Oogstfeest - Proef Lichtenvoorde: een verassende culinaire ontdekkingstocht
Lichtenvoorde heeft ongelooflijk veel te bieden op culinair gebied. Omdat er relatief veel restaurants en ambacht bedrijven zijn in het dorp, houdt men elkaar scherp. "De kwaliteit is erg hoog en er worden veel exclusieve producten geleverd", vertelt Hugo Jansen van bakkerij Oude Wesselink. Hij is één van de organisatoren van het Oogstfeest - Proef Lichtenvoorde.  


Oogstfeest
De naam van het evenement zegt het al : niet alleen het proeven van de lekkerste gerechten uit Lichtenvoorde, ook de oogst staat op deze dag centraal. Daar is het in 2010 immers allemaal mee begonnen. Jansen organiseerde destijds de Oogstdag nog op een locatie buiten het dorp. Inmiddels hebben meerdere ondernemers zich bij het initiatief van de bakker aangesloten en werd de Oogstdag in combinatie met een proeverij  in het centrum gehouden.

Hoewel het accent dit jaar meer op het culinaire deel van het programma is komen te liggen, heeft de organisatie ook de boeiende tradities die bij een oogstfeest horen niet uit het oog verloren. In het centrum zal met ouderwetse machines en tractoren worden gedemonstreerd hoe er vroeger werd geoogst. "Er staan onder andere een dorsmachine en een bindmachine van vijftig oud", zegt de eigenaar van bakkerij Oude Wesselink. Ter plekke worden er strobalen mee gemaakt." Hoe in vervlogen tijden bloem werd gemalen, is ook allemaal te zien.Culinair Lichtenvoorde beleven
In en om een grote tent op de markt presenteren de plaatselijk horeca en ambacht bedrijven zich. Het uitganspunt van de deelnemende horeca en ambacht bedrijven is het betrekken van de bezoekers bij het bereiden van de producten en de gebruikte grondstoffen. Zo kunnen bezoekers zelf spelbrood bakken, worst bakken en bekijken hoe verschillende gerechten worden bereid met als doel het inzichtelijk maken van het gebruik van verse en veelal gezonde grondstoffen. Op het terrein is te zien hoe tarwe word gedorst, vermalen en gebakken, ook zijn alle machines waarmee tarwe word geoogst te bekijken.

Ambachtmarkt

In de aansluitende straten is een markt met  allerlei ambachtelijke marktkramen. Hier word paling gerookt, worst gemaakt en  manden gevlochten, gezondheids sieraden, groente en fruit en een aantal kinder attracties.

Klassieke auto’s
Uit 1920/1930 komen de meeste auto’s die worden gedemonstreerd. Glimmend staan deze prachtexemplaren te pronken in de straten van het Lichtenvoordse centrum. Waan je terug in de goeie oude tijd. Van Chevrolet tot Rols-Rouce staat tussen deze prachtige collectie.


 

Gerelateerde verhalen

't Olde Wief binnenhalen 't Olde Wief binnenhalen

Categories:: Evenementen Boerengebruik Lichtenvoorde Oktober

Meer verhalen

Video

Botterdagen Elburg

13 oktober 2014
Teis van de Weerdhof

Corvee op vakantiepark Mooi Veluwe

16 januari 2015
Olga Verlegh

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer
Video

Mariken van Nieumeghen

03 oktober 2014
Peter

Scheprecht van een molenaar

04 juli 2014
Sylvia van Hunnik
VideoGalerij

Papier scheppen in Middelste Molen

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder
Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk
Video

Wasberrekoek

03 november 2014
Debby Peters

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst

De kloostermoppen van Hernen

08 april 2015
André Kersten
AudioVideo

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens

Jaarmarkt Oldebroek

19 augustus 2014
Ep Boeve

Groene pannenkoeken

22 februari 2016
Karen

Sinterklaos

16 januari 2015
Joop Boxstart