Ieder jaar wordt in Neede de zogenaamde jammarkt georganiseerd. Dat is heel leuk, je ruikt de geur van suiker, van gelei en gelatine. En natuurlijk het fruit. Ik woon al 29 jaar in Neede en bijna ieder jaar maak ik een woordzoeker voor de markt.

Piet Paulusma komt vaak in ons dorp om met een gigantisch keelgeluid zijn weerpraatje te beëindigen met: "Oan't moarn." Een van de mensen die in een kring om hem heen staan, zegt dan in het Needs: "Tot morn".

Ook wordt 's morgens vroeg de nieuwe jamkoningin gekozen. De etalages zijn heel leuk versierd, met uiteraard aardbeien, bosbessen, bramen, abrikozen, leuke potjes met katoenen kleedjes op de dekseltjes.

Op zo'n dag vergeet je alle dagelijkse beslommeringen en je kijkt je ogen uit. Behalve de jammarkt zijn er dan ook de SEN-feesten. Er staat dan een grote tent bij de muziekkoepel.Een keer hebben we hier ook Angelique Kruger gehad met haar "Het mooiste dorp van Gelderland." Het is, zou ik zeggen alleszins de moeite waard om in de maand augustus eens naar het gezellige Neede toe te komen en dit verhaaltje mee te nemen om te beoordelen of ik gelijk heb of niet. Gezelligheid kent geen tijd. Het evenement wordt al maanden tevoren aangekondigd in de wekelijkse krant en niet te vergeten in de kranten in de rest van Nederland.

Een half jaar geleden is Neede veranderd. Er is een mooi plein aangelegd. Neede heet "Vleermoezendorp". Wie 's avonds even de hond gaat uitlaten, kijkt zijn ogen uit. Onder de tegels op het plein is verlichting aangebracht en wat je dan ziet zijn verlichte vleermuizen. Tegen de mensen die dit verhaaltje lezen, zou ik willen zeggen: "Mocht u eens een middag de tijd hebben in augustus, kom dan kijken. Tot slot wordt er nog muziek ten gehore gebracht.

Ja ja, mensen, het is heel leuk en fijn om in augustus in Neede te zijn. Een collega van mij zei eens: "Mansleu en vrouwleu, heb ie 't al vernommen dat wie wolden kommen? " Tot ziens!!!!!

Categories:: Evenementen Markten Eten Neede Augustus

Meer verhalen

Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar
Galerij

Nationale Buitenspeeldag

12 juni 2014
Brenda Larbui

Muziek in het Neder-Saksische dialect

11 januari 2016
Jan Ottink

De grote kookpot op de boerderij

13 april 2015
Jan Reijnen

Sacramentsprocessie in Loil

31 juli 2015
Ap Dieker

Jaromir te Zutphen

18 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink
VideoGalerij

IJzersterk in duurzaam werk!

05 december 2014
Smederij Hissink

Kladdegat spookhond in Hattem

02 februari 2015
Albert ten Cate
Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs
Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek
Video

Dood en begraven

05 augustus 2014
albert steert

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits
VideoGalerij

Heideweek gemeente Ede

20 november 2014
Bestuur Stichting Heideweek
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette
Video

Bonenstaaktoernooi Eerbeek

22 juni 2015
Bonenstaaktoernooi Eerbeek VOG
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens