Kasteel Doornenburg is op 19 maart het decor van de Gelredag. En dat betekent: gratis toegang en tal van activiteiten om de tradities en geschiedenis van de streek te beleven. Maar dat niet alleen! Op deze dag wordt ook de allerlaatste uitzending van 'Een wagen vol verhalen' opgenomen, het programma van Omroep Gelderland over Gelderse tradities.

Aan de tv-serie van Een wagen vol verhalen komt na drie seizoenen en 37 afleveringen een einde. Verhalenvertellers Gery Groot Zwaaftink en Eric Borrias vertelden twee seizoenen lang op tv de spannendste sagen en legenden. Op deze Gelredag vertellen ze nog één keer samen de mooiste verhalen. De stadsomroepers die in dit derde seizoen wekelijks de tv uitzending aanriepen en afkondigden zijn alle drie vertegenwoordigd op deze dag.

Heidevolk zingt Gelders Volkslied

Het Heidevolk zingt speciaal voor de opnames van de laatste uitzending van Een wagen vol verhalen hun versie van het Gelders Volkslied. Bezoekers van de Gelredag kunnen ook genieten van andere nummers van deze Nederlandstalige folk-/Vikingmetalband.

Verder kan je op deze dag koekslaan, boogschieten en heggen vlechten. Liefhebbers krijgen paasgerechten voorgeschoteld. De riddergroep The Knights of the Four Quarters is aanwezig en de Middeleeuwse ambachtengroep Leder en Draet laat de bezoekers kennis maken met leerbewerking, uniek in Nederland. Daarnaast laten ze de fijne kneepjes zien van Middeleeuws handwerk. Op het binnenplein zijn een mandenvlechter en een roker actief. In de rookton wordt zalm, paling en ander vlees gerookt.

Kasteel Doornenburg

Kasteel Doornenburg is op 19 maart tussen 10.00 en 15.00 uur gratis toegankelijk. Het middeleeuwse kasteel is vooral bekend van de televisieserie Floris. Deze tv serie uit de jaren '60 werd voor een groot deel op het kasteel opgenomen.

De Gelredagen

Omroep Gelderland organiseert de Gelredagen in samenwerking met Erfgoed Gelderland, Nederlands Openluchtmuseum en het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen. Wekelijks is een historische locatie gratis toegankelijk voor het publiek. De Gelredagen zijn onderdeel van Een wagen vol verhalen.

Omroep Gelderland doet de hele ochtend live-verslag op radio. De tv-uitzending die tijdens deze Gelredag wordt opgenomen is op Tweede Paasdag te zien op tv.

Gelredag zaterdag 19 maart
tussen 10.00 en 15.00 gratis toegang

Kasteel Doornenburg,
Kerkstraat 27 Doornenburg

Categories:: Gelredagen Redactioneel

Meer verhalen

Kerkklok Niftrik luidt weer voor overledene

11 februari 2016
Hans van den Hoorn
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek
Audio

De eik en de 7 kolken

23 januari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Werkpaarden vervangen door petroleum

04 januari 2015
Wim Monnich

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers

Janna van de Tiggeloven

24 oktober 2014
B. van Dijk

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer

Bruiloft in de tent

20 mei 2015
Riet Winkel

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd

Palm palm Pasen

06 mei 2015
Leo van der Linde

Binden met wilgentenen

31 maart 2015
Jan Reijnen