Het Elburger Zeemanskoor is in september 2001 opgericht door een tiental leden. Al snel bestond het koor uit een 25 tal leden en is inmiddels uitgegroeid tot 37 koorleden.

Het koor zingt zeemansliederen, zowel in het Nederlands, als in het Duits, Frans, Engels, Lets en Spaans. Ook zijn enkele kerstliederen ingestudeerd en deze worden ten gehore gebracht in de vesting Elburg, tijdens ”Kerst in de Vesting”.

Bij de oprichting van het Elburger Zeemankoor in september 2001 hebben wij rekening gehouden met de geschiedenis van de Zuiderzee en de drooglegging hiervan. Ten eerste m.b.t. de naam van ons koor “Kop van ’t Ende”. Tijdens de inpoldering van Flevoland in 1956 kwam het havenhoofd, aangelegd om de haven van Elburg toegankelijk te houden, in Flevoland te liggen. Wanneer de botters de haven verlieten en lang het havenhoofd de Zuiderzee opvoeren kwamen ze aan het eind(’t Ende) van het havenhoofd. Kwamen ze terug naar Elburg, met de botters vol vis, zagen ze de “Kop” van het havenhoofd als eerste. Vandaar de naam “Kop van ’t Ende”, waaraan wij onze naam hebben ontleend.

Onze drummer Herman van Aperlo, helaas overleden, tekende voor ons de “Kop van ’t Ende” als logo voor het koor (zie afbeelding).

Ten tweede hebben wij ons koor een “Zeemanskoor” genoemd en niet een “Piratenkoor”, omdat wij toch vooral over de visserij en de zee, waar Elburg zeer nauw mee was en nog steeds is verbonden, wilden zingen.

Om Elburg en het Zeemanskoor te promoten hebben we in december 2005 een DVD uitgebracht. Deze DVD is in de vorm van een documentaire gemaakt en bevat  beelden van Elburg en haar visserijverleden. Veel beeldmateriaal was nog niet eerder vertoond. De muzikale bijdrage aan de DVD wordt door ons koor verzorgd met  nummers die over de geschiedenis van Elburg gaan. Enkele nummers zijn gecomponeerd door Astrid Nijgh en voor een aantal bestaande nummers zijn eigen teksten geschreven. Inmiddels zijn er ook 3 CD’s.

In de afgelopen 13 jaar zijn diverse optredens verzorgd in binnen en buitenland. De “Kop van ’t Ende” verleende haar medewerking aan verschillende TV programma's (de Huiskamershow, Zomerland, Zomer in Gelderland en Een wagen vol verhalen).

Als laatste wil ik nog verwijzen naar onze website: www.zeemanskoor.nl

De laatste groepsfoto van ons koor is gemaakt bij de huidige ‘Kop van ’t Ende, gelegen in de Flevopolder.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Muziek Lied Elburg Visserij

Meer verhalen

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen
Video

Beleg en ontzet van Huissen

12 mei 2014
Jan Wannet

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak
VideoAudio

Carnavalsstunt

07 februari 2015
De Oude Gierpont

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd

Meijer-eten

12 mei 2014
Theo Meijer
Video

De witte juffer van Kwadenoord

03 november 2014
Erica Broers

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen

Streekroman brengt tradities in beeld

22 maart 2016
Gerda Geven en Marjon Hoeks

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp
Video

Welke balkenbrij lust u graag?

08 juni 2015
Annet Joosten

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink
Video

Een bruidskoe van mijn oudste zus

23 juni 2014
Anton Koster