Muziek van Jan Wilm Tolkamp (ex-Normaal), paaseieren schilderen, klompen maken en Grolse wanten breien. Het zijn enkele ingrediënten van de Gelredag bij Erve Kots in Lievelde. Net als het Crashmuseum in Lievelde op zaterdag 26 maart gratis toegankelijk tussen 10.00 en 13.00 uur en dan ook live op radio te horen bij Omroep Gelderland.

Tradities en historie van de streek

Wekelijks worden de Gelredagen georganiseerd om het publiek kennis te laten maken met de gebruiken en geschiedenis van de streek. Waar kan dat in de Achterhoek beter dan bij Erve Kots? Het museum is op maandag 21 maart het decor van de tv-uitzending van Een wagen vol verhalen, het Omroep Gelderland programma over tradities. De verhalen uit de uitzending komen op zaterdag 26 maart tot leven bij Erve Kots. Zo komt Jan Wilm Tolkamp zingen, gaan de dames van Reurei eieren beschilderen en is het speculaashart te proeven dat maandag op tv te zien was.

Het openluchtmuseum bij Erve Kots laat de agrarische Achterhoek uit vervlogen tijden zien. Oorspronkelijk was Erve Kots een herberg. De herberg, later boerderij, is tot 1936 bewoond geweest door de familie van Hendrik Kots. De vondst van een graf uit de zevende eeuw, was het begin van wat er nu allemaal is in het openluchtmuseum. In het museum op deze Gelredag is de rosoliemolen in bedrijf, worden er klompen gemaakt, Grolse wanten gebreid en is de smid aan het werk.

Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) vertelt over archiefonderzoek en de activiteiten die het centrum organiseert op het gebied van streekcultuur en –historie. Er is een selectie boeken te zien en te koop uit de collectie streekboeken van het Erfgoedcentrum.

Crashmuseum

Op een paar kilometer van Erve Kots ligt het Crashmuseum. Ook dit museum opent haar deuren deze zaterdag speciaal voor bezoekers van de Gelredag. Het museum is een eerbetoon aan de piloten uit de Tweede Wereldoorlog die voor onze vrijheid hun leven offerden en laat vele onderdelen zien van vliegtuigen die in de Achterhoek zijn neergestort.

De Gelredagen

Omroep Gelderland organiseert de Gelredagen in samenwerking met Erfgoed Gelderland, Nederlands Openluchtmuseum en het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen. Wekelijks is een historische locatie gratis toegankelijk voor het publiek. De Gelredagen zijn onderdeel van Een wagen vol verhalen. Dat project bestaat verder uit onder andere een tv-programma en een website, waarop Gelderlanders hun eigen tradities en gebruiken kunnen plaatsen.

Samenvatting:

Gelredag zaterdag 26 maart
tussen 10.00 en 13.00 gratis toegang

Erve Kots, Eimersweg 4, Lievelde

Crashmuseum  Europaweg 34, Lievelde

Tag / Lijst: Gelredagen

Meer verhalen

Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo
Video

Hangop

03 juli 2015
De boerinnen van Varik
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg
Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer

Spelen met een varkensblaas

12 februari 2015
Gerhard Kwak
AudioVideo

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Gebetsgang von Emmerich nach Netterden (GLD)

07 maart 2015
Vereniging Leefbaarheid Netterden

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Op naar Spanje, met Normaal op de achtergrond!

03 december 2015
Michelle van Assen
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen
Video

De witte juffer van Kwadenoord

03 november 2014
Erica Broers

Originele Achterhoekse Smokkeltocht

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters
VideoGalerij

Kersen op brandewijn

08 augustus 2014
Mevrouw van Beuzingen

Op dansles bij Meijler en Mulder

29 maart 2016
Gerhard Kwak