Oogstfeest - Proef Lichtenvoorde: een verassende culinaire ontdekkingstocht
Lichtenvoorde heeft ongelooflijk veel te bieden op culinair gebied. Omdat er relatief veel restaurants en ambacht bedrijven zijn in het dorp, houdt men elkaar scherp. "De kwaliteit is erg hoog en er worden veel exclusieve producten geleverd", vertelt Hugo Jansen van bakkerij Oude Wesselink. Hij is één van de organisatoren van het Oogstfeest - Proef Lichtenvoorde.  


Oogstfeest
De naam van het evenement zegt het al : niet alleen het proeven van de lekkerste gerechten uit Lichtenvoorde, ook de oogst staat op deze dag centraal. Daar is het in 2010 immers allemaal mee begonnen. Jansen organiseerde destijds de Oogstdag nog op een locatie buiten het dorp. Inmiddels hebben meerdere ondernemers zich bij het initiatief van de bakker aangesloten en werd de Oogstdag in combinatie met een proeverij  in het centrum gehouden.

Hoewel het accent dit jaar meer op het culinaire deel van het programma is komen te liggen, heeft de organisatie ook de boeiende tradities die bij een oogstfeest horen niet uit het oog verloren. In het centrum zal met ouderwetse machines en tractoren worden gedemonstreerd hoe er vroeger werd geoogst. "Er staan onder andere een dorsmachine en een bindmachine van vijftig oud", zegt de eigenaar van bakkerij Oude Wesselink. Ter plekke worden er strobalen mee gemaakt." Hoe in vervlogen tijden bloem werd gemalen, is ook allemaal te zien.Culinair Lichtenvoorde beleven
In en om een grote tent op de markt presenteren de plaatselijk horeca en ambacht bedrijven zich. Het uitganspunt van de deelnemende horeca en ambacht bedrijven is het betrekken van de bezoekers bij het bereiden van de producten en de gebruikte grondstoffen. Zo kunnen bezoekers zelf spelbrood bakken, worst bakken en bekijken hoe verschillende gerechten worden bereid met als doel het inzichtelijk maken van het gebruik van verse en veelal gezonde grondstoffen. Op het terrein is te zien hoe tarwe word gedorst, vermalen en gebakken, ook zijn alle machines waarmee tarwe word geoogst te bekijken.

Ambachtmarkt

In de aansluitende straten is een markt met  allerlei ambachtelijke marktkramen. Hier word paling gerookt, worst gemaakt en  manden gevlochten, gezondheids sieraden, groente en fruit en een aantal kinder attracties.

Klassieke auto’s
Uit 1920/1930 komen de meeste auto’s die worden gedemonstreerd. Glimmend staan deze prachtexemplaren te pronken in de straten van het Lichtenvoordse centrum. Waan je terug in de goeie oude tijd. Van Chevrolet tot Rols-Rouce staat tussen deze prachtige collectie.


 

Gerelateerde verhalen

't Olde Wief binnenhalen 't Olde Wief binnenhalen

Categories:: Evenementen Boerengebruik Lichtenvoorde Oktober

Meer verhalen

Hete bliksem

10 juli 2014
Vera Top

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen

Daar komt de naam 'klootjesvolk' vandaan...

26 juni 2014
Sylvia van Hunnik

Tafel dekken en woonkamer wisselen

21 november 2014
Barones van Mariënwaerdt

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen

Blote benen met Pasen

08 maart 2015
Gerry

Kraomschudderswegge met gedicht

05 juni 2014
Marijke Jansen
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman
Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij

Butterfahrten

06 mei 2015
 Gerhard Kwak

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins

Flipje hielp kinderen de winter door

29 juli 2014
Alexandra van Steen

Een bijzondere kerkdienst

28 juli 2014
A. Heetebrij

Buurtgebruiken bij rouw en ziekte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

De pindasoep uit Ghana naar Beek

26 januari 2016
Corry Vermeulen

Roosjes maken voor de Ooyse kermis

19 juni 2014
Merel Lammertink
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk