De Stofwolk was een wielerclub die destijds door fietsenmaker Otto Kwak van het Weurden in Winterswijk werd opgericht in het begin van de jaren 1950. De oprichtingsvergadering werd geleid door journalist Jopie Jansen een destijds heel bekend handballer. Samen met Otto Kwak (voorzitter), zijn broer Karel Kwak en enkele andere relaties werd de club gestart om meer reclame te kunnen maken en dus meer omzet te genereren voor hun ondernemingen. De eerste ronde van Winterswijk werd door de club georganiseerd in 1953. Bij de junioren won toen, op 12-jarige leeftijd de zoon van Otto Freddy Kwak een hartstochtelijk wegrenneer en sportman.

Eiertikken

Minder bekend is het eiertikken dat door de club werd georganiseerd. Het was een van hun bekende jaarlijks terugkerende activiteiten voor de leden en de daarbij behorende gezinnen. Het eiertikken vond plaats tijdens de Pasen en werd vooraf gegaan door het eieren zoeken. De hele club inclusief officials en de bijbehorende leden, moeders en kinderen vertrok dan naar het Rommelgebergte. Op de fiets natuurlijk. Via de Morgenzonweg en de Grotersweg waar net over het spoor links langs de Arrasveldweg, in het open terrein, kleine kaarten verborgen waren. Op deze kaarten stond het aantal eieren waar de vinder van de kaart recht op had. Je kunt je wel voorstellen dat ze een hoop lol hadden om deze kaarten te vinden.

Na de zoekactie vertrok het hele gezelschap naar ‘Johanna’, het huidige Party Centrum Nijenhuis, het café waar de eieren grotendeels soldaat werden gemaakt. Aldaar werd ook nog behoorlijk ‘getikt ‘. Met het ‘spits-ende’ de spitse punt of met het aers-ende de stompe kant of met de zied, de zijkant. Degene wiens ei heel bleef kreeg het ei van de tegenstander.

Helaas is uw schrijver er nooit bij geweest, maar uit overlevering weet hij dat er heel wat is afgetikt en gedronken. Een biertje of ‘ne jongen’ (jonge jenever) ging er destijds wel in. De eieren bleven allesbehalve droog ondanks het fanatisme waarin binnen de vereniging werd gesport.

De huidige stand van zaken met betrekking tot de Stofwolk, in Winterswijk, is uw schrijver niet bekend. Wel is de Stofwolk nog steeds zeer actief in Eibergen of omgeving. Wellicht is er een sportfanaat die weet of deze club van oorsprong uit Winterswijk afkomstig is. Ik hoor het graag.

Categories:: Feestdagen Pasen Winterswijk

Meer verhalen

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders

Sinterklaos

16 januari 2015
Joop Boxstart
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink
Video

Crossen met kevers in Laren

11 januari 2016
Ton Hissink
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends

Schooiersvrowke

12 mei 2014
Marijke Jansen
Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Hoort, hoort! Zegt het voort!

26 oktober 2015
Frans van den Bos

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers

Lathumse Volksfeesten

03 maart 2015
Sylvia van Orden

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak

Drie generaties huisslachters

20 juni 2014
Piet van der Linden
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes