Ieder jaar wordt in Neede de zogenaamde jammarkt georganiseerd. Dat is heel leuk, je ruikt de geur van suiker, van gelei en gelatine. En natuurlijk het fruit. Ik woon al 29 jaar in Neede en bijna ieder jaar maak ik een woordzoeker voor de markt.

Piet Paulusma komt vaak in ons dorp om met een gigantisch keelgeluid zijn weerpraatje te beëindigen met: "Oan't moarn." Een van de mensen die in een kring om hem heen staan, zegt dan in het Needs: "Tot morn".

Ook wordt 's morgens vroeg de nieuwe jamkoningin gekozen. De etalages zijn heel leuk versierd, met uiteraard aardbeien, bosbessen, bramen, abrikozen, leuke potjes met katoenen kleedjes op de dekseltjes.

Op zo'n dag vergeet je alle dagelijkse beslommeringen en je kijkt je ogen uit. Behalve de jammarkt zijn er dan ook de SEN-feesten. Er staat dan een grote tent bij de muziekkoepel.Een keer hebben we hier ook Angelique Kruger gehad met haar "Het mooiste dorp van Gelderland." Het is, zou ik zeggen alleszins de moeite waard om in de maand augustus eens naar het gezellige Neede toe te komen en dit verhaaltje mee te nemen om te beoordelen of ik gelijk heb of niet. Gezelligheid kent geen tijd. Het evenement wordt al maanden tevoren aangekondigd in de wekelijkse krant en niet te vergeten in de kranten in de rest van Nederland.

Een half jaar geleden is Neede veranderd. Er is een mooi plein aangelegd. Neede heet "Vleermoezendorp". Wie 's avonds even de hond gaat uitlaten, kijkt zijn ogen uit. Onder de tegels op het plein is verlichting aangebracht en wat je dan ziet zijn verlichte vleermuizen. Tegen de mensen die dit verhaaltje lezen, zou ik willen zeggen: "Mocht u eens een middag de tijd hebben in augustus, kom dan kijken. Tot slot wordt er nog muziek ten gehore gebracht.

Ja ja, mensen, het is heel leuk en fijn om in augustus in Neede te zijn. Een collega van mij zei eens: "Mansleu en vrouwleu, heb ie 't al vernommen dat wie wolden kommen? " Tot ziens!!!!!

Categories:: Evenementen Markten Eten Neede Augustus

Meer verhalen

Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo

Aan de zwaluwen het weer aflezen

15 juli 2015
Ina Brethouwer

Zwembadchips

20 mei 2015
Gerhard Kwak
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole

Stiefselavond

28 februari 2015
Gerry Klein Overmeen
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen
Video

Doesburgse mosterdsoep

20 november 2014
Albert

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer
VideoGalerij

De bouw van een midwinterhoorn

13 december 2014
Jan Beukhof
Video

De dikke boom

21 april 2015
Eric Borrias
Galerij

Lepeltje koningin Beatrix

05 februari 2015
Simone Cornelissen
Audio

Het hijgende paard in de holle weg

14 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen
Galerij

Borskorn

12 februari 2015
Gerhard Kwak

Oude kleren aan naar een optreden van Normaal

20 februari 2015
André Oostindiën