Ieder jaar wordt in Neede de zogenaamde jammarkt georganiseerd. Dat is heel leuk, je ruikt de geur van suiker, van gelei en gelatine. En natuurlijk het fruit. Ik woon al 29 jaar in Neede en bijna ieder jaar maak ik een woordzoeker voor de markt.

Piet Paulusma komt vaak in ons dorp om met een gigantisch keelgeluid zijn weerpraatje te beëindigen met: "Oan't moarn." Een van de mensen die in een kring om hem heen staan, zegt dan in het Needs: "Tot morn".

Ook wordt 's morgens vroeg de nieuwe jamkoningin gekozen. De etalages zijn heel leuk versierd, met uiteraard aardbeien, bosbessen, bramen, abrikozen, leuke potjes met katoenen kleedjes op de dekseltjes.

Op zo'n dag vergeet je alle dagelijkse beslommeringen en je kijkt je ogen uit. Behalve de jammarkt zijn er dan ook de SEN-feesten. Er staat dan een grote tent bij de muziekkoepel.Een keer hebben we hier ook Angelique Kruger gehad met haar "Het mooiste dorp van Gelderland." Het is, zou ik zeggen alleszins de moeite waard om in de maand augustus eens naar het gezellige Neede toe te komen en dit verhaaltje mee te nemen om te beoordelen of ik gelijk heb of niet. Gezelligheid kent geen tijd. Het evenement wordt al maanden tevoren aangekondigd in de wekelijkse krant en niet te vergeten in de kranten in de rest van Nederland.

Een half jaar geleden is Neede veranderd. Er is een mooi plein aangelegd. Neede heet "Vleermoezendorp". Wie 's avonds even de hond gaat uitlaten, kijkt zijn ogen uit. Onder de tegels op het plein is verlichting aangebracht en wat je dan ziet zijn verlichte vleermuizen. Tegen de mensen die dit verhaaltje lezen, zou ik willen zeggen: "Mocht u eens een middag de tijd hebben in augustus, kom dan kijken. Tot slot wordt er nog muziek ten gehore gebracht.

Ja ja, mensen, het is heel leuk en fijn om in augustus in Neede te zijn. Een collega van mij zei eens: "Mansleu en vrouwleu, heb ie 't al vernommen dat wie wolden kommen? " Tot ziens!!!!!

Categories:: Evenementen Markten Eten Neede Augustus

Meer verhalen

Lathumse Volksfeesten

03 maart 2015
Sylvia van Orden

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak
Video

De Ossenmarkt in Putten

11 mei 2014
Jette

Baby's in de trouwjurk

16 maart 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os
Video

Het Geldersch Volkslied

03 november 2014
h.b.barmentloo
Audio

De kruisheer van de Nevelhorst

06 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Erfhuis op de Oud Veluwse Markt

18 november 2014
Ad Guldie

Vernoemd naar grootouders

08 april 2015
Ans Jonker

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer
VideoAudio

De spookpaarden

07 november 2014
Eric Borrias

Lammetjesdag en schaapsscheerdersfeest

28 december 2015
Geesje Eleveld

Apeldoornse Vierdaagse

18 juni 2014
J. van Milligen
Video

Hangop

03 juli 2015
De boerinnen van Varik

Hete bliksem

10 juli 2014
Vera Top

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen