Ieder jaar wordt in Neede de zogenaamde jammarkt georganiseerd. Dat is heel leuk, je ruikt de geur van suiker, van gelei en gelatine. En natuurlijk het fruit. Ik woon al 29 jaar in Neede en bijna ieder jaar maak ik een woordzoeker voor de markt.

Piet Paulusma komt vaak in ons dorp om met een gigantisch keelgeluid zijn weerpraatje te beëindigen met: "Oan't moarn." Een van de mensen die in een kring om hem heen staan, zegt dan in het Needs: "Tot morn".

Ook wordt 's morgens vroeg de nieuwe jamkoningin gekozen. De etalages zijn heel leuk versierd, met uiteraard aardbeien, bosbessen, bramen, abrikozen, leuke potjes met katoenen kleedjes op de dekseltjes.

Op zo'n dag vergeet je alle dagelijkse beslommeringen en je kijkt je ogen uit. Behalve de jammarkt zijn er dan ook de SEN-feesten. Er staat dan een grote tent bij de muziekkoepel.Een keer hebben we hier ook Angelique Kruger gehad met haar "Het mooiste dorp van Gelderland." Het is, zou ik zeggen alleszins de moeite waard om in de maand augustus eens naar het gezellige Neede toe te komen en dit verhaaltje mee te nemen om te beoordelen of ik gelijk heb of niet. Gezelligheid kent geen tijd. Het evenement wordt al maanden tevoren aangekondigd in de wekelijkse krant en niet te vergeten in de kranten in de rest van Nederland.

Een half jaar geleden is Neede veranderd. Er is een mooi plein aangelegd. Neede heet "Vleermoezendorp". Wie 's avonds even de hond gaat uitlaten, kijkt zijn ogen uit. Onder de tegels op het plein is verlichting aangebracht en wat je dan ziet zijn verlichte vleermuizen. Tegen de mensen die dit verhaaltje lezen, zou ik willen zeggen: "Mocht u eens een middag de tijd hebben in augustus, kom dan kijken. Tot slot wordt er nog muziek ten gehore gebracht.

Ja ja, mensen, het is heel leuk en fijn om in augustus in Neede te zijn. Een collega van mij zei eens: "Mansleu en vrouwleu, heb ie 't al vernommen dat wie wolden kommen? " Tot ziens!!!!!

Categories:: Evenementen Markten Eten Neede Augustus

Meer verhalen

VideoGalerij

Krentenwegge als kraamcadeau

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Vakantietraditie in Nunspeet

17 november 2014
George Bootsma
Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak

Wild stropen 'soms' een noodzakelijk kwaad ?

03 februari 2016
Aris Blankenspoor

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef
Video

Slepen van boeren gerij op oudejaarsavond

03 december 2015
Adri Nitrauw

Bruid strooi wat uit

20 maart 2015
Meneer Wilbrink en Meneer Cornelissen

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden

Knoop in het touw (knup int touw)

12 augustus 2014
Theo Meijer
Video

Hangop

03 juli 2015
De boerinnen van Varik
Galerij

Met een bijl in eiken gebinten slaan

13 oktober 2014
h.b.barmentloo

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen

De vrek van de Plaggeweg

11 mei 2014
Mijngelderland