Schapenmarkt.

Het is in Oldebroek al eeuwenlang de gewoonte dat er op de woensdag voorafgaande aan 17 september, de traditionele schapenmarkt of de “Broekkarmse“ wordt gehouden. De kinderen hebben die dag vrij van school en oud-Oldebroekers, die elders wonen, komen die dag naar Oldebroek. Waarom wordt die markt op een vaste bepaalde dag gehouden? Dit heeft te maken met het verre verleden.

De Heilige Lambertus, bisschop van Roermand, was de beschermheilige van het gilde der wolwevers en schaapherders die er in grote getale in Oldebroek waren. Zijn geboortedatum is niet precies bekend maar hij werd in 740 in Luik vermoord en later heilig verklaard .

Toen in de 13 de eeuw de kerk in Oldebroek werd gebouwd moest er een naam aan worden gegeven. Dat werd meestal een naam van een heilige. Omdat Lambertus hier een bekende was kreeg de kerk die naam. Jaarlijks was hier de kerkmis om de Heilige Lambertus te gedenken. In de loop van de jaren was er naast de kerkmis om de kerk een markt en kermis. Op een terrein achter de kerk was dan de markt voor schapen en geiten.

Het recht van de jaarmarkt is ongeveer 200 jaar oud. Het tijdstip om de markt te houden is gekoppeld aan de gedenkdag van de Heilige Lambertus 17 september. In de vorige eeuw werden de marktkramen bij de kerk en langs de Zuiderzeestraatweg geplaatst. Door de toenemende verkeersdrukte is de markt verplaatst naar de straten rondom het gemeentehuis. Ook de schapen en geitenmarkt werd verplaatst, maar door de beperking met de MKZ worden er geen dieren meer aangevoerd . Wel is gebleven de traditie van de schapenmarkt, het bezoek van familie en kennissen.

Voor die dag worden grote pannen soep gekookt en lekkere broodjes gemaakt en van tijd tot tijd kwamen vrienden en familie aan om iets te eten en daarna de tocht langs de marktkramen te vervolgen. Voor de kinderen is het groot feest. Vaak krijgen ze ook van opa of oma geld om wat lekkers te kopen of een cadeautje. Een speciaal schapenmarktcomité biedt de bevolking een programma aan met kermis activiteiten en de dag wordt afgesloten met vuurwerk. Iedere Oldebroeker ziet elk jaar weer uit naar de schapenmarkt. Het is een traditie die nog steeds in ere word gehouden en de schapenmarkt trekt jaarlijks duizenden bezoekers .

Ep Boeve

Voor oudheidkundige vereniging "De Broeklanden"

Categories:: Evenementen Markten Dieren Oldebroek September

Meer verhalen

Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

De Karbonadekoets

27 juni 2014
Jo Berendsen

Stiefselavond

28 februari 2015
Gerry Klein Overmeen

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda

Rode zakdoek

18 maart 2015
Gerhard Kwak

Voor-/achterdeur

11 juli 2014
Willi Wilbrink
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen
Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek

Bruidstaart bij 1 jaar huwelijk

18 juni 2014
Max Voorberg

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers

De streekdrachten van de Noord-Veluwe

18 juni 2015
Rein Lotterman
Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Groene pannenkoeken

22 februari 2016
Karen

Faust in Waardenburg

13 oktober 2014
M. Peters

Zwembadchips

20 mei 2015
Gerhard Kwak

Drie generaties huisslachters

20 juni 2014
Piet van der Linden

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen
Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman