Sinds 2012 organiseert Paaspop Klassiek een concert, de Matthäus Passion van J.S. Bach.

Paaspop Klassiek is een dochter van Paaspop Zieuwent, een stichting die al jaren met Pasen een popfestival organiseert in Zieuwent.
De uitvoering van de Matthäus Passion in de kerk in Zieuwent is op initiatief en onder leiding van Emile Engel. Hij is de muzikaal leider en zorgt voor muzikanten in het orkest, de twee koren en de internationaal vermaarde solisten.
In het openingsstuk komt een knapenkoor voor. Emile heeft hier een kinderkoor voor bedacht. Voor de uitvoering is toen de st. Jozefschool uit Zieuwent benaderd. Emile bood aan om vanaf januari wekelijks de muzieklessen te verzorgen. Tijdens deze muzieklessen wordt steeds meer gerepeteerd voor dat ene openingsnummer uit de Passion. Emile weet het zangniveau van de kinderen op een steeds hoger peil te krijgen. Hoogtepunt is dan de uitvoering met het grote orkest en de koren op Goede Vrijdag in de kerk.

Voor de kinderen en de school snijdt het mes aan twee kanten. Op de eerste plaats zijn de kinderen een unieke ervaring rijker om samen met orkest en koor voor vijfhonderd mensen te zingen. Daarnaast leren zij over het paasverhaal, klassieke muziek en Bach in het bijzonder.

Voor de school is het daarnaast belangrijk om cultuureducatie te kunnen combineren met activiteiten van en in het dorp. De cultuureducatie is schoolnabij.
De avond van de uitvoering is voor de kinderen heel bijzonder. Het optreden zelf behelst maar vijf minuten, in het begin van de avond. De kinderen zijn speciaal gekleed en komen met alle muzikanten en het koor op het podium. Dan wachten ze, keurig op een rij, op hun moment. Op aanwijzing van de bij hun vertrouwde dirigent zingen zij op het juiste moment hun partij. Er klinkt dan een mooi sereen melodielijntje te midden van koorzang en orkestmuziek. Menig ouder, aanwezig in de kerk, zal dan een traantje moeten wegpinken.

Zodra hun zangpartij klaar is, gaan de kinderen heel stilletjes van het podium, zodat het verdergaande muziekverhaal niet gestoord wordt. Ze lopen dan, eenmaal buiten de kerk, door naar de zaal van de naastgelegen horecagelegenheid. Daar is drinken, patat en disco! Daar worden ze weer heerlijke, uitgelaten kinderen van groep 8. Aan het eind van het concert gaan ze weer heel stilletjes het podium op, om te genieten van de slotakkoorden en vervolgens het applaus in ontvangst te nemen.

U kunt getuige zijn van deze mooie, inmiddels traditie geworden uitvoering in de St. Werenfriduskerk te Zieuwent op Goede Vrijdag. Voor meer informatie: www.paaspopklassiek.nl

Bekijk het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal:

Categories:: Muziek Pasen Zieuwent School Lied

Meer verhalen

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld

Corvee op vakantiepark Mooi Veluwe

16 januari 2015
Olga Verlegh

Bielemannen in Hummelo

22 augustus 2014
Henk Greven

Takkenzwaaien

06 augustus 2014
PR St. Sebastianus
Video

Palingroken in een historische context

31 maart 2016
Paul Hoftijzer
Galerij

Olde Wievenbrood

29 juli 2015
Paul Hoftijzer
Video

Het Ubbergs Volkslied zingen

08 juli 2014
Jan Willem van der Hogen
VideoGalerij

Buurtgebruiken rondom het huwelijk

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Hutspot met bruine bonen

20 februari 2015
Mevrouw van Eede
Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias
Video

Dood en begraven

05 augustus 2014
albert steert

Aaltjesdagen

14 maart 2016
Stichting Aaltjesdagen

Elke viool de naam van een vrouw

23 februari 2015
Kees Wijnhoud
Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers
Video

”De Aalzangers” brengen verleden tot leven!

18 januari 2016
Sam Schaftenaar
Video

Schaapscheerders maaltijd

07 augustus 2014
Gertjan Janssen
Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt
Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo