De Stofwolk was een wielerclub die destijds door fietsenmaker Otto Kwak van het Weurden in Winterswijk werd opgericht in het begin van de jaren 1950. De oprichtingsvergadering werd geleid door journalist Jopie Jansen een destijds heel bekend handballer. Samen met Otto Kwak (voorzitter), zijn broer Karel Kwak en enkele andere relaties werd de club gestart om meer reclame te kunnen maken en dus meer omzet te genereren voor hun ondernemingen. De eerste ronde van Winterswijk werd door de club georganiseerd in 1953. Bij de junioren won toen, op 12-jarige leeftijd de zoon van Otto Freddy Kwak een hartstochtelijk wegrenneer en sportman.

Eiertikken

Minder bekend is het eiertikken dat door de club werd georganiseerd. Het was een van hun bekende jaarlijks terugkerende activiteiten voor de leden en de daarbij behorende gezinnen. Het eiertikken vond plaats tijdens de Pasen en werd vooraf gegaan door het eieren zoeken. De hele club inclusief officials en de bijbehorende leden, moeders en kinderen vertrok dan naar het Rommelgebergte. Op de fiets natuurlijk. Via de Morgenzonweg en de Grotersweg waar net over het spoor links langs de Arrasveldweg, in het open terrein, kleine kaarten verborgen waren. Op deze kaarten stond het aantal eieren waar de vinder van de kaart recht op had. Je kunt je wel voorstellen dat ze een hoop lol hadden om deze kaarten te vinden.

Na de zoekactie vertrok het hele gezelschap naar ‘Johanna’, het huidige Party Centrum Nijenhuis, het café waar de eieren grotendeels soldaat werden gemaakt. Aldaar werd ook nog behoorlijk ‘getikt ‘. Met het ‘spits-ende’ de spitse punt of met het aers-ende de stompe kant of met de zied, de zijkant. Degene wiens ei heel bleef kreeg het ei van de tegenstander.

Helaas is uw schrijver er nooit bij geweest, maar uit overlevering weet hij dat er heel wat is afgetikt en gedronken. Een biertje of ‘ne jongen’ (jonge jenever) ging er destijds wel in. De eieren bleven allesbehalve droog ondanks het fanatisme waarin binnen de vereniging werd gesport.

De huidige stand van zaken met betrekking tot de Stofwolk, in Winterswijk, is uw schrijver niet bekend. Wel is de Stofwolk nog steeds zeer actief in Eibergen of omgeving. Wellicht is er een sportfanaat die weet of deze club van oorsprong uit Winterswijk afkomstig is. Ik hoor het graag.

Categories:: Feestdagen Pasen Winterswijk

Meer verhalen

Audio

Tuutlied

28 mei 2014
Wim Monnich

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma
Video

Vroeg Carnaval in Nöttedarp

20 januari 2016
Clemens Elshoff

Gekookte oren voor de hond

27 oktober 2014
Rita van Liere

Hattem herdenkt de bevrijding

29 april 2015
Elly v.d Wetering

De grote kookpot op de boerderij

13 april 2015
Jan Reijnen

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes
Galerij

Oranjefeest op de rotonde

23 juni 2014
Giorgio Ambrawo

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink

Op dansles bij Meijler en Mulder

29 maart 2016
Gerhard Kwak

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten
Video

Krentjebrij/watergruwel

18 juni 2014
Mw. Verwey

Het huwelijk vroeger

08 augustus 2014
Albert Steert