Wie kent er niet de verhalen van de Harderwijkse vissers, toen het IJsselmeer nog Zuiderzee was. Vissers vertellen verhalen van toen, vele jaren geleden. Zoals aan de Kiekmuur bij de haven. Daar kwamen de Harderwiekers samen om de botters te zien binnenvaren. Daar stonden stoere vissers in weer en wind om dit alles gade te slaan. Bij stormweer werden er de kansen besproken van de binnenkomende botters om heelhuids in de haven te komen. Daar deed het aloude gezegde: “De beste stuurlui staan aan wal”, zijn naam alle eer aan. Bij de Kiekmuur werd gekeken of vader’s schuit al in het zicht was, maar bij stormweer hebben ook menigmaal angstige vrouwenogen uitgekeken of haar man er nog niet aankwam.

Verhalen van vroeger, je kunt er niet genoeg van krijgen. Historie die bewaard moet blijven. Harderwijk is een visserskoor rijk, die deze historie van het vissersleven met zang onder de aandacht van de mensen brengt.

“De Aalzangers”, opgericht op 1 mei 1985. Een enthousiaste club van Harderwiekse zangers, waarvan vaders, grootvaders en over-grootvaders hun oorsprong in de visserij hebben liggen. Want allemaal zijn ze wel een afstammeling van een rasechte Harderwiekse vissersfamilie. En dat maakt “De Aalzangers” tot een koor van robuuste zeebonken en vissersmannen die bij elk tij hun mannetje en vrouwtje staan. Onder leiding van Henny van Gilst zingen zij over de zee, de golven, de vissers, hun vrouwen. Zij brengen het historische vissersleven en alles wat daar mee samen hangt, weer tot leven.

Als ze zingen waan je je in de tijd van de talrijke botters in de haven, de bruine vloot van vroeger, in het vissersstadje Harderwijk, stad met een rijk verleden. Daar is het water, daar is de haven, waar je altijd horen kon: we gaan aan boord. Prachtig toch?

Kom eens luisteren en droom mee over een ver verleden, ga mee naar het strand stil en verlaten, vaar mee op de woelige baren of dans mee op de ballade van de Zuiderzee. Want zeg nou eerlijk, als “De Aalzangers” zingen, bekruipt je het gevoel van het verleden. Heb je toch weer een stukkie van die goeie, ouwe tijd…

Video
Categories:: Muziek Evenementen Visserij Harderwijk

Meer verhalen

Van ekkes en umme....

05 oktober 2014
annet kooijmans

Aanzegger, aanspreker, begrafenisondernemer...

09 februari 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen
Galerij

Nationale Buitenspeeldag

12 juni 2014
Brenda Larbui

Koude klompen

17 december 2015
Gerhard Kwak

Zo ontstond 'Oldebroek'

28 juli 2014
Dini van der Velde

Høkbestendige Gebitjens

01 december 2015
Bas Geijs

Faust in Waardenburg

13 oktober 2014
M. Peters

Binden met wilgentenen

31 maart 2015
Jan Reijnen

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer

Stiefselavond

28 februari 2015
Gerry Klein Overmeen

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer
Video

Het Ubbergs Volkslied zingen

08 juli 2014
Jan Willem van der Hogen
Galerij

Buurt en buurtgewoonten

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert
Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette
VideoGalerij

Koningschieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes