Sinds 1 oktober 1975 kent Vorden een menvereniging met de naam: In de Reep'n Vorden en omgeving. De vereniging is opgericht in een periode waarin hernieuwde belangstelling kwam voor het aangespannen rijden met paard/pony en authentieke rijtuigen. De naoorlogse industrialisatie heeft aanvankelijk het paard als trekdier op de achtergrond geplaatst. Hierdoor was er ook nauwelijks nog belangstelling voor rijtuigen en koetsen. Juist eind jaren zestig, begin jaren zeventig van de vorige eeuw kwam men tot het besef dat er wel erg veel verloren was gegaan en het zinvol was om het restant aan rijtuigen veilig te stellen.

Ook in Vorden waren er een aantal mensen die vonden dat er in groepsverband weer ritten georganiseerd moesten worden om op deze wijze de aanspanningen rijdend te kunnen tonen.

De wijze waarop het aangespannen rijden beoefend werd, is in de loop van de jaren binnen de vereniging aan veranderingen onderhevig is geweest. Andere types van paarden, andere systemen van mennen, andere denkbeelden over rijtuigen en andere ontwikkelingen binnen de mensport hebben allen bijgedragen tot een vereniging die constant in beweging is.

De Kastelenrit met authentieke rijtuigen welke jaarlijks door onze vereniging op de 2e zondag in augustus wordt georganiseerd geniet grote landelijke bekendheid.

Op 10 augustus van dit jaar hebben we de 38e kastelenrit gehouden. Een spannende editie omdat er voor het eerst in jaren niet wordt teruggekeerd naar de kasteelweide in Vorden. Zullen alle vooraf bedachte activiteiten goed gaan? Klopte het logistieke schema van lunchpakketten, dranken en vrijwilligers? Ja dus. Het was een zeer geslaagde editie. Rond de 60 aanspanningen genoten van het prachtige weer, het mooie landschap en het enthousiaste publiek.

De stoet, met voorop onze voorzitter met de publiekswinnaars van vorig jaar op het rijtuig, trok van de Kasteelweide in Vorden via Den Bramel en Het Enzerinck naar de sherrystop bij de Wildenborch. Vanaf daar werd er via De Wiersse naar Kasteel Ruurlo gereden voor de lunch. Langs de ochtendroute was er zeer veel publiek; ook in Ruurlo was de opkomst groot. Na de lunch reden alle rijtuigen via Het Onstein en Kiefstkamp richting de middagstop langs de Waarlerweg alwaar men zich opstelde voor het defilé door Vorden.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Evenementen Toertocht Vorden Augustus

Meer verhalen

VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen
VideoGalerij

De bouw van een midwinterhoorn

13 december 2014
Jan Beukhof
Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders

Touwscheren bij een huwelijk

03 juni 2015
Jan Lubberts
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole

Houtbewerking en 'vrije' kunst

10 februari 2016
Piet Post
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer

Pa's verzameling

07 juli 2015
Teunie
Video

Trouwen? Je ex krijgt een pop!

03 maart 2016
Gerrit Hettelaar

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman

Jaromir te Zutphen

18 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé
Galerij

Zondagse streekdracht Zelhem

11 augustus 2014
Gerrie Luesink en Jan Saalmink