De Stofwolk was een wielerclub die destijds door fietsenmaker Otto Kwak van het Weurden in Winterswijk werd opgericht in het begin van de jaren 1950. De oprichtingsvergadering werd geleid door journalist Jopie Jansen een destijds heel bekend handballer. Samen met Otto Kwak (voorzitter), zijn broer Karel Kwak en enkele andere relaties werd de club gestart om meer reclame te kunnen maken en dus meer omzet te genereren voor hun ondernemingen. De eerste ronde van Winterswijk werd door de club georganiseerd in 1953. Bij de junioren won toen, op 12-jarige leeftijd de zoon van Otto Freddy Kwak een hartstochtelijk wegrenneer en sportman.

Eiertikken

Minder bekend is het eiertikken dat door de club werd georganiseerd. Het was een van hun bekende jaarlijks terugkerende activiteiten voor de leden en de daarbij behorende gezinnen. Het eiertikken vond plaats tijdens de Pasen en werd vooraf gegaan door het eieren zoeken. De hele club inclusief officials en de bijbehorende leden, moeders en kinderen vertrok dan naar het Rommelgebergte. Op de fiets natuurlijk. Via de Morgenzonweg en de Grotersweg waar net over het spoor links langs de Arrasveldweg, in het open terrein, kleine kaarten verborgen waren. Op deze kaarten stond het aantal eieren waar de vinder van de kaart recht op had. Je kunt je wel voorstellen dat ze een hoop lol hadden om deze kaarten te vinden.

Na de zoekactie vertrok het hele gezelschap naar ‘Johanna’, het huidige Party Centrum Nijenhuis, het café waar de eieren grotendeels soldaat werden gemaakt. Aldaar werd ook nog behoorlijk ‘getikt ‘. Met het ‘spits-ende’ de spitse punt of met het aers-ende de stompe kant of met de zied, de zijkant. Degene wiens ei heel bleef kreeg het ei van de tegenstander.

Helaas is uw schrijver er nooit bij geweest, maar uit overlevering weet hij dat er heel wat is afgetikt en gedronken. Een biertje of ‘ne jongen’ (jonge jenever) ging er destijds wel in. De eieren bleven allesbehalve droog ondanks het fanatisme waarin binnen de vereniging werd gesport.

De huidige stand van zaken met betrekking tot de Stofwolk, in Winterswijk, is uw schrijver niet bekend. Wel is de Stofwolk nog steeds zeer actief in Eibergen of omgeving. Wellicht is er een sportfanaat die weet of deze club van oorsprong uit Winterswijk afkomstig is. Ik hoor het graag.

Categories:: Feestdagen Pasen Winterswijk

Meer verhalen

Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder

Nog één keer Oerend Hard

29 april 2015
Jan Colijn
Galerij

Slachtvisite bij Erve Brooks

20 oktober 2014
Marsman

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman

Slachtvisite bij museum Smedekinck

29 oktober 2014
Klein Lebbink
Galerij

Vakantietraditie in Nunspeet

17 november 2014
George Bootsma
AudioGalerij

De Funkenmarieke van de Braoiers Lauwe

08 februari 2015
Dorien van Kerkhof

Communieservies

25 februari 2015
Gerhard Kwak

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema

Ridders van de Slof

10 februari 2015
Anja Scholten

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers

De Karbonadekoets

27 juni 2014
Jo Berendsen

Vruchten plukken en rapen

20 augustus 2014
Bets Reijnen van Zwam

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak

Lammetjesdag en schaapsscheerdersfeest

28 december 2015
Geesje Eleveld

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling