De Nijmeegse Vierdaagse, officieel de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen, wordt ieder jaar gehouden en start op de derde dinsdag van juli. Het is het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld. Deelnemers aan de Vierdaagse lopen vier dagen lang 30, 40 of 50 kilometer; militairen lopen 40 km (met 10 kg bepakking) of 50 km zonder. Op 1 september 1909 ging de eerste Vierdaagse van start.

Ik woon sinds een jaar of zes in Nijmegen. De traditie die mij hier van meet af aan het meest getroffen heeft, is de Vierdaagse, de jaarlijkse langeafstandsmars die al zo’n honderd jaar ’s zomers in Nijmegen en de wijde omtrek plaatsvindt. De laatste jaren doen er zo’n kleine 50.000 wandelaars mee. De hele stad – voor zover niet met vakantie – is op een of andere wijze bij de Vierdaagse betrokken. Veel mensen nemen deelnemers in hun huis op; zij zorgen voor een slaapplek en een ontbijt in alle vroegte. Groot is altijd weer het contrast tussen de lopers die voor dag en dauw in touw zijn en de feestgangers die rond dezelfde tijd op huis aan gaan, na een bezoek aan de Zomerfeesten die tegelijkertijd plaatsvinden. Soms hoor ik daar zelf bij. De intocht op vrijdag, van de afgepeigerde maar trotse wandelaars die de eindstreep hebben gehaald, is een overweldigend hoogtepunt waarbij niet alleen familie en vrienden, maar ook vele Nijmegenaren traditiegetrouw tienduizenden gladiolen uitdelen uit bewondering voor de gepleegde inspanning.

Ik kom uit Noord-Brabant, uit de buurt van Grave, vlakbij de Maas, de grensrivier met Gelderland. Als kind ging ik jaarlijks tijdens de Vierdaagse met mijn opa en oma naar Grave, waar we met een picknickmand in de berm van de weg gingen kijken naar de passerende wandelaars – nog altijd doet het wandelevenement op één van de dagen de noordoost rand van Brabant aan. Toen maakten de grote groepen soldaten uit allerlei landen de meeste indruk op mij. Maar sinds het einde van de Koude Oorlog is het militaire accent van de Vierdaagse grotendeels verdwenen.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

 

Onze breister Karla maakte in aflevering 6 een mooie gladiool.

 

Klik hier voor de foto en het breipatroon.

Gerelateerde verhalen

Apeldoornse Vierdaagse Apeldoornse Vierdaagse

Video
Categories:: Evenementen Nijmegen Wandelen Vierdaagse Keuze van de redactie Juli

Meer verhalen

Video

Blauwe Gerrit

23 mei 2014
Sylvia van Hunnik

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk
Video

De carriere van een schaapsherder

18 februari 2016
Elly Jansen

Hete bliksem

10 juli 2014
Vera Top
Video

Kaarsenmaken

13 oktober 2014
Jan Klarenbeek

De plaats van David: rij zes, graf zes

24 juni 2014
Ida en Johannes Dennissen

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen

Huiskamer Filmfestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Roosjes maken voor de Ooyse kermis

19 juni 2014
Merel Lammertink
Video

200 eieren met Pasen

18 juni 2014
Nijenhuis

De weerwolf van Millingen

23 mei 2014
Rob Haverkamp
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde