De Nijmeegse Vierdaagse, officieel de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen, wordt ieder jaar gehouden en start op de derde dinsdag van juli. Het is het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld. Deelnemers aan de Vierdaagse lopen vier dagen lang 30, 40 of 50 kilometer; militairen lopen 40 km (met 10 kg bepakking) of 50 km zonder. Op 1 september 1909 ging de eerste Vierdaagse van start.

Ik woon sinds een jaar of zes in Nijmegen. De traditie die mij hier van meet af aan het meest getroffen heeft, is de Vierdaagse, de jaarlijkse langeafstandsmars die al zo’n honderd jaar ’s zomers in Nijmegen en de wijde omtrek plaatsvindt. De laatste jaren doen er zo’n kleine 50.000 wandelaars mee. De hele stad – voor zover niet met vakantie – is op een of andere wijze bij de Vierdaagse betrokken. Veel mensen nemen deelnemers in hun huis op; zij zorgen voor een slaapplek en een ontbijt in alle vroegte. Groot is altijd weer het contrast tussen de lopers die voor dag en dauw in touw zijn en de feestgangers die rond dezelfde tijd op huis aan gaan, na een bezoek aan de Zomerfeesten die tegelijkertijd plaatsvinden. Soms hoor ik daar zelf bij. De intocht op vrijdag, van de afgepeigerde maar trotse wandelaars die de eindstreep hebben gehaald, is een overweldigend hoogtepunt waarbij niet alleen familie en vrienden, maar ook vele Nijmegenaren traditiegetrouw tienduizenden gladiolen uitdelen uit bewondering voor de gepleegde inspanning.

Ik kom uit Noord-Brabant, uit de buurt van Grave, vlakbij de Maas, de grensrivier met Gelderland. Als kind ging ik jaarlijks tijdens de Vierdaagse met mijn opa en oma naar Grave, waar we met een picknickmand in de berm van de weg gingen kijken naar de passerende wandelaars – nog altijd doet het wandelevenement op één van de dagen de noordoost rand van Brabant aan. Toen maakten de grote groepen soldaten uit allerlei landen de meeste indruk op mij. Maar sinds het einde van de Koude Oorlog is het militaire accent van de Vierdaagse grotendeels verdwenen.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

 

Onze breister Karla maakte in aflevering 6 een mooie gladiool.

 

Klik hier voor de foto en het breipatroon.

Gerelateerde verhalen

Apeldoornse Vierdaagse Apeldoornse Vierdaagse

Video
Categories:: Evenementen Nijmegen Wandelen Vierdaagse Keuze van de redactie Juli

Meer verhalen

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk

Corvee op vakantiepark Mooi Veluwe

16 januari 2015
Olga Verlegh
Video

Bonenstaaktoernooi Eerbeek

22 juni 2015
Bonenstaaktoernooi Eerbeek VOG

Op dansles bij Meijler en Mulder

29 maart 2016
Gerhard Kwak
Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo

Kraomschudderswegge met gedicht

05 juni 2014
Marijke Jansen

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma
Galerij

Høkerskeet in Zevenaar

19 mei 2015
Max Hetterscheid
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar
Galerij

Slachtvisite bij Erve Brooks

20 oktober 2014
Marsman
Video

Ik kwam weer thuis, in de Betuwe

15 maart 2016
Hilde Vos

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis

De kerstrollade

24 december 2015
Gerhard Kwak