Driekoningen wordt door de jeugd in Gelderland niet of nauwelijks gevierd. Mocht u het daar niet mee eens zijn dan horen we graag uw reacties of verhalen. Op de vrije scholen in de provincie wordt nog wel wat gedaan aan dit feest. In Apeldoorn organiseert De Vijfster bijvoorbeeld een Driekoningenspel door kinderen.

Brabant Driekoningenland

Maar voor het echte werk moeten we in Brabant en Limburg zijn. Daar worden sinds jaar en dag optochten en zangpartijen gehouden. Tilburg staat bijvoorbeeld bekend om het Driekoningen-zingen. Kinderen, verkleed als koningen met een kroon op en een ster in de hand, trekken zingend van deur tot deur en halen snoep en geld op.

Het feest van Driekoningen wordt, als afsluiting van de kersttijd, gevierd op 6 januari. Volgens de legende wilden de drie koningen - Caspar, Balthasar en Melchior - het kindje Jezus bezoeken. Door een ster te volgen kwamen ze terecht in de stal te Bethlehem waar Maria en Jozef met hun pasgeboren kindje verbleven.

Zingen als koningen

In Tilburg werd het zingen in de jaren dertig aangezwengeld door de Oranjevereniging ook om het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard luister bij te zetten. Het Driekoningen-zingen kent in de Brabantse stad een enorm programma met tentoonstellingen, verhalen vertellen, muziek, taarten bakken en workshops. In Den Bosch en Maastricht worden jaarlijks grote Driekoningen-optochten georganiseerd waarin kinderen als koningen door de stad paraderen. Het Brabants Dagblad publiceert dit jaar een reeks privé-foto's van jeugdige koningen door de jaren heen.

Herkomst en spreuken

Het feest van Driekoningen kent een lange traditie. In de 12e eeuw zou de bisschop van Keulen de relikwieën van de Heilige Driekoningen hebben ontvangen. Keulen werd mede daardoor een pelgrimsplaats voor reizigers.  Aan het eind van de middeleeuwen trokken priesterstudenten met grote poppen rond en hielden de traditie in ere. In de eeuwen daarop volgend, gingen vooral de arme mensen langs de deur om een lied te zingen, begeleid door een onder meer een foekepot. Dat leverde dan eten, brandstof of geld op. Driekoningen is ook goed voor een aantal spreuken en voorspellingen: Met Driekoningen lengt de dag zoveel een geitje springen mag. Of iets minder voorjaarsachtig: Als driekoningen is in 't land, komt de vorst in 't vaderland. Of: Als het op Dertiendag vriest, vriest het dertien weken lang. En altijd goed: Zet met Driekoningen ramen en deuren open, want wind met Driekoningen brengt zegen.

Bronnen traditie.nl en jefdejager.nl

Categories:: Kerstmis Religie Volksfeest Redactioneel

Meer verhalen

Galerij

Olde Wievenbrood

29 juli 2015
Paul Hoftijzer

Kermis in Beuningen

20 mei 2015
Mevrouw van Raay
Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan

Molen de Hoop weer in gebruik

25 januari 2016
Jeannette Beelen

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers
Video

De Ossenmarkt in Putten

11 mei 2014
Jette
Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen

De kool en de geit

18 augustus 2014
Dini van der Velde
Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Generaties lang vernoemd naar Opa

12 maart 2015
Gerdien van der Zee
Galerij

Vakantietraditie in Nunspeet

17 november 2014
George Bootsma
Video

Kralenbreien

23 mei 2014
Bertha

De plaats van David: rij zes, graf zes

24 juni 2014
Ida en Johannes Dennissen
Video

De ambachtelijke slager

04 mei 2015
G. ter Weele

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager

Diekhook in 't Lech

20 april 2015
Marloes Fleissner