De Stofwolk was een wielerclub die destijds door fietsenmaker Otto Kwak van het Weurden in Winterswijk werd opgericht in het begin van de jaren 1950. De oprichtingsvergadering werd geleid door journalist Jopie Jansen een destijds heel bekend handballer. Samen met Otto Kwak (voorzitter), zijn broer Karel Kwak en enkele andere relaties werd de club gestart om meer reclame te kunnen maken en dus meer omzet te genereren voor hun ondernemingen. De eerste ronde van Winterswijk werd door de club georganiseerd in 1953. Bij de junioren won toen, op 12-jarige leeftijd de zoon van Otto Freddy Kwak een hartstochtelijk wegrenneer en sportman.

Eiertikken

Minder bekend is het eiertikken dat door de club werd georganiseerd. Het was een van hun bekende jaarlijks terugkerende activiteiten voor de leden en de daarbij behorende gezinnen. Het eiertikken vond plaats tijdens de Pasen en werd vooraf gegaan door het eieren zoeken. De hele club inclusief officials en de bijbehorende leden, moeders en kinderen vertrok dan naar het Rommelgebergte. Op de fiets natuurlijk. Via de Morgenzonweg en de Grotersweg waar net over het spoor links langs de Arrasveldweg, in het open terrein, kleine kaarten verborgen waren. Op deze kaarten stond het aantal eieren waar de vinder van de kaart recht op had. Je kunt je wel voorstellen dat ze een hoop lol hadden om deze kaarten te vinden.

Na de zoekactie vertrok het hele gezelschap naar ‘Johanna’, het huidige Party Centrum Nijenhuis, het café waar de eieren grotendeels soldaat werden gemaakt. Aldaar werd ook nog behoorlijk ‘getikt ‘. Met het ‘spits-ende’ de spitse punt of met het aers-ende de stompe kant of met de zied, de zijkant. Degene wiens ei heel bleef kreeg het ei van de tegenstander.

Helaas is uw schrijver er nooit bij geweest, maar uit overlevering weet hij dat er heel wat is afgetikt en gedronken. Een biertje of ‘ne jongen’ (jonge jenever) ging er destijds wel in. De eieren bleven allesbehalve droog ondanks het fanatisme waarin binnen de vereniging werd gesport.

De huidige stand van zaken met betrekking tot de Stofwolk, in Winterswijk, is uw schrijver niet bekend. Wel is de Stofwolk nog steeds zeer actief in Eibergen of omgeving. Wellicht is er een sportfanaat die weet of deze club van oorsprong uit Winterswijk afkomstig is. Ik hoor het graag.

Categories:: Feestdagen Pasen Winterswijk

Meer verhalen

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal

Trouwkleding dragen op trouwdag

02 september 2014
Marco Loef

Kent u het woord sjibbolet?

19 november 2015
Marten Brascamp

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper
Video

Een bruidskoe van mijn oudste zus

23 juni 2014
Anton Koster
AudioGalerij

Witte wieven van Zwiep

11 mei 2014
Jette

Een bijzondere kerkdienst

28 juli 2014
A. Heetebrij

'nDrom

02 september 2015
Hans Mellendijk

Oude kleren aan naar een optreden van Normaal

20 februari 2015
André Oostindiën

Kniepertjes bakken

29 juni 2015
J. Roessink

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel
Audio

Het hijgende paard in de holle weg

14 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt

Op dansles bij Meijler en Mulder

29 maart 2016
Gerhard Kwak

Drie generaties huisslachters

20 juni 2014
Piet van der Linden

Aaltjesdagen

14 maart 2016
Stichting Aaltjesdagen

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot