Sinds 1 oktober 1975 kent Vorden een menvereniging met de naam: In de Reep'n Vorden en omgeving. De vereniging is opgericht in een periode waarin hernieuwde belangstelling kwam voor het aangespannen rijden met paard/pony en authentieke rijtuigen. De naoorlogse industrialisatie heeft aanvankelijk het paard als trekdier op de achtergrond geplaatst. Hierdoor was er ook nauwelijks nog belangstelling voor rijtuigen en koetsen. Juist eind jaren zestig, begin jaren zeventig van de vorige eeuw kwam men tot het besef dat er wel erg veel verloren was gegaan en het zinvol was om het restant aan rijtuigen veilig te stellen.

Ook in Vorden waren er een aantal mensen die vonden dat er in groepsverband weer ritten georganiseerd moesten worden om op deze wijze de aanspanningen rijdend te kunnen tonen.

De wijze waarop het aangespannen rijden beoefend werd, is in de loop van de jaren binnen de vereniging aan veranderingen onderhevig is geweest. Andere types van paarden, andere systemen van mennen, andere denkbeelden over rijtuigen en andere ontwikkelingen binnen de mensport hebben allen bijgedragen tot een vereniging die constant in beweging is.

De Kastelenrit met authentieke rijtuigen welke jaarlijks door onze vereniging op de 2e zondag in augustus wordt georganiseerd geniet grote landelijke bekendheid.

Op 10 augustus van dit jaar hebben we de 38e kastelenrit gehouden. Een spannende editie omdat er voor het eerst in jaren niet wordt teruggekeerd naar de kasteelweide in Vorden. Zullen alle vooraf bedachte activiteiten goed gaan? Klopte het logistieke schema van lunchpakketten, dranken en vrijwilligers? Ja dus. Het was een zeer geslaagde editie. Rond de 60 aanspanningen genoten van het prachtige weer, het mooie landschap en het enthousiaste publiek.

De stoet, met voorop onze voorzitter met de publiekswinnaars van vorig jaar op het rijtuig, trok van de Kasteelweide in Vorden via Den Bramel en Het Enzerinck naar de sherrystop bij de Wildenborch. Vanaf daar werd er via De Wiersse naar Kasteel Ruurlo gereden voor de lunch. Langs de ochtendroute was er zeer veel publiek; ook in Ruurlo was de opkomst groot. Na de lunch reden alle rijtuigen via Het Onstein en Kiefstkamp richting de middagstop langs de Waarlerweg alwaar men zich opstelde voor het defilé door Vorden.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Evenementen Toertocht Vorden Augustus

Meer verhalen

Flipje hielp kinderen de winter door

29 juli 2014
Alexandra van Steen
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen
Video

Krentjebrij/watergruwel

18 juni 2014
Mw. Verwey
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen
Galerij

Gelderse worst

09 februari 2015
Gerhard Kwak

De streekdrachten van de Noord-Veluwe

18 juni 2015
Rein Lotterman

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak

Baby's in de trouwjurk

16 maart 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen

Met de veekar naar Normaal

02 december 2015
Mark Beerepoot
Galerij

Vakantietraditie in Nunspeet

17 november 2014
George Bootsma
VideoGalerij

De bouw van een midwinterhoorn

13 december 2014
Jan Beukhof

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter
Video

De traditionele paasstollen

11 maart 2015
Hugo Jansen

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal
Video

Beleg en ontzet van Huissen

12 mei 2014
Jan Wannet