Sinds 1 oktober 1975 kent Vorden een menvereniging met de naam: In de Reep'n Vorden en omgeving. De vereniging is opgericht in een periode waarin hernieuwde belangstelling kwam voor het aangespannen rijden met paard/pony en authentieke rijtuigen. De naoorlogse industrialisatie heeft aanvankelijk het paard als trekdier op de achtergrond geplaatst. Hierdoor was er ook nauwelijks nog belangstelling voor rijtuigen en koetsen. Juist eind jaren zestig, begin jaren zeventig van de vorige eeuw kwam men tot het besef dat er wel erg veel verloren was gegaan en het zinvol was om het restant aan rijtuigen veilig te stellen.

Ook in Vorden waren er een aantal mensen die vonden dat er in groepsverband weer ritten georganiseerd moesten worden om op deze wijze de aanspanningen rijdend te kunnen tonen.

De wijze waarop het aangespannen rijden beoefend werd, is in de loop van de jaren binnen de vereniging aan veranderingen onderhevig is geweest. Andere types van paarden, andere systemen van mennen, andere denkbeelden over rijtuigen en andere ontwikkelingen binnen de mensport hebben allen bijgedragen tot een vereniging die constant in beweging is.

De Kastelenrit met authentieke rijtuigen welke jaarlijks door onze vereniging op de 2e zondag in augustus wordt georganiseerd geniet grote landelijke bekendheid.

Op 10 augustus van dit jaar hebben we de 38e kastelenrit gehouden. Een spannende editie omdat er voor het eerst in jaren niet wordt teruggekeerd naar de kasteelweide in Vorden. Zullen alle vooraf bedachte activiteiten goed gaan? Klopte het logistieke schema van lunchpakketten, dranken en vrijwilligers? Ja dus. Het was een zeer geslaagde editie. Rond de 60 aanspanningen genoten van het prachtige weer, het mooie landschap en het enthousiaste publiek.

De stoet, met voorop onze voorzitter met de publiekswinnaars van vorig jaar op het rijtuig, trok van de Kasteelweide in Vorden via Den Bramel en Het Enzerinck naar de sherrystop bij de Wildenborch. Vanaf daar werd er via De Wiersse naar Kasteel Ruurlo gereden voor de lunch. Langs de ochtendroute was er zeer veel publiek; ook in Ruurlo was de opkomst groot. Na de lunch reden alle rijtuigen via Het Onstein en Kiefstkamp richting de middagstop langs de Waarlerweg alwaar men zich opstelde voor het defilé door Vorden.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Evenementen Toertocht Vorden Augustus

Meer verhalen

Butterfahrten

06 mei 2015
 Gerhard Kwak
Video

Ada van Andelst

08 juni 2015
Eric Borrias

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper

Knikkeren

10 juni 2014
Vanessa

Kerkklok Niftrik luidt weer voor overledene

11 februari 2016
Hans van den Hoorn

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert
Video

Het Ubbergs Volkslied zingen

08 juli 2014
Jan Willem van der Hogen

Huiskamer Filmfestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier
Video

Tielsche Kermiskoek

11 mei 2014
Magda van Ooijen
Audio

Dankdag en biddag

08 maart 2015
Theo van Dalen

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen
Video

Schuttersgilde St. Sebastianus

09 mei 2014
Rick Basten
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer
Video

Meidenmarkt in Nunspeet

11 mei 2014
Jette