Onze schaapskooi heeft geen lange traditie; deze bestaat sinds 2003! Maar er hebben natuurlijk eeuwenlang schaapskuddes met herders en honden over de heide gezworven en de heide onderhouden. Vanuit deze cultuurhistorische traditie is het idee in 2000 opgevat om in Ermelo weer een kudde en schaapskooi te introduceren. Sinds wij bestaan, wordt er ieder jaar een lammetjesdag en schaapscheerdersfeest georganiseerd. De lammetjesdag rond half maart, als alle lammetjes geboren zijn. Alleen op deze ene dag is de schaapskooi geopend voor het publiek. Het gaat dus om het bewonderen van de schapen en lammetjes.

Ook andere kuddes organiseren lammetjesdagen, maar ieder op eigen wijze. Op de Loenermark bijvoorbeeld lopen alle schapen en lammeren vrij rond tussen het publiek op een hele grote weide. De schapen mogen ook gevoerd worden. Dat wil onze herderin absoluut niet. Elk jaar zijn er op lammetjesdag demonstraties schapen drijven en knutselen voor kinderen.

Lammetjesdag 2016
In 2016 organiseert de Stichting Schapedrift Ermelo voor de 13e keer de jaarlijkse lammetjesdag bij de schaapskooi van Ermelo. Op zaterdag 19 maart zijn er meer dan 200 lammetjes geboren bij de kudde Veluwse heideschapen. En zoals het trotse moeders betaamd, wil je dat kroost graag laten zien! Achter de schaapskooi is er een lammetjesknuffelhoek ingericht, waar alleen kinderen in mogen. Hier kunnen de lammetjes geaaid worden. Vrijwillige herders houden de diertjes op schoot, totdat ze beginnen tegen te stribbelen. Dan worden ze bij hun moeders teruggezet en worden er nieuwe op schoot genomen.

Schapen en loopeenden drijven
In het weiland naast de kooi zijn er om 11, 13 en 15 uur demonstraties schapen en loopeenden drijven. Dit doen vrijwillige herders Frans Rutte en Jan van der Heijde met hun honden. In het bezoekerscentrum kunnen kinderen knutselen: schapenkleurplaten beplakken met playmais of om een steen vilten met wol. Voor jonge kinderen is er een draaimolentje De Dieromdom, dat wordt aangedreven door een fiets. In een tent zijn afwisselend poppenkast- en theatervoorstellingen voor jonge kinderen. Onder begeleiding kan het lammetjespad met leuke opdrachtjes gedaan worden en er zijn natuurexcursies met gidsen. De scouting Alexandergroep geeft demonstraties van hun activiteiten en andere kinderen mogen ook meedoen. Er zijn allerlei lekkernijen, zoals poffertjes, broodjes knakworst en eigen gebakken taarten verkrijgbaar. Je kunt ook symbolisch een lammetje adopteren! Dan help je mee om de kudde schapen te behouden. Meer informatie over de Ermelose schaapskooi is te vinden op de website van de Stichting Schapedrift Ermelo: www.schapedrift.nl.

Schaapsscheerdersfeest
En de traditie van het schaapscheerdersfeest is, (bij ons de eerste zaterdag van juni) dat dan de laatste schapen geschoren worden in aanschouw van het publiek. Dat gebeurt zowel op traditionele wijze met de schaar, maar ook moderner, met de tondeuse. Ook hier rondom organiseren we tal van activiteiten, ambachten als wol vilten, spinnen en weven, verkoop van wol en schapenkaas, muziek, kinderactiviteiten. Traditioneel hoort het dat de herders dan na afloop een gezamenlijke maaltijd nemen, witvis met worteltjes en puree.

Categories:: Evenementen Dieren Ermelo Maart Juni

Meer verhalen

Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma
Audio

Tuutlied

28 mei 2014
Wim Monnich

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart
Video

Paardenmarkt en het Paardenmoppen toernooi

03 april 2015
Rien de la Cousine
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers
Audio

De schat van de Ravenhorst

20 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Sneeuwpudding van Oma Kwak

08 januari 2016
Gerhard Kwak

Martinusdag

26 maart 2016
Mare Tip (6 jaar)

“De duker zal ow halen”

18 mei 2015
Ina Brethouwer

Piepkesbal Geesteren

07 augustus 2015
Stichting Piepkesbal
VideoAudio

De spookpaarden

07 november 2014
Eric Borrias
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry

Verjaardagsboeket

05 februari 2015
Tariel Gwedelidze

Zypendaalse appelstruif

27 januari 2016
Paul Hoftijzer

Galgenmaal à la Keltie bij afscheid Normaal

14 december 2015
Keltie de kok
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster