'Die Schöne': De geschiedenis van de paasstol

De paasstol is een product waarvan de herkomst niet exact is vast te stellen. De naam doet wel aan Duitse oorsprong denken, maar dezelfde vorm kwam ook al voor bij de Friese kerstbroden en is al enige eeuwen in gebruik. Van oorsprong zijn de stollen een vruchtbaarheidssymbool (Klobebrot) wat nog duidelijk te zien is aan de kerf of kloof in het deeg aangebracht.

Christbrote

Al in 1329 was er sprake van stollen in Duitsland. Bisschop Heinrich von Naumburg gaf in dat jaar de bakkers een nieuw gilde – privilege met de opdracht hem en zijn opvolgers voortaan met kerst en pasen twee stollen te bakken, elk gemaakt van een halve schepel tarwe. Uit deze beginperiode zijn geen recepten overgeleverd maar men mag aannemen dat de receptuur steeds werd aangepast aan de ontwikkeling van de bakkunst.

In de archieven in Dresden worden paasstol genoemd anno 1438. In 1496 werden de stollen als handelswaar op de markten verkocht. Daar werd voorts in 1528 verklaard dat het bakken van fijnere gebaksoorten – waaronder de stol werd geschaard – voortaan uitsluitend door koekbakkers mochten worden vervaardigd en niet langer door ‘gewone’ broodbakkers. Vele malen worden in Duitse archieven de stollen vermeld als pachtbetaling aan vorstelijke en geestelijke hoge heren. De vermaarde ‘Koningsstol’ in Dresden wordt als zodanig al genoemd in 1529. Uitvoerige recepten van stollen werden echter pas na 1700 als ‘ boterstollen’ opgetekend in vakboeken, afkomstig uit Berlijn en Leipzig.

Het traditionele recept

Bij bakkerij Oude Wesselink worden de stollen gebakken volgens traditioneel recept. Hiervoor word de beste kwaliteit bloem gebruikt, ten eerste voor de smaak maar de hoge kwaliteit heeft nog een ander doel. De stollen bevatten zoveel vulling dat een lagere kwaliteit bloem deze niet kan dragen en dat de broden zullen inzakken.

De stollen worden gevuld met krenten en rozijnen, deze worden voor het toevoegen geweekt in lauw water om ervoor te zorgen dat ze zacht zijn en geen vocht uit het deeg kunnen trekken.er word 150 % krenten en rozijnen aan het deeg toegevoegd. Hiernaast voegen we een mix van noten en gedroogde vruchten toe. De noten worden voor het toevoegen gebruineerd in de oven. Dit zorgt voor een optimale smaakbeleving. Midden in de stol word een pil zuivere amandelsijs gerold. Wanneer de spijs in de stol is gerold halen we de stol door de geschaafde amandelen. Als laatste worden de stollen direct na het bakken afgestreken met gesmolten roomboter, hierdoor word de kort zacht en kan het niet meer uitdrogen.

In de uitzending van 28 maart 2016 de bakker die al twee keer het beste paasbrood bakte:

Gerelateerde verhalen

Boterlammetje Boterlammetje

Video
Categories:: Feestdagen Eten en drinken Pasen Ruurlo Lichtenvoorde

Meer verhalen

Ridder in de orde van de zachte G

05 februari 2015
Frédérique Donders

Flipje hielp kinderen de winter door

29 juli 2014
Alexandra van Steen
Video

Palingroken in een historische context

31 maart 2016
Paul Hoftijzer

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins

Butterfahrten

06 mei 2015
 Gerhard Kwak

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak

Requiem voor iedereen

04 november 2015
Johan Koornstra
Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias

Kladdegat spookhond in Hattem

02 februari 2015
Albert ten Cate

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk
Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak
Video

De tuin van het bruidspaar versieren

13 augustus 2014
O. Heinen

Maaien met de zeis

06 augustus 2014
Jan Reijnen
Video

De Zeebeer

26 mei 2015
Bakker Rien