Op de motor kwam Bennie Jolink over het publiek. Niet oerend hard, maar wel zoals een Achterhoeker aan komt. Het begin van het afscheidsconcert Ajuu, de Mazzel in het Arnhemse Gelredome. De voorman van de band in colbert met de blauw witte strepen van De Graafschap.

Biertap draait overuren, shirts draaien als springtouw

De biertap draait overuren; met een uitverkocht stadion (33.000 man), vol bierdrinkende en biergooiende anhangers. Op klompen en in een Normaalshirt. Een shirt van het afscheidsconcert, of één uit de collectie, soms zelfs uit de beginjaren van de 40 jarige band. Als de avond vordert neemt het aantal mannen met ontbloot bovenlijf toe. Want de t-shirts worden van het lijf getrokken. Sommige shirts eindigen op de grond, anderen worden gebruikt als springtouw.

Het publiek blijft scanderen: 'boeren, boeren'. Normaal zingt over de boer (De boer dat is de keerl), over Hummelo, het café (Noar het café), over Jagen en 't bos (met de introductie door 40 jachthoornblazers). Maar ook het høkersvolkslied Vrouw Haverkamp wordt luid meegezongen, uiteraard met ontbloot bovenlijf.

De lampen goat uut, de show is gedoan
Met deurdonderen, Oerend Hard (alle anhangers op de knieën) en de Ballade van een muzikant (traditiegetrouw het allerlaatste nummer van elk optreden) komt er een einde aan het bestaan van Normaal. 'De lampen goat uut, de show is gedoan' zingt de band. Ondanks dat de band er een feestje van maakt blijven sommige anhangers verdrietig achter. Maar voor velen was dit concert een extraatje en waren de tranen al gevloeid bij het laatste tentoptreden.

Bennie Jolink begon 40 jaar geleden met een bandje, inmiddels heeft Normaal geschiedenis geschreven, enorme betekenis gehad voor het dialect en de muziekwereld, voor de boeren, de Achterhoek en het platteland. De band was meer dan alleen de muziek, het werd voor velen een manier van leven. Bennie Jolink doet na ruim 40 jaar zelf geëmotioneerd het licht uit op het podium.

GalerijVideo
Categories:: Redactioneel Normaal

Meer verhalen

Grenstreffen

22 juli 2014
Herman Roerdink

Pikballen

19 november 2015
Gerhard Kwak

Bijen houden is een boeiende hobby

25 juni 2015
Wilfred Muis
Galerij

Jarenlang met Bennie Jolink op de foto

18 december 2015
Jan Gert De Boer

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen

Vernoemd naar grootouders

08 april 2015
Ans Jonker

Zypendaalse appelstruif

27 januari 2016
Paul Hoftijzer

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer
Video

Op jacht met Midland Hunt

01 februari 2016
Marc Mattijssen
Video

Crossen met kevers in Laren

11 januari 2016
Ton Hissink
VideoGalerij

De Sint Maartenviering in Zaltbommel

07 november 2014
Henk Hermsen

Beugelen in Opijnen

16 januari 2016
Angela Van De Koppel

Mandenmakerij: een harde wereld

15 december 2014
Dick Jagtenberg
Video

Schaapscheerders maaltijd

07 augustus 2014
Gertjan Janssen

Paasvuur in Epe

18 februari 2015
Dhr. Barnhoorn

Bruiloft in de tent

20 mei 2015
Riet Winkel