Sinds 1 oktober 1975 kent Vorden een menvereniging met de naam: In de Reep'n Vorden en omgeving. De vereniging is opgericht in een periode waarin hernieuwde belangstelling kwam voor het aangespannen rijden met paard/pony en authentieke rijtuigen. De naoorlogse industrialisatie heeft aanvankelijk het paard als trekdier op de achtergrond geplaatst. Hierdoor was er ook nauwelijks nog belangstelling voor rijtuigen en koetsen. Juist eind jaren zestig, begin jaren zeventig van de vorige eeuw kwam men tot het besef dat er wel erg veel verloren was gegaan en het zinvol was om het restant aan rijtuigen veilig te stellen.

Ook in Vorden waren er een aantal mensen die vonden dat er in groepsverband weer ritten georganiseerd moesten worden om op deze wijze de aanspanningen rijdend te kunnen tonen.

De wijze waarop het aangespannen rijden beoefend werd, is in de loop van de jaren binnen de vereniging aan veranderingen onderhevig is geweest. Andere types van paarden, andere systemen van mennen, andere denkbeelden over rijtuigen en andere ontwikkelingen binnen de mensport hebben allen bijgedragen tot een vereniging die constant in beweging is.

De Kastelenrit met authentieke rijtuigen welke jaarlijks door onze vereniging op de 2e zondag in augustus wordt georganiseerd geniet grote landelijke bekendheid.

Op 10 augustus van dit jaar hebben we de 38e kastelenrit gehouden. Een spannende editie omdat er voor het eerst in jaren niet wordt teruggekeerd naar de kasteelweide in Vorden. Zullen alle vooraf bedachte activiteiten goed gaan? Klopte het logistieke schema van lunchpakketten, dranken en vrijwilligers? Ja dus. Het was een zeer geslaagde editie. Rond de 60 aanspanningen genoten van het prachtige weer, het mooie landschap en het enthousiaste publiek.

De stoet, met voorop onze voorzitter met de publiekswinnaars van vorig jaar op het rijtuig, trok van de Kasteelweide in Vorden via Den Bramel en Het Enzerinck naar de sherrystop bij de Wildenborch. Vanaf daar werd er via De Wiersse naar Kasteel Ruurlo gereden voor de lunch. Langs de ochtendroute was er zeer veel publiek; ook in Ruurlo was de opkomst groot. Na de lunch reden alle rijtuigen via Het Onstein en Kiefstkamp richting de middagstop langs de Waarlerweg alwaar men zich opstelde voor het defilé door Vorden.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Evenementen Toertocht Vorden Augustus

Meer verhalen

Veilig Carbidschieten

13 december 2014
Theo de Klein

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders

Vogelknuppelen voor de dames

08 maart 2016
Jan Berendsen

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters
Video

Beleg en ontzet van Huissen

12 mei 2014
Jan Wannet

Bier kopen om te gooien bij Normaal

07 december 2015
Maria Te Stroet

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak

Originele Achterhoekse Smokkeltocht

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
Video

Kersenpittenspuwen

02 juli 2014
Erik van der Pol

Met de veekar naar Normaal

02 december 2015
Mark Beerepoot

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen

Eten op nieuwjaarsdag

25 september 2014
Mevr. Beijnen

Herdersverhaal uit de Loenermark

21 mei 2014
Sjoerd Stellingwerf

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk

Liedjes bij bruiloft

08 augustus 2014
Albert Steert