De Stofwolk was een wielerclub die destijds door fietsenmaker Otto Kwak van het Weurden in Winterswijk werd opgericht in het begin van de jaren 1950. De oprichtingsvergadering werd geleid door journalist Jopie Jansen een destijds heel bekend handballer. Samen met Otto Kwak (voorzitter), zijn broer Karel Kwak en enkele andere relaties werd de club gestart om meer reclame te kunnen maken en dus meer omzet te genereren voor hun ondernemingen. De eerste ronde van Winterswijk werd door de club georganiseerd in 1953. Bij de junioren won toen, op 12-jarige leeftijd de zoon van Otto Freddy Kwak een hartstochtelijk wegrenneer en sportman.

Eiertikken

Minder bekend is het eiertikken dat door de club werd georganiseerd. Het was een van hun bekende jaarlijks terugkerende activiteiten voor de leden en de daarbij behorende gezinnen. Het eiertikken vond plaats tijdens de Pasen en werd vooraf gegaan door het eieren zoeken. De hele club inclusief officials en de bijbehorende leden, moeders en kinderen vertrok dan naar het Rommelgebergte. Op de fiets natuurlijk. Via de Morgenzonweg en de Grotersweg waar net over het spoor links langs de Arrasveldweg, in het open terrein, kleine kaarten verborgen waren. Op deze kaarten stond het aantal eieren waar de vinder van de kaart recht op had. Je kunt je wel voorstellen dat ze een hoop lol hadden om deze kaarten te vinden.

Na de zoekactie vertrok het hele gezelschap naar ‘Johanna’, het huidige Party Centrum Nijenhuis, het café waar de eieren grotendeels soldaat werden gemaakt. Aldaar werd ook nog behoorlijk ‘getikt ‘. Met het ‘spits-ende’ de spitse punt of met het aers-ende de stompe kant of met de zied, de zijkant. Degene wiens ei heel bleef kreeg het ei van de tegenstander.

Helaas is uw schrijver er nooit bij geweest, maar uit overlevering weet hij dat er heel wat is afgetikt en gedronken. Een biertje of ‘ne jongen’ (jonge jenever) ging er destijds wel in. De eieren bleven allesbehalve droog ondanks het fanatisme waarin binnen de vereniging werd gesport.

De huidige stand van zaken met betrekking tot de Stofwolk, in Winterswijk, is uw schrijver niet bekend. Wel is de Stofwolk nog steeds zeer actief in Eibergen of omgeving. Wellicht is er een sportfanaat die weet of deze club van oorsprong uit Winterswijk afkomstig is. Ik hoor het graag.

Categories:: Feestdagen Pasen Winterswijk

Meer verhalen

Schooiersvrowke

12 mei 2014
Marijke Jansen
Galerij

Reveille en serenade

16 juni 2014
Truus Peters
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen

Kladdegat spookhond in Hattem

02 februari 2015
Albert ten Cate

Touwtje springen met een net afgetrokken shirt

18 november 2015
Gavin van der Star
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot

Slachtvisite bij museum Smedekinck

29 oktober 2014
Klein Lebbink
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Kattekoppen schieten op het schuttersfeest van Babberich

12 december 2015
Gilde St. Jan Babberich

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Het maaien van graan met de zicht

23 januari 2015
Theo Giessen

Niets zeggen dan hebben we meer!

11 januari 2016
Andres mol
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt

Aanzegger, aanspreker, begrafenisondernemer...

09 februari 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen
Galerij

Buurtspraak

02 oktober 2014
G. Broere