Op de motor kwam Bennie Jolink over het publiek. Niet oerend hard, maar wel zoals een Achterhoeker aan komt. Het begin van het afscheidsconcert Ajuu, de Mazzel in het Arnhemse Gelredome. De voorman van de band in colbert met de blauw witte strepen van De Graafschap.

Biertap draait overuren, shirts draaien als springtouw

De biertap draait overuren; met een uitverkocht stadion (33.000 man), vol bierdrinkende en biergooiende anhangers. Op klompen en in een Normaalshirt. Een shirt van het afscheidsconcert, of één uit de collectie, soms zelfs uit de beginjaren van de 40 jarige band. Als de avond vordert neemt het aantal mannen met ontbloot bovenlijf toe. Want de t-shirts worden van het lijf getrokken. Sommige shirts eindigen op de grond, anderen worden gebruikt als springtouw.

Het publiek blijft scanderen: 'boeren, boeren'. Normaal zingt over de boer (De boer dat is de keerl), over Hummelo, het café (Noar het café), over Jagen en 't bos (met de introductie door 40 jachthoornblazers). Maar ook het høkersvolkslied Vrouw Haverkamp wordt luid meegezongen, uiteraard met ontbloot bovenlijf.

De lampen goat uut, de show is gedoan
Met deurdonderen, Oerend Hard (alle anhangers op de knieën) en de Ballade van een muzikant (traditiegetrouw het allerlaatste nummer van elk optreden) komt er een einde aan het bestaan van Normaal. 'De lampen goat uut, de show is gedoan' zingt de band. Ondanks dat de band er een feestje van maakt blijven sommige anhangers verdrietig achter. Maar voor velen was dit concert een extraatje en waren de tranen al gevloeid bij het laatste tentoptreden.

Bennie Jolink begon 40 jaar geleden met een bandje, inmiddels heeft Normaal geschiedenis geschreven, enorme betekenis gehad voor het dialect en de muziekwereld, voor de boeren, de Achterhoek en het platteland. De band was meer dan alleen de muziek, het werd voor velen een manier van leven. Bennie Jolink doet na ruim 40 jaar zelf geëmotioneerd het licht uit op het podium.

GalerijVideo
Categories:: Redactioneel Normaal

Meer verhalen

De kerstrollade

24 december 2015
Gerhard Kwak

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters

Folk-song over Bommel-gevoel

17 december 2015
Laurens Krah

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak

Hutspot met bruine bonen

20 februari 2015
Mevrouw van Eede
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel

Kiepenpap voor het goede doel

07 maart 2016
Marjolijn van Manen
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer

Daar komt de naam 'klootjesvolk' vandaan...

26 juni 2014
Sylvia van Hunnik
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis

De kloostermoppen van Hernen

08 april 2015
André Kersten
Video

De Zeebeer

26 mei 2015
Bakker Rien
Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Oma's 'moes' op Nieuwjaarsdag

27 juni 2014
Johan en Francis Tiemens

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal