Ieder jaar wordt in Neede de zogenaamde jammarkt georganiseerd. Dat is heel leuk, je ruikt de geur van suiker, van gelei en gelatine. En natuurlijk het fruit. Ik woon al 29 jaar in Neede en bijna ieder jaar maak ik een woordzoeker voor de markt.

Piet Paulusma komt vaak in ons dorp om met een gigantisch keelgeluid zijn weerpraatje te beëindigen met: "Oan't moarn." Een van de mensen die in een kring om hem heen staan, zegt dan in het Needs: "Tot morn".

Ook wordt 's morgens vroeg de nieuwe jamkoningin gekozen. De etalages zijn heel leuk versierd, met uiteraard aardbeien, bosbessen, bramen, abrikozen, leuke potjes met katoenen kleedjes op de dekseltjes.

Op zo'n dag vergeet je alle dagelijkse beslommeringen en je kijkt je ogen uit. Behalve de jammarkt zijn er dan ook de SEN-feesten. Er staat dan een grote tent bij de muziekkoepel.Een keer hebben we hier ook Angelique Kruger gehad met haar "Het mooiste dorp van Gelderland." Het is, zou ik zeggen alleszins de moeite waard om in de maand augustus eens naar het gezellige Neede toe te komen en dit verhaaltje mee te nemen om te beoordelen of ik gelijk heb of niet. Gezelligheid kent geen tijd. Het evenement wordt al maanden tevoren aangekondigd in de wekelijkse krant en niet te vergeten in de kranten in de rest van Nederland.

Een half jaar geleden is Neede veranderd. Er is een mooi plein aangelegd. Neede heet "Vleermoezendorp". Wie 's avonds even de hond gaat uitlaten, kijkt zijn ogen uit. Onder de tegels op het plein is verlichting aangebracht en wat je dan ziet zijn verlichte vleermuizen. Tegen de mensen die dit verhaaltje lezen, zou ik willen zeggen: "Mocht u eens een middag de tijd hebben in augustus, kom dan kijken. Tot slot wordt er nog muziek ten gehore gebracht.

Ja ja, mensen, het is heel leuk en fijn om in augustus in Neede te zijn. Een collega van mij zei eens: "Mansleu en vrouwleu, heb ie 't al vernommen dat wie wolden kommen? " Tot ziens!!!!!

Categories:: Evenementen Markten Eten Neede Augustus

Meer verhalen

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

Beugelen in Opijnen

16 januari 2016
Angela Van De Koppel

Stiefselavond

28 februari 2015
Gerry Klein Overmeen

De Karbonadekoets

27 juni 2014
Jo Berendsen

Een gupse water in het gezicht

26 juni 2015
N. Weijenberg-Dekker

De weerwolf van Millingen

23 mei 2014
Rob Haverkamp
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

De Achterhoekse buurtwinkel

22 december 2015
Paul Hoftijzer
Video

Halloween, hier moet je bij zijn !

29 oktober 2015
Roor de Gans

Zingen op Koninginnedag

02 juli 2014
Rita Brouwer

Kerstnachtmuziek Ammerzoden

14 december 2015
Wim Durksz
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink
Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen
Galerij

Reuzel met kaantjes

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak