarkt trekt jaarlijks duizenden bezoekers .

Ep Boeve

Voor oudheidkundige vereniging "De Broeklanden"

Categories:: Evenementen Markten Dieren Oldebroek September

Meer verhalen

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen

Lathumse Volksfeesten

03 maart 2015
Sylvia van Orden

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Wassen met de hand

17 juni 2014
Gerritje de Boer-Wilbrink
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen
Galerij

Werkpaarden vervangen door petroleum

04 januari 2015
Wim Monnich

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug

Handige ouders

29 juni 2015
Teunie

Aaltjesdagen

14 maart 2016
Stichting Aaltjesdagen
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele
Galerij

Nationale Buitenspeeldag

12 juni 2014
Brenda Larbui

Buurtgebruiken bij rouw en ziekte

11 juli 2014
Willi Wilbrink
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten
Video

Het Geldersch Volkslied

03 november 2014
h.b.barmentloo

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding