Schapenmarkt.

Het is in Oldebroek al eeuwenlang de gewoonte dat er op de woensdag voorafgaande aan 17 september, de traditionele schapenmarkt of de “Broekkarmse“ wordt gehouden. De kinderen hebben die dag vrij van school en oud-Oldebroekers, die elders wonen, komen die dag naar Oldebroek. Waarom wordt die markt op een vaste bepaalde dag gehouden? Dit heeft te maken met het verre verleden.

De Heilige Lambertus, bisschop van Roermand, was de beschermheilige van het gilde der wolwevers en schaapherders die er in grote getale in Oldebroek waren. Zijn geboortedatum is niet precies bekend maar hij werd in 740 in Luik vermoord en later heilig verklaard .

Toen in de 13 de eeuw de kerk in Oldebroek werd gebouwd moest er een naam aan worden gegeven. Dat werd meestal een naam van een heilige. Omdat Lambertus hier een bekende was kreeg de kerk die naam. Jaarlijks was hier de kerkmis om de Heilige Lambertus te gedenken. In de loop van de jaren was er naast de kerkmis om de kerk een markt en kermis. Op een terrein achter de kerk was dan de markt voor schapen en geiten.

Het recht van de jaarmarkt is ongeveer 200 jaar oud. Het tijdstip om de markt te houden is gekoppeld aan de gedenkdag van de Heilige Lambertus 17 september. In de vorige eeuw werden de marktkramen bij de kerk en langs de Zuiderzeestraatweg geplaatst. Door de toenemende verkeersdrukte is de markt verplaatst naar de straten rondom het gemeentehuis. Ook de schapen en geitenmarkt werd verplaatst, maar door de beperking met de MKZ worden er geen dieren meer aangevoerd . Wel is gebleven de traditie van de schapenmarkt, het bezoek van familie en kennissen.

Voor die dag worden grote pannen soep gekookt en lekkere broodjes gemaakt en van tijd tot tijd kwamen vrienden en familie aan om iets te eten en daarna de tocht langs de marktkramen te vervolgen. Voor de kinderen is het groot feest. Vaak krijgen ze ook van opa of oma geld om wat lekkers te kopen of een cadeautje. Een speciaal schapenmarktcomité biedt de bevolking een programma aan met kermis activiteiten en de dag wordt afgesloten met vuurwerk. Iedere Oldebroeker ziet elk jaar weer uit naar de schapenmarkt. Het is een traditie die nog steeds in ere word gehouden en de schapenmarkt trekt jaarlijks duizenden bezoekers .

Ep Boeve

Voor oudheidkundige vereniging "De Broeklanden"

Categories:: Evenementen Markten Dieren Oldebroek September

Meer verhalen

“De duker zal ow halen”

18 mei 2015
Ina Brethouwer

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse

Lathumse Volksfeesten

03 maart 2015
Sylvia van Orden

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk

Zweurdjesmaag

17 november 2015
Gerhard Kwak
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit

Passie voor boekbinden en restaureren

19 januari 2016
Yvonne de Graaff

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman

32 jaar lang naar Normaal: van Arnhem tot Arnhem

16 december 2015
Harold van Kooten
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda
Video

200 eieren met Pasen

18 juni 2014
Nijenhuis

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier
Video

Hangop

03 juli 2015
De boerinnen van Varik