Vrouwen van Aait Vedan: gekker op de trekker!

Jaarlijks trekken de vrouwen van Oosterhuizen, een klein dorp bij Apeldoorn, er een middag op uit met hun trekkers. Een mooie route, een gezellig stel vrouwen en iets lekkers mee voor onderweg, want gezelligheid is de reden dat Aait Vedan, de damestrekkertocht, bestaat!

Buurvrouwen Annie de Groot en Hanneke Stegeman begonnen in 2007 met het initiatief. Omdat ze allebei graag trekker rijden en toevallig een fraai exemplaar in de schuur hadden staan. Maar vooral omdat het gezellig is, zo samen op stap. Er bleken meer vrouwen te zijn die het leuk vonden mee te rijden. Er kwamen heel wat stoffige old timers uit de schuren, en als je er zelf geen had viel er altijd wel iets te lenen of werd er nog eentje op de kop getikt. Want de nieuwe inwoners van het dorp wilden ook mee.

En dat is nou juist het leuke van deze middag. Oud, jong, dik of dun, alles rijdt samen. Dat geeft een mooie dynamiek in het dorp! En in de omgeving natuurlijk, want onderweg trekken we onbewust veel bekijks. Gemiddeld rijden er zo’n 15 a 20 dames mee. Eén vrouw op een trekker snapt men nog, maar als voorbijgangers zien dat het alleen maar vrouwen zijn, zie je een grote smile op hun gezicht verschijnen. Grappig om te zien.

Dus koffie mee in de bak en rijden maar. Het is steeds een ander groepje die de route uitzet. Meestal zo’n 30 km vanuit Oosterhuizen. Zoals rond Klarenbeek, Loenen, Voorst, Beekbergen, Ugchelen, Kootwijk, Teuge, Hall en veel kleinere dorpen ertussen. Je komt op de mooiste plekken. Start is bij de firma Domatrac aan de Veendijk. Altijd op de laatste zaterdag in september. Andries Dolman rijdt, als enige man, mee met een aanhanger om achterblijvers met pech mee te kunnen nemen. Dat is gelukkig nauwelijks nodig geweest. Verkeersregelaars springen dapper op drukke wegen om de dames veilig over te loodsen. De eerste jubileumtocht in 2012 ging via de Hooilanden en de Ecofactorij langs vliegveld Teuge en via Klarenbeek weer terug. Als extra feestelijke afsluiting hebben we die dag samen met gezinnen gegeten in de Dorpshuis. Met een kleine bijdrage van de Dorpsraad konden we toch het inschrijfgeld op 5 euro pp houden.

Aait Vedan, de naam zegt het al, zal hopelijk nog lang blijven toeren over de Veluwe!

ps Op dit moment richten we via mijnbuurtje.nl ons eigen digitale dorpsplein in onder de naam onsoosterhuizen.nl en daarin krijgt aait vedan zeker een eigen groep!

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Evenementen Boerengebruik Oosterhuizen Optocht September

Meer verhalen

Galerij

11.11 app groep uit de Heksenketel

29 januari 2015
Jan Willem van der Hogen
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers
Video

Wereldlichtjesdag

01 december 2014
Lily Harting-Companjen
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers
Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen
Video

Koek slaan

12 augustus 2014
Gea

Jammarkt Neede

19 augustus 2014
Margreet Boot
Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij
Video

Ik kwam weer thuis, in de Betuwe

15 maart 2016
Hilde Vos
Video

Airborne wandeltocht, één groot festijn

31 maart 2015
Riky Arends-Otten
Galerij

Lepeltje koningin Beatrix

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Rode zakdoek

18 maart 2015
Gerhard Kwak

De Achterhoekse buurtwinkel

22 december 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar