De provincie Gelderland kent een rijke geschiedenis op het gebied van ambacht en industrie. We kunnen deze ambachten ook zien als mooie tradities en deze mogen daarom niet ontbreken op de Dag van de Gelderse traditie.

Eeuwenlang heeft de Gelderse bedrijvigheid zich ontwikkeld volgens regionale patronen met regionale karakteristieken: van de papierscheppers op de Veluwe tot de steenfabrieken langs de grote rivieren, van de stoelenmatters in Culemborg tot de typisch Gelderse midwinterhoornmakers. Bovendien zijn ambachten niet alleen maar iets van vroeger, maar ook juist in deze tijd heel populair. Denk maar eens aan de barbier, schoenmaker of het quilten. Dus laat uw baard nog even staan, en laat deze op ambachtelijke wijzen scheren, of neem wat mooie lapjes stof mee en draag bij aan een groot Gelders quilt!

Ook kunt u op de Dag van de Gelderse traditie een kijkje nemen bij een ambachtelijke imker, het mandenvlechten, het potten bakken, en het zeilmaken.

Gemaakt in Gelderland

Niet alleen op de Dag van de Gelderse traditie, maar de hele zomer staan Gelderse ambachten centraal. Van 12 juni t/m 20 september 2015 staat de Gelderse maakindustrie in al zijn facetten in de schijnwerpers tijdens het festival Gemaakt in Gelderland.

Op vrijdag 12 juni opent Commissaris van de Koning Clemens Cornielje het festival op het DRU industriepark, de voormalige ijzergieterij in Ulft. De afsluiting is op 19 en 20 september in Tiel tijdens het Fruitcorso. Het festival bestaat onder meer uit tentoonstellingen, open dagen, muziek, film, theater, wandel- en fietsroutes, lezingen en debatten.

Roadshow

Gedurende het festival reist een ludieke roadshow langs bijzondere plekken. Deze zal op 27 juni ook stoppen in het Nederlands Openluchtmuseum. Onder de noemer 'Hoe maakt u het' wordt het publiek uitgedaagd. Hoeveel kennis heeft u van ambachten en techniek? En van specifiek Gelderse producten? Doe mee met een spel in de open lucht, of klim in de theaterwagen voor een flitsende spelshow.  Uitgangspunt is steeds de vraag: hoe maak je dat? Door vragen te stellen aan een drietal personen moet het antwoord op die vraag geraden worden. Lukt het u om te achterhalen wie de echte ambachtsman- of vrouw is? Kom het proberen op de Dag van de Gelderse traditie!

Categories:: Redactioneel Dag van de Gelderse traditie

Meer verhalen

Schooltradities van De Marlijn

10 maart 2016
Hettie Sipman
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie
Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak

De weerwolf van Millingen

23 mei 2014
Rob Haverkamp
Galerij

Olde Wievenbrood

29 juli 2015
Paul Hoftijzer

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters

Kerkklok Niftrik luidt weer voor overledene

11 februari 2016
Hans van den Hoorn

Joodse gerechten in olie

14 december 2015
Paul Hoftijzer

Meisjes uit Hoenderloo

18 juni 2014
An Sambeek
Video

Bonenstaaktoernooi Eerbeek

22 juni 2015
Bonenstaaktoernooi Eerbeek VOG

Middeleeuws Festijn bij Kasteel de Kelder

29 januari 2016
Arend Hordijk
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers
Video

Schuttersgilde St. Sebastianus

09 mei 2014
Rick Basten

Verse worst na de nachtmis

05 februari 2015
Mevrouw G.Vach

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper