Sinds 1 oktober 1975 kent Vorden een menvereniging met de naam: In de Reep'n Vorden en omgeving. De vereniging is opgericht in een periode waarin hernieuwde belangstelling kwam voor het aangespannen rijden met paard/pony en authentieke rijtuigen. De naoorlogse industrialisatie heeft aanvankelijk het paard als trekdier op de achtergrond geplaatst. Hierdoor was er ook nauwelijks nog belangstelling voor rijtuigen en koetsen. Juist eind jaren zestig, begin jaren zeventig van de vorige eeuw kwam men tot het besef dat er wel erg veel verloren was gegaan en het zinvol was om het restant aan rijtuigen veilig te stellen.

Ook in Vorden waren er een aantal mensen die vonden dat er in groepsverband weer ritten georganiseerd moesten worden om op deze wijze de aanspanningen rijdend te kunnen tonen.

De wijze waarop het aangespannen rijden beoefend werd, is in de loop van de jaren binnen de vereniging aan veranderingen onderhevig is geweest. Andere types van paarden, andere systemen van mennen, andere denkbeelden over rijtuigen en andere ontwikkelingen binnen de mensport hebben allen bijgedragen tot een vereniging die constant in beweging is.

De Kastelenrit met authentieke rijtuigen welke jaarlijks door onze vereniging op de 2e zondag in augustus wordt georganiseerd geniet grote landelijke bekendheid.

Op 10 augustus van dit jaar hebben we de 38e kastelenrit gehouden. Een spannende editie omdat er voor het eerst in jaren niet wordt teruggekeerd naar de kasteelweide in Vorden. Zullen alle vooraf bedachte activiteiten goed gaan? Klopte het logistieke schema van lunchpakketten, dranken en vrijwilligers? Ja dus. Het was een zeer geslaagde editie. Rond de 60 aanspanningen genoten van het prachtige weer, het mooie landschap en het enthousiaste publiek.

De stoet, met voorop onze voorzitter met de publiekswinnaars van vorig jaar op het rijtuig, trok van de Kasteelweide in Vorden via Den Bramel en Het Enzerinck naar de sherrystop bij de Wildenborch. Vanaf daar werd er via De Wiersse naar Kasteel Ruurlo gereden voor de lunch. Langs de ochtendroute was er zeer veel publiek; ook in Ruurlo was de opkomst groot. Na de lunch reden alle rijtuigen via Het Onstein en Kiefstkamp richting de middagstop langs de Waarlerweg alwaar men zich opstelde voor het defilé door Vorden.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Evenementen Toertocht Vorden Augustus

Meer verhalen

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck
Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars

Keltische horoscoopbomen in Zevenaar

08 februari 2016
Ton van den Beld

Eten op nieuwjaarsdag

25 september 2014
Mevr. Beijnen
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong

Kraomschudderswegge met gedicht

05 juni 2014
Marijke Jansen

Gebetsgang von Emmerich nach Netterden (GLD)

07 maart 2015
Vereniging Leefbaarheid Netterden

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra
Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Zilveren bijltje om schip te water te laten

24 februari 2015
Carla Dubbink
Galerij

Wassen met de hand

17 juni 2014
Gerritje de Boer-Wilbrink

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer

De grote kookpot op de boerderij

13 april 2015
Jan Reijnen

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet