De Gelderse schutterijen en gilden verzorgen op de dag van de Gelderse traditie op 27 juni een spectaculair programma op de weide van het Nederlands Openluchtmuseum. De schutterijen staan bol van de tradities en vervullen een belangrijke rol in Gelderland. Het devies van de Gelderse schuttersfederatie is dan ook: 'In Broederschap, Trouw en Dienstbaarheid'. Om dit uit te dragen worden er Ontmoetingsdagen, Vendelkampioenschappen, Kringdagen, een Federatiedag en Bielemantreffen georganiseerd. Zeven schutterijen dragen bij aan het programma op de dag.

De schutterij of het schuttersgilde was vroeger een militie, bestaande uit burgers, opgericht in de Middeleeuwen om de stad of het dorp te beschermen bij een aanval en de orde te handhaven bij oproer, brand of prominent bezoek. De schutterijen, schuttersgilden, broederschappen hebben tegenwoordig vooral een sociale, culturele en toeristische functie. Veel van hun activiteiten zijn ook te zien op 27 juni.  

Schutterskoningen en koninginnen
Zoals de naam al doet vermoeden organiseren de schutterijen ook schietwedstrijden, zoals bijvoorbeeld het koningsschieten. Hiervoor wordt een houten vogel op een paal bevestigd. De bedoeling is dat deze vogel eraf wordt geschoten. De winnaar van de wedstrijd wordt gekroond tot schutterskoning. Ga op de dag van de Gelderse traditie op zoek naar deze en andere hoogheden tijdens de vorstenjacht!

Vendelzwaaien
Van vroeger uit waren het de schuttersgilden die de dorpen beschermden. Als dan het gevaar geweken was, sloegen zij met hun vaandels een gebed om zich heen.  De vendelhulde is eigenlijk een gebed tussen goed en kwaad. Kom op 27 juni kijken of u de betekenis van alle slagen kunt ontcijferen en test of u zelf talent heeft voor het vendelzwaaien.

Bielemannen
Bielemannen waren van vroeger uit ‘wegbereiders’ die met hun bijlen en zagen de versperringen moesten opruimen die mogelijk door vijanden van hun kasteelheer op zijn weg waren geworpen. In vroeger tijden hadden de bielemannen o.a. het recht de huizen te doorzoeken naar eten en drinken en dienstmeisjes. De Bielemannen zijn voorzien van een bijl die ze tegenwoordig gebruiken om tijdens het schuttersfeest de versperringen onder de bogen op te ruimen.

De Bielemannen meten vandaag de dag hun krachten bij Bielemantreffen. Ze moeten dan in een zo snel mogelijke tijd een boomstam doorhakken. Tijdens de wedstrijd is het verboden de stam met de handen of voeten aan te raken of te klemmen. Kortom een bezienswaardige activiteit waar de spaanders vanaf vliegen.

Dans en muziek

Natuurlijk mag muziek bij dit alles ook niet ontbreken dus zal er ook een lyra korps aanwezig zijn om alle activiteiten van de schutters op de weide muzikaal te omlijsten. Ook de dames van de marjorettes zullen een spectaculaire show neerzetten. Het beloofd een knallende show te worden met dans en twirlen met batons.

Categories:: Redactioneel Dag van de Gelderse traditie Gilden en schutterijen

Meer verhalen

Zwembadchips

20 mei 2015
Gerhard Kwak

Liedjes bij bruiloft

08 augustus 2014
Albert Steert
Galerij

Gelderse worst

09 februari 2015
Gerhard Kwak

Kiepenpap voor het goede doel

07 maart 2016
Marjolijn van Manen
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen

Verse worst na de nachtmis

05 februari 2015
Mevrouw G.Vach

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder
Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan
Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak

Mosterd Muziekdag in Doesburg

11 november 2014
Albert
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens

Janna van de Tiggeloven

24 oktober 2014
B. van Dijk
Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk