Schapenmarkt.

Het is in Oldebroek al eeuwenlang de gewoonte dat er op de woensdag voorafgaande aan 17 september, de traditionele schapenmarkt of de “Broekkarmse“ wordt gehouden. De kinderen hebben die dag vrij van school en oud-Oldebroekers, die elders wonen, komen die dag naar Oldebroek. Waarom wordt die markt op een vaste bepaalde dag gehouden? Dit heeft te maken met het verre verleden.

De Heilige Lambertus, bisschop van Roermand, was de beschermheilige van het gilde der wolwevers en schaapherders die er in grote getale in Oldebroek waren. Zijn geboortedatum is niet precies bekend maar hij werd in 740 in Luik vermoord en later heilig verklaard .

Toen in de 13 de eeuw de kerk in Oldebroek werd gebouwd moest er een naam aan worden gegeven. Dat werd meestal een naam van een heilige. Omdat Lambertus hier een bekende was kreeg de kerk die naam. Jaarlijks was hier de kerkmis om de Heilige Lambertus te gedenken. In de loop van de jaren was er naast de kerkmis om de kerk een markt en kermis. Op een terrein achter de kerk was dan de markt voor schapen en geiten.

Het recht van de jaarmarkt is ongeveer 200 jaar oud. Het tijdstip om de markt te houden is gekoppeld aan de gedenkdag van de Heilige Lambertus 17 september. In de vorige eeuw werden de marktkramen bij de kerk en langs de Zuiderzeestraatweg geplaatst. Door de toenemende verkeersdrukte is de markt verplaatst naar de straten rondom het gemeentehuis. Ook de schapen en geitenmarkt werd verplaatst, maar door de beperking met de MKZ worden er geen dieren meer aangevoerd . Wel is gebleven de traditie van de schapenmarkt, het bezoek van familie en kennissen.

Voor die dag worden grote pannen soep gekookt en lekkere broodjes gemaakt en van tijd tot tijd kwamen vrienden en familie aan om iets te eten en daarna de tocht langs de marktkramen te vervolgen. Voor de kinderen is het groot feest. Vaak krijgen ze ook van opa of oma geld om wat lekkers te kopen of een cadeautje. Een speciaal schapenmarktcomité biedt de bevolking een programma aan met kermis activiteiten en de dag wordt afgesloten met vuurwerk. Iedere Oldebroeker ziet elk jaar weer uit naar de schapenmarkt. Het is een traditie die nog steeds in ere word gehouden en de schapenmarkt trekt jaarlijks duizenden bezoekers .

Ep Boeve

Voor oudheidkundige vereniging "De Broeklanden"

Categories:: Evenementen Markten Dieren Oldebroek September

Meer verhalen

Lathumse Volksfeesten

03 maart 2015
Sylvia van Orden
Video

De doop van examenkandidaten

19 februari 2016
Jan Terbeek

De Bebbenbek

12 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen
Video

Welke balkenbrij lust u graag?

08 juni 2015
Annet Joosten

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen
Video

Schuttersgilde St. Sebastianus

09 mei 2014
Rick Basten

Maaien met de zeis

06 augustus 2014
Jan Reijnen
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp

Indonesisch eten

05 februari 2015
Simone Cornelissen
Video

De tuin van het bruidspaar versieren

13 augustus 2014
O. Heinen

De familievete in een Achterhoeks dorp

07 augustus 2014
Margreet Boot

Ridder in de orde van de zachte G

05 februari 2015
Frédérique Donders

Handige ouders

29 juni 2015
Teunie
VideoAudio

De spookpaarden

07 november 2014
Eric Borrias

Oma's 'moes' op Nieuwjaarsdag

27 juni 2014
Johan en Francis Tiemens
Video

Halloween, hier moet je bij zijn !

29 oktober 2015
Roor de Gans

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud
Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef