Schapenmarkt.

Het is in Oldebroek al eeuwenlang de gewoonte dat er op de woensdag voorafgaande aan 17 september, de traditionele schapenmarkt of de “Broekkarmse“ wordt gehouden. De kinderen hebben die dag vrij van school en oud-Oldebroekers, die elders wonen, komen die dag naar Oldebroek. Waarom wordt die markt op een vaste bepaalde dag gehouden? Dit heeft te maken met het verre verleden.

De Heilige Lambertus, bisschop van Roermand, was de beschermheilige van het gilde der wolwevers en schaapherders die er in grote getale in Oldebroek waren. Zijn geboortedatum is niet precies bekend maar hij werd in 740 in Luik vermoord en later heilig verklaard .

Toen in de 13 de eeuw de kerk in Oldebroek werd gebouwd moest er een naam aan worden gegeven. Dat werd meestal een naam van een heilige. Omdat Lambertus hier een bekende was kreeg de kerk die naam. Jaarlijks was hier de kerkmis om de Heilige Lambertus te gedenken. In de loop van de jaren was er naast de kerkmis om de kerk een markt en kermis. Op een terrein achter de kerk was dan de markt voor schapen en geiten.

Het recht van de jaarmarkt is ongeveer 200 jaar oud. Het tijdstip om de markt te houden is gekoppeld aan de gedenkdag van de Heilige Lambertus 17 september. In de vorige eeuw werden de marktkramen bij de kerk en langs de Zuiderzeestraatweg geplaatst. Door de toenemende verkeersdrukte is de markt verplaatst naar de straten rondom het gemeentehuis. Ook de schapen en geitenmarkt werd verplaatst, maar door de beperking met de MKZ worden er geen dieren meer aangevoerd . Wel is gebleven de traditie van de schapenmarkt, het bezoek van familie en kennissen.

Voor die dag worden grote pannen soep gekookt en lekkere broodjes gemaakt en van tijd tot tijd kwamen vrienden en familie aan om iets te eten en daarna de tocht langs de marktkramen te vervolgen. Voor de kinderen is het groot feest. Vaak krijgen ze ook van opa of oma geld om wat lekkers te kopen of een cadeautje. Een speciaal schapenmarktcomité biedt de bevolking een programma aan met kermis activiteiten en de dag wordt afgesloten met vuurwerk. Iedere Oldebroeker ziet elk jaar weer uit naar de schapenmarkt. Het is een traditie die nog steeds in ere word gehouden en de schapenmarkt trekt jaarlijks duizenden bezoekers .

Ep Boeve

Voor oudheidkundige vereniging "De Broeklanden"

Categories:: Evenementen Markten Dieren Oldebroek September

Meer verhalen

Galerij

Slachtvisite bij Erve Brooks

20 oktober 2014
Marsman

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman
Video

Beleg en ontzet van Huissen

12 mei 2014
Jan Wannet
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink

Onweer

08 maart 2015
Gerry
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper

Dobbelen om sinterklaaslekkernijen

25 november 2014
Nederlands Bakkerijmuseum

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen

Doesburgs Volkslied

17 juli 2015
Hans Terberg

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk

Vruchten plukken en rapen

20 augustus 2014
Bets Reijnen van Zwam
Video

Erfhuis op de Oud Veluwse Markt

18 november 2014
Ad Guldie

De Dikke Broeder bakken

11 mei 2014
Jette

Knikkeren

10 juni 2014
Vanessa