De Stofwolk was een wielerclub die destijds door fietsenmaker Otto Kwak van het Weurden in Winterswijk werd opgericht in het begin van de jaren 1950. De oprichtingsvergadering werd geleid door journalist Jopie Jansen een destijds heel bekend handballer. Samen met Otto Kwak (voorzitter), zijn broer Karel Kwak en enkele andere relaties werd de club gestart om meer reclame te kunnen maken en dus meer omzet te genereren voor hun ondernemingen. De eerste ronde van Winterswijk werd door de club georganiseerd in 1953. Bij de junioren won toen, op 12-jarige leeftijd de zoon van Otto Freddy Kwak een hartstochtelijk wegrenneer en sportman.

Eiertikken

Minder bekend is het eiertikken dat door de club werd georganiseerd. Het was een van hun bekende jaarlijks terugkerende activiteiten voor de leden en de daarbij behorende gezinnen. Het eiertikken vond plaats tijdens de Pasen en werd vooraf gegaan door het eieren zoeken. De hele club inclusief officials en de bijbehorende leden, moeders en kinderen vertrok dan naar het Rommelgebergte. Op de fiets natuurlijk. Via de Morgenzonweg en de Grotersweg waar net over het spoor links langs de Arrasveldweg, in het open terrein, kleine kaarten verborgen waren. Op deze kaarten stond het aantal eieren waar de vinder van de kaart recht op had. Je kunt je wel voorstellen dat ze een hoop lol hadden om deze kaarten te vinden.

Na de zoekactie vertrok het hele gezelschap naar ‘Johanna’, het huidige Party Centrum Nijenhuis, het café waar de eieren grotendeels soldaat werden gemaakt. Aldaar werd ook nog behoorlijk ‘getikt ‘. Met het ‘spits-ende’ de spitse punt of met het aers-ende de stompe kant of met de zied, de zijkant. Degene wiens ei heel bleef kreeg het ei van de tegenstander.

Helaas is uw schrijver er nooit bij geweest, maar uit overlevering weet hij dat er heel wat is afgetikt en gedronken. Een biertje of ‘ne jongen’ (jonge jenever) ging er destijds wel in. De eieren bleven allesbehalve droog ondanks het fanatisme waarin binnen de vereniging werd gesport.

De huidige stand van zaken met betrekking tot de Stofwolk, in Winterswijk, is uw schrijver niet bekend. Wel is de Stofwolk nog steeds zeer actief in Eibergen of omgeving. Wellicht is er een sportfanaat die weet of deze club van oorsprong uit Winterswijk afkomstig is. Ik hoor het graag.

Categories:: Feestdagen Pasen Winterswijk

Meer verhalen

Kladdegat spookhond in Hattem

02 februari 2015
Albert ten Cate

Zure haring op oudjaarsavond

12 mei 2014
Reini Meutstege
Video

De carriere van een schaapsherder

18 februari 2016
Elly Jansen

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye
Galerij

Olde Wievenbrood

29 juli 2015
Paul Hoftijzer
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman

Nieuwjaar winnen

27 mei 2014
Rita van Liere
Video

Koek slaan

12 augustus 2014
Gea

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak

Bruid strooi wat uit

20 maart 2015
Meneer Wilbrink en Meneer Cornelissen

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink
Video

Wereldlichtjesdag

01 december 2014
Lily Harting-Companjen

Dobbelen om sinterklaaslekkernijen

25 november 2014
Nederlands Bakkerijmuseum

Koeien in de wei laten lopen

12 mei 2014
Marijke Jansen

Met de veekar naar Normaal

02 december 2015
Mark Beerepoot