De provincie Gelderland kent een rijke geschiedenis op het gebied van ambacht en industrie. We kunnen deze ambachten ook zien als mooie tradities en deze mogen daarom niet ontbreken op de Dag van de Gelderse traditie.

Eeuwenlang heeft de Gelderse bedrijvigheid zich ontwikkeld volgens regionale patronen met regionale karakteristieken: van de papierscheppers op de Veluwe tot de steenfabrieken langs de grote rivieren, van de stoelenmatters in Culemborg tot de typisch Gelderse midwinterhoornmakers. Bovendien zijn ambachten niet alleen maar iets van vroeger, maar ook juist in deze tijd heel populair. Denk maar eens aan de barbier, schoenmaker of het quilten. Dus laat uw baard nog even staan, en laat deze op ambachtelijke wijzen scheren, of neem wat mooie lapjes stof mee en draag bij aan een groot Gelders quilt!

Ook kunt u op de Dag van de Gelderse traditie een kijkje nemen bij een ambachtelijke imker, het mandenvlechten, het potten bakken, en het zeilmaken.

Gemaakt in Gelderland

Niet alleen op de Dag van de Gelderse traditie, maar de hele zomer staan Gelderse ambachten centraal. Van 12 juni t/m 20 september 2015 staat de Gelderse maakindustrie in al zijn facetten in de schijnwerpers tijdens het festival Gemaakt in Gelderland.

Op vrijdag 12 juni opent Commissaris van de Koning Clemens Cornielje het festival op het DRU industriepark, de voormalige ijzergieterij in Ulft. De afsluiting is op 19 en 20 september in Tiel tijdens het Fruitcorso. Het festival bestaat onder meer uit tentoonstellingen, open dagen, muziek, film, theater, wandel- en fietsroutes, lezingen en debatten.

Roadshow

Gedurende het festival reist een ludieke roadshow langs bijzondere plekken. Deze zal op 27 juni ook stoppen in het Nederlands Openluchtmuseum. Onder de noemer 'Hoe maakt u het' wordt het publiek uitgedaagd. Hoeveel kennis heeft u van ambachten en techniek? En van specifiek Gelderse producten? Doe mee met een spel in de open lucht, of klim in de theaterwagen voor een flitsende spelshow.  Uitgangspunt is steeds de vraag: hoe maak je dat? Door vragen te stellen aan een drietal personen moet het antwoord op die vraag geraden worden. Lukt het u om te achterhalen wie de echte ambachtsman- of vrouw is? Kom het proberen op de Dag van de Gelderse traditie!

Categories:: Redactioneel Dag van de Gelderse traditie

Meer verhalen

Galerij

Buurt en buurtgewoonten

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Ada van Andelst

08 juni 2015
Eric Borrias
Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding

Kerkklok Niftrik luidt weer voor overledene

11 februari 2016
Hans van den Hoorn
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink

Bruiloft in de tent

20 mei 2015
Riet Winkel
Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij
Video

Sluitliederen onder de Pinksterkroon

20 mei 2015
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge
Galerij

Ringsteken (rijden) in Loil

21 november 2014
Ap Dieker

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten

D'n donderbeitel

27 maart 2015
Gerhard Kwak

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer