De provincie Gelderland kent een rijke geschiedenis op het gebied van ambacht en industrie. We kunnen deze ambachten ook zien als mooie tradities en deze mogen daarom niet ontbreken op de Dag van de Gelderse traditie.

Eeuwenlang heeft de Gelderse bedrijvigheid zich ontwikkeld volgens regionale patronen met regionale karakteristieken: van de papierscheppers op de Veluwe tot de steenfabrieken langs de grote rivieren, van de stoelenmatters in Culemborg tot de typisch Gelderse midwinterhoornmakers. Bovendien zijn ambachten niet alleen maar iets van vroeger, maar ook juist in deze tijd heel populair. Denk maar eens aan de barbier, schoenmaker of het quilten. Dus laat uw baard nog even staan, en laat deze op ambachtelijke wijzen scheren, of neem wat mooie lapjes stof mee en draag bij aan een groot Gelders quilt!

Ook kunt u op de Dag van de Gelderse traditie een kijkje nemen bij een ambachtelijke imker, het mandenvlechten, het potten bakken, en het zeilmaken.

Gemaakt in Gelderland

Niet alleen op de Dag van de Gelderse traditie, maar de hele zomer staan Gelderse ambachten centraal. Van 12 juni t/m 20 september 2015 staat de Gelderse maakindustrie in al zijn facetten in de schijnwerpers tijdens het festival Gemaakt in Gelderland.

Op vrijdag 12 juni opent Commissaris van de Koning Clemens Cornielje het festival op het DRU industriepark, de voormalige ijzergieterij in Ulft. De afsluiting is op 19 en 20 september in Tiel tijdens het Fruitcorso. Het festival bestaat onder meer uit tentoonstellingen, open dagen, muziek, film, theater, wandel- en fietsroutes, lezingen en debatten.

Roadshow

Gedurende het festival reist een ludieke roadshow langs bijzondere plekken. Deze zal op 27 juni ook stoppen in het Nederlands Openluchtmuseum. Onder de noemer 'Hoe maakt u het' wordt het publiek uitgedaagd. Hoeveel kennis heeft u van ambachten en techniek? En van specifiek Gelderse producten? Doe mee met een spel in de open lucht, of klim in de theaterwagen voor een flitsende spelshow.  Uitgangspunt is steeds de vraag: hoe maak je dat? Door vragen te stellen aan een drietal personen moet het antwoord op die vraag geraden worden. Lukt het u om te achterhalen wie de echte ambachtsman- of vrouw is? Kom het proberen op de Dag van de Gelderse traditie!

Categories:: Redactioneel Dag van de Gelderse traditie

Meer verhalen

Video

Op jacht met Midland Hunt

01 februari 2016
Marc Mattijssen

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink

Dobbelen om sinterklaaslekkernijen

25 november 2014
Nederlands Bakkerijmuseum

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart
Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud

Trouwkleding dragen op trouwdag

02 september 2014
Marco Loef

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer
Video

Kruudmoes bij de Apeldoornse Vierdaagse

03 juni 2014
Arjan Hoefakker

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh

Op vakantie gaan

12 mei 2014
marijke jansen
Video

De jonkvrouw op de torentrans

27 maart 2016
Eric Borrias