Ridder in de orde van de zachte G

Carnavalsvereniging de On-Ganse is in 1953 opgericht en de verkiezing van de Ridder in de Orde van de zachte G vindt vanaf 1961 plaats. Er werd toen besloten als On-Ganse jaarlijks een groot eerbetoon te brengen aan een persoon die zich in onze ogen bijzonder verdienstelijk maakte voor onze stad, onze streek, provincie of zelfs het gehele taalgebied van de zachte G. Het moeten verdiensten zijn op maatschappelijk en/of cultureel gebied.

De orde is bewust zó genoemd als carnavalistische reactie op de mening van sommige geborneerde lieden uit de ‘Randstad Holland’, die menen dat men zijn keel behoort te schrapen om de ‘G’ ordentelijk uit te spreken. De ‘provincie’ (zo plegen dergelijke lieden de rest van Nederland aan te duiden) is echter niet van zins dit spraakgebrek over te nemen. De Orde van de Zachte G is tegelijkertijd dus ook een hulde aan de meer welluidende en enig juiste uitspraak.

 

Van Karel Aalbers tot Jan Terlouw

De Orde van de Zachte G is de hoogste onderscheiding binnen carnavalsvereniging de On-Ganse en wordt slechts eenmaal per jaar uitgereikt. Tot 2015 viel 52 grootheden deze eer inmiddels te beurt: van één der oprichters van de KRO, tot de Rector-Magnificus van de Nijmeegse Universiteit, van Wethouders en Burgemeesters van onze stad tot provinciale bestuurderen, van mensen uit het bedrijfsleven tot mensen uit de wereld van Kunst & Cultuur. Allemaal maakten zij een onuitwisbare indruk of zetten zij Arnhem op een bijzondere wijze op de kaart. Sinds 1961 is de orde uitgereikt aan personen als Marga Klompé, Jan Terlouw, Anton en vorig jaar Alex van Hooff, Karel Aalbers, Emile Hartkamp en Pauline Krikke.

In 2015 zal deze hoge orde uitgereikt worden aan Angelique Krüger. Zij heeft de Gelderse cultuur op de kaart gezet. Omroep Gelderland is gericht op het streekeigene op het gebied van sport, cultuur, maatschappelijke veranderingen, multiculturaliteit, geschiedenis en volkscultuur. En Angelique ís de belichaming van dit streekeigene en wordt daarom de 53e ridder in de Orde van Zachte G. Deze zal op zaterdag 14 februari tijdens de Grote Pronkzitting van de On-Ganse uitgereikt worden.

Categories:: Evenementen Carnaval Arnhem Februari

Meer verhalen

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp
VideoGalerij

De Sint Maartenviering in Zaltbommel

07 november 2014
Henk Hermsen
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten
AudioVideo

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Zingen op Koninginnedag

02 juli 2014
Rita Brouwer
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen

Gezegdes en het vroegere boerenleven in De Lebbenbrugge

11 januari 2016
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman
Galerij

Borskorn

12 februari 2015
Gerhard Kwak

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer

De koningin vertelt over feest in Huppel

14 oktober 2014
Gea Schreurs
Video

Hangop

03 juli 2015
De boerinnen van Varik

Sociëteit de Vriendschap

04 juli 2015
Ed de Haas

Haring happen

12 februari 2015
C.V. De Bultendarpers

Binden met wilgentenen

31 maart 2015
Jan Reijnen
Video

Bokbierdag Zutphen

09 oktober 2014
Bram van der Velde

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal