Palmpasen in Aalten en Bredevoort door de jaren heen

Het Paasfeest wordt voorafgegaan door de viering van Palmpasen. Dit is een gebeuren waar men in Aalten en Bredevoort nog steeds aandacht aan besteed.
Speeltuinvereniging 'De Ossenkop' uit Bredevoort maakt in de periode voorafgaande aan Pasen, in het clubgebouw aan de Schoolstraat, met de jeugd schitterende Palmpaasstokken. Op de zondag voor Pasen loopt men dan met deze prachtig versierde stokken een ronde door het stadje.


De schooljeugd van de St. Jozef Basisschool uit Aalten houdt deze traditie ook in ere. Tot voor enkele jaren werd deze rondgang door het Aalten afgesloten met het inzegenen van de Palmpaasstokken met de wijwaterkwast door de pastor in de RK-kerk.

In Aalten besteedde de Vereniging Oudheidkamer in 1930 voor het eerst aandacht aan Palmpasen. Ruim 400 kinderen gingen van start vanaf het Feestgebouw en liepen in een bonte stoet richting het Marktplein in Aalten. De bonte stoet deed onder andere de Markt in ons dorp aan. In 2014 besloot de Aaltense Musea deze traditie weer op te pakken. Op koopzondag 13 april van dat jaar liepen tientallen kinderen, onder muzikale begeleiding van de slagwerkgroep van de Aaltense Orkest Vereniging, een ronde door ons dorp. Bredevoort houdt deze traditie nog jaarlijks in ere.

De Palmpaasstok
De Palmpaasstok kunnen we zien als een verkleind meiboompje. Het herinnert aan de vroegere vruchtbaarheidsgebruiken en feesten in het voorjaar. In de Christelijke tijd is het vooral de gedachte aan de intocht van Jezus in Jeruzalem, waarbij de palmtakken op de weg werden gelegd. De Palmpaasstok in onze omgeving wordt versierd met een broodhaantje, jong groen en allerlei snoepgoed. Bij de rondgang ging met de Palmpaasstok werd vaak een lied gezongen:

Palm palm Pasen.
Koerei, ei, koerei.
Eén ei is geen ei,
twee ei is een half ei.
Dree ei is een Paasei.

De drie eieren herinneren aan de Drie-eenheid van God.

Broodhaantjes
Bakker Ben Helmink uit Bredevoort stond bekend om zijn speculaas, gebakken volgens een oud familierecept. Hij is ook bekend geworden door zijn broodhaantjes, welke de Palmpaasstok sierde. In Winterswijk werd de Palmpaasstok vaak versierd met zwaantjes met een langere nek. Deze waren bedoeld voor de stokken van jongens.

Categories:: Feestdagen Palmpasen Aalten Bredevoort

Meer verhalen

Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen

Koeien in de wei laten lopen

12 mei 2014
Marijke Jansen

Tafel dekken en woonkamer wisselen

21 november 2014
Barones van Mariënwaerdt
VideoGalerij

Elke 5 jaar bogenbouw Dodewaard

24 april 2015
Westereng Bogenbouw

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen

Stokvis eten met Hallse kermis

12 mei 2014
Mien Wensink

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers
Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Bloodbrood

09 februari 2015
Gerhard Kwak

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer

Monniken zingen bij zonsopgang

02 april 2015
Stan Hollaardt