Al 10 jaar lang duiken tientallen Harderwijkers op 1 januari het koude water in. De laatste jaren duiken ze het water in vanaf strandeiland Harderwijk. 

Voor de nieuwjaarsduik in 2012 vroegen ze mij iets voor dit spektakel te doen, en zoals het een omroeper betaamd, je zegt ja.

Ijskoud

Op die bewuste zaterdag was het ijskoud. Er waren ongeveer 100 deelnemers aan dit festijn. Het was zo koud dat het ijs (1 cm) weggehaald moest worden door de duikers van Sandokan, de plaatselijke duik vereniging. De opwarming begon en de dames en heren kwamen aangedruppeld in de meest uiteenlopende kledij. Nu wil het verhaal dat ik in Harderwijk mijn winkel had en heel veel mensen ken omdat ze klant waren. Er liepen wat dames die alleen een piepkleine bikini aan hadden, het was aan hun kippenvel goed te zien dat ze het erg koud vonden.

Prijzen

Voordat de deelnemers het water ingingen werd nog meegedeeld   dat de burgemeester, een politieagent en de stadsomroeper degene met de leukste outfit een prijs zou krijgen.  Er was een prijs voor de leukste enkeling, de leukste groep en voor degene die de meeste pech had. Het startschot viel en de 100 mensen rende over het strand het water in, de meiden waar ik het overhad stonden rechts aan de kant te kijken hoe dit zou aflopen, maar hadden zelf echt geen zin om mee te doen. De paashaas(een deelnemer) was als eerste aan land en keek mij aan en toen naar de dames die nog steeds geen zin hadden om mee te doen. De Paashaas bedacht zich geen moment en vloog de meiden om de nek met zijn koude pak, een gegil en gekrijs van de dames maakte hier een eindje aan

Als stadsomroeper riep ik de kijkers van de nieuwjaarsduik bij elkaar, en mocht ik plaatsnemen in de jury om te bepalen wie de mooiste, de leukste of meest uitdagende duiker was. Ook mocht ik het spektakel van commentaar voorzien!

Categories:: Feestdagen Oud en nieuw Harderwijk

Meer verhalen

Video

Doesburgse mosterdsoep

20 november 2014
Albert
Video

Mariken van Nieumeghen

03 oktober 2014
Peter
Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak

Letterdoeken vertellen mijn leven

15 juni 2015
Willi Wilbrink

Pannenkoekentaart op pannenkoekdag

09 maart 2016
Saakje het bakmeisje

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink
Video

Welke balkenbrij lust u graag?

08 juni 2015
Annet Joosten

De bakker aan de deur

17 maart 2015
Teunis Bunt

Faust in Waardenburg

13 oktober 2014
M. Peters

Zomerfeest Ugchelen

27 juli 2015
Margriet van der Doe

De Achterhoekse buurtwinkel

22 december 2015
Paul Hoftijzer

Bussentrappertie

19 augustus 2014
Theo Meijer

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen