Vrouwen van Aait Vedan: gekker op de trekker!

Jaarlijks trekken de vrouwen van Oosterhuizen, een klein dorp bij Apeldoorn, er een middag op uit met hun trekkers. Een mooie route, een gezellig stel vrouwen en iets lekkers mee voor onderweg, want gezelligheid is de reden dat Aait Vedan, de damestrekkertocht, bestaat!

Buurvrouwen Annie de Groot en Hanneke Stegeman begonnen in 2007 met het initiatief. Omdat ze allebei graag trekker rijden en toevallig een fraai exemplaar in de schuur hadden staan. Maar vooral omdat het gezellig is, zo samen op stap. Er bleken meer vrouwen te zijn die het leuk vonden mee te rijden. Er kwamen heel wat stoffige old timers uit de schuren, en als je er zelf geen had viel er altijd wel iets te lenen of werd er nog eentje op de kop getikt. Want de nieuwe inwoners van het dorp wilden ook mee.

En dat is nou juist het leuke van deze middag. Oud, jong, dik of dun, alles rijdt samen. Dat geeft een mooie dynamiek in het dorp! En in de omgeving natuurlijk, want onderweg trekken we onbewust veel bekijks. Gemiddeld rijden er zo’n 15 a 20 dames mee. Eén vrouw op een trekker snapt men nog, maar als voorbijgangers zien dat het alleen maar vrouwen zijn, zie je een grote smile op hun gezicht verschijnen. Grappig om te zien.

Dus koffie mee in de bak en rijden maar. Het is steeds een ander groepje die de route uitzet. Meestal zo’n 30 km vanuit Oosterhuizen. Zoals rond Klarenbeek, Loenen, Voorst, Beekbergen, Ugchelen, Kootwijk, Teuge, Hall en veel kleinere dorpen ertussen. Je komt op de mooiste plekken. Start is bij de firma Domatrac aan de Veendijk. Altijd op de laatste zaterdag in september. Andries Dolman rijdt, als enige man, mee met een aanhanger om achterblijvers met pech mee te kunnen nemen. Dat is gelukkig nauwelijks nodig geweest. Verkeersregelaars springen dapper op drukke wegen om de dames veilig over te loodsen. De eerste jubileumtocht in 2012 ging via de Hooilanden en de Ecofactorij langs vliegveld Teuge en via Klarenbeek weer terug. Als extra feestelijke afsluiting hebben we die dag samen met gezinnen gegeten in de Dorpshuis. Met een kleine bijdrage van de Dorpsraad konden we toch het inschrijfgeld op 5 euro pp houden.

Aait Vedan, de naam zegt het al, zal hopelijk nog lang blijven toeren over de Veluwe!

ps Op dit moment richten we via mijnbuurtje.nl ons eigen digitale dorpsplein in onder de naam onsoosterhuizen.nl en daarin krijgt aait vedan zeker een eigen groep!

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Evenementen Boerengebruik Oosterhuizen Optocht September

Meer verhalen

Video

Botterdagen Elburg

13 oktober 2014
Teis van de Weerdhof

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen
Galerij

Jarenlang met Bennie Jolink op de foto

18 december 2015
Jan Gert De Boer

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal

Kniepertjes bakken

29 juni 2015
J. Roessink
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink

Kattekoppen schieten op het schuttersfeest van Babberich

12 december 2015
Gilde St. Jan Babberich
Galerij

Eieren zoeken bij de Bekmansbrook

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Wassen met de hand

17 juni 2014
Gerritje de Boer-Wilbrink

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Verkleedpartijen

23 juni 2014
Dianne Wesselink

Het worstenhoorntje

22 januari 2016
Gerhard Kwak
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis
Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink