Op 18 april 1945 werd officieel bekend gemaakt dat de stad Hattem was bevrijd. Niemand hoefde meer bang te zijn voor bommen en granaten. Het normale leven kon weer op gang komen. Dit jaar werd deze bevrijding weer herdacht.

Het ochtendprogramma begon om 10.45 uur met de aankomst op de Markt van de pipes & drums van de band “City of Apeldoorn”. Na de reveille op het balkon van het stadhuis, vertrok de band met de genodigden naar de Dijkpoort. Hier werden vlaggen gehesen en bloemen gelegd bij de herinneringsplaquette. Hier werden toespraken gehouden door Burgemeester Wiggers, de militair attaché van Canada, colonel M. Hogan en de uit Hattem afkomstige brigade-generaal M.H.Wijnen.

Om 14:30 uur werd in de Andreaskerk een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Aan deze bijeenkomst werd meegewerkt door organist Jaap Neuteboom, een jeugdfanfare o.l.v. Sandra Mulder bestaande uit jeugdige muzikanten van de Christelijke Muziekvereniging Hattem, arbeidersmuziekvereniging Ontwaakt, Fanfarekorps Ons Genoegen en het gemengde koor Cantabile o.l.v. Herman Haverkort.

Bijzonder was de video-booodschap van Hattem-bevrijder Harry Roberts, die hij in december aan het Comité Hattem Bevrijd heeft gestuurd.

Burgemeester Wiggers, militair-attache Hogan en brigade-generaal hielden toespraken. Ook werd een in memoriam uitgesproken voor Harry Roberts die 20 februari overleed. De dienst werd afgesloten met de regimentshymne” All the blue bonnets are over the border” en het volkslied van Canada en Nederland.

's Middags gaven die Hattemer Musikanten op de Markt een concert en de Christelijke Muziekvereniging Hattem 's avonds een bevrijdingsconcert in de Marke.

Voor foto's, kijk hier.

Categories:: Feestdagen Herdenken Hattem April

Meer verhalen

De Achterhoekse buurtwinkel

22 december 2015
Paul Hoftijzer

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars
Galerij

Slagwapen en smeermiddel

24 februari 2015
Gerhard Kwak

De bakker aan de deur

17 maart 2015
Teunis Bunt

Zomaar een carnavalszaterdag in Waskuupstad

24 februari 2015
Eugene te Wildt
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug
Video

Palingroken in een historische context

31 maart 2016
Paul Hoftijzer

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman
Galerij

Olde Wievenbrood

29 juli 2015
Paul Hoftijzer
Audio

De schat van de Ravenhorst

20 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Honing- en Bijenmarkt Eerbeek

09 juli 2014
Ton Fleur

Paasvuur in Epe

18 februari 2015
Dhr. Barnhoorn

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters