De Stofwolk was een wielerclub die destijds door fietsenmaker Otto Kwak van het Weurden in Winterswijk werd opgericht in het begin van de jaren 1950. De oprichtingsvergadering werd geleid door journalist Jopie Jansen een destijds heel bekend handballer. Samen met Otto Kwak (voorzitter), zijn broer Karel Kwak en enkele andere relaties werd de club gestart om meer reclame te kunnen maken en dus meer omzet te genereren voor hun ondernemingen. De eerste ronde van Winterswijk werd door de club georganiseerd in 1953. Bij de junioren won toen, op 12-jarige leeftijd de zoon van Otto Freddy Kwak een hartstochtelijk wegrenneer en sportman.

Eiertikken

Minder bekend is het eiertikken dat door de club werd georganiseerd. Het was een van hun bekende jaarlijks terugkerende activiteiten voor de leden en de daarbij behorende gezinnen. Het eiertikken vond plaats tijdens de Pasen en werd vooraf gegaan door het eieren zoeken. De hele club inclusief officials en de bijbehorende leden, moeders en kinderen vertrok dan naar het Rommelgebergte. Op de fiets natuurlijk. Via de Morgenzonweg en de Grotersweg waar net over het spoor links langs de Arrasveldweg, in het open terrein, kleine kaarten verborgen waren. Op deze kaarten stond het aantal eieren waar de vinder van de kaart recht op had. Je kunt je wel voorstellen dat ze een hoop lol hadden om deze kaarten te vinden.

Na de zoekactie vertrok het hele gezelschap naar ‘Johanna’, het huidige Party Centrum Nijenhuis, het café waar de eieren grotendeels soldaat werden gemaakt. Aldaar werd ook nog behoorlijk ‘getikt ‘. Met het ‘spits-ende’ de spitse punt of met het aers-ende de stompe kant of met de zied, de zijkant. Degene wiens ei heel bleef kreeg het ei van de tegenstander.

Helaas is uw schrijver er nooit bij geweest, maar uit overlevering weet hij dat er heel wat is afgetikt en gedronken. Een biertje of ‘ne jongen’ (jonge jenever) ging er destijds wel in. De eieren bleven allesbehalve droog ondanks het fanatisme waarin binnen de vereniging werd gesport.

De huidige stand van zaken met betrekking tot de Stofwolk, in Winterswijk, is uw schrijver niet bekend. Wel is de Stofwolk nog steeds zeer actief in Eibergen of omgeving. Wellicht is er een sportfanaat die weet of deze club van oorsprong uit Winterswijk afkomstig is. Ik hoor het graag.

Categories:: Feestdagen Pasen Winterswijk

Meer verhalen

Op naar Spanje, met Normaal op de achtergrond!

03 december 2015
Michelle van Assen

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Zingen op Koninginnedag

02 juli 2014
Rita Brouwer
Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Op de striekplank bij Ritn Ditn

07 maart 2016
Hans Hubers

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen

Mosterd Muziekdag in Doesburg

11 november 2014
Albert
Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug

Buurtgebruiken bij rouw en ziekte

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Galerij

Slagwapen en smeermiddel

24 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper

Maaien met de zeis

06 augustus 2014
Jan Reijnen
Video

Ada van Andelst

08 juni 2015
Eric Borrias

Een gupse water in het gezicht

26 juni 2015
N. Weijenberg-Dekker
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot
Video

Het binden van plattelandsjongeren

24 juli 2014
Ruben van Dommelen
Video

De legende van het Solse Gat

26 augustus 2014
Corry
Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder