Kasteel Doorwerth opent haar poorten. Wilt u gratis het kasteel bezoeken en daar ook nog eens verrast worden door de tradities en geschiedenis uit de streek? Kom dan op 27 februari naar de Gelredag. René Arendsen (van de Ridders van Gelre) doet de hele ochtend live-verslag op radio.

Maandag op tv, zaterdag op de Gelredag
De Gelredag van 27 februari is gekoppeld aan de uitzending van Een wagen vol verhalen van maandag 22 februari bij Omroep Gelderland. In de tv-uitzending kookt Angela Bakker haar familiegerecht Allebak. Elke verjaardag komt daar een pan op tafel met een gerecht dat bestaat uit ongeveer alles wat er in haar keukenkastje te vinden is. Benieuwd hoe het smaakt? Op de Gelredag kunt u het proeven.

Ook in de uitzending een verhaal over de radiokampweek in Laag Soeren. De zendamateurs nemen de apparatuur mee naar kasteel Doorwerth en gaan met het publiek op vossenjacht; op zoek naar zenders rondom het kasteel.

Kom samen breien
Dat breien niet oubollig maar juist hip is, is ook in de uitzending te zien. Daarom kan er in het kasteel gebreid worden met de dames uit de uitzending van afgelopen maandag en met Karla, de breister die een einde breide aan elke aflevering van de eerste 2 seizoenen van Een wagen vol verhalen. Neem eigen breiwerk mee. Samen breien is toch leuker!

Koffie, muziek en een speurtocht
Ritmiek Muziek uit Doorwerth zorgt voor de muzikale omlijsting. Zangeres Margje Vleck zingt de hele ochtend oude en nieuwe liedjes. Margje is zangdocent bij muziek- en dansschool Ritmiek Muziek uit Doorwerth.

Bij kasteelcafé de Zalmen kunt u genieten van een kopje koffie/thee en warm appelgebak voor een speciale Gelredag-prijs. Kinderen kunnen een speurtocht doen in het kasteel. In de Ridderzaal is het Middeleeuws vilten te zien, de keukenmeid vertelt over het leven in het kasteel en in de kelder kunt u appelsap, stoofpotjes en honinglollies proeven.
 

Een middeleeuws kasteel
Kasteel Doorwerth, in de uiterwaarden van de Rijn, werd in de 13e eeuw voor het eerst vermeld. Het begon met een woontoren. Door de eeuwen heen hebben diverse families het kasteel steeds maar weer uitgebreid.  In het kasteel is ook het Nederlands Jachtmuseum gehuisvest, waar u de geschiedenis van de Nederlandse jacht en bosbouw ziet. De wereld van de landschapsschilder bewondert u in Museum Veluwezoom in het kasteel.

Omroep Gelderland organiseert de Gelredag in samenwerking met Erfgoed Gelderland, Nederlands Openluchtmuseum, het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen en & Geldersch Landschap en Kasteelen. Wekelijks is een historische locatie gratis toegankelijk voor het publiek.


Gelredag zaterdag 27 februari
tussen 10.00 en 13.00 gratis toegang
Kasteel Doorwerth,
Fonteinallee 2B, 6865 ND Doorwerth

Tag / Lijst: Gelredagen

Meer verhalen

Beugelen in Opijnen

16 januari 2016
Angela Van De Koppel

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen
Video

Heggenvlechten, de natuurlijke veekering

29 februari 2016
Hans van Berlo

Corvee op vakantiepark Mooi Veluwe

16 januari 2015
Olga Verlegh
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert

Høkbestendige Gebitjens

01 december 2015
Bas Geijs

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster
Video

Het Geldersch Volkslied

03 november 2014
h.b.barmentloo
VideoGalerij

Maak je eigen steen

01 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene

De Bebbenbek

12 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Olde Wievenbrood

29 juli 2015
Paul Hoftijzer

Ridder in de orde van de zachte G

05 februari 2015
Frédérique Donders
VideoGalerij

Kersen op brandewijn

08 augustus 2014
Mevrouw van Beuzingen

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen