Oogstfeest - Proef Lichtenvoorde: een verassende culinaire ontdekkingstocht
Lichtenvoorde heeft ongelooflijk veel te bieden op culinair gebied. Omdat er relatief veel restaurants en ambacht bedrijven zijn in het dorp, houdt men elkaar scherp. "De kwaliteit is erg hoog en er worden veel exclusieve producten geleverd", vertelt Hugo Jansen van bakkerij Oude Wesselink. Hij is één van de organisatoren van het Oogstfeest - Proef Lichtenvoorde.  


Oogstfeest
De naam van het evenement zegt het al : niet alleen het proeven van de lekkerste gerechten uit Lichtenvoorde, ook de oogst staat op deze dag centraal. Daar is het in 2010 immers allemaal mee begonnen. Jansen organiseerde destijds de Oogstdag nog op een locatie buiten het dorp. Inmiddels hebben meerdere ondernemers zich bij het initiatief van de bakker aangesloten en werd de Oogstdag in combinatie met een proeverij  in het centrum gehouden.

Hoewel het accent dit jaar meer op het culinaire deel van het programma is komen te liggen, heeft de organisatie ook de boeiende tradities die bij een oogstfeest horen niet uit het oog verloren. In het centrum zal met ouderwetse machines en tractoren worden gedemonstreerd hoe er vroeger werd geoogst. "Er staan onder andere een dorsmachine en een bindmachine van vijftig oud", zegt de eigenaar van bakkerij Oude Wesselink. Ter plekke worden er strobalen mee gemaakt." Hoe in vervlogen tijden bloem werd gemalen, is ook allemaal te zien.Culinair Lichtenvoorde beleven
In en om een grote tent op de markt presenteren de plaatselijk horeca en ambacht bedrijven zich. Het uitganspunt van de deelnemende horeca en ambacht bedrijven is het betrekken van de bezoekers bij het bereiden van de producten en de gebruikte grondstoffen. Zo kunnen bezoekers zelf spelbrood bakken, worst bakken en bekijken hoe verschillende gerechten worden bereid met als doel het inzichtelijk maken van het gebruik van verse en veelal gezonde grondstoffen. Op het terrein is te zien hoe tarwe word gedorst, vermalen en gebakken, ook zijn alle machines waarmee tarwe word geoogst te bekijken.

Ambachtmarkt

In de aansluitende straten is een markt met  allerlei ambachtelijke marktkramen. Hier word paling gerookt, worst gemaakt en  manden gevlochten, gezondheids sieraden, groente en fruit en een aantal kinder attracties.

Klassieke auto’s
Uit 1920/1930 komen de meeste auto’s die worden gedemonstreerd. Glimmend staan deze prachtexemplaren te pronken in de straten van het Lichtenvoordse centrum. Waan je terug in de goeie oude tijd. Van Chevrolet tot Rols-Rouce staat tussen deze prachtige collectie.


 

Gerelateerde verhalen

't Olde Wief binnenhalen 't Olde Wief binnenhalen

Categories:: Evenementen Boerengebruik Lichtenvoorde Oktober

Meer verhalen

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers
Video

De legende van het Solse Gat

26 augustus 2014
Corry

Houtbewerking en 'vrije' kunst

10 februari 2016
Piet Post
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens
Galerij

Balkenbrij

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen
Galerij

Een traditionele Achterhoekse bruiloft

21 oktober 2014
Harm en Mielke van Egmond
Video

De bedrogen duivel

03 oktober 2014
Anja van Buren

Zwembadchips

20 mei 2015
Gerhard Kwak
Audio

Het hijgende paard in de holle weg

14 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink
Galerij

Honing- en Bijenmarkt Eerbeek

09 juli 2014
Ton Fleur

Kraomschudderswegge met gedicht

05 juni 2014
Marijke Jansen

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud