Wie kent er niet de verhalen van de Harderwijkse vissers, toen het IJsselmeer nog Zuiderzee was. Vissers vertellen verhalen van toen, vele jaren geleden. Zoals aan de Kiekmuur bij de haven. Daar kwamen de Harderwiekers samen om de botters te zien binnenvaren. Daar stonden stoere vissers in weer en wind om dit alles gade te slaan. Bij stormweer werden er de kansen besproken van de binnenkomende botters om heelhuids in de haven te komen. Daar deed het aloude gezegde: “De beste stuurlui staan aan wal”, zijn naam alle eer aan. Bij de Kiekmuur werd gekeken of vader’s schuit al in het zicht was, maar bij stormweer hebben ook menigmaal angstige vrouwenogen uitgekeken of haar man er nog niet aankwam.

Verhalen van vroeger, je kunt er niet genoeg van krijgen. Historie die bewaard moet blijven. Harderwijk is een visserskoor rijk, die deze historie van het vissersleven met zang onder de aandacht van de mensen brengt.

“De Aalzangers”, opgericht op 1 mei 1985. Een enthousiaste club van Harderwiekse zangers, waarvan vaders, grootvaders en over-grootvaders hun oorsprong in de visserij hebben liggen. Want allemaal zijn ze wel een afstammeling van een rasechte Harderwiekse vissersfamilie. En dat maakt “De Aalzangers” tot een koor van robuuste zeebonken en vissersmannen die bij elk tij hun mannetje en vrouwtje staan. Onder leiding van Henny van Gilst zingen zij over de zee, de golven, de vissers, hun vrouwen. Zij brengen het historische vissersleven en alles wat daar mee samen hangt, weer tot leven.

Als ze zingen waan je je in de tijd van de talrijke botters in de haven, de bruine vloot van vroeger, in het vissersstadje Harderwijk, stad met een rijk verleden. Daar is het water, daar is de haven, waar je altijd horen kon: we gaan aan boord. Prachtig toch?

Kom eens luisteren en droom mee over een ver verleden, ga mee naar het strand stil en verlaten, vaar mee op de woelige baren of dans mee op de ballade van de Zuiderzee. Want zeg nou eerlijk, als “De Aalzangers” zingen, bekruipt je het gevoel van het verleden. Heb je toch weer een stukkie van die goeie, ouwe tijd…

Video
Categories:: Muziek Evenementen Visserij Harderwijk

Meer verhalen

Naoberschap

24 november 2014
G.J. Klanderman

Janna van de Tiggeloven

24 oktober 2014
B. van Dijk

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry

Ambachtelijk snoep maken

31 augustus 2015
Hanneke Hoed

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager
Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk

Oma's 'moes' op Nieuwjaarsdag

27 juni 2014
Johan en Francis Tiemens
Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar