Palmpasen in Aalten en Bredevoort door de jaren heen

Het Paasfeest wordt voorafgegaan door de viering van Palmpasen. Dit is een gebeuren waar men in Aalten en Bredevoort nog steeds aandacht aan besteed.
Speeltuinvereniging 'De Ossenkop' uit Bredevoort maakt in de periode voorafgaande aan Pasen, in het clubgebouw aan de Schoolstraat, met de jeugd schitterende Palmpaasstokken. Op de zondag voor Pasen loopt men dan met deze prachtig versierde stokken een ronde door het stadje.


De schooljeugd van de St. Jozef Basisschool uit Aalten houdt deze traditie ook in ere. Tot voor enkele jaren werd deze rondgang door het Aalten afgesloten met het inzegenen van de Palmpaasstokken met de wijwaterkwast door de pastor in de RK-kerk.

In Aalten besteedde de Vereniging Oudheidkamer in 1930 voor het eerst aandacht aan Palmpasen. Ruim 400 kinderen gingen van start vanaf het Feestgebouw en liepen in een bonte stoet richting het Marktplein in Aalten. De bonte stoet deed onder andere de Markt in ons dorp aan. In 2014 besloot de Aaltense Musea deze traditie weer op te pakken. Op koopzondag 13 april van dat jaar liepen tientallen kinderen, onder muzikale begeleiding van de slagwerkgroep van de Aaltense Orkest Vereniging, een ronde door ons dorp. Bredevoort houdt deze traditie nog jaarlijks in ere.

De Palmpaasstok
De Palmpaasstok kunnen we zien als een verkleind meiboompje. Het herinnert aan de vroegere vruchtbaarheidsgebruiken en feesten in het voorjaar. In de Christelijke tijd is het vooral de gedachte aan de intocht van Jezus in Jeruzalem, waarbij de palmtakken op de weg werden gelegd. De Palmpaasstok in onze omgeving wordt versierd met een broodhaantje, jong groen en allerlei snoepgoed. Bij de rondgang ging met de Palmpaasstok werd vaak een lied gezongen:

Palm palm Pasen.
Koerei, ei, koerei.
Eén ei is geen ei,
twee ei is een half ei.
Dree ei is een Paasei.

De drie eieren herinneren aan de Drie-eenheid van God.

Broodhaantjes
Bakker Ben Helmink uit Bredevoort stond bekend om zijn speculaas, gebakken volgens een oud familierecept. Hij is ook bekend geworden door zijn broodhaantjes, welke de Palmpaasstok sierde. In Winterswijk werd de Palmpaasstok vaak versierd met zwaantjes met een langere nek. Deze waren bedoeld voor de stokken van jongens.

Categories:: Feestdagen Palmpasen Aalten Bredevoort

Meer verhalen

Galerij

Honing- en Bijenmarkt Eerbeek

09 juli 2014
Ton Fleur
Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft
Video

Hangop

03 juli 2015
De boerinnen van Varik
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen
Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L
Video

Erfhuis op de Oud Veluwse Markt

18 november 2014
Ad Guldie

Ridders van de Slof

10 februari 2015
Anja Scholten
Galerij

11.11 app groep uit de Heksenketel

29 januari 2015
Jan Willem van der Hogen

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Herdersverhaal uit de Loenermark

21 mei 2014
Sjoerd Stellingwerf
Video

Smoks Hanne

08 augustus 2014
Harry Somsen

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling