Sinds 2012 organiseert Paaspop Klassiek een concert, de Matthäus Passion van J.S. Bach.

Paaspop Klassiek is een dochter van Paaspop Zieuwent, een stichting die al jaren met Pasen een popfestival organiseert in Zieuwent.
De uitvoering van de Matthäus Passion in de kerk in Zieuwent is op initiatief en onder leiding van Emile Engel. Hij is de muzikaal leider en zorgt voor muzikanten in het orkest, de twee koren en de internationaal vermaarde solisten.
In het openingsstuk komt een knapenkoor voor. Emile heeft hier een kinderkoor voor bedacht. Voor de uitvoering is toen de st. Jozefschool uit Zieuwent benaderd. Emile bood aan om vanaf januari wekelijks de muzieklessen te verzorgen. Tijdens deze muzieklessen wordt steeds meer gerepeteerd voor dat ene openingsnummer uit de Passion. Emile weet het zangniveau van de kinderen op een steeds hoger peil te krijgen. Hoogtepunt is dan de uitvoering met het grote orkest en de koren op Goede Vrijdag in de kerk.

Voor de kinderen en de school snijdt het mes aan twee kanten. Op de eerste plaats zijn de kinderen een unieke ervaring rijker om samen met orkest en koor voor vijfhonderd mensen te zingen. Daarnaast leren zij over het paasverhaal, klassieke muziek en Bach in het bijzonder.

Voor de school is het daarnaast belangrijk om cultuureducatie te kunnen combineren met activiteiten van en in het dorp. De cultuureducatie is schoolnabij.
De avond van de uitvoering is voor de kinderen heel bijzonder. Het optreden zelf behelst maar vijf minuten, in het begin van de avond. De kinderen zijn speciaal gekleed en komen met alle muzikanten en het koor op het podium. Dan wachten ze, keurig op een rij, op hun moment. Op aanwijzing van de bij hun vertrouwde dirigent zingen zij op het juiste moment hun partij. Er klinkt dan een mooi sereen melodielijntje te midden van koorzang en orkestmuziek. Menig ouder, aanwezig in de kerk, zal dan een traantje moeten wegpinken.

Zodra hun zangpartij klaar is, gaan de kinderen heel stilletjes van het podium, zodat het verdergaande muziekverhaal niet gestoord wordt. Ze lopen dan, eenmaal buiten de kerk, door naar de zaal van de naastgelegen horecagelegenheid. Daar is drinken, patat en disco! Daar worden ze weer heerlijke, uitgelaten kinderen van groep 8. Aan het eind van het concert gaan ze weer heel stilletjes het podium op, om te genieten van de slotakkoorden en vervolgens het applaus in ontvangst te nemen.

U kunt getuige zijn van deze mooie, inmiddels traditie geworden uitvoering in de St. Werenfriduskerk te Zieuwent op Goede Vrijdag. Voor meer informatie: www.paaspopklassiek.nl

Bekijk het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal:

Categories:: Muziek Pasen Zieuwent School Lied

Meer verhalen

'nDrom

02 september 2015
Hans Mellendijk

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot

Op vakantie gaan

12 mei 2014
marijke jansen

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen
Video

Welke balkenbrij lust u graag?

08 juni 2015
Annet Joosten

Zomerfeest Ugchelen

27 juli 2015
Margriet van der Doe

Grenstreffen

22 juli 2014
Herman Roerdink
Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman

Tafel dekken en woonkamer wisselen

21 november 2014
Barones van Mariënwaerdt

Touwtje springen met een net afgetrokken shirt

18 november 2015
Gavin van der Star

Liedjes bij bruiloft

08 augustus 2014
Albert Steert

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman

Niets zeggen dan hebben we meer!

11 januari 2016
Andres mol
Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk
Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers
Video

Mannen onder elkaar bij de barbier

21 april 2015
Jean van Rossum

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders