Oogstfeest - Proef Lichtenvoorde: een verassende culinaire ontdekkingstocht
Lichtenvoorde heeft ongelooflijk veel te bieden op culinair gebied. Omdat er relatief veel restaurants en ambacht bedrijven zijn in het dorp, houdt men elkaar scherp. "De kwaliteit is erg hoog en er worden veel exclusieve producten geleverd", vertelt Hugo Jansen van bakkerij Oude Wesselink. Hij is één van de organisatoren van het Oogstfeest - Proef Lichtenvoorde.  


Oogstfeest
De naam van het evenement zegt het al : niet alleen het proeven van de lekkerste gerechten uit Lichtenvoorde, ook de oogst staat op deze dag centraal. Daar is het in 2010 immers allemaal mee begonnen. Jansen organiseerde destijds de Oogstdag nog op een locatie buiten het dorp. Inmiddels hebben meerdere ondernemers zich bij het initiatief van de bakker aangesloten en werd de Oogstdag in combinatie met een proeverij  in het centrum gehouden.

Hoewel het accent dit jaar meer op het culinaire deel van het programma is komen te liggen, heeft de organisatie ook de boeiende tradities die bij een oogstfeest horen niet uit het oog verloren. In het centrum zal met ouderwetse machines en tractoren worden gedemonstreerd hoe er vroeger werd geoogst. "Er staan onder andere een dorsmachine en een bindmachine van vijftig oud", zegt de eigenaar van bakkerij Oude Wesselink. Ter plekke worden er strobalen mee gemaakt." Hoe in vervlogen tijden bloem werd gemalen, is ook allemaal te zien.Culinair Lichtenvoorde beleven
In en om een grote tent op de markt presenteren de plaatselijk horeca en ambacht bedrijven zich. Het uitganspunt van de deelnemende horeca en ambacht bedrijven is het betrekken van de bezoekers bij het bereiden van de producten en de gebruikte grondstoffen. Zo kunnen bezoekers zelf spelbrood bakken, worst bakken en bekijken hoe verschillende gerechten worden bereid met als doel het inzichtelijk maken van het gebruik van verse en veelal gezonde grondstoffen. Op het terrein is te zien hoe tarwe word gedorst, vermalen en gebakken, ook zijn alle machines waarmee tarwe word geoogst te bekijken.

Ambachtmarkt

In de aansluitende straten is een markt met  allerlei ambachtelijke marktkramen. Hier word paling gerookt, worst gemaakt en  manden gevlochten, gezondheids sieraden, groente en fruit en een aantal kinder attracties.

Klassieke auto’s
Uit 1920/1930 komen de meeste auto’s die worden gedemonstreerd. Glimmend staan deze prachtexemplaren te pronken in de straten van het Lichtenvoordse centrum. Waan je terug in de goeie oude tijd. Van Chevrolet tot Rols-Rouce staat tussen deze prachtige collectie.


 

Gerelateerde verhalen

't Olde Wief binnenhalen 't Olde Wief binnenhalen

Categories:: Evenementen Boerengebruik Lichtenvoorde Oktober

Meer verhalen

Galerij

Met een bijl in eiken gebinten slaan

13 oktober 2014
h.b.barmentloo

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol

Passie voor boekbinden en restaureren

19 januari 2016
Yvonne de Graaff

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers
Audio

Dankdag en biddag

08 maart 2015
Theo van Dalen

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld

Witte Wieven bij Solse Gat

26 februari 2015
Ben Veenhuis
Video

Slepen van boeren gerij op oudejaarsavond

03 december 2015
Adri Nitrauw

Eigen pan of papier mee naar de slager

20 april 2015
Gerhard Kwak

Ridder in de orde van de zachte G

05 februari 2015
Frédérique Donders

Zomaar een carnavalszaterdag in Waskuupstad

24 februari 2015
Eugene te Wildt
Galerij

Bloodbrood

09 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

De Ossenmarkt in Putten

11 mei 2014
Jette

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins