De Stofwolk was een wielerclub die destijds door fietsenmaker Otto Kwak van het Weurden in Winterswijk werd opgericht in het begin van de jaren 1950. De oprichtingsvergadering werd geleid door journalist Jopie Jansen een destijds heel bekend handballer. Samen met Otto Kwak (voorzitter), zijn broer Karel Kwak en enkele andere relaties werd de club gestart om meer reclame te kunnen maken en dus meer omzet te genereren voor hun ondernemingen. De eerste ronde van Winterswijk werd door de club georganiseerd in 1953. Bij de junioren won toen, op 12-jarige leeftijd de zoon van Otto Freddy Kwak een hartstochtelijk wegrenneer en sportman.

Eiertikken

Minder bekend is het eiertikken dat door de club werd georganiseerd. Het was een van hun bekende jaarlijks terugkerende activiteiten voor de leden en de daarbij behorende gezinnen. Het eiertikken vond plaats tijdens de Pasen en werd vooraf gegaan door het eieren zoeken. De hele club inclusief officials en de bijbehorende leden, moeders en kinderen vertrok dan naar het Rommelgebergte. Op de fiets natuurlijk. Via de Morgenzonweg en de Grotersweg waar net over het spoor links langs de Arrasveldweg, in het open terrein, kleine kaarten verborgen waren. Op deze kaarten stond het aantal eieren waar de vinder van de kaart recht op had. Je kunt je wel voorstellen dat ze een hoop lol hadden om deze kaarten te vinden.

Na de zoekactie vertrok het hele gezelschap naar ‘Johanna’, het huidige Party Centrum Nijenhuis, het café waar de eieren grotendeels soldaat werden gemaakt. Aldaar werd ook nog behoorlijk ‘getikt ‘. Met het ‘spits-ende’ de spitse punt of met het aers-ende de stompe kant of met de zied, de zijkant. Degene wiens ei heel bleef kreeg het ei van de tegenstander.

Helaas is uw schrijver er nooit bij geweest, maar uit overlevering weet hij dat er heel wat is afgetikt en gedronken. Een biertje of ‘ne jongen’ (jonge jenever) ging er destijds wel in. De eieren bleven allesbehalve droog ondanks het fanatisme waarin binnen de vereniging werd gesport.

De huidige stand van zaken met betrekking tot de Stofwolk, in Winterswijk, is uw schrijver niet bekend. Wel is de Stofwolk nog steeds zeer actief in Eibergen of omgeving. Wellicht is er een sportfanaat die weet of deze club van oorsprong uit Winterswijk afkomstig is. Ik hoor het graag.

Categories:: Feestdagen Pasen Winterswijk

Meer verhalen

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers

Dobbelen om sinterklaaslekkernijen

25 november 2014
Nederlands Bakkerijmuseum
Galerij

Liemerse schink

13 januari 2015
Gerhard Kwak

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters

Kerkklok Niftrik luidt weer voor overledene

11 februari 2016
Hans van den Hoorn
VideoGalerij

Papklok

09 juli 2014
A Timmer- Jansen
Video

Beleg en ontzet van Huissen

12 mei 2014
Jan Wannet

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole
Video

Erfhuis op de Oud Veluwse Markt

18 november 2014
Ad Guldie

Zypendaalse appelstruif

27 januari 2016
Paul Hoftijzer

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart

Hutspot met bruine bonen

20 februari 2015
Mevrouw van Eede

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits
Video

Halloween, hier moet je bij zijn !

29 oktober 2015
Roor de Gans