Slot Loevenstein opent haar poorten. Komende zaterdag is iedereen welkom om de geschiedenis en tradities van de streek te beleven.

Proef de het Bommelaar mispelbier van Sil Sanders-Geluk. Gemaakt van koekjes, die weer gemaakt zijn van de typisch Zaltbommelse mispels. Na 60 jaar wordt daarmee weer bier gebrouwen in Bommel.

Luister naar de band Pyrolysis uit Zaltbommel. De folkrockband brengt in de uitzending van Een wagen vol verhalen een ode aan Zaltbommel met het nummer Between the Rivers. Dit en meer nummers uit hun reportoire zijn zaterdag te horen in het slot.

Valkenier Jelmer Hoekstra uit Culemborg komt met zijn roofvogels om te vertellen over de valkerij. Dat deed hij in het eerste seizoen van Een wagen vol verhalen op tv ook.

Slot Loevestein

Dirc Loef van Horne in 1361 het kasteel bouwen. Toen ideaal om tol te heffen, tegenwoordig ideaal voor een dagje uit. In het museum leert u over Hugo de Groot, de Middeleeuwen en de Hollandse Waterlinie. Met spellen komt u meer te weten over kruit en wapens, en in de kelder kunt u de ervaring van hoogwater voelen.Gidsen vertellen in het kasteel korte verhalen, bijvoorbeeld over de ontsnapping van Hugo de Groot in een boekenkist. Bezoekers krijgen een persoonlijke sleutel waarmee ze audiofragmenten kunnen starten, spellen kunnen spelen en ruimtes kunnen openemen. Kinderen kunnen verkleden tot ridder of jonkvrouw. Kijk op de website voor info: www.loevestein.nl

Layer wandeling

Wandel met uw smartphone door het kasteel en ontrafel de geheimen van Slot Loevestein. Loop met smartphone of tablet om het slot en geniet van de historische verhalen bij de plek waar u staat. Weten hoe het werkt? Kijk dan op mijngelderland.nl.

Gelredagen

De Gelredagen worden sinds september georganiseerd op historische locaties. Tot eind vorig jaar waren de dagen gekoppeld aan het tv programma Ridders van Gelre. Sinds januari staan de tradities uit de uitzending van Een wagen vol verhalen centraal. Bezoekers kunnen de onderwerpen uit de uitzending zien, proeven en doen en beleven de spannende geschiedenis van de streek. De Gelredagen worden ondersteund door Erfgoed Gelderland, RBT Kan en het Nederlands Openluchtmuseum.

Op radio Gelderland is tussen 8.00 en 13.00 uur live verslag te horen van het evenement.

Adres: Loevestein 1 in Poederoijen. 

Entree: gratis (van 10.00 uur tot 13.00 uur)

Categories:: Redactioneel Gelredagen

Meer verhalen

Audio

De eik en de 7 kolken

23 januari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Kito de Dijkpoortkat en Herman Willem Daendels

22 april 2015
Sandra Oosterveen

Kermis in Beuningen

20 mei 2015
Mevrouw van Raay

Slachtschotel

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh

Schooiersvrowke

12 mei 2014
Marijke Jansen
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman
Video

Meidenmarkt in Nunspeet

11 mei 2014
Jette

Zingen op Koninginnedag

02 juli 2014
Rita Brouwer

Klarendalse feestweek

03 februari 2015
Henk Hermeling

De vrek van de Plaggeweg

11 mei 2014
Mijngelderland

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Bloodbrood

09 februari 2015
Gerhard Kwak