Witte klompen op Oud-Lunterse dag

Ik kom uit een gezin van elf kinderen en geboren in Lunteren. Daar woon ik niet meer. Nog maar een paar broers en zussen wonen daar, maar we gaan wel altijd naar de Oud-Lunterse dag, tijdens het laatste weekend van augustus. Dat organiseren ze al sinds het einde van de jaren zeventig. De Lunterse Muziekvereniging Kunst Na Arbeid organiseerde toen een groot volksfeest met een boerenbruiloft. Hieruit is de Oud Lunterse Dag ontstaan.

Je ziet er van alles. Een grootse optocht, veel mensen in klederdracht. Bijna iedereen komt dan in traditionele boerenkleding. De politie loopt erbij als in vroegere tijden. Het is oud, oud en oud wat de klok slaat. De buurtschappen zijn allemaal druk om iets moois in elkaar te zetten. Het evenement bindt het hele dorp. De dominee komt, de burgemeester komt en er wordt heel veel plat gepraat. De Bovenste Beste Burger van Lunteren wordt gekozen en er is een schranstafel, waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat. Daarvan wordt gezegd: het is gratis, maar het moet wel betaald worden. Dan wordt ook rond gegaan met een soort kerkzak waar je dan wat geld in moet gooien. Een Lunters neutje drinken hoort er natuurlijk ook bij. Het is echt één groot feest met ringsteken in de Dorpsstraat als een van de hoogtepunten. En natuurljik de optocht oftewel de Reutemeteut.

En heel veel klompen zie je. En dat doet me dan weer denken aan vroeger wanneer de klompen op zaterdag werden geschuurd en gewit met een soort kalk. Want je had doordeweekse en zondagse klompen. Ik weet nog wel dat die dag eerst de kinderen werden gewassen, daarna werd het water gebruikt om de klompen schoon te maken en daarna werd het nog eens gebruikt om de stoep schoon te maken.

 

 

 

.

Categories:: Evenementen Kleding Volksfeest Lunteren Folklore Optocht Augustus

Meer verhalen

Video

De Zeebeer

26 mei 2015
Bakker Rien
Video

Het Geldersch Volkslied

03 november 2014
h.b.barmentloo

Slepen met Oud & Nieuw

11 mei 2014
Jette

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis

De melkbus

22 juli 2014
jan Reijnen

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak

De vrek van de Plaggeweg

11 mei 2014
Mijngelderland

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon
Video

De Boelekearl

11 augustus 2014
G. Raterink-Gussinklo
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden

Jammarkt Neede

19 augustus 2014
Margreet Boot

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters
Video

Sluitliederen onder de Pinksterkroon

20 mei 2015
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek
Galerij

Buurt en buurtgewoonten

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Galerij

Reuzel met kaantjes

06 februari 2015
Gerhard Kwak