De Gelderse schutterijen en gilden verzorgen op de dag van de Gelderse traditie op 27 juni een spectaculair programma op de weide van het Nederlands Openluchtmuseum. De schutterijen staan bol van de tradities en vervullen een belangrijke rol in Gelderland. Het devies van de Gelderse schuttersfederatie is dan ook: 'In Broederschap, Trouw en Dienstbaarheid'. Om dit uit te dragen worden er Ontmoetingsdagen, Vendelkampioenschappen, Kringdagen, een Federatiedag en Bielemantreffen georganiseerd. Zeven schutterijen dragen bij aan het programma op de dag.

De schutterij of het schuttersgilde was vroeger een militie, bestaande uit burgers, opgericht in de Middeleeuwen om de stad of het dorp te beschermen bij een aanval en de orde te handhaven bij oproer, brand of prominent bezoek. De schutterijen, schuttersgilden, broederschappen hebben tegenwoordig vooral een sociale, culturele en toeristische functie. Veel van hun activiteiten zijn ook te zien op 27 juni.  

Schutterskoningen en koninginnen
Zoals de naam al doet vermoeden organiseren de schutterijen ook schietwedstrijden, zoals bijvoorbeeld het koningsschieten. Hiervoor wordt een houten vogel op een paal bevestigd. De bedoeling is dat deze vogel eraf wordt geschoten. De winnaar van de wedstrijd wordt gekroond tot schutterskoning. Ga op de dag van de Gelderse traditie op zoek naar deze en andere hoogheden tijdens de vorstenjacht!

Vendelzwaaien
Van vroeger uit waren het de schuttersgilden die de dorpen beschermden. Als dan het gevaar geweken was, sloegen zij met hun vaandels een gebed om zich heen.  De vendelhulde is eigenlijk een gebed tussen goed en kwaad. Kom op 27 juni kijken of u de betekenis van alle slagen kunt ontcijferen en test of u zelf talent heeft voor het vendelzwaaien.

Bielemannen
Bielemannen waren van vroeger uit ‘wegbereiders’ die met hun bijlen en zagen de versperringen moesten opruimen die mogelijk door vijanden van hun kasteelheer op zijn weg waren geworpen. In vroeger tijden hadden de bielemannen o.a. het recht de huizen te doorzoeken naar eten en drinken en dienstmeisjes. De Bielemannen zijn voorzien van een bijl die ze tegenwoordig gebruiken om tijdens het schuttersfeest de versperringen onder de bogen op te ruimen.

De Bielemannen meten vandaag de dag hun krachten bij Bielemantreffen. Ze moeten dan in een zo snel mogelijke tijd een boomstam doorhakken. Tijdens de wedstrijd is het verboden de stam met de handen of voeten aan te raken of te klemmen. Kortom een bezienswaardige activiteit waar de spaanders vanaf vliegen.

Dans en muziek

Natuurlijk mag muziek bij dit alles ook niet ontbreken dus zal er ook een lyra korps aanwezig zijn om alle activiteiten van de schutters op de weide muzikaal te omlijsten. Ook de dames van de marjorettes zullen een spectaculaire show neerzetten. Het beloofd een knallende show te worden met dans en twirlen met batons.

Categories:: Redactioneel Dag van de Gelderse traditie Gilden en schutterijen

Meer verhalen

Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen
Video

Pot deur mekare met nägelholt

06 april 2015
Gerhard Kwak

Kniepertjes bakken

29 juni 2015
J. Roessink

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek
VideoGalerij

Krentenwegge als kraamcadeau

08 mei 2014
Gerda Bijzet
Video

Crossen met kevers in Laren

11 januari 2016
Ton Hissink
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn

Knikkeren

10 juni 2014
Vanessa
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer
Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Bruidstaart bij 1 jaar huwelijk

18 juni 2014
Max Voorberg

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink