Kasteel Doorwerth opent haar poorten. Wilt u gratis het kasteel bezoeken en daar ook nog eens verrast worden door de tradities en geschiedenis uit de streek? Kom dan op 27 februari naar de Gelredag. René Arendsen (van de Ridders van Gelre) doet de hele ochtend live-verslag op radio.

Maandag op tv, zaterdag op de Gelredag
De Gelredag van 27 februari is gekoppeld aan de uitzending van Een wagen vol verhalen van maandag 22 februari bij Omroep Gelderland. In de tv-uitzending kookt Angela Bakker haar familiegerecht Allebak. Elke verjaardag komt daar een pan op tafel met een gerecht dat bestaat uit ongeveer alles wat er in haar keukenkastje te vinden is. Benieuwd hoe het smaakt? Op de Gelredag kunt u het proeven.

Ook in de uitzending een verhaal over de radiokampweek in Laag Soeren. De zendamateurs nemen de apparatuur mee naar kasteel Doorwerth en gaan met het publiek op vossenjacht; op zoek naar zenders rondom het kasteel.

Kom samen breien
Dat breien niet oubollig maar juist hip is, is ook in de uitzending te zien. Daarom kan er in het kasteel gebreid worden met de dames uit de uitzending van afgelopen maandag en met Karla, de breister die een einde breide aan elke aflevering van de eerste 2 seizoenen van Een wagen vol verhalen. Neem eigen breiwerk mee. Samen breien is toch leuker!

Koffie, muziek en een speurtocht
Ritmiek Muziek uit Doorwerth zorgt voor de muzikale omlijsting. Zangeres Margje Vleck zingt de hele ochtend oude en nieuwe liedjes. Margje is zangdocent bij muziek- en dansschool Ritmiek Muziek uit Doorwerth.

Bij kasteelcafé de Zalmen kunt u genieten van een kopje koffie/thee en warm appelgebak voor een speciale Gelredag-prijs. Kinderen kunnen een speurtocht doen in het kasteel. In de Ridderzaal is het Middeleeuws vilten te zien, de keukenmeid vertelt over het leven in het kasteel en in de kelder kunt u appelsap, stoofpotjes en honinglollies proeven.
 

Een middeleeuws kasteel
Kasteel Doorwerth, in de uiterwaarden van de Rijn, werd in de 13e eeuw voor het eerst vermeld. Het begon met een woontoren. Door de eeuwen heen hebben diverse families het kasteel steeds maar weer uitgebreid.  In het kasteel is ook het Nederlands Jachtmuseum gehuisvest, waar u de geschiedenis van de Nederlandse jacht en bosbouw ziet. De wereld van de landschapsschilder bewondert u in Museum Veluwezoom in het kasteel.

Omroep Gelderland organiseert de Gelredag in samenwerking met Erfgoed Gelderland, Nederlands Openluchtmuseum, het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen en & Geldersch Landschap en Kasteelen. Wekelijks is een historische locatie gratis toegankelijk voor het publiek.


Gelredag zaterdag 27 februari
tussen 10.00 en 13.00 gratis toegang
Kasteel Doorwerth,
Fonteinallee 2B, 6865 ND Doorwerth

Tag / Lijst: Gelredagen

Meer verhalen

Bloempap

26 februari 2015
van Dale
Video

De carriere van een schaapsherder

18 februari 2016
Elly Jansen
Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman

Zomerfeest Ugchelen

27 juli 2015
Margriet van der Doe
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer

Kraomschudderswegge met gedicht

05 juni 2014
Marijke Jansen
Video

Op jacht met Midland Hunt

01 februari 2016
Marc Mattijssen
Video

Haantje Pik; Veluwse Palmpaashaasjes

24 maart 2016
Paul Hoftijzer
Galerij

Lepeltje koningin Beatrix

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink

Veilig Carbidschieten

13 december 2014
Theo de Klein

Hoort, hoort! Zegt het voort!

26 oktober 2015
Frans van den Bos
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers
Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak

Schooltradities van De Marlijn

10 maart 2016
Hettie Sipman