Ieder jaar wordt in Neede de zogenaamde jammarkt georganiseerd. Dat is heel leuk, je ruikt de geur van suiker, van gelei en gelatine. En natuurlijk het fruit. Ik woon al 29 jaar in Neede en bijna ieder jaar maak ik een woordzoeker voor de markt.

Piet Paulusma komt vaak in ons dorp om met een gigantisch keelgeluid zijn weerpraatje te beëindigen met: "Oan't moarn." Een van de mensen die in een kring om hem heen staan, zegt dan in het Needs: "Tot morn".

Ook wordt 's morgens vroeg de nieuwe jamkoningin gekozen. De etalages zijn heel leuk versierd, met uiteraard aardbeien, bosbessen, bramen, abrikozen, leuke potjes met katoenen kleedjes op de dekseltjes.

Op zo'n dag vergeet je alle dagelijkse beslommeringen en je kijkt je ogen uit. Behalve de jammarkt zijn er dan ook de SEN-feesten. Er staat dan een grote tent bij de muziekkoepel.Een keer hebben we hier ook Angelique Kruger gehad met haar "Het mooiste dorp van Gelderland." Het is, zou ik zeggen alleszins de moeite waard om in de maand augustus eens naar het gezellige Neede toe te komen en dit verhaaltje mee te nemen om te beoordelen of ik gelijk heb of niet. Gezelligheid kent geen tijd. Het evenement wordt al maanden tevoren aangekondigd in de wekelijkse krant en niet te vergeten in de kranten in de rest van Nederland.

Een half jaar geleden is Neede veranderd. Er is een mooi plein aangelegd. Neede heet "Vleermoezendorp". Wie 's avonds even de hond gaat uitlaten, kijkt zijn ogen uit. Onder de tegels op het plein is verlichting aangebracht en wat je dan ziet zijn verlichte vleermuizen. Tegen de mensen die dit verhaaltje lezen, zou ik willen zeggen: "Mocht u eens een middag de tijd hebben in augustus, kom dan kijken. Tot slot wordt er nog muziek ten gehore gebracht.

Ja ja, mensen, het is heel leuk en fijn om in augustus in Neede te zijn. Een collega van mij zei eens: "Mansleu en vrouwleu, heb ie 't al vernommen dat wie wolden kommen? " Tot ziens!!!!!

Categories:: Evenementen Markten Eten Neede Augustus

Meer verhalen

Drie generaties huisslachters

20 juni 2014
Piet van der Linden
Galerij

Balkenbrij

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Alles voor de jeugd!

18 juni 2014
Joan van Buren

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole

Haring happen

12 februari 2015
C.V. De Bultendarpers
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman

Middeleeuws Festijn bij Kasteel de Kelder

29 januari 2016
Arend Hordijk

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch
Video

Halloween, hier moet je bij zijn !

29 oktober 2015
Roor de Gans

Het maaien van graan met de zicht

23 januari 2015
Theo Giessen

Mandenmakerij: een harde wereld

15 december 2014
Dick Jagtenberg
Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Binden met wilgentenen

31 maart 2015
Jan Reijnen
Video

Krentjebrij/watergruwel

18 juni 2014
Mw. Verwey