Reveille en serenade een dankbare traditie

 

Een wagen vol verhalen is ook in Velddriel van toepassing met een dorp dat rijk is aan verenigingen waarbij de vele en enthousiaste vrijwilligers een grote rol vervullen.

Eén van die verenigingen is fanfare La Harpe dat jaar in jaar uit het visitekaartje is van het dorp Velddriel. Een korps met ruim veertig muzikanten. Een fanfare dat al ruim 120 jaar bestaat.

 

Bij feestdagen en herdenkingen

De fanfare als visitekaartje biedt zich aan bij activiteiten en evenementen zoals optredens bij jubilea en speciale gelegenheden. Een aubade op Koningsdag met het vlag hijsen en daarna de oranje optocht begeleiden. Muzikale ondersteuning bij de intocht van Sint Nicolaas en met carnaval. Dodenherdenking 4 mei op het kerkhof in Velddriel en aan de Jan Klingenweg in Alem afwisselend met korpsen uit Kerkdriel en Alem. Verder ieder jaar een zomerconcert en kerstconcert.

 

Serenade aan raadslid

En als we spreken van tradities dan springen er twee tradities uit. De één is een serenade brengen aan een gemeenteraadslid afkomstig uit Velddriel die na de gemeenteraadsverkiezingen wordt gekozen en zitting neemt in de raad. Met een grote felicitatie, een boeket bloemen en een lief en hartelijk woordje door de voorzitter worden er enkele nummers gespeeld en natuurlijk een Lang zal zij of hij leven. Uit alle hoeken en huizen komen mensen hierop af.

 

De reveille op Koningsdag

De tweede traditie is het reveille blazen door zes of zeven leden van de fanfare op Koningsdag `s morgens om zes uur. Een traditie, meer dan 30 jaar oud, dat in verre omtrek niet bekend is. Met trompetgeschal worden inwoners wakker geschud. Vóór zes uur is het verzamelen op de Wordenseweg bij schildersbedrijf Poulisse en voorheen zat hier de Boerenbond. Dus bij de spelers was altijd de afspraak; ‘opstellen bij Boerenbond’.

Bekijk hier het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal

Twee jaar geleden mocht ik een keer verslag doen als correspondent van het Brabants Dagblad en ben vanaf zes uur verschillende keren in en uit de auto gestapt van één van de muzikanten om getuige te zijn, verslag te maken, te genieten en om foto`s te maken.

Als de trompetten klinken vanaf zes uur dan gaat menig gordijn open, staan mensen in nachtkleding met een tipje omhoog van het overgordijn te kijken en te luisteren. Een ander maakt het raam even open en geeft blijk van waardering. Honden blaffen. Een konijn komt uit zijn holletje. De zon komt langzaam op en het dorp ontwaakt. In de buitengebieden komt de natuur tot zijn prachtige kleuren. Het is een belevenis om dit een keer te mogen meemaken.

En de traditie wordt vervolgd met een Wilhelmusborrel bij Riek en Ries Verhoeven die voorheen in het buitengebied woonde en nu midden in het dorp wonen. Hier komen ook de sterke verhalen tot stand. De volgende traditie was altijd een stevig en luxe ontbijt bij Jeanne Verhoeven- Verhoeven die in 2012 hiermee gestopt is. De muzikanten zijn haar nog altijd erkentelijk en dankbaar. Nu is deze traditie overgenomen door Saskia en Simon Commandeur.

Galerij
Categories:: Muziek Velddriel Koningsdag April Koninginnedag Keuze van de redactie

Meer verhalen

VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers
Video

De jonkvrouw op de torentrans

27 maart 2016
Eric Borrias
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis
Galerij

Ringsteken (rijden) in Loil

21 november 2014
Ap Dieker
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen

Pa's verzameling

07 juli 2015
Teunie

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster
Video

Mariken van Nieumeghen

03 oktober 2014
Peter
VideoGalerij

Het vertolken van oude zeemansliederen

26 november 2014
Harrie Biesterbos
Video

Kralenbreien

23 mei 2014
Bertha

Een verzetskruis ontvangen

09 juni 2015
Ina Brethouwer
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma
Video

Disse kant, een muzikale ode aan De Liemers

12 december 2014
Joop Boxstart
Video

De kluizenaar en de duvel

28 april 2015
Eric Borrias
Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman