Het Elburger Zeemanskoor is in september 2001 opgericht door een tiental leden. Al snel bestond het koor uit een 25 tal leden en is inmiddels uitgegroeid tot 37 koorleden.

Het koor zingt zeemansliederen, zowel in het Nederlands, als in het Duits, Frans, Engels, Lets en Spaans. Ook zijn enkele kerstliederen ingestudeerd en deze worden ten gehore gebracht in de vesting Elburg, tijdens ”Kerst in de Vesting”.

Bij de oprichting van het Elburger Zeemankoor in september 2001 hebben wij rekening gehouden met de geschiedenis van de Zuiderzee en de drooglegging hiervan. Ten eerste m.b.t. de naam van ons koor “Kop van ’t Ende”. Tijdens de inpoldering van Flevoland in 1956 kwam het havenhoofd, aangelegd om de haven van Elburg toegankelijk te houden, in Flevoland te liggen. Wanneer de botters de haven verlieten en lang het havenhoofd de Zuiderzee opvoeren kwamen ze aan het eind(’t Ende) van het havenhoofd. Kwamen ze terug naar Elburg, met de botters vol vis, zagen ze de “Kop” van het havenhoofd als eerste. Vandaar de naam “Kop van ’t Ende”, waaraan wij onze naam hebben ontleend.

Onze drummer Herman van Aperlo, helaas overleden, tekende voor ons de “Kop van ’t Ende” als logo voor het koor (zie afbeelding).

Ten tweede hebben wij ons koor een “Zeemanskoor” genoemd en niet een “Piratenkoor”, omdat wij toch vooral over de visserij en de zee, waar Elburg zeer nauw mee was en nog steeds is verbonden, wilden zingen.

Om Elburg en het Zeemanskoor te promoten hebben we in december 2005 een DVD uitgebracht. Deze DVD is in de vorm van een documentaire gemaakt en bevat  beelden van Elburg en haar visserijverleden. Veel beeldmateriaal was nog niet eerder vertoond. De muzikale bijdrage aan de DVD wordt door ons koor verzorgd met  nummers die over de geschiedenis van Elburg gaan. Enkele nummers zijn gecomponeerd door Astrid Nijgh en voor een aantal bestaande nummers zijn eigen teksten geschreven. Inmiddels zijn er ook 3 CD’s.

In de afgelopen 13 jaar zijn diverse optredens verzorgd in binnen en buitenland. De “Kop van ’t Ende” verleende haar medewerking aan verschillende TV programma's (de Huiskamershow, Zomerland, Zomer in Gelderland en Een wagen vol verhalen).

Als laatste wil ik nog verwijzen naar onze website: www.zeemanskoor.nl

De laatste groepsfoto van ons koor is gemaakt bij de huidige ‘Kop van ’t Ende, gelegen in de Flevopolder.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Muziek Lied Elburg Visserij

Meer verhalen

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen
Video

Aardbeiendag in Zaltbommel

17 april 2015
TRIP Zaltbommel
Video

Kaarsenmaken

13 oktober 2014
Jan Klarenbeek

Roosjes maken voor de Ooyse kermis

19 juni 2014
Merel Lammertink

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen

høken van de eind 70er jaren tut noe

09 december 2015
Elmi Schut

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter
Galerij

Goudsmeden

24 februari 2015
Carla Dubbink
Galerij

Honing- en Bijenmarkt Eerbeek

09 juli 2014
Ton Fleur
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder

Schooiersvrowke

12 mei 2014
Marijke Jansen

Liedjes bij bruiloft

08 augustus 2014
Albert Steert

De optocht van De Neutenkrakers

30 januari 2015
C. Wolters
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker