Oogstfeest - Proef Lichtenvoorde: een verassende culinaire ontdekkingstocht
Lichtenvoorde heeft ongelooflijk veel te bieden op culinair gebied. Omdat er relatief veel restaurants en ambacht bedrijven zijn in het dorp, houdt men elkaar scherp. "De kwaliteit is erg hoog en er worden veel exclusieve producten geleverd", vertelt Hugo Jansen van bakkerij Oude Wesselink. Hij is één van de organisatoren van het Oogstfeest - Proef Lichtenvoorde.  


Oogstfeest
De naam van het evenement zegt het al : niet alleen het proeven van de lekkerste gerechten uit Lichtenvoorde, ook de oogst staat op deze dag centraal. Daar is het in 2010 immers allemaal mee begonnen. Jansen organiseerde destijds de Oogstdag nog op een locatie buiten het dorp. Inmiddels hebben meerdere ondernemers zich bij het initiatief van de bakker aangesloten en werd de Oogstdag in combinatie met een proeverij  in het centrum gehouden.

Hoewel het accent dit jaar meer op het culinaire deel van het programma is komen te liggen, heeft de organisatie ook de boeiende tradities die bij een oogstfeest horen niet uit het oog verloren. In het centrum zal met ouderwetse machines en tractoren worden gedemonstreerd hoe er vroeger werd geoogst. "Er staan onder andere een dorsmachine en een bindmachine van vijftig oud", zegt de eigenaar van bakkerij Oude Wesselink. Ter plekke worden er strobalen mee gemaakt." Hoe in vervlogen tijden bloem werd gemalen, is ook allemaal te zien.Culinair Lichtenvoorde beleven
In en om een grote tent op de markt presenteren de plaatselijk horeca en ambacht bedrijven zich. Het uitganspunt van de deelnemende horeca en ambacht bedrijven is het betrekken van de bezoekers bij het bereiden van de producten en de gebruikte grondstoffen. Zo kunnen bezoekers zelf spelbrood bakken, worst bakken en bekijken hoe verschillende gerechten worden bereid met als doel het inzichtelijk maken van het gebruik van verse en veelal gezonde grondstoffen. Op het terrein is te zien hoe tarwe word gedorst, vermalen en gebakken, ook zijn alle machines waarmee tarwe word geoogst te bekijken.

Ambachtmarkt

In de aansluitende straten is een markt met  allerlei ambachtelijke marktkramen. Hier word paling gerookt, worst gemaakt en  manden gevlochten, gezondheids sieraden, groente en fruit en een aantal kinder attracties.

Klassieke auto’s
Uit 1920/1930 komen de meeste auto’s die worden gedemonstreerd. Glimmend staan deze prachtexemplaren te pronken in de straten van het Lichtenvoordse centrum. Waan je terug in de goeie oude tijd. Van Chevrolet tot Rols-Rouce staat tussen deze prachtige collectie.


 

Gerelateerde verhalen

't Olde Wief binnenhalen 't Olde Wief binnenhalen

Categories:: Evenementen Boerengebruik Lichtenvoorde Oktober

Meer verhalen

Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer

Roosjes maken voor de Ooyse kermis

19 juni 2014
Merel Lammertink

Houtbewerking en 'vrije' kunst

10 februari 2016
Piet Post

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug

Bruidstaart bij 1 jaar huwelijk

18 juni 2014
Max Voorberg
Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij

Liefde via het schrobgat

04 december 2015
Gerrit Kistemaker
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer

De plaats van David: rij zes, graf zes

24 juni 2014
Ida en Johannes Dennissen

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar
Galerij

Oranjefeest op de rotonde

23 juni 2014
Giorgio Ambrawo
Video

Zaklopen

09 mei 2014
Marleen Klunder

De Bebbenbek

12 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink

Genoemd naar de patroonheilige van de kerk

17 maart 2015
A.Wijnhoud-Freriks
Video

Wasberrekoek

03 november 2014
Debby Peters