Ridder in de orde van de zachte G

Carnavalsvereniging de On-Ganse is in 1953 opgericht en de verkiezing van de Ridder in de Orde van de zachte G vindt vanaf 1961 plaats. Er werd toen besloten als On-Ganse jaarlijks een groot eerbetoon te brengen aan een persoon die zich in onze ogen bijzonder verdienstelijk maakte voor onze stad, onze streek, provincie of zelfs het gehele taalgebied van de zachte G. Het moeten verdiensten zijn op maatschappelijk en/of cultureel gebied.

De orde is bewust zó genoemd als carnavalistische reactie op de mening van sommige geborneerde lieden uit de ‘Randstad Holland’, die menen dat men zijn keel behoort te schrapen om de ‘G’ ordentelijk uit te spreken. De ‘provincie’ (zo plegen dergelijke lieden de rest van Nederland aan te duiden) is echter niet van zins dit spraakgebrek over te nemen. De Orde van de Zachte G is tegelijkertijd dus ook een hulde aan de meer welluidende en enig juiste uitspraak.

 

Van Karel Aalbers tot Jan Terlouw

De Orde van de Zachte G is de hoogste onderscheiding binnen carnavalsvereniging de On-Ganse en wordt slechts eenmaal per jaar uitgereikt. Tot 2015 viel 52 grootheden deze eer inmiddels te beurt: van één der oprichters van de KRO, tot de Rector-Magnificus van de Nijmeegse Universiteit, van Wethouders en Burgemeesters van onze stad tot provinciale bestuurderen, van mensen uit het bedrijfsleven tot mensen uit de wereld van Kunst & Cultuur. Allemaal maakten zij een onuitwisbare indruk of zetten zij Arnhem op een bijzondere wijze op de kaart. Sinds 1961 is de orde uitgereikt aan personen als Marga Klompé, Jan Terlouw, Anton en vorig jaar Alex van Hooff, Karel Aalbers, Emile Hartkamp en Pauline Krikke.

In 2015 zal deze hoge orde uitgereikt worden aan Angelique Krüger. Zij heeft de Gelderse cultuur op de kaart gezet. Omroep Gelderland is gericht op het streekeigene op het gebied van sport, cultuur, maatschappelijke veranderingen, multiculturaliteit, geschiedenis en volkscultuur. En Angelique ís de belichaming van dit streekeigene en wordt daarom de 53e ridder in de Orde van Zachte G. Deze zal op zaterdag 14 februari tijdens de Grote Pronkzitting van de On-Ganse uitgereikt worden.

Categories:: Evenementen Carnaval Arnhem Februari

Meer verhalen

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene

Woodbrookers aan en op de Kalenberg

23 juni 2015
Arris H.Kramer

Kattekoppen schieten op het schuttersfeest van Babberich

12 december 2015
Gilde St. Jan Babberich
Video

Ada van Andelst

08 juni 2015
Eric Borrias
Video

Mijn hondjes op de dierenbegraafplaats

15 april 2015
Diana Jansen
Video

Zaklopen

09 mei 2014
Marleen Klunder
Video

De jonkvrouw op de torentrans

27 maart 2016
Eric Borrias

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters
Video

Een beestachtige moord

29 mei 2015
Eric Borrias

Passie voor boekbinden en restaureren

19 januari 2016
Yvonne de Graaff