Galaconcert

In 1972 is vanuit het Convent van Ex-Prinsen van Carnavalsvereniging de On-Ganse het initiatief genomen om voor het Arnhemse publiek een Galaconcert te organiseren. De inspiratie hiervoor kwam vanuit de contacten die er waren met de “moeder-vereniging”, de Marotte uit Sittard en van de gesprekken die de eerste Prins van de On-Ganse, Jan Klijntjes, voerde met de 1e violist van het Limburgs symfonie orkest, de heer Rieu (Ja, de vader van…). Gesprekken met Het Gelders Orkest leidden tot de eerste programmering en het resultaat was een goed gevulde, nog niet helemaal uitverkochte, zaal. Voor de pauze klassiek en na de pauze een wat “losser” programma waar Het Gelders Orkest een eigen invulling aan gaf door verkleed op het podium te verschijnen.

 

Goed doel

Het batig saldo was van het begin af aan bestemd voor een sociaal doel. Anno 2015 wordt dit Galaconcert nog steeds georganiseerd en is de opbrengst nog steeds voor een sociaal doel. Enerzijds het mogelijk maken van het sociale carnaval in de bejaardentehuizen en op ’s Koonings Jaght en anderzijds een jaarlijks wisselend goed doel. In 2015 is dat een bijdrage aan een nieuwe taxibus voor Zorgboerderij en theeschenkerij Hoeve Klein Mariëndaal.

 

Siddering

De sleutel voor dit jaarlijks succesvolle gala is een goed concert en daarna een gezellig samenzijn, feestelijke kleding en een warm aangeklede zaal. In de loop der jaren heeft dit er toe geleid dat we tot op de dag van vandaag altijd een uitverkocht huis mogen meemaken. De intocht is ieder jaar traditioneel met de hofkapel, het Convent van Ex-Prinsen, de Edelgarde en de Concertcommissie met dirigent. Al deze egards brengen een siddering door de zaal te weeg en brengen het publiek direct in de juiste stemming. Het wachten is dan nog op de binnenkomst van de Prins op een intrada, de afgelopen jaren was dit de muziek van de Sint Walburgis fanfare. Daarna kan het concert van start gaan.

In de loop der jaren is steeds weer gekeken naar de inhoud van de avond en er hebben al heel wat bekende orkesten en solisten tijdens het Galaconcert op het podium gestaan, enkele voorbeelden zijn Het Gelders Orkest, André Rieu’s Salonorkest, Guido’s Orchestra, de Luchtmachtkapel, de Marinierskapel, Introdans, Henny May, Marco Bakker, Emmy Verhey, Marjon Lambriks, Laura Figi, Danny de Munck, Joke de Kruijff, Karin Bloemen en zelfs Frans Bauer. Aan het einde van het concert neemt de Door en Doorluchtige Hoogheid de Prins het woord en wordt er afgesloten met het Ernum-lied. Een avond die van tradities aan elkaar hangt, maar die in de loop der tijd daar waar nodig ook meegegroeid is.

Categories:: Muziek Carnaval Arnhem Februari

Meer verhalen

Lathumse Volksfeesten

03 maart 2015
Sylvia van Orden
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter

Bloempap

26 februari 2015
van Dale
Video

Ada van Andelst

08 juni 2015
Eric Borrias
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink
Galerij

Wassen met de hand

17 juni 2014
Gerritje de Boer-Wilbrink
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen

De bakker aan de deur

17 maart 2015
Teunis Bunt
Video

Disse kant, een muzikale ode aan De Liemers

12 december 2014
Joop Boxstart

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder

Kniepertjes bakken

29 juni 2015
J. Roessink
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg

Høkbestendige Gebitjens

01 december 2015
Bas Geijs