Wie kent er niet de verhalen van de Harderwijkse vissers, toen het IJsselmeer nog Zuiderzee was. Vissers vertellen verhalen van toen, vele jaren geleden. Zoals aan de Kiekmuur bij de haven. Daar kwamen de Harderwiekers samen om de botters te zien binnenvaren. Daar stonden stoere vissers in weer en wind om dit alles gade te slaan. Bij stormweer werden er de kansen besproken van de binnenkomende botters om heelhuids in de haven te komen. Daar deed het aloude gezegde: “De beste stuurlui staan aan wal”, zijn naam alle eer aan. Bij de Kiekmuur werd gekeken of vader’s schuit al in het zicht was, maar bij stormweer hebben ook menigmaal angstige vrouwenogen uitgekeken of haar man er nog niet aankwam.

Verhalen van vroeger, je kunt er niet genoeg van krijgen. Historie die bewaard moet blijven. Harderwijk is een visserskoor rijk, die deze historie van het vissersleven met zang onder de aandacht van de mensen brengt.

“De Aalzangers”, opgericht op 1 mei 1985. Een enthousiaste club van Harderwiekse zangers, waarvan vaders, grootvaders en over-grootvaders hun oorsprong in de visserij hebben liggen. Want allemaal zijn ze wel een afstammeling van een rasechte Harderwiekse vissersfamilie. En dat maakt “De Aalzangers” tot een koor van robuuste zeebonken en vissersmannen die bij elk tij hun mannetje en vrouwtje staan. Onder leiding van Henny van Gilst zingen zij over de zee, de golven, de vissers, hun vrouwen. Zij brengen het historische vissersleven en alles wat daar mee samen hangt, weer tot leven.

Als ze zingen waan je je in de tijd van de talrijke botters in de haven, de bruine vloot van vroeger, in het vissersstadje Harderwijk, stad met een rijk verleden. Daar is het water, daar is de haven, waar je altijd horen kon: we gaan aan boord. Prachtig toch?

Kom eens luisteren en droom mee over een ver verleden, ga mee naar het strand stil en verlaten, vaar mee op de woelige baren of dans mee op de ballade van de Zuiderzee. Want zeg nou eerlijk, als “De Aalzangers” zingen, bekruipt je het gevoel van het verleden. Heb je toch weer een stukkie van die goeie, ouwe tijd…

Video
Categories:: Muziek Evenementen Visserij Harderwijk

Meer verhalen

Schooiersvrowke

12 mei 2014
Marijke Jansen
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis

Zingen op Koninginnedag

02 juli 2014
Rita Brouwer

Schooltradities van De Marlijn

10 maart 2016
Hettie Sipman

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Meijer-eten

12 mei 2014
Theo Meijer

Woeziks Jupke verbranden

12 februari 2015
CV de Wozokotten

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak

De vrek van de Plaggeweg

11 mei 2014
Mijngelderland

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé
Galerij

Verkleedpartijen

23 juni 2014
Dianne Wesselink

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn

Klarendalse feestweek

03 februari 2015
Henk Hermeling

De Dikke Broeder bakken

11 mei 2014
Jette
Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs