Ieder jaar wordt in Neede de zogenaamde jammarkt georganiseerd. Dat is heel leuk, je ruikt de geur van suiker, van gelei en gelatine. En natuurlijk het fruit. Ik woon al 29 jaar in Neede en bijna ieder jaar maak ik een woordzoeker voor de markt.

Piet Paulusma komt vaak in ons dorp om met een gigantisch keelgeluid zijn weerpraatje te beëindigen met: "Oan't moarn." Een van de mensen die in een kring om hem heen staan, zegt dan in het Needs: "Tot morn".

Ook wordt 's morgens vroeg de nieuwe jamkoningin gekozen. De etalages zijn heel leuk versierd, met uiteraard aardbeien, bosbessen, bramen, abrikozen, leuke potjes met katoenen kleedjes op de dekseltjes.

Op zo'n dag vergeet je alle dagelijkse beslommeringen en je kijkt je ogen uit. Behalve de jammarkt zijn er dan ook de SEN-feesten. Er staat dan een grote tent bij de muziekkoepel.Een keer hebben we hier ook Angelique Kruger gehad met haar "Het mooiste dorp van Gelderland." Het is, zou ik zeggen alleszins de moeite waard om in de maand augustus eens naar het gezellige Neede toe te komen en dit verhaaltje mee te nemen om te beoordelen of ik gelijk heb of niet. Gezelligheid kent geen tijd. Het evenement wordt al maanden tevoren aangekondigd in de wekelijkse krant en niet te vergeten in de kranten in de rest van Nederland.

Een half jaar geleden is Neede veranderd. Er is een mooi plein aangelegd. Neede heet "Vleermoezendorp". Wie 's avonds even de hond gaat uitlaten, kijkt zijn ogen uit. Onder de tegels op het plein is verlichting aangebracht en wat je dan ziet zijn verlichte vleermuizen. Tegen de mensen die dit verhaaltje lezen, zou ik willen zeggen: "Mocht u eens een middag de tijd hebben in augustus, kom dan kijken. Tot slot wordt er nog muziek ten gehore gebracht.

Ja ja, mensen, het is heel leuk en fijn om in augustus in Neede te zijn. Een collega van mij zei eens: "Mansleu en vrouwleu, heb ie 't al vernommen dat wie wolden kommen? " Tot ziens!!!!!

Categories:: Evenementen Markten Eten Neede Augustus

Meer verhalen

Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak
Video

Jan van Riemsdijk; liedjeszanger en dichter

02 november 2015
Ton van de Vosse
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Hattem herdenkt de bevrijding

29 april 2015
Elly v.d Wetering

Drie generaties huisslachters

20 juni 2014
Piet van der Linden

Een  Botter vol verhalen….

26 januari 2016
Rob Spierenburg

Stiefselavond

28 februari 2015
Gerry Klein Overmeen

Zweurdjesmaag

17 november 2015
Gerhard Kwak
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers
Video

Een bruidskoe van mijn oudste zus

23 juni 2014
Anton Koster

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet
Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

Pa's verzameling

07 juli 2015
Teunie
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink

Op de lat schrieven

27 mei 2015
Gerhard Kwak

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink