Kasteel Doornenburg is op 19 maart het decor van de Gelredag. En dat betekent: gratis toegang en tal van activiteiten om de tradities en geschiedenis van de streek te beleven. Maar dat niet alleen! Op deze dag wordt ook de allerlaatste uitzending van 'Een wagen vol verhalen' opgenomen, het programma van Omroep Gelderland over Gelderse tradities.

Aan de tv-serie van Een wagen vol verhalen komt na drie seizoenen en 37 afleveringen een einde. Verhalenvertellers Gery Groot Zwaaftink en Eric Borrias vertelden twee seizoenen lang op tv de spannendste sagen en legenden. Op deze Gelredag vertellen ze nog één keer samen de mooiste verhalen. De stadsomroepers die in dit derde seizoen wekelijks de tv uitzending aanriepen en afkondigden zijn alle drie vertegenwoordigd op deze dag.

Heidevolk zingt Gelders Volkslied

Het Heidevolk zingt speciaal voor de opnames van de laatste uitzending van Een wagen vol verhalen hun versie van het Gelders Volkslied. Bezoekers van de Gelredag kunnen ook genieten van andere nummers van deze Nederlandstalige folk-/Vikingmetalband.

Verder kan je op deze dag koekslaan, boogschieten en heggen vlechten. Liefhebbers krijgen paasgerechten voorgeschoteld. De riddergroep The Knights of the Four Quarters is aanwezig en de Middeleeuwse ambachtengroep Leder en Draet laat de bezoekers kennis maken met leerbewerking, uniek in Nederland. Daarnaast laten ze de fijne kneepjes zien van Middeleeuws handwerk. Op het binnenplein zijn een mandenvlechter en een roker actief. In de rookton wordt zalm, paling en ander vlees gerookt.

Kasteel Doornenburg

Kasteel Doornenburg is op 19 maart tussen 10.00 en 15.00 uur gratis toegankelijk. Het middeleeuwse kasteel is vooral bekend van de televisieserie Floris. Deze tv serie uit de jaren '60 werd voor een groot deel op het kasteel opgenomen.

De Gelredagen

Omroep Gelderland organiseert de Gelredagen in samenwerking met Erfgoed Gelderland, Nederlands Openluchtmuseum en het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen. Wekelijks is een historische locatie gratis toegankelijk voor het publiek. De Gelredagen zijn onderdeel van Een wagen vol verhalen.

Omroep Gelderland doet de hele ochtend live-verslag op radio. De tv-uitzending die tijdens deze Gelredag wordt opgenomen is op Tweede Paasdag te zien op tv.

Gelredag zaterdag 19 maart
tussen 10.00 en 15.00 gratis toegang

Kasteel Doornenburg,
Kerkstraat 27 Doornenburg

Categories:: Gelredagen Redactioneel

Meer verhalen

Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten

Herdersverhaal uit de Loenermark

21 mei 2014
Sjoerd Stellingwerf
Video

De witte juffer van Kwadenoord

03 november 2014
Erica Broers

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach

Slachtschotel

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Bijen houden is een boeiende hobby

25 juni 2015
Wilfred Muis
Galerij

Reuzel met kaantjes

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Wild stropen 'soms' een noodzakelijk kwaad ?

03 februari 2016
Aris Blankenspoor
Video

Valkhof in de zon

14 april 2015
William Smulders

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers
Video

Haantje Pik; Veluwse Palmpaashaasjes

24 maart 2016
Paul Hoftijzer

Indonesisch eten

05 februari 2015
Simone Cornelissen
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

200 eieren met Pasen

18 juni 2014
Nijenhuis

De geur van drogend wasgoed

07 december 2015
Gerhard Kwak

Op dansles bij Meijler en Mulder

29 maart 2016
Gerhard Kwak