Vrouwen van Aait Vedan: gekker op de trekker!

Jaarlijks trekken de vrouwen van Oosterhuizen, een klein dorp bij Apeldoorn, er een middag op uit met hun trekkers. Een mooie route, een gezellig stel vrouwen en iets lekkers mee voor onderweg, want gezelligheid is de reden dat Aait Vedan, de damestrekkertocht, bestaat!

Buurvrouwen Annie de Groot en Hanneke Stegeman begonnen in 2007 met het initiatief. Omdat ze allebei graag trekker rijden en toevallig een fraai exemplaar in de schuur hadden staan. Maar vooral omdat het gezellig is, zo samen op stap. Er bleken meer vrouwen te zijn die het leuk vonden mee te rijden. Er kwamen heel wat stoffige old timers uit de schuren, en als je er zelf geen had viel er altijd wel iets te lenen of werd er nog eentje op de kop getikt. Want de nieuwe inwoners van het dorp wilden ook mee.

En dat is nou juist het leuke van deze middag. Oud, jong, dik of dun, alles rijdt samen. Dat geeft een mooie dynamiek in het dorp! En in de omgeving natuurlijk, want onderweg trekken we onbewust veel bekijks. Gemiddeld rijden er zo’n 15 a 20 dames mee. Eén vrouw op een trekker snapt men nog, maar als voorbijgangers zien dat het alleen maar vrouwen zijn, zie je een grote smile op hun gezicht verschijnen. Grappig om te zien.

Dus koffie mee in de bak en rijden maar. Het is steeds een ander groepje die de route uitzet. Meestal zo’n 30 km vanuit Oosterhuizen. Zoals rond Klarenbeek, Loenen, Voorst, Beekbergen, Ugchelen, Kootwijk, Teuge, Hall en veel kleinere dorpen ertussen. Je komt op de mooiste plekken. Start is bij de firma Domatrac aan de Veendijk. Altijd op de laatste zaterdag in september. Andries Dolman rijdt, als enige man, mee met een aanhanger om achterblijvers met pech mee te kunnen nemen. Dat is gelukkig nauwelijks nodig geweest. Verkeersregelaars springen dapper op drukke wegen om de dames veilig over te loodsen. De eerste jubileumtocht in 2012 ging via de Hooilanden en de Ecofactorij langs vliegveld Teuge en via Klarenbeek weer terug. Als extra feestelijke afsluiting hebben we die dag samen met gezinnen gegeten in de Dorpshuis. Met een kleine bijdrage van de Dorpsraad konden we toch het inschrijfgeld op 5 euro pp houden.

Aait Vedan, de naam zegt het al, zal hopelijk nog lang blijven toeren over de Veluwe!

ps Op dit moment richten we via mijnbuurtje.nl ons eigen digitale dorpsplein in onder de naam onsoosterhuizen.nl en daarin krijgt aait vedan zeker een eigen groep!

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Evenementen Boerengebruik Oosterhuizen Optocht September

Meer verhalen

Vrouw Haverkamp

08 december 2015
Bart Schlief

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Borskorn

12 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Kralenbreien

23 mei 2014
Bertha
VideoAudio

Carnavalsstunt

07 februari 2015
De Oude Gierpont
Galerij

Reveille en serenade

16 juni 2014
Truus Peters

Ridders van de Slof

10 februari 2015
Anja Scholten
Video

De tuin van het bruidspaar versieren

13 augustus 2014
O. Heinen

Lammetjesdag en schaapsscheerdersfeest

28 december 2015
Geesje Eleveld
Video

Breien is (een) kunst

22 februari 2016
Carolien Evers
Video

De Boelekearl

11 augustus 2014
G. Raterink-Gussinklo
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer