Op 18 april 1945 werd officieel bekend gemaakt dat de stad Hattem was bevrijd. Niemand hoefde meer bang te zijn voor bommen en granaten. Het normale leven kon weer op gang komen. Dit jaar werd deze bevrijding weer herdacht.

Het ochtendprogramma begon om 10.45 uur met de aankomst op de Markt van de pipes & drums van de band “City of Apeldoorn”. Na de reveille op het balkon van het stadhuis, vertrok de band met de genodigden naar de Dijkpoort. Hier werden vlaggen gehesen en bloemen gelegd bij de herinneringsplaquette. Hier werden toespraken gehouden door Burgemeester Wiggers, de militair attaché van Canada, colonel M. Hogan en de uit Hattem afkomstige brigade-generaal M.H.Wijnen.

Om 14:30 uur werd in de Andreaskerk een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Aan deze bijeenkomst werd meegewerkt door organist Jaap Neuteboom, een jeugdfanfare o.l.v. Sandra Mulder bestaande uit jeugdige muzikanten van de Christelijke Muziekvereniging Hattem, arbeidersmuziekvereniging Ontwaakt, Fanfarekorps Ons Genoegen en het gemengde koor Cantabile o.l.v. Herman Haverkort.

Bijzonder was de video-booodschap van Hattem-bevrijder Harry Roberts, die hij in december aan het Comité Hattem Bevrijd heeft gestuurd.

Burgemeester Wiggers, militair-attache Hogan en brigade-generaal hielden toespraken. Ook werd een in memoriam uitgesproken voor Harry Roberts die 20 februari overleed. De dienst werd afgesloten met de regimentshymne” All the blue bonnets are over the border” en het volkslied van Canada en Nederland.

's Middags gaven die Hattemer Musikanten op de Markt een concert en de Christelijke Muziekvereniging Hattem 's avonds een bevrijdingsconcert in de Marke.

Voor foto's, kijk hier.

Categories:: Feestdagen Herdenken Hattem April

Meer verhalen

Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak

Oude gebruiken bewaard gebleven in museumwoningen

26 november 2015
R. van der Weide

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak

Westerbouwing

03 februari 2015
Mevrouw Eutjes

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema
Video

Koek slaan

12 augustus 2014
Gea

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk

Kladdegat spookhond in Hattem

02 februari 2015
Albert ten Cate

Op naar Spanje, met Normaal op de achtergrond!

03 december 2015
Michelle van Assen
Audio

De schat van de Ravenhorst

20 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Spelen met een varkensblaas

12 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink
Video

Crossen met kevers in Laren

11 januari 2016
Ton Hissink

De kloostermoppen van Hernen

08 april 2015
André Kersten