Driekoningen wordt door de jeugd in Gelderland niet of nauwelijks gevierd. Mocht u het daar niet mee eens zijn dan horen we graag uw reacties of verhalen. Op de vrije scholen in de provincie wordt nog wel wat gedaan aan dit feest. In Apeldoorn organiseert De Vijfster bijvoorbeeld een Driekoningenspel door kinderen.

Brabant Driekoningenland

Maar voor het echte werk moeten we in Brabant en Limburg zijn. Daar worden sinds jaar en dag optochten en zangpartijen gehouden. Tilburg staat bijvoorbeeld bekend om het Driekoningen-zingen. Kinderen, verkleed als koningen met een kroon op en een ster in de hand, trekken zingend van deur tot deur en halen snoep en geld op.

Het feest van Driekoningen wordt, als afsluiting van de kersttijd, gevierd op 6 januari. Volgens de legende wilden de drie koningen - Caspar, Balthasar en Melchior - het kindje Jezus bezoeken. Door een ster te volgen kwamen ze terecht in de stal te Bethlehem waar Maria en Jozef met hun pasgeboren kindje verbleven.

Zingen als koningen

In Tilburg werd het zingen in de jaren dertig aangezwengeld door de Oranjevereniging ook om het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard luister bij te zetten. Het Driekoningen-zingen kent in de Brabantse stad een enorm programma met tentoonstellingen, verhalen vertellen, muziek, taarten bakken en workshops. In Den Bosch en Maastricht worden jaarlijks grote Driekoningen-optochten georganiseerd waarin kinderen als koningen door de stad paraderen. Het Brabants Dagblad publiceert dit jaar een reeks privé-foto's van jeugdige koningen door de jaren heen.

Herkomst en spreuken

Het feest van Driekoningen kent een lange traditie. In de 12e eeuw zou de bisschop van Keulen de relikwieën van de Heilige Driekoningen hebben ontvangen. Keulen werd mede daardoor een pelgrimsplaats voor reizigers.  Aan het eind van de middeleeuwen trokken priesterstudenten met grote poppen rond en hielden de traditie in ere. In de eeuwen daarop volgend, gingen vooral de arme mensen langs de deur om een lied te zingen, begeleid door een onder meer een foekepot. Dat leverde dan eten, brandstof of geld op. Driekoningen is ook goed voor een aantal spreuken en voorspellingen: Met Driekoningen lengt de dag zoveel een geitje springen mag. Of iets minder voorjaarsachtig: Als driekoningen is in 't land, komt de vorst in 't vaderland. Of: Als het op Dertiendag vriest, vriest het dertien weken lang. En altijd goed: Zet met Driekoningen ramen en deuren open, want wind met Driekoningen brengt zegen.

Bronnen traditie.nl en jefdejager.nl

Categories:: Kerstmis Religie Volksfeest Redactioneel

Meer verhalen

Een verzetskruis ontvangen

09 juni 2015
Ina Brethouwer
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek

Takkenzwaaien

06 augustus 2014
PR St. Sebastianus

De plaats van David: rij zes, graf zes

24 juni 2014
Ida en Johannes Dennissen

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak
Video

Chocolade paaseieren

13 maart 2015
Annemieke Hulshof

Gezegdes en het vroegere boerenleven in De Lebbenbrugge

11 januari 2016
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

Netjes lopen in de avondvierdaagse

09 juli 2015
Wilma Wilbrink

Bielemannen in Hummelo

22 augustus 2014
Henk Greven
Video

Op jacht met Midland Hunt

01 februari 2016
Marc Mattijssen
Galerij

Werkpaarden vervangen door petroleum

04 januari 2015
Wim Monnich
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit

Vrouw Haverkamp

08 december 2015
Bart Schlief

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman