Palmpasen in Aalten en Bredevoort door de jaren heen

Het Paasfeest wordt voorafgegaan door de viering van Palmpasen. Dit is een gebeuren waar men in Aalten en Bredevoort nog steeds aandacht aan besteed.
Speeltuinvereniging 'De Ossenkop' uit Bredevoort maakt in de periode voorafgaande aan Pasen, in het clubgebouw aan de Schoolstraat, met de jeugd schitterende Palmpaasstokken. Op de zondag voor Pasen loopt men dan met deze prachtig versierde stokken een ronde door het stadje.


De schooljeugd van de St. Jozef Basisschool uit Aalten houdt deze traditie ook in ere. Tot voor enkele jaren werd deze rondgang door het Aalten afgesloten met het inzegenen van de Palmpaasstokken met de wijwaterkwast door de pastor in de RK-kerk.

In Aalten besteedde de Vereniging Oudheidkamer in 1930 voor het eerst aandacht aan Palmpasen. Ruim 400 kinderen gingen van start vanaf het Feestgebouw en liepen in een bonte stoet richting het Marktplein in Aalten. De bonte stoet deed onder andere de Markt in ons dorp aan. In 2014 besloot de Aaltense Musea deze traditie weer op te pakken. Op koopzondag 13 april van dat jaar liepen tientallen kinderen, onder muzikale begeleiding van de slagwerkgroep van de Aaltense Orkest Vereniging, een ronde door ons dorp. Bredevoort houdt deze traditie nog jaarlijks in ere.

De Palmpaasstok
De Palmpaasstok kunnen we zien als een verkleind meiboompje. Het herinnert aan de vroegere vruchtbaarheidsgebruiken en feesten in het voorjaar. In de Christelijke tijd is het vooral de gedachte aan de intocht van Jezus in Jeruzalem, waarbij de palmtakken op de weg werden gelegd. De Palmpaasstok in onze omgeving wordt versierd met een broodhaantje, jong groen en allerlei snoepgoed. Bij de rondgang ging met de Palmpaasstok werd vaak een lied gezongen:

Palm palm Pasen.
Koerei, ei, koerei.
Eén ei is geen ei,
twee ei is een half ei.
Dree ei is een Paasei.

De drie eieren herinneren aan de Drie-eenheid van God.

Broodhaantjes
Bakker Ben Helmink uit Bredevoort stond bekend om zijn speculaas, gebakken volgens een oud familierecept. Hij is ook bekend geworden door zijn broodhaantjes, welke de Palmpaasstok sierde. In Winterswijk werd de Palmpaasstok vaak versierd met zwaantjes met een langere nek. Deze waren bedoeld voor de stokken van jongens.

Categories:: Feestdagen Palmpasen Aalten Bredevoort

Meer verhalen

Video

Orgels met de klank van vroeger

30 maart 2015
Niels Klop
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte

Molukse nationale dag

18 juni 2014
Marsalina Patty

Vrouw Haverkamp

08 december 2015
Bart Schlief

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda

De boerenwagen op de roggebroodweging

19 augustus 2014
monique nijman
Video

De bedrogen duivel

03 oktober 2014
Anja van Buren
Galerij

Hooikist

14 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Breien is (een) kunst

22 februari 2016
Carolien Evers

Alles voor de jeugd!

18 juni 2014
Joan van Buren

Kerstnachtmuziek Ammerzoden

14 december 2015
Wim Durksz
Video

Een beestachtige moord

29 mei 2015
Eric Borrias

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie

Monniken zingen bij zonsopgang

02 april 2015
Stan Hollaardt
Galerij

11.11 app groep uit de Heksenketel

29 januari 2015
Jan Willem van der Hogen

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach