Reveille en serenade een dankbare traditie

 

Een wagen vol verhalen is ook in Velddriel van toepassing met een dorp dat rijk is aan verenigingen waarbij de vele en enthousiaste vrijwilligers een grote rol vervullen.

Eén van die verenigingen is fanfare La Harpe dat jaar in jaar uit het visitekaartje is van het dorp Velddriel. Een korps met ruim veertig muzikanten. Een fanfare dat al ruim 120 jaar bestaat.

 

Bij feestdagen en herdenkingen

De fanfare als visitekaartje biedt zich aan bij activiteiten en evenementen zoals optredens bij jubilea en speciale gelegenheden. Een aubade op Koningsdag met het vlag hijsen en daarna de oranje optocht begeleiden. Muzikale ondersteuning bij de intocht van Sint Nicolaas en met carnaval. Dodenherdenking 4 mei op het kerkhof in Velddriel en aan de Jan Klingenweg in Alem afwisselend met korpsen uit Kerkdriel en Alem. Verder ieder jaar een zomerconcert en kerstconcert.

 

Serenade aan raadslid

En als we spreken van tradities dan springen er twee tradities uit. De één is een serenade brengen aan een gemeenteraadslid afkomstig uit Velddriel die na de gemeenteraadsverkiezingen wordt gekozen en zitting neemt in de raad. Met een grote felicitatie, een boeket bloemen en een lief en hartelijk woordje door de voorzitter worden er enkele nummers gespeeld en natuurlijk een Lang zal zij of hij leven. Uit alle hoeken en huizen komen mensen hierop af.

 

De reveille op Koningsdag

De tweede traditie is het reveille blazen door zes of zeven leden van de fanfare op Koningsdag `s morgens om zes uur. Een traditie, meer dan 30 jaar oud, dat in verre omtrek niet bekend is. Met trompetgeschal worden inwoners wakker geschud. Vóór zes uur is het verzamelen op de Wordenseweg bij schildersbedrijf Poulisse en voorheen zat hier de Boerenbond. Dus bij de spelers was altijd de afspraak; ‘opstellen bij Boerenbond’.

Bekijk hier het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal

Twee jaar geleden mocht ik een keer verslag doen als correspondent van het Brabants Dagblad en ben vanaf zes uur verschillende keren in en uit de auto gestapt van één van de muzikanten om getuige te zijn, verslag te maken, te genieten en om foto`s te maken.

Als de trompetten klinken vanaf zes uur dan gaat menig gordijn open, staan mensen in nachtkleding met een tipje omhoog van het overgordijn te kijken en te luisteren. Een ander maakt het raam even open en geeft blijk van waardering. Honden blaffen. Een konijn komt uit zijn holletje. De zon komt langzaam op en het dorp ontwaakt. In de buitengebieden komt de natuur tot zijn prachtige kleuren. Het is een belevenis om dit een keer te mogen meemaken.

En de traditie wordt vervolgd met een Wilhelmusborrel bij Riek en Ries Verhoeven die voorheen in het buitengebied woonde en nu midden in het dorp wonen. Hier komen ook de sterke verhalen tot stand. De volgende traditie was altijd een stevig en luxe ontbijt bij Jeanne Verhoeven- Verhoeven die in 2012 hiermee gestopt is. De muzikanten zijn haar nog altijd erkentelijk en dankbaar. Nu is deze traditie overgenomen door Saskia en Simon Commandeur.

Galerij
Categories:: Muziek Velddriel Koningsdag April Koninginnedag Keuze van de redactie

Meer verhalen

Liefde via het schrobgat

04 december 2015
Gerrit Kistemaker

Zwembadchips

20 mei 2015
Gerhard Kwak

Zomaar een carnavalszaterdag in Waskuupstad

24 februari 2015
Eugene te Wildt
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten

Het worstenhoorntje

22 januari 2016
Gerhard Kwak
Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk

Driekoningen, ik kan het lied nog zo zingen

06 januari 2015
Marian v't Hullenaar-Seegers

Het Galaconcert van On-Ganse

05 februari 2015
Frédérique Donders

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn

Leven met de dieren in één ruimte

27 juni 2014
Sylvia van Hunnik

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot

Elke maandag naar de stoffenmarkt

08 juli 2015
Annie van den Beld
Audio

Het hijgende paard in de holle weg

14 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen
Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak
Video

Overvliegende scouts

06 mei 2015
Jeroen Brummelman
Video

Beleg en ontzet van Huissen

12 mei 2014
Jan Wannet