Ieder jaar wordt in Neede de zogenaamde jammarkt georganiseerd. Dat is heel leuk, je ruikt de geur van suiker, van gelei en gelatine. En natuurlijk het fruit. Ik woon al 29 jaar in Neede en bijna ieder jaar maak ik een woordzoeker voor de markt.

Piet Paulusma komt vaak in ons dorp om met een gigantisch keelgeluid zijn weerpraatje te beëindigen met: "Oan't moarn." Een van de mensen die in een kring om hem heen staan, zegt dan in het Needs: "Tot morn".

Ook wordt 's morgens vroeg de nieuwe jamkoningin gekozen. De etalages zijn heel leuk versierd, met uiteraard aardbeien, bosbessen, bramen, abrikozen, leuke potjes met katoenen kleedjes op de dekseltjes.

Op zo'n dag vergeet je alle dagelijkse beslommeringen en je kijkt je ogen uit. Behalve de jammarkt zijn er dan ook de SEN-feesten. Er staat dan een grote tent bij de muziekkoepel.Een keer hebben we hier ook Angelique Kruger gehad met haar "Het mooiste dorp van Gelderland." Het is, zou ik zeggen alleszins de moeite waard om in de maand augustus eens naar het gezellige Neede toe te komen en dit verhaaltje mee te nemen om te beoordelen of ik gelijk heb of niet. Gezelligheid kent geen tijd. Het evenement wordt al maanden tevoren aangekondigd in de wekelijkse krant en niet te vergeten in de kranten in de rest van Nederland.

Een half jaar geleden is Neede veranderd. Er is een mooi plein aangelegd. Neede heet "Vleermoezendorp". Wie 's avonds even de hond gaat uitlaten, kijkt zijn ogen uit. Onder de tegels op het plein is verlichting aangebracht en wat je dan ziet zijn verlichte vleermuizen. Tegen de mensen die dit verhaaltje lezen, zou ik willen zeggen: "Mocht u eens een middag de tijd hebben in augustus, kom dan kijken. Tot slot wordt er nog muziek ten gehore gebracht.

Ja ja, mensen, het is heel leuk en fijn om in augustus in Neede te zijn. Een collega van mij zei eens: "Mansleu en vrouwleu, heb ie 't al vernommen dat wie wolden kommen? " Tot ziens!!!!!

Categories:: Evenementen Markten Eten Neede Augustus

Meer verhalen

Apeldoornse Vierdaagse

18 juni 2014
J. van Milligen

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef

Jaarmarkt Oldebroek

19 augustus 2014
Ep Boeve
Video

Palingroken in een historische context

31 maart 2016
Paul Hoftijzer

Ridder in de orde van de zachte G

05 februari 2015
Frédérique Donders
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker
Galerij

Buurtspraak

02 oktober 2014
G. Broere

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink
VideoGalerij

Het vertolken van oude zeemansliederen

26 november 2014
Harrie Biesterbos

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee
Audio

Het doodshemd bleef in de kast

20 maart 2015
Erve Brooks

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry
Galerij

Borskorn

12 februari 2015
Gerhard Kwak

Faust in Waardenburg

13 oktober 2014
M. Peters
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug