Wie kent er niet de verhalen van de Harderwijkse vissers, toen het IJsselmeer nog Zuiderzee was. Vissers vertellen verhalen van toen, vele jaren geleden. Zoals aan de Kiekmuur bij de haven. Daar kwamen de Harderwiekers samen om de botters te zien binnenvaren. Daar stonden stoere vissers in weer en wind om dit alles gade te slaan. Bij stormweer werden er de kansen besproken van de binnenkomende botters om heelhuids in de haven te komen. Daar deed het aloude gezegde: “De beste stuurlui staan aan wal”, zijn naam alle eer aan. Bij de Kiekmuur werd gekeken of vader’s schuit al in het zicht was, maar bij stormweer hebben ook menigmaal angstige vrouwenogen uitgekeken of haar man er nog niet aankwam.

Verhalen van vroeger, je kunt er niet genoeg van krijgen. Historie die bewaard moet blijven. Harderwijk is een visserskoor rijk, die deze historie van het vissersleven met zang onder de aandacht van de mensen brengt.

“De Aalzangers”, opgericht op 1 mei 1985. Een enthousiaste club van Harderwiekse zangers, waarvan vaders, grootvaders en over-grootvaders hun oorsprong in de visserij hebben liggen. Want allemaal zijn ze wel een afstammeling van een rasechte Harderwiekse vissersfamilie. En dat maakt “De Aalzangers” tot een koor van robuuste zeebonken en vissersmannen die bij elk tij hun mannetje en vrouwtje staan. Onder leiding van Henny van Gilst zingen zij over de zee, de golven, de vissers, hun vrouwen. Zij brengen het historische vissersleven en alles wat daar mee samen hangt, weer tot leven.

Als ze zingen waan je je in de tijd van de talrijke botters in de haven, de bruine vloot van vroeger, in het vissersstadje Harderwijk, stad met een rijk verleden. Daar is het water, daar is de haven, waar je altijd horen kon: we gaan aan boord. Prachtig toch?

Kom eens luisteren en droom mee over een ver verleden, ga mee naar het strand stil en verlaten, vaar mee op de woelige baren of dans mee op de ballade van de Zuiderzee. Want zeg nou eerlijk, als “De Aalzangers” zingen, bekruipt je het gevoel van het verleden. Heb je toch weer een stukkie van die goeie, ouwe tijd…

Video
Categories:: Muziek Evenementen Visserij Harderwijk

Meer verhalen

Video

Tielsche Kermiskoek

11 mei 2014
Magda van Ooijen

Herdersverhaal uit de Loenermark

21 mei 2014
Sjoerd Stellingwerf

Geen kattenkwaad bij paasvuur Lunteren!

13 november 2015
Netty Hardeman
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda
Galerij

Zondagse streekdracht Zelhem

11 augustus 2014
Gerrie Luesink en Jan Saalmink

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef
Video

Mannen onder elkaar bij de barbier

21 april 2015
Jean van Rossum
Video

Pakjesavond met brokken chocolade

14 mei 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

Meijer-eten

12 mei 2014
Theo Meijer
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen

De optocht van De Neutenkrakers

30 januari 2015
C. Wolters

Lathumse Volksfeesten

03 maart 2015
Sylvia van Orden

Een gupse water in het gezicht

26 juni 2015
N. Weijenberg-Dekker

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen

Eten op nieuwjaarsdag

25 september 2014
Mevr. Beijnen

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink
Galerij

Gelderse worst

09 februari 2015
Gerhard Kwak

Biest

12 september 2014
A. Klaassen