Sinds 1 oktober 1975 kent Vorden een menvereniging met de naam: In de Reep'n Vorden en omgeving. De vereniging is opgericht in een periode waarin hernieuwde belangstelling kwam voor het aangespannen rijden met paard/pony en authentieke rijtuigen. De naoorlogse industrialisatie heeft aanvankelijk het paard als trekdier op de achtergrond geplaatst. Hierdoor was er ook nauwelijks nog belangstelling voor rijtuigen en koetsen. Juist eind jaren zestig, begin jaren zeventig van de vorige eeuw kwam men tot het besef dat er wel erg veel verloren was gegaan en het zinvol was om het restant aan rijtuigen veilig te stellen.

Ook in Vorden waren er een aantal mensen die vonden dat er in groepsverband weer ritten georganiseerd moesten worden om op deze wijze de aanspanningen rijdend te kunnen tonen.

De wijze waarop het aangespannen rijden beoefend werd, is in de loop van de jaren binnen de vereniging aan veranderingen onderhevig is geweest. Andere types van paarden, andere systemen van mennen, andere denkbeelden over rijtuigen en andere ontwikkelingen binnen de mensport hebben allen bijgedragen tot een vereniging die constant in beweging is.

De Kastelenrit met authentieke rijtuigen welke jaarlijks door onze vereniging op de 2e zondag in augustus wordt georganiseerd geniet grote landelijke bekendheid.

Op 10 augustus van dit jaar hebben we de 38e kastelenrit gehouden. Een spannende editie omdat er voor het eerst in jaren niet wordt teruggekeerd naar de kasteelweide in Vorden. Zullen alle vooraf bedachte activiteiten goed gaan? Klopte het logistieke schema van lunchpakketten, dranken en vrijwilligers? Ja dus. Het was een zeer geslaagde editie. Rond de 60 aanspanningen genoten van het prachtige weer, het mooie landschap en het enthousiaste publiek.

De stoet, met voorop onze voorzitter met de publiekswinnaars van vorig jaar op het rijtuig, trok van de Kasteelweide in Vorden via Den Bramel en Het Enzerinck naar de sherrystop bij de Wildenborch. Vanaf daar werd er via De Wiersse naar Kasteel Ruurlo gereden voor de lunch. Langs de ochtendroute was er zeer veel publiek; ook in Ruurlo was de opkomst groot. Na de lunch reden alle rijtuigen via Het Onstein en Kiefstkamp richting de middagstop langs de Waarlerweg alwaar men zich opstelde voor het defilé door Vorden.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Evenementen Toertocht Vorden Augustus

Meer verhalen

Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek
Video

Scharrelavonden in Hattem en Elburg

05 december 2015
Dirk Jan Septer en Piet Schuijn

Wandelen in Barchem: al tien jaar een feest!

08 juni 2015
Arjan Klein Hazebroek
Video

De ambachtelijke slager

04 mei 2015
G. ter Weele

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten

Diekhook in 't Lech

20 april 2015
Marloes Fleissner
Video

Het Geldersch Volkslied

03 november 2014
h.b.barmentloo

Nieuwjaar winnen

27 mei 2014
Rita van Liere
Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling

Huiskamer Filmfestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar
AudioGalerij

De Funkenmarieke van de Braoiers Lauwe

08 februari 2015
Dorien van Kerkhof

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman