De zondag voor Pasen heet in de katholieke kerk ‘Palmpasen”. Een dag die herinnerde aan de intocht van Jezus Christus in Jeruzalem. De priester zegende, tijdens de kerkdienst, op die dag de palmtakken gemaakt van de altijd groene palm ‘Buxus Sempervirens’. Deze gewijde buxustakjes werden vaak op het graf van overleden dierbaren gezet als symbool van eeuwige rust. Verder werden de takjes thuis achter een kruisbeeld gestoken dan had je altijd wat ‘bij de hand’. De gewijde buxus werd namelijk gebruikt om onheil af te weren. Tijdens een zwaar onweer liep slager Gerrit Kwak vaak door het hele huis en besprenkelde, met behulp van het takje, de verschillende kamers met eveneens op Palmzondag gewijd water. Zo vroeg hij de Heer om bescherming voor have en goed.

Voor de kinderen was ‘Palmpasen’ het feest van de paashaantjes en de felgekleurde, mierzoete en kleverige paaseitjes die aan lange slierten waren geregen. Alles hing bij elkaar aan de palmpasenstok. Deze stok had de vorm van een kruis en was omwikkeld met gekleurd papier en versierd met buxustakjes. Aan de uiteinden waren de paashaantjes gestoken. Vers gebakken door buurman bakker Heijerman. Al snel was het haantje blind want het oog, gemaakt van een krent, werd er meteen uitgepeuterd. De snoepkettingen werden meestal al uitgebreid afgelikt tijdens de optocht met als gevolg dat je hele gezicht plakte van de zoetigheid. In Winterswijk werd tijdens de optocht een speciaal lied gezongen:

 

"Pallem, pallem, poasen,

Ei koerei, eikoerei,

Andern zondag kriege wi-j een ei,

Eén ei is gin ei,

Twee ei is ’n half ei,

Drie ei is ’n paosei.”

 

Op de foto geschoten, omstreeks 1952, voor de slagerij van Gerrit Kwak en de winkel van groenteboer Vulker op het Weurden 38a in Winterswijk, zie je van links naar rechts: Fons, Leo, Huub Kwak en Hennie en Liesje Schaapveld van de kapper tegenover. Vermoedelijk staat Dorien Kwak achter de paasstok van Huub.

Galerij
Categories:: Feestdagen Winterswijk Palmpasen Lied Religie Maart Keuze van de redactie

Meer verhalen

Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer

Leven met de dieren in één ruimte

27 juni 2014
Sylvia van Hunnik
AudioGalerij

De Funkenmarieke van de Braoiers Lauwe

08 februari 2015
Dorien van Kerkhof

Touwscheren bij een huwelijk

03 juni 2015
Jan Lubberts

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst

De Veluwse heidekoek

26 februari 2016
Ton Kamphuis
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink

Klarendalse feestweek

03 februari 2015
Henk Hermeling
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer
Video

Valkhof in de zon

14 april 2015
William Smulders
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Een broodje tin

01 februari 2016
Martijn van Zon