Muziek van Jan Wilm Tolkamp (ex-Normaal), paaseieren schilderen, klompen maken en Grolse wanten breien. Het zijn enkele ingrediënten van de Gelredag bij Erve Kots in Lievelde. Net als het Crashmuseum in Lievelde op zaterdag 26 maart gratis toegankelijk tussen 10.00 en 13.00 uur en dan ook live op radio te horen bij Omroep Gelderland.

Tradities en historie van de streek

Wekelijks worden de Gelredagen georganiseerd om het publiek kennis te laten maken met de gebruiken en geschiedenis van de streek. Waar kan dat in de Achterhoek beter dan bij Erve Kots? Het museum is op maandag 21 maart het decor van de tv-uitzending van Een wagen vol verhalen, het Omroep Gelderland programma over tradities. De verhalen uit de uitzending komen op zaterdag 26 maart tot leven bij Erve Kots. Zo komt Jan Wilm Tolkamp zingen, gaan de dames van Reurei eieren beschilderen en is het speculaashart te proeven dat maandag op tv te zien was.

Het openluchtmuseum bij Erve Kots laat de agrarische Achterhoek uit vervlogen tijden zien. Oorspronkelijk was Erve Kots een herberg. De herberg, later boerderij, is tot 1936 bewoond geweest door de familie van Hendrik Kots. De vondst van een graf uit de zevende eeuw, was het begin van wat er nu allemaal is in het openluchtmuseum. In het museum op deze Gelredag is de rosoliemolen in bedrijf, worden er klompen gemaakt, Grolse wanten gebreid en is de smid aan het werk.

Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) vertelt over archiefonderzoek en de activiteiten die het centrum organiseert op het gebied van streekcultuur en –historie. Er is een selectie boeken te zien en te koop uit de collectie streekboeken van het Erfgoedcentrum.

Crashmuseum

Op een paar kilometer van Erve Kots ligt het Crashmuseum. Ook dit museum opent haar deuren deze zaterdag speciaal voor bezoekers van de Gelredag. Het museum is een eerbetoon aan de piloten uit de Tweede Wereldoorlog die voor onze vrijheid hun leven offerden en laat vele onderdelen zien van vliegtuigen die in de Achterhoek zijn neergestort.

De Gelredagen

Omroep Gelderland organiseert de Gelredagen in samenwerking met Erfgoed Gelderland, Nederlands Openluchtmuseum en het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen. Wekelijks is een historische locatie gratis toegankelijk voor het publiek. De Gelredagen zijn onderdeel van Een wagen vol verhalen. Dat project bestaat verder uit onder andere een tv-programma en een website, waarop Gelderlanders hun eigen tradities en gebruiken kunnen plaatsen.

Samenvatting:

Gelredag zaterdag 26 maart
tussen 10.00 en 13.00 gratis toegang

Erve Kots, Eimersweg 4, Lievelde

Crashmuseum  Europaweg 34, Lievelde

Tag / Lijst: Gelredagen

Meer verhalen

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling

Piepkesbal Geesteren

07 augustus 2015
Stichting Piepkesbal
Galerij

Volksfeest Winterswijk

12 november 2014
Merel Lindenhovius
Video

Mechteld ten Ham

05 november 2014
Lizette van Hoven

Grenstreffen

22 juli 2014
Herman Roerdink

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer
Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren

Bielemannen in Hummelo

22 augustus 2014
Henk Greven

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde
Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink

Janna van de Tiggeloven

24 oktober 2014
B. van Dijk
Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft
Video

Kruudmoes bij de Apeldoornse Vierdaagse

03 juni 2014
Arjan Hoefakker

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp
Audio

De koolhazen

20 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Beeldhouwen in Bredevoort

06 oktober 2015
Paul Hoftijzer