Het Elburger Zeemanskoor is in september 2001 opgericht door een tiental leden. Al snel bestond het koor uit een 25 tal leden en is inmiddels uitgegroeid tot 37 koorleden.

Het koor zingt zeemansliederen, zowel in het Nederlands, als in het Duits, Frans, Engels, Lets en Spaans. Ook zijn enkele kerstliederen ingestudeerd en deze worden ten gehore gebracht in de vesting Elburg, tijdens ”Kerst in de Vesting”.

Bij de oprichting van het Elburger Zeemankoor in september 2001 hebben wij rekening gehouden met de geschiedenis van de Zuiderzee en de drooglegging hiervan. Ten eerste m.b.t. de naam van ons koor “Kop van ’t Ende”. Tijdens de inpoldering van Flevoland in 1956 kwam het havenhoofd, aangelegd om de haven van Elburg toegankelijk te houden, in Flevoland te liggen. Wanneer de botters de haven verlieten en lang het havenhoofd de Zuiderzee opvoeren kwamen ze aan het eind(’t Ende) van het havenhoofd. Kwamen ze terug naar Elburg, met de botters vol vis, zagen ze de “Kop” van het havenhoofd als eerste. Vandaar de naam “Kop van ’t Ende”, waaraan wij onze naam hebben ontleend.

Onze drummer Herman van Aperlo, helaas overleden, tekende voor ons de “Kop van ’t Ende” als logo voor het koor (zie afbeelding).

Ten tweede hebben wij ons koor een “Zeemanskoor” genoemd en niet een “Piratenkoor”, omdat wij toch vooral over de visserij en de zee, waar Elburg zeer nauw mee was en nog steeds is verbonden, wilden zingen.

Om Elburg en het Zeemanskoor te promoten hebben we in december 2005 een DVD uitgebracht. Deze DVD is in de vorm van een documentaire gemaakt en bevat  beelden van Elburg en haar visserijverleden. Veel beeldmateriaal was nog niet eerder vertoond. De muzikale bijdrage aan de DVD wordt door ons koor verzorgd met  nummers die over de geschiedenis van Elburg gaan. Enkele nummers zijn gecomponeerd door Astrid Nijgh en voor een aantal bestaande nummers zijn eigen teksten geschreven. Inmiddels zijn er ook 3 CD’s.

In de afgelopen 13 jaar zijn diverse optredens verzorgd in binnen en buitenland. De “Kop van ’t Ende” verleende haar medewerking aan verschillende TV programma's (de Huiskamershow, Zomerland, Zomer in Gelderland en Een wagen vol verhalen).

Als laatste wil ik nog verwijzen naar onze website: www.zeemanskoor.nl

De laatste groepsfoto van ons koor is gemaakt bij de huidige ‘Kop van ’t Ende, gelegen in de Flevopolder.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Muziek Lied Elburg Visserij

Meer verhalen

GalerijVideo

Dansgarde ouderwets!?

01 april 2015
Dansgarde C.V. De Deurzakkers

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema
Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij
Galerij

Borskorn

12 februari 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk

Gooien met bier, water en zand

01 december 2015
Ine Pennink

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding
Audio

Tuutlied

28 mei 2014
Wim Monnich
Video

Slepen van boeren gerij op oudejaarsavond

03 december 2015
Adri Nitrauw

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp
Galerij

Werkpaarden vervangen door petroleum

04 januari 2015
Wim Monnich

Bruid strooi wat uit

20 maart 2015
Meneer Wilbrink en Meneer Cornelissen

Nog één keer Oerend Hard

29 april 2015
Jan Colijn

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet

Veilig Carbidschieten

13 december 2014
Theo de Klein

Het huwelijk vroeger

08 augustus 2014
Albert Steert