Galaconcert

In 1972 is vanuit het Convent van Ex-Prinsen van Carnavalsvereniging de On-Ganse het initiatief genomen om voor het Arnhemse publiek een Galaconcert te organiseren. De inspiratie hiervoor kwam vanuit de contacten die er waren met de “moeder-vereniging”, de Marotte uit Sittard en van de gesprekken die de eerste Prins van de On-Ganse, Jan Klijntjes, voerde met de 1e violist van het Limburgs symfonie orkest, de heer Rieu (Ja, de vader van…). Gesprekken met Het Gelders Orkest leidden tot de eerste programmering en het resultaat was een goed gevulde, nog niet helemaal uitverkochte, zaal. Voor de pauze klassiek en na de pauze een wat “losser” programma waar Het Gelders Orkest een eigen invulling aan gaf door verkleed op het podium te verschijnen.

 

Goed doel

Het batig saldo was van het begin af aan bestemd voor een sociaal doel. Anno 2015 wordt dit Galaconcert nog steeds georganiseerd en is de opbrengst nog steeds voor een sociaal doel. Enerzijds het mogelijk maken van het sociale carnaval in de bejaardentehuizen en op ’s Koonings Jaght en anderzijds een jaarlijks wisselend goed doel. In 2015 is dat een bijdrage aan een nieuwe taxibus voor Zorgboerderij en theeschenkerij Hoeve Klein Mariëndaal.

 

Siddering

De sleutel voor dit jaarlijks succesvolle gala is een goed concert en daarna een gezellig samenzijn, feestelijke kleding en een warm aangeklede zaal. In de loop der jaren heeft dit er toe geleid dat we tot op de dag van vandaag altijd een uitverkocht huis mogen meemaken. De intocht is ieder jaar traditioneel met de hofkapel, het Convent van Ex-Prinsen, de Edelgarde en de Concertcommissie met dirigent. Al deze egards brengen een siddering door de zaal te weeg en brengen het publiek direct in de juiste stemming. Het wachten is dan nog op de binnenkomst van de Prins op een intrada, de afgelopen jaren was dit de muziek van de Sint Walburgis fanfare. Daarna kan het concert van start gaan.

In de loop der jaren is steeds weer gekeken naar de inhoud van de avond en er hebben al heel wat bekende orkesten en solisten tijdens het Galaconcert op het podium gestaan, enkele voorbeelden zijn Het Gelders Orkest, André Rieu’s Salonorkest, Guido’s Orchestra, de Luchtmachtkapel, de Marinierskapel, Introdans, Henny May, Marco Bakker, Emmy Verhey, Marjon Lambriks, Laura Figi, Danny de Munck, Joke de Kruijff, Karin Bloemen en zelfs Frans Bauer. Aan het einde van het concert neemt de Door en Doorluchtige Hoogheid de Prins het woord en wordt er afgesloten met het Ernum-lied. Een avond die van tradities aan elkaar hangt, maar die in de loop der tijd daar waar nodig ook meegegroeid is.

Categories:: Muziek Carnaval Arnhem Februari

Meer verhalen

Pannenkoekentaart op pannenkoekdag

09 maart 2016
Saakje het bakmeisje
Galerij

Reveille en serenade

16 juni 2014
Truus Peters

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich

Schooiersvrowke

12 mei 2014
Marijke Jansen

Piepkesbal Geesteren

07 augustus 2015
Stichting Piepkesbal

Koeien in de wei laten lopen

12 mei 2014
Marijke Jansen

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry

Janna van de Tiggeloven

24 oktober 2014
B. van Dijk

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck

Elke maandag naar de stoffenmarkt

08 juli 2015
Annie van den Beld
Video

Overvliegende scouts

06 mei 2015
Jeroen Brummelman

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins

Verse worst na de nachtmis

05 februari 2015
Mevrouw G.Vach

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer
Video

Tractorpulling Lochem

17 november 2014
Franco Vermij

Het huwelijk vroeger

08 augustus 2014
Albert Steert
Video

Aardbeiendag in Zaltbommel

17 april 2015
TRIP Zaltbommel