Vrouwen van Aait Vedan: gekker op de trekker!

Jaarlijks trekken de vrouwen van Oosterhuizen, een klein dorp bij Apeldoorn, er een middag op uit met hun trekkers. Een mooie route, een gezellig stel vrouwen en iets lekkers mee voor onderweg, want gezelligheid is de reden dat Aait Vedan, de damestrekkertocht, bestaat!

Buurvrouwen Annie de Groot en Hanneke Stegeman begonnen in 2007 met het initiatief. Omdat ze allebei graag trekker rijden en toevallig een fraai exemplaar in de schuur hadden staan. Maar vooral omdat het gezellig is, zo samen op stap. Er bleken meer vrouwen te zijn die het leuk vonden mee te rijden. Er kwamen heel wat stoffige old timers uit de schuren, en als je er zelf geen had viel er altijd wel iets te lenen of werd er nog eentje op de kop getikt. Want de nieuwe inwoners van het dorp wilden ook mee.

En dat is nou juist het leuke van deze middag. Oud, jong, dik of dun, alles rijdt samen. Dat geeft een mooie dynamiek in het dorp! En in de omgeving natuurlijk, want onderweg trekken we onbewust veel bekijks. Gemiddeld rijden er zo’n 15 a 20 dames mee. Eén vrouw op een trekker snapt men nog, maar als voorbijgangers zien dat het alleen maar vrouwen zijn, zie je een grote smile op hun gezicht verschijnen. Grappig om te zien.

Dus koffie mee in de bak en rijden maar. Het is steeds een ander groepje die de route uitzet. Meestal zo’n 30 km vanuit Oosterhuizen. Zoals rond Klarenbeek, Loenen, Voorst, Beekbergen, Ugchelen, Kootwijk, Teuge, Hall en veel kleinere dorpen ertussen. Je komt op de mooiste plekken. Start is bij de firma Domatrac aan de Veendijk. Altijd op de laatste zaterdag in september. Andries Dolman rijdt, als enige man, mee met een aanhanger om achterblijvers met pech mee te kunnen nemen. Dat is gelukkig nauwelijks nodig geweest. Verkeersregelaars springen dapper op drukke wegen om de dames veilig over te loodsen. De eerste jubileumtocht in 2012 ging via de Hooilanden en de Ecofactorij langs vliegveld Teuge en via Klarenbeek weer terug. Als extra feestelijke afsluiting hebben we die dag samen met gezinnen gegeten in de Dorpshuis. Met een kleine bijdrage van de Dorpsraad konden we toch het inschrijfgeld op 5 euro pp houden.

Aait Vedan, de naam zegt het al, zal hopelijk nog lang blijven toeren over de Veluwe!

ps Op dit moment richten we via mijnbuurtje.nl ons eigen digitale dorpsplein in onder de naam onsoosterhuizen.nl en daarin krijgt aait vedan zeker een eigen groep!

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Evenementen Boerengebruik Oosterhuizen Optocht September

Meer verhalen

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer
Video

Orgels met de klank van vroeger

30 maart 2015
Niels Klop

Klarendalse feestweek

03 februari 2015
Henk Hermeling

Een bijzondere kerkdienst

28 juli 2014
A. Heetebrij
Video

De carriere van een schaapsherder

18 februari 2016
Elly Jansen

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck
Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen
Video

Chocolade paaseieren

13 maart 2015
Annemieke Hulshof
Galerij

Hooikist

14 februari 2015
Gerhard Kwak

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak

Abe-worst

01 april 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Buurtgebruiken rondom het huwelijk

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Galerij

Slachtvisite bij Erve Brooks

20 oktober 2014
Marsman

Bruidstaart bij 1 jaar huwelijk

18 juni 2014
Max Voorberg

Pa's verzameling

07 juli 2015
Teunie
Video

Valkhof in de zon

14 april 2015
William Smulders
Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias