Het Elburger Zeemanskoor is in september 2001 opgericht door een tiental leden. Al snel bestond het koor uit een 25 tal leden en is inmiddels uitgegroeid tot 37 koorleden.

Het koor zingt zeemansliederen, zowel in het Nederlands, als in het Duits, Frans, Engels, Lets en Spaans. Ook zijn enkele kerstliederen ingestudeerd en deze worden ten gehore gebracht in de vesting Elburg, tijdens ”Kerst in de Vesting”.

Bij de oprichting van het Elburger Zeemankoor in september 2001 hebben wij rekening gehouden met de geschiedenis van de Zuiderzee en de drooglegging hiervan. Ten eerste m.b.t. de naam van ons koor “Kop van ’t Ende”. Tijdens de inpoldering van Flevoland in 1956 kwam het havenhoofd, aangelegd om de haven van Elburg toegankelijk te houden, in Flevoland te liggen. Wanneer de botters de haven verlieten en lang het havenhoofd de Zuiderzee opvoeren kwamen ze aan het eind(’t Ende) van het havenhoofd. Kwamen ze terug naar Elburg, met de botters vol vis, zagen ze de “Kop” van het havenhoofd als eerste. Vandaar de naam “Kop van ’t Ende”, waaraan wij onze naam hebben ontleend.

Onze drummer Herman van Aperlo, helaas overleden, tekende voor ons de “Kop van ’t Ende” als logo voor het koor (zie afbeelding).

Ten tweede hebben wij ons koor een “Zeemanskoor” genoemd en niet een “Piratenkoor”, omdat wij toch vooral over de visserij en de zee, waar Elburg zeer nauw mee was en nog steeds is verbonden, wilden zingen.

Om Elburg en het Zeemanskoor te promoten hebben we in december 2005 een DVD uitgebracht. Deze DVD is in de vorm van een documentaire gemaakt en bevat  beelden van Elburg en haar visserijverleden. Veel beeldmateriaal was nog niet eerder vertoond. De muzikale bijdrage aan de DVD wordt door ons koor verzorgd met  nummers die over de geschiedenis van Elburg gaan. Enkele nummers zijn gecomponeerd door Astrid Nijgh en voor een aantal bestaande nummers zijn eigen teksten geschreven. Inmiddels zijn er ook 3 CD’s.

In de afgelopen 13 jaar zijn diverse optredens verzorgd in binnen en buitenland. De “Kop van ’t Ende” verleende haar medewerking aan verschillende TV programma's (de Huiskamershow, Zomerland, Zomer in Gelderland en Een wagen vol verhalen).

Als laatste wil ik nog verwijzen naar onze website: www.zeemanskoor.nl

De laatste groepsfoto van ons koor is gemaakt bij de huidige ‘Kop van ’t Ende, gelegen in de Flevopolder.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Muziek Lied Elburg Visserij

Meer verhalen

VideoGalerij

Elke 5 jaar bogenbouw Dodewaard

24 april 2015
Westereng Bogenbouw
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg
Video

Mijn hondjes op de dierenbegraafplaats

15 april 2015
Diana Jansen
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder

Woeziks Jupke verbranden

12 februari 2015
CV de Wozokotten

Sociëteit de Vriendschap

04 juli 2015
Ed de Haas
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers
Galerij

Verkleedpartijen

23 juni 2014
Dianne Wesselink

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak
Video

Mariken van Nieumeghen

03 oktober 2014
Peter

Voor-/achterdeur

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo
Video

Doesburgse mosterdsoep

20 november 2014
Albert

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak

Bloempap

26 februari 2015
van Dale