De Gelderse schutterijen en gilden verzorgen op de dag van de Gelderse traditie op 27 juni een spectaculair programma op de weide van het Nederlands Openluchtmuseum. De schutterijen staan bol van de tradities en vervullen een belangrijke rol in Gelderland. Het devies van de Gelderse schuttersfederatie is dan ook: 'In Broederschap, Trouw en Dienstbaarheid'. Om dit uit te dragen worden er Ontmoetingsdagen, Vendelkampioenschappen, Kringdagen, een Federatiedag en Bielemantreffen georganiseerd. Zeven schutterijen dragen bij aan het programma op de dag.

De schutterij of het schuttersgilde was vroeger een militie, bestaande uit burgers, opgericht in de Middeleeuwen om de stad of het dorp te beschermen bij een aanval en de orde te handhaven bij oproer, brand of prominent bezoek. De schutterijen, schuttersgilden, broederschappen hebben tegenwoordig vooral een sociale, culturele en toeristische functie. Veel van hun activiteiten zijn ook te zien op 27 juni.  

Schutterskoningen en koninginnen
Zoals de naam al doet vermoeden organiseren de schutterijen ook schietwedstrijden, zoals bijvoorbeeld het koningsschieten. Hiervoor wordt een houten vogel op een paal bevestigd. De bedoeling is dat deze vogel eraf wordt geschoten. De winnaar van de wedstrijd wordt gekroond tot schutterskoning. Ga op de dag van de Gelderse traditie op zoek naar deze en andere hoogheden tijdens de vorstenjacht!

Vendelzwaaien
Van vroeger uit waren het de schuttersgilden die de dorpen beschermden. Als dan het gevaar geweken was, sloegen zij met hun vaandels een gebed om zich heen.  De vendelhulde is eigenlijk een gebed tussen goed en kwaad. Kom op 27 juni kijken of u de betekenis van alle slagen kunt ontcijferen en test of u zelf talent heeft voor het vendelzwaaien.

Bielemannen
Bielemannen waren van vroeger uit ‘wegbereiders’ die met hun bijlen en zagen de versperringen moesten opruimen die mogelijk door vijanden van hun kasteelheer op zijn weg waren geworpen. In vroeger tijden hadden de bielemannen o.a. het recht de huizen te doorzoeken naar eten en drinken en dienstmeisjes. De Bielemannen zijn voorzien van een bijl die ze tegenwoordig gebruiken om tijdens het schuttersfeest de versperringen onder de bogen op te ruimen.

De Bielemannen meten vandaag de dag hun krachten bij Bielemantreffen. Ze moeten dan in een zo snel mogelijke tijd een boomstam doorhakken. Tijdens de wedstrijd is het verboden de stam met de handen of voeten aan te raken of te klemmen. Kortom een bezienswaardige activiteit waar de spaanders vanaf vliegen.

Dans en muziek

Natuurlijk mag muziek bij dit alles ook niet ontbreken dus zal er ook een lyra korps aanwezig zijn om alle activiteiten van de schutters op de weide muzikaal te omlijsten. Ook de dames van de marjorettes zullen een spectaculaire show neerzetten. Het beloofd een knallende show te worden met dans en twirlen met batons.

Categories:: Redactioneel Dag van de Gelderse traditie Gilden en schutterijen

Meer verhalen

Monniken zingen bij zonsopgang

02 april 2015
Stan Hollaardt

Kiepenpap voor het goede doel

07 maart 2016
Marjolijn van Manen
VideoGalerij

Vette bek halen

13 mei 2014
liesbeth mulder

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen
Video

Pot deur mekare met nägelholt

06 april 2015
Gerhard Kwak

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere

Zypendaalse appelstruif

27 januari 2016
Paul Hoftijzer
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink

Binden met wilgentenen

31 maart 2015
Jan Reijnen

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers
Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Verse worst na de nachtmis

05 februari 2015
Mevrouw G.Vach

De Klokkenmaker

30 oktober 2015
Piet van Apeldoorn

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer