Ridder in de orde van de zachte G

Carnavalsvereniging de On-Ganse is in 1953 opgericht en de verkiezing van de Ridder in de Orde van de zachte G vindt vanaf 1961 plaats. Er werd toen besloten als On-Ganse jaarlijks een groot eerbetoon te brengen aan een persoon die zich in onze ogen bijzonder verdienstelijk maakte voor onze stad, onze streek, provincie of zelfs het gehele taalgebied van de zachte G. Het moeten verdiensten zijn op maatschappelijk en/of cultureel gebied.

De orde is bewust zó genoemd als carnavalistische reactie op de mening van sommige geborneerde lieden uit de ‘Randstad Holland’, die menen dat men zijn keel behoort te schrapen om de ‘G’ ordentelijk uit te spreken. De ‘provincie’ (zo plegen dergelijke lieden de rest van Nederland aan te duiden) is echter niet van zins dit spraakgebrek over te nemen. De Orde van de Zachte G is tegelijkertijd dus ook een hulde aan de meer welluidende en enig juiste uitspraak.

 

Van Karel Aalbers tot Jan Terlouw

De Orde van de Zachte G is de hoogste onderscheiding binnen carnavalsvereniging de On-Ganse en wordt slechts eenmaal per jaar uitgereikt. Tot 2015 viel 52 grootheden deze eer inmiddels te beurt: van één der oprichters van de KRO, tot de Rector-Magnificus van de Nijmeegse Universiteit, van Wethouders en Burgemeesters van onze stad tot provinciale bestuurderen, van mensen uit het bedrijfsleven tot mensen uit de wereld van Kunst & Cultuur. Allemaal maakten zij een onuitwisbare indruk of zetten zij Arnhem op een bijzondere wijze op de kaart. Sinds 1961 is de orde uitgereikt aan personen als Marga Klompé, Jan Terlouw, Anton en vorig jaar Alex van Hooff, Karel Aalbers, Emile Hartkamp en Pauline Krikke.

In 2015 zal deze hoge orde uitgereikt worden aan Angelique Krüger. Zij heeft de Gelderse cultuur op de kaart gezet. Omroep Gelderland is gericht op het streekeigene op het gebied van sport, cultuur, maatschappelijke veranderingen, multiculturaliteit, geschiedenis en volkscultuur. En Angelique ís de belichaming van dit streekeigene en wordt daarom de 53e ridder in de Orde van Zachte G. Deze zal op zaterdag 14 februari tijdens de Grote Pronkzitting van de On-Ganse uitgereikt worden.

Categories:: Evenementen Carnaval Arnhem Februari

Meer verhalen

Gortepap met stroop

20 juli 2015
Lilian Schimmel

Gebetsgang von Emmerich nach Netterden (GLD)

07 maart 2015
Vereniging Leefbaarheid Netterden

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak

Roosjes maken voor de Ooyse kermis

19 juni 2014
Merel Lammertink

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink
Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek
VideoAudio

Carnavalsstunt

07 februari 2015
De Oude Gierpont

Lammetjesdag en schaapsscheerdersfeest

28 december 2015
Geesje Eleveld
Video

Orgels met de klank van vroeger

30 maart 2015
Niels Klop

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn