Een nieuw Koningsdag en dus een heel ander programma voor de Oranjes in Dordrecht. Gaat u alweer hetzelfde doen of weet u het even niet meer? Geen nood, hier 10 tips met leuke, moderne of juist ouderwetse Koningsdaguitjes.

  • Bij het stadhuis in Arnhem start om 12.00 het Arnhemse meisjes happen. Aangezien Koning Willem-Alexander geen spelletjes meer wil doen, steekt Arnhem de oud-Hollandsche tradities in een nieuw jasje.
  • In Apeldoorn blijft traditie gewoon traditie. De vertrouwde kleedjesmarkt gaat 's ochtends om 8.00 van start en gaat door tot 16.00. Heerlijk speuren naar mooie spulletjes dus! De onbetwiste nr. 1 als het gaat om Koningsdagactiviteiten.
  • Iets nieuws, maar toch iets ouds in Beek. Hier wordt voor de eerste keer een Oranje zeepkistenrace gehouden. Jong en oud rijdt dan de Nieuwe Holleweg af. Inschrijven is nog mogelijk, maar gewoon kijken kan ook!

  • 20 jaar geleden gingen alle basisschoolkinderen in Epe zich verkleden om in een optocht naar het gemeentehuis te gaan om daar het volkslied te zingen. Tegenwoordig doen ze dat niet meer, maar is er nog wel een aubade. Daarna komt iedereen uit het dorp bijeen om te kletsen en om naar muziek te luisteren.
  • Gewoon voor de buis, naar de Koninklijke familie kijken met een oranje tompouce is voor velen ook gewoon de manier om Koningsdag te vieren. Vorig jaar eindigde dit op 2 in de verkiezing van favoriete Koningsdag-traditie.

  • In Doetinchem wordt er voor de 18e keer een samenzangavond georganiseerd. Een harmonieorkest, een koor en dansers van een dansschool nemen u mee in de geschiedenis van de Oranjes. Deze vooorstelling is gratis te beluisteren en te zien op 26 april 20.00 in het Amphion theater.
  • Ook deze is lekker traditioneel en favoriet van u. In Beusichem volgt na de vrijmarkt de traditionele fietsoptocht. Elk jaar worden de fietsen versierd met een bepaald thema. Thema dit jaar: Ouderwets
  • Putten is het op deze dag druk met een optocht van praalwagens. Om 10.15 start deze tocht op de Papiermakerstraat. Voor de rest van de route kijkt u hier.

In 1932 konden de mensen er ook al wat van op vrijmarkten. Toen werd deze dag nog gevierd op 31 augustus n.a.v. de verjaardag van de toenmalige koningin Wilhelmina.

  • Ook zo genoten van de outfits tijdens de inhuldiging? Dit is alweer twee jaar geleden. In Wageningen hebben ze daar een activiteit bij bedacht. Alle ontwerpers van jong tot oud konden zich inschrijven om mee te lopen in de Maxima en Alexander modeshow. Geheel in Koningsdagoutfit. Deze show start om 14.00 bij de Junushof.
  • DE traditie in Velddriel is de reveille. Om zes uur 's ochtends worden de inwoners van Velddriel wakker geschud met trompetgeschal. Dit wordt gedaan door 6 leden van fanfare La Harpe. Mocht u dit nou wel erg vroeg vinden dan spelen de fanfareleden ook tijdens de aubade en lopen daarna mee met de oranjeoptocht om deze te begeleiden.

Heeft u zelf nog tips of ideeën? Geef het door!

Gerelateerde verhalen

Uw stem in de Koningsdag-poll! Uw stem in de Koningsdag-poll!

Video
Categories:: Redactioneel Koningsdag

Meer verhalen

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn

Paasvuur in Epe

18 februari 2015
Dhr. Barnhoorn

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert

Elke maandag naar de stoffenmarkt

08 juli 2015
Annie van den Beld

De tovenaar en de schipper

26 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde

Herdersverhaal uit de Loenermark

21 mei 2014
Sjoerd Stellingwerf
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer
Video

De witte juffer van Kwadenoord

03 november 2014
Erica Broers

Verse worst na de nachtmis

05 februari 2015
Mevrouw G.Vach

Slepen met Oud & Nieuw

11 mei 2014
Jette

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Slagwapen en smeermiddel

24 februari 2015
Gerhard Kwak

Alles voor de jeugd!

18 juni 2014
Joan van Buren

Palm palm Pasen

06 mei 2015
Leo van der Linde