Sinds 2012 organiseert Paaspop Klassiek een concert, de Matthäus Passion van J.S. Bach.

Paaspop Klassiek is een dochter van Paaspop Zieuwent, een stichting die al jaren met Pasen een popfestival organiseert in Zieuwent.
De uitvoering van de Matthäus Passion in de kerk in Zieuwent is op initiatief en onder leiding van Emile Engel. Hij is de muzikaal leider en zorgt voor muzikanten in het orkest, de twee koren en de internationaal vermaarde solisten.
In het openingsstuk komt een knapenkoor voor. Emile heeft hier een kinderkoor voor bedacht. Voor de uitvoering is toen de st. Jozefschool uit Zieuwent benaderd. Emile bood aan om vanaf januari wekelijks de muzieklessen te verzorgen. Tijdens deze muzieklessen wordt steeds meer gerepeteerd voor dat ene openingsnummer uit de Passion. Emile weet het zangniveau van de kinderen op een steeds hoger peil te krijgen. Hoogtepunt is dan de uitvoering met het grote orkest en de koren op Goede Vrijdag in de kerk.

Voor de kinderen en de school snijdt het mes aan twee kanten. Op de eerste plaats zijn de kinderen een unieke ervaring rijker om samen met orkest en koor voor vijfhonderd mensen te zingen. Daarnaast leren zij over het paasverhaal, klassieke muziek en Bach in het bijzonder.

Voor de school is het daarnaast belangrijk om cultuureducatie te kunnen combineren met activiteiten van en in het dorp. De cultuureducatie is schoolnabij.
De avond van de uitvoering is voor de kinderen heel bijzonder. Het optreden zelf behelst maar vijf minuten, in het begin van de avond. De kinderen zijn speciaal gekleed en komen met alle muzikanten en het koor op het podium. Dan wachten ze, keurig op een rij, op hun moment. Op aanwijzing van de bij hun vertrouwde dirigent zingen zij op het juiste moment hun partij. Er klinkt dan een mooi sereen melodielijntje te midden van koorzang en orkestmuziek. Menig ouder, aanwezig in de kerk, zal dan een traantje moeten wegpinken.

Zodra hun zangpartij klaar is, gaan de kinderen heel stilletjes van het podium, zodat het verdergaande muziekverhaal niet gestoord wordt. Ze lopen dan, eenmaal buiten de kerk, door naar de zaal van de naastgelegen horecagelegenheid. Daar is drinken, patat en disco! Daar worden ze weer heerlijke, uitgelaten kinderen van groep 8. Aan het eind van het concert gaan ze weer heel stilletjes het podium op, om te genieten van de slotakkoorden en vervolgens het applaus in ontvangst te nemen.

U kunt getuige zijn van deze mooie, inmiddels traditie geworden uitvoering in de St. Werenfriduskerk te Zieuwent op Goede Vrijdag. Voor meer informatie: www.paaspopklassiek.nl

Bekijk het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal:

Categories:: Muziek Pasen Zieuwent School Lied

Meer verhalen

Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder

Gevulde koeken

22 september 2014
Hans van den Hoorn

De grote kookpot op de boerderij

13 april 2015
Jan Reijnen
VideoGalerij

Koningschieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

Vogelknuppelen voor de dames

08 maart 2016
Jan Berendsen

Aan de zwaluwen het weer aflezen

15 juli 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Eten uit de krant

09 mei 2014
Willem Franck
Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij
Galerij

Olde Wievenbrood

29 juli 2015
Paul Hoftijzer
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis

Het huwelijk vroeger

08 augustus 2014
Albert Steert

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye

Slachtvisite bij museum Smedekinck

29 oktober 2014
Klein Lebbink

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege

Faust in Waardenburg

13 oktober 2014
M. Peters

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters

Gortepap met stroop

20 juli 2015
Lilian Schimmel

Letterdoeken vertellen mijn leven

15 juni 2015
Willi Wilbrink