De Stofwolk was een wielerclub die destijds door fietsenmaker Otto Kwak van het Weurden in Winterswijk werd opgericht in het begin van de jaren 1950. De oprichtingsvergadering werd geleid door journalist Jopie Jansen een destijds heel bekend handballer. Samen met Otto Kwak (voorzitter), zijn broer Karel Kwak en enkele andere relaties werd de club gestart om meer reclame te kunnen maken en dus meer omzet te genereren voor hun ondernemingen. De eerste ronde van Winterswijk werd door de club georganiseerd in 1953. Bij de junioren won toen, op 12-jarige leeftijd de zoon van Otto Freddy Kwak een hartstochtelijk wegrenneer en sportman.

Eiertikken

Minder bekend is het eiertikken dat door de club werd georganiseerd. Het was een van hun bekende jaarlijks terugkerende activiteiten voor de leden en de daarbij behorende gezinnen. Het eiertikken vond plaats tijdens de Pasen en werd vooraf gegaan door het eieren zoeken. De hele club inclusief officials en de bijbehorende leden, moeders en kinderen vertrok dan naar het Rommelgebergte. Op de fiets natuurlijk. Via de Morgenzonweg en de Grotersweg waar net over het spoor links langs de Arrasveldweg, in het open terrein, kleine kaarten verborgen waren. Op deze kaarten stond het aantal eieren waar de vinder van de kaart recht op had. Je kunt je wel voorstellen dat ze een hoop lol hadden om deze kaarten te vinden.

Na de zoekactie vertrok het hele gezelschap naar ‘Johanna’, het huidige Party Centrum Nijenhuis, het café waar de eieren grotendeels soldaat werden gemaakt. Aldaar werd ook nog behoorlijk ‘getikt ‘. Met het ‘spits-ende’ de spitse punt of met het aers-ende de stompe kant of met de zied, de zijkant. Degene wiens ei heel bleef kreeg het ei van de tegenstander.

Helaas is uw schrijver er nooit bij geweest, maar uit overlevering weet hij dat er heel wat is afgetikt en gedronken. Een biertje of ‘ne jongen’ (jonge jenever) ging er destijds wel in. De eieren bleven allesbehalve droog ondanks het fanatisme waarin binnen de vereniging werd gesport.

De huidige stand van zaken met betrekking tot de Stofwolk, in Winterswijk, is uw schrijver niet bekend. Wel is de Stofwolk nog steeds zeer actief in Eibergen of omgeving. Wellicht is er een sportfanaat die weet of deze club van oorsprong uit Winterswijk afkomstig is. Ik hoor het graag.

Categories:: Feestdagen Pasen Winterswijk

Meer verhalen

Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink

Rumtopf

03 februari 2015
Nelly Hermeling
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen

Zomerfeest Westendorp

11 juni 2014
Magda van Dalen
Galerij

Mgr. Zwijsentocht

02 juli 2014
Truus Peters

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte

De kerstrollade

24 december 2015
Gerhard Kwak

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins
VideoGalerij

Maak je eigen steen

01 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette

De optocht van De Neutenkrakers

30 januari 2015
C. Wolters

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten