Wie kent er niet de verhalen van de Harderwijkse vissers, toen het IJsselmeer nog Zuiderzee was. Vissers vertellen verhalen van toen, vele jaren geleden. Zoals aan de Kiekmuur bij de haven. Daar kwamen de Harderwiekers samen om de botters te zien binnenvaren. Daar stonden stoere vissers in weer en wind om dit alles gade te slaan. Bij stormweer werden er de kansen besproken van de binnenkomende botters om heelhuids in de haven te komen. Daar deed het aloude gezegde: “De beste stuurlui staan aan wal”, zijn naam alle eer aan. Bij de Kiekmuur werd gekeken of vader’s schuit al in het zicht was, maar bij stormweer hebben ook menigmaal angstige vrouwenogen uitgekeken of haar man er nog niet aankwam.

Verhalen van vroeger, je kunt er niet genoeg van krijgen. Historie die bewaard moet blijven. Harderwijk is een visserskoor rijk, die deze historie van het vissersleven met zang onder de aandacht van de mensen brengt.

“De Aalzangers”, opgericht op 1 mei 1985. Een enthousiaste club van Harderwiekse zangers, waarvan vaders, grootvaders en over-grootvaders hun oorsprong in de visserij hebben liggen. Want allemaal zijn ze wel een afstammeling van een rasechte Harderwiekse vissersfamilie. En dat maakt “De Aalzangers” tot een koor van robuuste zeebonken en vissersmannen die bij elk tij hun mannetje en vrouwtje staan. Onder leiding van Henny van Gilst zingen zij over de zee, de golven, de vissers, hun vrouwen. Zij brengen het historische vissersleven en alles wat daar mee samen hangt, weer tot leven.

Als ze zingen waan je je in de tijd van de talrijke botters in de haven, de bruine vloot van vroeger, in het vissersstadje Harderwijk, stad met een rijk verleden. Daar is het water, daar is de haven, waar je altijd horen kon: we gaan aan boord. Prachtig toch?

Kom eens luisteren en droom mee over een ver verleden, ga mee naar het strand stil en verlaten, vaar mee op de woelige baren of dans mee op de ballade van de Zuiderzee. Want zeg nou eerlijk, als “De Aalzangers” zingen, bekruipt je het gevoel van het verleden. Heb je toch weer een stukkie van die goeie, ouwe tijd…

Video
Categories:: Muziek Evenementen Visserij Harderwijk

Meer verhalen

Galerij

Oranjefeest op de rotonde

23 juni 2014
Giorgio Ambrawo

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker
Audio

De koolhazen

20 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Vruchten plukken en rapen

20 augustus 2014
Bets Reijnen van Zwam
Video

Mechteld ten Ham

05 november 2014
Lizette van Hoven

Caspar en de twee andere koningen

04 januari 2016
Paul Hoftijzer
Video

Kersenpittenspuwen

02 juli 2014
Erik van der Pol

Zonder uitlaat rijden op Koninginnedag

20 februari 2015
André Oostindiën

Knoop in het touw (knup int touw)

12 augustus 2014
Theo Meijer

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen

Streekroman brengt tradities in beeld

22 maart 2016
Gerda Geven en Marjon Hoeks

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry
Galerij

Lepeltje koningin Beatrix

05 februari 2015
Simone Cornelissen