Het Elburger Zeemanskoor is in september 2001 opgericht door een tiental leden. Al snel bestond het koor uit een 25 tal leden en is inmiddels uitgegroeid tot 37 koorleden.

Het koor zingt zeemansliederen, zowel in het Nederlands, als in het Duits, Frans, Engels, Lets en Spaans. Ook zijn enkele kerstliederen ingestudeerd en deze worden ten gehore gebracht in de vesting Elburg, tijdens ”Kerst in de Vesting”.

Bij de oprichting van het Elburger Zeemankoor in september 2001 hebben wij rekening gehouden met de geschiedenis van de Zuiderzee en de drooglegging hiervan. Ten eerste m.b.t. de naam van ons koor “Kop van ’t Ende”. Tijdens de inpoldering van Flevoland in 1956 kwam het havenhoofd, aangelegd om de haven van Elburg toegankelijk te houden, in Flevoland te liggen. Wanneer de botters de haven verlieten en lang het havenhoofd de Zuiderzee opvoeren kwamen ze aan het eind(’t Ende) van het havenhoofd. Kwamen ze terug naar Elburg, met de botters vol vis, zagen ze de “Kop” van het havenhoofd als eerste. Vandaar de naam “Kop van ’t Ende”, waaraan wij onze naam hebben ontleend.

Onze drummer Herman van Aperlo, helaas overleden, tekende voor ons de “Kop van ’t Ende” als logo voor het koor (zie afbeelding).

Ten tweede hebben wij ons koor een “Zeemanskoor” genoemd en niet een “Piratenkoor”, omdat wij toch vooral over de visserij en de zee, waar Elburg zeer nauw mee was en nog steeds is verbonden, wilden zingen.

Om Elburg en het Zeemanskoor te promoten hebben we in december 2005 een DVD uitgebracht. Deze DVD is in de vorm van een documentaire gemaakt en bevat  beelden van Elburg en haar visserijverleden. Veel beeldmateriaal was nog niet eerder vertoond. De muzikale bijdrage aan de DVD wordt door ons koor verzorgd met  nummers die over de geschiedenis van Elburg gaan. Enkele nummers zijn gecomponeerd door Astrid Nijgh en voor een aantal bestaande nummers zijn eigen teksten geschreven. Inmiddels zijn er ook 3 CD’s.

In de afgelopen 13 jaar zijn diverse optredens verzorgd in binnen en buitenland. De “Kop van ’t Ende” verleende haar medewerking aan verschillende TV programma's (de Huiskamershow, Zomerland, Zomer in Gelderland en Een wagen vol verhalen).

Als laatste wil ik nog verwijzen naar onze website: www.zeemanskoor.nl

De laatste groepsfoto van ons koor is gemaakt bij de huidige ‘Kop van ’t Ende, gelegen in de Flevopolder.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Muziek Lied Elburg Visserij

Meer verhalen

Video

Doesburgse mosterdsoep

20 november 2014
Albert

Koude klompen

17 december 2015
Gerhard Kwak
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug

Westerbouwing

03 februari 2015
Mevrouw Eutjes

Witte Wieven bij Solse Gat

26 februari 2015
Ben Veenhuis

De Veluwse heidekoek

26 februari 2016
Ton Kamphuis

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers

Grenstreffen

22 juli 2014
Herman Roerdink

Beeldhouwen in Bredevoort

06 oktober 2015
Paul Hoftijzer

Gevulde koeken

22 september 2014
Hans van den Hoorn
AudioGalerij

Witte wieven van Zwiep

11 mei 2014
Jette

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen
Video

Meidenmarkt in Nunspeet

11 mei 2014
Jette

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer
Video

Erfhuis op de Oud Veluwse Markt

18 november 2014
Ad Guldie

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak

Op zaoterdag in de teil

24 september 2014
An Bloemberg

Requiem voor iedereen

04 november 2015
Johan Koornstra