Witte klompen op Oud-Lunterse dag

Ik kom uit een gezin van elf kinderen en geboren in Lunteren. Daar woon ik niet meer. Nog maar een paar broers en zussen wonen daar, maar we gaan wel altijd naar de Oud-Lunterse dag, tijdens het laatste weekend van augustus. Dat organiseren ze al sinds het einde van de jaren zeventig. De Lunterse Muziekvereniging Kunst Na Arbeid organiseerde toen een groot volksfeest met een boerenbruiloft. Hieruit is de Oud Lunterse Dag ontstaan.

Je ziet er van alles. Een grootse optocht, veel mensen in klederdracht. Bijna iedereen komt dan in traditionele boerenkleding. De politie loopt erbij als in vroegere tijden. Het is oud, oud en oud wat de klok slaat. De buurtschappen zijn allemaal druk om iets moois in elkaar te zetten. Het evenement bindt het hele dorp. De dominee komt, de burgemeester komt en er wordt heel veel plat gepraat. De Bovenste Beste Burger van Lunteren wordt gekozen en er is een schranstafel, waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat. Daarvan wordt gezegd: het is gratis, maar het moet wel betaald worden. Dan wordt ook rond gegaan met een soort kerkzak waar je dan wat geld in moet gooien. Een Lunters neutje drinken hoort er natuurlijk ook bij. Het is echt één groot feest met ringsteken in de Dorpsstraat als een van de hoogtepunten. En natuurljik de optocht oftewel de Reutemeteut.

En heel veel klompen zie je. En dat doet me dan weer denken aan vroeger wanneer de klompen op zaterdag werden geschuurd en gewit met een soort kalk. Want je had doordeweekse en zondagse klompen. Ik weet nog wel dat die dag eerst de kinderen werden gewassen, daarna werd het water gebruikt om de klompen schoon te maken en daarna werd het nog eens gebruikt om de stoep schoon te maken.

 

 

 

.

Categories:: Evenementen Kleding Volksfeest Lunteren Folklore Optocht Augustus

Meer verhalen

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Hattem viert Sint Maarten op 10 november

17 februari 2015
Gerrit Kouwenhoven
Audio

De schat van de Ravenhorst

20 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Bloempap

26 februari 2015
van Dale

Zomerfeest Ugchelen

27 juli 2015
Margriet van der Doe

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Balkenbrij

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen