Ieder jaar wordt in Neede de zogenaamde jammarkt georganiseerd. Dat is heel leuk, je ruikt de geur van suiker, van gelei en gelatine. En natuurlijk het fruit. Ik woon al 29 jaar in Neede en bijna ieder jaar maak ik een woordzoeker voor de markt.

Piet Paulusma komt vaak in ons dorp om met een gigantisch keelgeluid zijn weerpraatje te beëindigen met: "Oan't moarn." Een van de mensen die in een kring om hem heen staan, zegt dan in het Needs: "Tot morn".

Ook wordt 's morgens vroeg de nieuwe jamkoningin gekozen. De etalages zijn heel leuk versierd, met uiteraard aardbeien, bosbessen, bramen, abrikozen, leuke potjes met katoenen kleedjes op de dekseltjes.

Op zo'n dag vergeet je alle dagelijkse beslommeringen en je kijkt je ogen uit. Behalve de jammarkt zijn er dan ook de SEN-feesten. Er staat dan een grote tent bij de muziekkoepel.Een keer hebben we hier ook Angelique Kruger gehad met haar "Het mooiste dorp van Gelderland." Het is, zou ik zeggen alleszins de moeite waard om in de maand augustus eens naar het gezellige Neede toe te komen en dit verhaaltje mee te nemen om te beoordelen of ik gelijk heb of niet. Gezelligheid kent geen tijd. Het evenement wordt al maanden tevoren aangekondigd in de wekelijkse krant en niet te vergeten in de kranten in de rest van Nederland.

Een half jaar geleden is Neede veranderd. Er is een mooi plein aangelegd. Neede heet "Vleermoezendorp". Wie 's avonds even de hond gaat uitlaten, kijkt zijn ogen uit. Onder de tegels op het plein is verlichting aangebracht en wat je dan ziet zijn verlichte vleermuizen. Tegen de mensen die dit verhaaltje lezen, zou ik willen zeggen: "Mocht u eens een middag de tijd hebben in augustus, kom dan kijken. Tot slot wordt er nog muziek ten gehore gebracht.

Ja ja, mensen, het is heel leuk en fijn om in augustus in Neede te zijn. Een collega van mij zei eens: "Mansleu en vrouwleu, heb ie 't al vernommen dat wie wolden kommen? " Tot ziens!!!!!

Categories:: Evenementen Markten Eten Neede Augustus

Meer verhalen

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer

Veilig Carbidschieten

13 december 2014
Theo de Klein
Galerij

Vakantietraditie in Nunspeet

17 november 2014
George Bootsma

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer

Schooiersvrowke

12 mei 2014
Marijke Jansen
Video

Orgels met de klank van vroeger

30 maart 2015
Niels Klop
VideoGalerij

Maak je eigen steen

01 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius
Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer
Audio

Dankdag en biddag

08 maart 2015
Theo van Dalen
Video

Het Geldersch Volkslied

03 november 2014
h.b.barmentloo

Aanzegger, aanspreker, begrafenisondernemer...

09 februari 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen

Touwscheren bij een huwelijk

03 juni 2015
Jan Lubberts
Galerij

Borskorn

12 februari 2015
Gerhard Kwak

Jaromir te Zutphen

18 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek
Video

Smoks Hanne

08 augustus 2014
Harry Somsen