De Gelderse schutterijen en gilden verzorgen op de dag van de Gelderse traditie op 27 juni een spectaculair programma op de weide van het Nederlands Openluchtmuseum. De schutterijen staan bol van de tradities en vervullen een belangrijke rol in Gelderland. Het devies van de Gelderse schuttersfederatie is dan ook: 'In Broederschap, Trouw en Dienstbaarheid'. Om dit uit te dragen worden er Ontmoetingsdagen, Vendelkampioenschappen, Kringdagen, een Federatiedag en Bielemantreffen georganiseerd. Zeven schutterijen dragen bij aan het programma op de dag.

De schutterij of het schuttersgilde was vroeger een militie, bestaande uit burgers, opgericht in de Middeleeuwen om de stad of het dorp te beschermen bij een aanval en de orde te handhaven bij oproer, brand of prominent bezoek. De schutterijen, schuttersgilden, broederschappen hebben tegenwoordig vooral een sociale, culturele en toeristische functie. Veel van hun activiteiten zijn ook te zien op 27 juni.  

Schutterskoningen en koninginnen
Zoals de naam al doet vermoeden organiseren de schutterijen ook schietwedstrijden, zoals bijvoorbeeld het koningsschieten. Hiervoor wordt een houten vogel op een paal bevestigd. De bedoeling is dat deze vogel eraf wordt geschoten. De winnaar van de wedstrijd wordt gekroond tot schutterskoning. Ga op de dag van de Gelderse traditie op zoek naar deze en andere hoogheden tijdens de vorstenjacht!

Vendelzwaaien
Van vroeger uit waren het de schuttersgilden die de dorpen beschermden. Als dan het gevaar geweken was, sloegen zij met hun vaandels een gebed om zich heen.  De vendelhulde is eigenlijk een gebed tussen goed en kwaad. Kom op 27 juni kijken of u de betekenis van alle slagen kunt ontcijferen en test of u zelf talent heeft voor het vendelzwaaien.

Bielemannen
Bielemannen waren van vroeger uit ‘wegbereiders’ die met hun bijlen en zagen de versperringen moesten opruimen die mogelijk door vijanden van hun kasteelheer op zijn weg waren geworpen. In vroeger tijden hadden de bielemannen o.a. het recht de huizen te doorzoeken naar eten en drinken en dienstmeisjes. De Bielemannen zijn voorzien van een bijl die ze tegenwoordig gebruiken om tijdens het schuttersfeest de versperringen onder de bogen op te ruimen.

De Bielemannen meten vandaag de dag hun krachten bij Bielemantreffen. Ze moeten dan in een zo snel mogelijke tijd een boomstam doorhakken. Tijdens de wedstrijd is het verboden de stam met de handen of voeten aan te raken of te klemmen. Kortom een bezienswaardige activiteit waar de spaanders vanaf vliegen.

Dans en muziek

Natuurlijk mag muziek bij dit alles ook niet ontbreken dus zal er ook een lyra korps aanwezig zijn om alle activiteiten van de schutters op de weide muzikaal te omlijsten. Ook de dames van de marjorettes zullen een spectaculaire show neerzetten. Het beloofd een knallende show te worden met dans en twirlen met batons.

Categories:: Redactioneel Dag van de Gelderse traditie Gilden en schutterijen

Meer verhalen

Galerij

Wassen met de hand

17 juni 2014
Gerritje de Boer-Wilbrink

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer
VideoGalerij

Elke 5 jaar bogenbouw Dodewaard

24 april 2015
Westereng Bogenbouw

Bier kopen om te gooien bij Normaal

07 december 2015
Maria Te Stroet

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers

Het huwelijk vroeger

08 augustus 2014
Albert Steert
Galerij

Jarenlang met Bennie Jolink op de foto

18 december 2015
Jan Gert De Boer
Video

Een beestachtige moord

29 mei 2015
Eric Borrias

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Lathumse Volksfeesten

03 maart 2015
Sylvia van Orden
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink

De weerwolf van Millingen

23 mei 2014
Rob Haverkamp

“De duker zal ow halen”

18 mei 2015
Ina Brethouwer

Koude klompen

17 december 2015
Gerhard Kwak
Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias