Galaconcert

In 1972 is vanuit het Convent van Ex-Prinsen van Carnavalsvereniging de On-Ganse het initiatief genomen om voor het Arnhemse publiek een Galaconcert te organiseren. De inspiratie hiervoor kwam vanuit de contacten die er waren met de “moeder-vereniging”, de Marotte uit Sittard en van de gesprekken die de eerste Prins van de On-Ganse, Jan Klijntjes, voerde met de 1e violist van het Limburgs symfonie orkest, de heer Rieu (Ja, de vader van…). Gesprekken met Het Gelders Orkest leidden tot de eerste programmering en het resultaat was een goed gevulde, nog niet helemaal uitverkochte, zaal. Voor de pauze klassiek en na de pauze een wat “losser” programma waar Het Gelders Orkest een eigen invulling aan gaf door verkleed op het podium te verschijnen.

 

Goed doel

Het batig saldo was van het begin af aan bestemd voor een sociaal doel. Anno 2015 wordt dit Galaconcert nog steeds georganiseerd en is de opbrengst nog steeds voor een sociaal doel. Enerzijds het mogelijk maken van het sociale carnaval in de bejaardentehuizen en op ’s Koonings Jaght en anderzijds een jaarlijks wisselend goed doel. In 2015 is dat een bijdrage aan een nieuwe taxibus voor Zorgboerderij en theeschenkerij Hoeve Klein Mariëndaal.

 

Siddering

De sleutel voor dit jaarlijks succesvolle gala is een goed concert en daarna een gezellig samenzijn, feestelijke kleding en een warm aangeklede zaal. In de loop der jaren heeft dit er toe geleid dat we tot op de dag van vandaag altijd een uitverkocht huis mogen meemaken. De intocht is ieder jaar traditioneel met de hofkapel, het Convent van Ex-Prinsen, de Edelgarde en de Concertcommissie met dirigent. Al deze egards brengen een siddering door de zaal te weeg en brengen het publiek direct in de juiste stemming. Het wachten is dan nog op de binnenkomst van de Prins op een intrada, de afgelopen jaren was dit de muziek van de Sint Walburgis fanfare. Daarna kan het concert van start gaan.

In de loop der jaren is steeds weer gekeken naar de inhoud van de avond en er hebben al heel wat bekende orkesten en solisten tijdens het Galaconcert op het podium gestaan, enkele voorbeelden zijn Het Gelders Orkest, André Rieu’s Salonorkest, Guido’s Orchestra, de Luchtmachtkapel, de Marinierskapel, Introdans, Henny May, Marco Bakker, Emmy Verhey, Marjon Lambriks, Laura Figi, Danny de Munck, Joke de Kruijff, Karin Bloemen en zelfs Frans Bauer. Aan het einde van het concert neemt de Door en Doorluchtige Hoogheid de Prins het woord en wordt er afgesloten met het Ernum-lied. Een avond die van tradities aan elkaar hangt, maar die in de loop der tijd daar waar nodig ook meegegroeid is.

Categories:: Muziek Carnaval Arnhem Februari

Meer verhalen

Meijer-eten

12 mei 2014
Theo Meijer

Opbaren in het lijkenhuisje

01 april 2015
Johannes de Jong

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte
Audio

De schat van de Ravenhorst

20 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Pinksterfeest in Gorssel?

16 oktober 2015
Marten Brascamp

Sneeuwpudding van Oma Kwak

08 januari 2016
Gerhard Kwak

De kool en de geit

18 augustus 2014
Dini van der Velde

Muziek in het Neder-Saksische dialect

11 januari 2016
Jan Ottink

Høkbestendige Gebitjens

01 december 2015
Bas Geijs

Oude kleren aan naar een optreden van Normaal

20 februari 2015
André Oostindiën

Vernoemd naar grootouders

08 april 2015
Ans Jonker

Mandenmakerij: een harde wereld

15 december 2014
Dick Jagtenberg

De koningin vertelt over feest in Huppel

14 oktober 2014
Gea Schreurs

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere